Tekkeköy Mağaraları – Samsun

Samsun’a bağlı Tekkeköy ilçesinin sınırları içerisinde yer alan Tekkeköy Mağaraları, Karadeniz Bölgesi’nde bilinen en eski yerleşim yerlerinden biri olması nedeniyle Samsun’da gezilecek yerler arasında turistlerin en çok ilgi gösterdiği noktalardan biri.

Sadece Karadeniz’in değil, tüm Anadolu’nun tarihi geçmişine ışık tutan bu alanda 1940’lı yıllarda yapılan kazı çalışmaları sonucunda, Paleolitik Çağ, Mezolitik Çağ ve Tunç Çağı’na ait birçok mağaraya ve kalıntıya rastlanmış.

Tekkeköy Mağaraları Samsun

360 bin metrekare gibi ciddi bir büyüklüğe sahip olan bir vadi içerisinde yer alan Tekkeköy Mağaraları,  insanoğlunun ilk yaşam yıllarına dair önemli izlere ev sahipliği yapması nedeniyle de ayrı bir öneme sahip.

Bu sebeple Tekkeköy Mağaraları ve Arkeoloji Vadisi sadece Samsun için değil tüm dünya için eşsiz bir miras aslında. Özellikle tarih ve arkeoloji meraklıları için vazgeçilmez noktalardan biri olan Tekkeköy Mağaraları, bir Samsun gezisi sırasında (altınızda arabanız, bu işlere merakınız ve biraz da ekstra zamanınız varsa) mutlaka vakit ayrılması gereken yerlerden.

Tekkeköy Mağaraları’nın Tarihçesi

Tekkeköy

Tekkeköy Mağaraları’nın ilk keşfinin 1900’lü yılların ortalarında yapılan kazılarda gerçekleştiğinden ve bölgenin tarihi geçmişinin Paleolitik, Mezolitik ve Tunç Çağı’na kadar gittiğinden yukarıda bahsettim. Şimdi kısaca yaşamın ilk dönemlerde nasıl olduğundan ve bölgenin tarihsel gelişiminden bahsetmek istiyorum.

Kazılarda çıkan buluntular ve yapılan araştırmalar ışığında o dönemde yaşayan insanların maden ile henüz tanışmadığı, kullandıkları tüm aletleri taş, kemik, ağaç gibi malzemelerden yaptıkları saptanmış. Geçimlerini de avcılık – toplayıcılık ile sürdürdükleri kanısına varılmış.



Samsun Otel Alternatifleri İçin Aşağıdaki Yazıma Göz Atın

Samsun Otelleri – Samsun’da Nerede Kalınır?



Bununla birlikte, Arkeoloji Vadisi içinde yer alan ve yontularak yapılmış olan Delikli Kaya isimli mağaranın, yapılan kazı çalışmaları neticesinde Paleolitik döneme ait eski bir Frig Kalesi olduğu tespit edilmiş. Ayrıca bölgede Hitit dönemine ait kalıntılara da rastlanmış.

Yakın geçmişe baktığımızda 1977 yılında sit alanı olarak koruma altına alınan Tekkeköy Mağaraları’nın 2013 yılında turizme kazandırılmasıyla birlikte bu alan farklı ülkelerdeki araştırmacıların da dikkatini çekmeye başlamış. Günümüzde ise bölgeye gelen ziyaretçi sayısı bir yılda 180 bin kişiye kadar ulaşmış durumda.

Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze Evi

Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze Evi

Buradaki önemli tarihi geçmişe ışık tutabilmek için vadide bulunan eski Rum evlerinden biri restore edilerek, 1 Mart 2014 tarihinden itibaren müze olarak kullanılmaya başlanmış. Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze Evi, Türkiye’nin ilk imitasyon müzesi olma özelliğini taşıyor.

Müzede, mağara ve çevresindeki yaşama ait eşyalar ve kazılardan elde edilen buluntular sergileniyor. Sergilenen araç gereçler arasında bulunan toka, tarak ve çeşitli ev eşyaları en çok dikkat çeken eserlerden diyebiliriz. Dönem kadınlarının süs ve bakım için kullandıkları toka ve taraklar belki de dünyadaki ilk süs eşyaları olma özelliğini taşıyor.

Tekkeköy Mağaraları Nerede?

Tekkeköy Mağaraları, Samsun merkeze 14 kilometre uzaklıkta yer alıyor. 

Tekkeköy Mağaraları haritası

Tekkeköy Mağaraları’na Nasıl Gidilir?

Tekkeköy Mağaraları’na direk giden bir toplu taşıma aracı maalesef bulunmuyor. Üniversite- Tekkeköy arasında sefer yapan tramvay ile Tekkeköy durağına gelebilir oradan da raylı sistem ring araçları ile Tekkeköy merkeze’e ulaşabilirsiniz. Yolun kalan kısmını ticari taksiler ile tamamlamanız gerekiyor.

Özel aracınız var ise Samsun Merkez’den yaklaşık 20 dakikalık bir yolculuk sonrasında Tekkeköy Mağaraları’na ulaşılabiliyor. Tekkeköy merkezine geldiğiniz zaman Şeyh Yusuf Zeynüddin Cami’sinin yanından sağa dönerek mağaralara ulaşabilirsiniz.



Samsun’a Ulaşım Hakkında Detaylı Bilgiler İçin Aşağıdaki Yazıma Göz Atın

Samsun Nerede, Samsun’a Nasıl Gidilir?




Yukarıda Tekkeköy Mağaraları hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu