Uçhisar Kalesi-Kapadokya’nın Zirvesi
Kapadokya’nın yerli ve yabancı turistler için ne kadar özel olduğunu bilmeyen yoktur sanırım. Hele bir de bizim sitemizdeki Kapadokya bölgesine dair yazıları okuduysanız durumu anlamışsınızdır. İşte Uçhisar Kalesi’de bölgenin en yüksek, en nefes kesen noktalarından biri olarak bölgeyi özel kılan en önemli yerlerden.
Kapadokya’nın her yerinden görülebilen bir konumda olan kalenin içine girip en tepeden Kapadokya’ya baktığınızda ise manzaraya hayran kalıyorsunuz. Yani Uçhisar Kalesi, Kapadokya’yı kuşbaşı seyre dalabileceğiniz en güzel yerlerden.
Ancak kaleyle ilgili en başından belirtmem gereken bir detay var. O da kalenin yaklaşık 100 metre yükseklikte olduğu. Bu da demek oluyor ki kaleye çıkmak için basamakları tek tek çıkarak zirveye doğru yol alıyorsunuz. Tabii bunu söyledim diye kaleye çıkmaktan vazgeçmeyin derim. Çünkü tepeye çıktığınızda hiç de pişman olmadığını hissedeceksiniz.
Manzaranın büyüsüyle zaten tüm yorgunluğunuz da geçip gidiyor. Güvercinlik Vadisi, Göreme, Avanos, Ortahisar Kalesi, Göreme Açık Hava Müzesi, Kızılçukur Vadisi yani özetle tüm Kapadokya ayaklarınızın altına adeta bir halı gibi seriliyor.
İçerik:
- Uçhisar Kalesi’nin Tarihi
- Uçhisar Kalesi’nde Gün Batımı
- Uçhisar Kalesi Nerede, Nasıl Gidilir?
- Uçhisar Kalesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Uçhisar Kalesi’nin Tarihi
Kapadokya, yani Güzel Atlar Ülkesi, her köşesinde eşsiz güzelliklere rastlayabileceğiniz bir bölge. Verimli topraklarıyla da ön plana çıkan Kapadokya tarih boyunca birçok topluluk tarafından ele geçirilmiş. Taihin pek de gün yüzüne çıkamadığı yer altı şehirlerinde ise Rma imparatorluğunun hakimiyet sağlaması ile işler daha da değişmiş.
Kapadokya, hafızalarımızda yer etmiş bir diğer adıyla Güzel Atlar Ülkesi. Her köşesi eşsiz güzellikler ile dolu bu bölge, verimli topraklarıyla her zaman insanoğlu için bir çekim alanı olmuş. Tarih boyunca da birçok farklı topluluğa ev sahipliği yapmış. Tarihin daha az bilinen tozlu yapraklarında yer altı şehirlerinde yaşamın sürdürüldüğü Kapadokya’da, Roma İmparatorluğu’nun hakimiyet sağlaması ile birlikte işler biraz daha değişmeye başlamış.
Roma İmparatorluğu ile birlikte bölgeye bolca Hristiyan rahipler ve keşişler yerleşmiş. Kapadokya’daki peri bacaları da manastır, kilise, hücre ve mahzen olarak kullanılmış. Çünkü askerler şehirlerini korumaya çalışıyorlarmış. Tabi o zamanlarda Kapadokya sürekli istila edilmeye çalışılıyormuş. Bu sebeple de peri bacaları koruma için çok kullanılmış.
İşte Uçhisar Kalesi de savunma ve sığınma amacıyla kullanılan yerlerden. Bölgenin her yerinden görebileceğiniz kadar yüksekte konumlanmış olan kale, tarihin ilk gökdeleni olma sıfatıyla da anılıyor.
Aslında kalenin her bir katında ayrı bir efsane saklı. Ancak bazı katlar çöktüğü için maalesef ki her alanı göremiyorsunuz. Ancak yine de kalenin içine adımınızı attığınız andan itibaren eşine benzerine rastlayamayacağınız şeylerle karşılaşmaya başlıyorsunuz. Mesela tüneller, gizli yollar, odalar ve sığınaklar gayet net bir şekilde karşınıza çıkıyor.
Ayrıca son olarak belirtmeliyim ki aslında Uçhisar kalesi yan yana gelmiş iki adet peri bacasından oluşmuş. Yani aslında Kapadokya’nın en büyük iki peri bacasını da görmüş oluyorsunuz.
Uçhisar Kalesi’nde Gün Batımı
Kapadokya’da Uçhisar Kalesi’nden daha yüksek bir yer olmadığından bahsetmiştim. E haliyle gün batımının en güzel izlenebildiği yer de burası. Binbir zahmetle basamakları tırmanıyorsunuz ancak 360 derecelik panoramik manzara da sizi yalnız bırakmıyor.
Uçhisar Kalesi’nden manzarayı anlatmak aslında pek de mümkün değil. Görüp de atmosferine kapılınca anlayabileceğiniz yerlerden. Ama tabi yine de biraz anlatmaktan da zarar gelmez. O merdivenleri çıkmak için biraz sebebe ihtiyacınız olabilir.
Şimdi gözlerinizi kapatın ve bir ressamın fırsaçısından fırlamış gibi duran tabloyu gözünüzün önüne getirin Evet her köşesi aynı renkte olan ve gökyüzüyle birleşen bu renk uyumundan bahsediyorum. Şimdi de irili ufaklı peri bacalarını ve gökyüzüne daha da renk katan uçan balonları ekleyin bu eşsiz manzaraya. Evet evet inanın burada atmosfer bambaşka.
İşte tam da bu sebepten tam da yerinde gün batımının da uyumuyla manzarayı Uçhisar Kalesi’nden izlemelisiniz.
Uçhisar Kalesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Uçhisar Kalesi adından da anlaşılacağı üzere Uçhisar’da bulunuyor. Özel araç ile Nevşehir Havalimanı’ndan yaklaşık 40 dakikalık mesafede. Nevşehir ile Uçhisar arası yaklaşık 8 kilometrelik mesafede bulunuyor.
Eğer otobüs ile gelecekseniz, Nevşehir merkezden kalkan ve 07:30 ile 19:00 saatleri arasında sürekli hizmet veren minübüsleri kullanabilirsiniz.
Uçhisar Kalesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Uçhisar Kalesi giriş ücreti öğrenci için 4 TL. Tam bilet 8 TL. Müze Kart geçersiz.
Uçhisar Kalesi ziyaret saatleri ise sabah 07:00 ile akşam 17:30 arasında.