Uzungöl Gezi Rehberi
Ulu ulu ağaçların kapladığı oksijen deposu yemyeşil ormanlar denildiğinde akla gelen ilk yer elbette Karadeniz Bölgesi. Karadeniz denildiğinde akla gelen ilk yerlerden biri ise Türkiye’nin en gözde seyahat destinasyonlarından biri olan Uzungöl.
Trabzon’a bağlı Çaykara ilçesine yaklaşık 20 dakika uzaklıkta bulunan bu doğal oluşum, ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden. Burası yılın her anında turist akınına uğruyor. Fakat doğruya doğru, o eski fotoğraflardan gördüğümüz gölün çevresindeki yemyeşil bitki örtüsünün yerinde artık yeller esiyor.
Yine de Uzungöl hala daha Karadeniz’de gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunması gereken doğal güzelliklerden biri. Kendinizi gölün çevresinden ayırıp biraz daha yukarılara, yaylalara doğru çıktığınızda ne demek istediğimi anlayacaksınız.
Siz seyahatinize başlamadan önce ben size Uzungöl hakkında birkaç bilgi vermek istiyorum. Uzungöl gezi rehberi, bu doğal oluşum hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için kendi deneyimlerime ve internetten yaptığım araştırmalara dayanarak hazırladığım bir yazı oldu. Kısacası, iyisiyle kötüsüyle anlatmaya çalıştım Uzungölü. Buyrun başlayalım.
İçerik:
- Uzungöl Hakkında Bilgiler
- Uzungöl’ün Oluşumu
- Uzungöl’ün Eski ve Yeni Hali
- Uzungöl Nerede, Nasıl Gidilir?
- Uzungöl’de Nerede Kalınır?
- Uzungöl’de Ne Yenir?
- Uzungöl’de Kahvaltı
- Uzungöl’de Ne Yapılır?
- Uzungöl’de Gezilecek Yerler
- Uzungöl’e Ne Zaman Gidilir?
Uzungöl Hakkında Bilgiler
Rize için Ayder Yaylası ne demekse, Trabzon için de Uzungöl o demek. Yani her iki şehrin de göz bebeği bu iki özel seyahat destinasyonu. Uzungöl Her ne kadar Rize’ye Trabzon’dan daha yakın bir konumda bulunsa da elbette Karadeniz’in asi çocukları buraları kimselere yar etmiyor. 🙂
Neyse, bu çekişmeyi bir kenara bırakıp biraz Uzungöl hakkında bilgiler vereyim. Ülkemizde yağmur ormanlarına ev sahipliği yapan Soğanlı ve Kaçkar sıradağlarının birleşim noktasında yer alan Uzungöl, yılın her mevsiminde gördüğümüz yemyeşil bitki örtüsünü bol yağışlı ve ılıman iklimine borçlu.
Göl ve çevresi hem bitki türü hem de yaban hayvan hayatı olarak zengin bir çeşitliliğe sahip. Bölgede bu zamana kadar 60’tan fazla endemik bitki türünün yanında, 59 adet memeli ve 250 adet farklı kuş türü tespit edilmiş.
Tüm bu özellikler, Uzungöl’e doğal sit alanı, tabiat parkı ve özel koruma çevresi gibi statülerin verilmesini sağlamış. Uzun lafın kısası, Türkiye’nin en meşhur heyelan set gölü oluşumu olan Uzungöl, doğal ortamıyla ülkemizin en zengin ekosistemlerinden birine ev sahipliği yapıyor.
Uzungöl’ün Oluşumu
Seyahat ederken gittiğim yerler hakkında edindiğim her ekstra bilgi, orayı daha fazla hissetmemi sağlıyormuş gibi geliyor bana. Özellikle kendine has özelliklere sahip olan bir yere gidiyorsam çok fazla detay bilgi değil ama genel bir fikir sahibi olmak her zaman iyi gelmiştir bana.
Bu durum Uzungöl için de geçerliydi elbette. Çünkü burası öylesine bir göl olmaktan çok ötede özel bir doğal oluşum. Yani seyahate başlamadan önce, bu enfes güzelliğin nasıl ortaya çıktığını anlamam gerekiyordu. O yüzden sizin için de kısaca özetlemeye çalışacağım.
Uzungöl’ün oluşumu aslında bu bölgenin kaderi olan bir doğa olayı sayesinde gerçekleşmiş. Karadeniz Bölgesi’nde sıkça görülen toprak kaymasının ortaya çıkardığı bir heyelan set gölü burası.
Çok uzun yıllar önce bu çevrede yaşanan şiddetli bir heyelan sonucunda Haldizen Deresi’nin önü her iki taraftan da çok az boşluk kalacak şekilde kapanıyor ve sular ortada kalan boşluğu doldurmaya başlıyor. Bu doğa olayı neticesinde de zaman içerisinde ortaya 1000 metre uzunluğunda, 500 metre genişliğinde ve 15 metre derinliğinde Uzungöl çıkıyor.
Uzungöl’ün Eski ve Yeni Hali
Yazının başında çok ufak değindim ancak bu konuya ayrı bir başlık açmadan olmazdı gerçekten. Çok değil bundan 20 yıl önce güzelliği ile büyüleyen Uzungöl’ün bugünkü haline nasıl geldiğine akıl sır ermiyor. İnsan ırkının para için, rant için doğal güzelliklere nasıl insafsızca kıyabildiğinin en acımasız örneği belki de burası.
Şu yukarıdaki resme bir bakın. Solda iki dağın arasında, yeşilliklerin tam ortasında boncuk gibi parlayan göl nerede, sağdaki çevresini örümcek ağı gibi sarmış beton yığınının arasında can çekişen göl nerede… Böyle bir güzelliği mahvetmek için insanın gözünün dönmüş olması lazım.
Sizin anlayacağınız, biraz daha fazla zengin olma hırsı Uzungöl’ün çevresini mahvetmiş durumda. Fakat yine de diyorum, yine de gidip görmeye değer burası. Çünkü her ne kadar gölün çevresinin herhangi bir şehirden farkı kalmamış olsa da yaylalar da hala hayat var.
Uzungöl Nerede, Nasıl Gidilir?
Trabzon şehir merkezine 99, Çaykara ilçe merkezine ise 19 kilometre uzaklıkta yer alan Uzungöl’e özel aracınızla Trabzon merkezden yaklaşık 1 saat 30 dakikalık bir yolculuk sonrasında ulaşabilirsiniz. Rize tarafından geliyorsanız yol 1 saat kadar sürüyor.
Toplu taşıma ile seyahat edecekseniz yine Trabzon merkezden kalkan Uzungöl otobüslerini kullanabilirsiniz. Eğer kalacağınız otelin ücretli servisi varsa onu kullanmayı da düşünebilirsiniz. Ancak ücretleri normal otobüse göre biraz daha pahalı.
Uzungöl’e ulaşım ile ilgili detaylı bilgilerin ve alternatiflerin yer aldığı ayrı bir gezi rehberi hazırladım. Aşağıdaki linke tıklayarak göz atabilirsiniz.
Uzungöl’de Nerede Kalınır?
Resimlerde gördüğünüz bolca otelden de anlayabileceğiniz üzere Uzungöl’de konaklama alternatifi çok. Yani Uzungöl’de nerede kalınır diye kara kara düşünmeyin. Mutlaka bir yer bulursunuz. Siz yeter ki paradan haber verin.
İşin şakası bir yana oraya kadar gitmişken insan biraz da rahat bir otelde kalmak istiyor elbette. Önden şunu söyleyeyim. Uzungöl, özellikle yaz aylarında turist akınına uğradığı için fiyatlar tavan yapıyor. Para önemli değil deseniz bile bu sefer de yer bulma sorunu ortaya çıkıyor.
O yüzden iki seçeneğiniz var. Yaz aylarında gitmemek ya da beğendiğiniz otel için erkenden rezervasyon yaptırmak. Aşağıda Uzungöl’de nerede kalınır sorusunun cevabını aradığım yazımın linkini paylaşıyorum. İnce eleyip sık dokuyarak hazırladığım bu liste, Uzungöl otelleri arasında en beğenilen 10 tanesini içeriyor.
Hızlıca Uzungöl otellerine göz atmak isterseniz de aşağıdaki arama moturunu kullanarak seyahat tarihinize uygun konaklama alternatiflerini listeleyebilirsiniz.
Uzungöl’de Ne Yenir?
Karadeniz mutfağının çeşitliliğini sorgulamak benim haddime değil. Burada yöresel yemeklerin lezzeti birbiri ile yarışır. Hangi birini anlatayım?
Hamsiden yapılan türlü türlü yemeklerden mi bahsedeyim, yoksa karalahanadan mı dem vurayım? Yemeklerin yanında mısır ekmeği yemenin verdiği hazdan mı bahsedeyim, yoksa laz böreğinin akıl almaz lezzetini mi öveyim?
En iyisi ben sizinle aşağıda Karadeniz’in en meşhur 10 yöresel yemeğinin bir listesini paylaşayım. Siz de damak tadınıza göre seçin, beğenin, yiyin.
- Hamsili Pilav
- Muhlama
- Akçaabat Köftesi
- Laz Böreği
- Karalahana Sarması
- Hamsi Buğulama
- Mısır Ekmeği
- Hamsi Köftesi
- Fasulye Turşusu Kavurması
- Alabalık
Uzungöl’de Kahvaltı
Birbirimizi kandırmayalım. Biliyorum, Uzungöl’e seyahat etmek istemenizdeki asıl sebeplerden biri Instagram’da gördüğünüz o meşhur yöresel kahvaltı fotoğrafları. Valla ne yalan söyleyeyim, haklısınız. Buralara kadar gelmişken şöyle hakiki tereyağlı, organik ballı, enfes mıhlamalı bir Karadeniz kahvaltısı yapmadan dönmek olmaz.
Bu konuda size ufak bir tüyo vereyim. Aman ha otelinizi oda kahvaltı aldınız diye yok yere umutlanmayın. Çünkü genelde otel kahvaltıları o Instagram’da gördüklerinize pek benzemiyor. Onlar için farklı bir yerlere gitmeniz gerekiyor.
Ben size hemen yardımcı olayım. Uzungöl’de kahvaltı için en meşhur adresler şu şekilde:
- Com Cafe
- Galo Omad
- Şeflerin Yeri Restoran
- İnan Kardeşler Restoran
- Mucca Coffee
Uzungöl’de Ne Yapılır?
Uzungöl ve buna benzer konseptte seyahat destinasyonları genellikle kafa dinlemek isteyenlerin tatil rotası oluyor. Sessiz, sakin bir tatil geçirmek isteyenler kendilerini bir an önce doğa ananın kucağına atmak istiyor.
Tamam da Uzungöl’ün kalabalığında bu nasıl mümkün olacak, dediğinizi duyar gibiyim. Merak etmeyin, her ne kadar bahar ve yaz ayları bu bölgenin en yoğun dönemleri olsa da kalabalıktan kaçıp ruhunuzu dinlendirebileceğiniz aktiviteler de mevcut burada.
Uzungöl’de bol bol kafa dinlemeli, oksijen depolamalı, biraz da maceralı aktiviteler listesini aşağıda paylaşıyorum.
- Göl kenarında betonların arasında vakit kaybetmektense, yüksek tepelere çıkıp manzaranın tadını çıkarın ve ciğerlerinize temiz hava depolayın.
- Dağ evlerinde kahvaltı yapın.
- Uzungöl’ün kenarında bulunan restoranlarda alabalık yiyin.
- Bol bol Fotoğraf çekin.
- Uzungöl’ün çevresinde bulunan yaylalara doğru yürüyüş yapın.
- Yamaç paraşütü, atv ile safari turu gibi aktivitelere katılın.
- Trekking, kuş gözlemciliği veya botanik gözlemcili turlarına katılın.
- Kamp yapma ihtimalini de aklınızın bir köşesinde bulundurun.
Uzungöl’de Gezilecek Yerler
Size Uzungöl hakkında bir sır daha vereyim. Burası sadece heyelan set gölünden oluşan bir yer değil arkadaşlar. Uzungöl’ün kendisi haricinde Uzungöl’de gezilecek yerler de var. Gölün çevresini sarmalayan yaylalar, o yaylalarda bulunan yayla evleri, yayla evlerine ev sahipliği yapan köyler buralara gelmişken mutlaka görmeniz gereken yerlerden.
Aşağıda tüm bunları bir arada görebileceğiniz Uzungöl yaylalarının ve köylerinin bir listesini paylaşıyorum. Her ne kadar Uzungöl’e 20 kilometre mesafede yer alan Haldizen Yaylası en popüleri olsa da Benim favorim kendinizi bulutların üstünde hissedeceğiniz Garester Yaylası.
- Garester Yaylası
- Haldizen Yaylası
- Şekersu Yaylası
- Lustra Yaylası
- Şerah Köyü
Uzungöl’de Gezilecek Yerler hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz eğer aşağıdaki yazıma göz atmanızı tavsiye ederim.
Uzungöl’e Ne Zaman Gidilir?
Uzungöl, yılın 4 mevsimi seyahat edebileceğiniz bir destinasyon. Bahar ve yaz aylarında en yoğun dönemlerini yaşayan bu doğal güzellik, sonbaharda sakinleşirken kış aylarına gelindiğinde ise iyice sessizleşiyor.
Çoğunuzun Karadeniz Bölgesi’ni yaz aylarında ziyaret etmek istediğinizi biliyorum ancak, sessiz, sakin, kafa dinlemeli bir tatil geçirmek istiyorsanız eğer kış aylarına da bir şans vermenizi tavsiye ederim. Her ne kadar yeşilin her tonu insanın içini ayrı bir güzellikle açsa da beyazın getirdiği dinginliği de unutmamak lazım.
Sonuç olarak elbette tercih sizin. Hangi mevsimde seyahat ettiğinizden bağımsız eğer Uzungöl’ü sadece gölü görüp geçmeden, hakkını vererek gezerseniz, buralarda keyifli vakit geçireceğiniz kesin.
Yukarıda Uzungöl hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.