Yerköprü Şelalesi – Mersin
Yerköprü Şelalesi, Mersin’de gezilecek yerler listesinin en özel destinasyonlarından. Bu yüzden, gözlere bayram ettiren güzellikte bir doğa harikası olan bu şelaleyi bir Mersin gezisi sırasında mutlaka görmelisiniz.
Yerköprü Şelalesi, Akdeniz Bölgesi’nin en özel coğrafyalarından biri olan Mersin’e bağlı eşsiz bir doğa harikası. Dağların arasında bulunan yemyeşil bir vadinin içerisinde yaklaşık 30 metre yükseklikten dökülen bu şelale, sunduğu görsel şölen ile gezginlerin gözelerine adeta bayram ettiriyor.
İnsanın baktıkça bakası, kaldıkça kalası geliyor Yerköprü Şelalesi’nde. Çünkü burası sadece nakış gibi akan şelalesi ile değil, el değmemiş doğasında ev sahipliği yaptığı rengarenk bitki örtüsüyle de insanın içini açıyor. Ayrıca şelale sularının oluşturduğu göl de cabası.
Biz de bu tarz doğal güzellikleri tahrip etme adettendir, bilirsiniz. Neyse ki burası 2001 yılında Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmış da bu durumdan nasibini almamış.
Doğal ortamın gerekliliklerine göre bir yürüyüş yolu inşa edilmiş ve bu sayede bugün seyahat severler Yerköprü Şelalesi’ne rahatlıkla ulaşabiliyorlar.
İçerik:
- Yerköprü Şelalesi Nerede?
- Yerköprü Şelalesi’ne Nasıl Gidilir?
- Yerköprü Şelalesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
- Yerköprü Şelalesi Hakkında Bilgiler
- Yerköprü Şelalesi’nde Ne Yapılır?
Yerköprü Şelalesi Nerede?
Yerköprü, Mersin’in bir ilçesi olan Mut’a yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
Yerköprü Şelalesi’ne Nasıl Gidilir?
Tatilini Mersin’de geçirmeye karar verenlerin gezilecek yerler listelerine mutlaka eklediği yerlerden biri olan Yerköprü, doğal olarak en çok ilgiyi yaz aylarında görüyor. Ancak şelaleye ne yazık ki toplu taşıma ile ulaşım yok. Bu yüzden sadece özel araç ile ulaşım sağlayabiliyorsunuz.
Özel Araç ile Nasıl Gidilir?
Yerköprü Şelalesi’ne özel araç ile ulaşım oldukça rahat. Mut – Ermenek yolu üzerindeki tabelaları takip etmeniz yeterli. Bu istikamette 20 kilometre kadar gittikten sonra tabelaları göreceksiniz. Sonrasında ise yaklaşık 10 kilometrelik bir yolculuk sizi bekliyor.
Şelalenin girişinde otopark mevcut. Aracınızı park ettikten sonra ise yaklaşık 1 kilometre kadar kurulan platformda yürümeniz gerekiyor. Bu arada yazın sıcak aylarında yanınızda mutlaka su bulundurun.
Destinasyon | Mesafe (KM) / Zaman |
Mersin – Yerköprü Şelalesi | 185 km / 2 s 55 dk |
Antalya – Yerköprü Şelalesi | 415 km / 5 s 20 dk |
Adana – Yerköprü Şelalesi | 304 km / 4 s 40 dk |
Yerköprü Şelalesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
- Haftanın 7 günü 08:00-19:00 saatleri arasında açık.
- Giriş ücreti 12 TL.
Yerköprü Şelalesi Hakkında Bilgiler
Yazının bu bölümünde, şelale hakkında yazının farklı yerlerinde verdiğim en önemli bilgileri bir araya getirmek istedim. Ayrıca bazı ekstra bilgiler de var. Kısa kısa yazacağım ki aklınızda yer edinsin. Oraya gittiğinizde bir şey hatırlamak isterseniz dönüp direk bu bölüme bakabilirsiniz.
- Burası, Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 2001 yılında koruma altına alınan bir tabiat anıtı.
- Şelalenin bulunduğu alan ev sahipliği yaptığı zengin doğal ortam nedeniyle 1. Derece sit alanı statüsüne sahip.
- Şelale Ermenek Çayı üzerinde bulunuyor ve suları, sarp kayalıkların üstünden yaklaşık 30 metre yükseklikten aşağı dökülüyor.
Mersin gezisi planınızı oluştururken aşağıdaki yazılarıma göz atmayı ihmal etmeyin.
Mersin’de Nerede Kalınır? En İyi 10 Mersin Otelleri
- Şelalenin üst tarafında gidip görebileceğiniz bir gölet ve mağara da var.
- Bölgede dağ bisikleti, doğa yürüyüşü ve kamp en çok yapılan aktivitelerden.
- Şelalede yüzmek yasak. Ayrıca şelalenin çevresinde mangal yapılmasına da izin verilmiyor.
- Yerköprü Şelalesi’nin çevresinde herhangi bir restoran veya kafe bulunmuyor. O yüzden yanınızda mutlaka atıştırmalık ve su bulundurmanızı tavsiye ederim.
Yerköprü Şelalesi’nde Ne Yapılır?
- Doğanın içerisinde yürüyüşün tadını çıkarın.
- Bol bol oksijen depolayın.
- Zamanınız varsa piknik yapın (mangal yakmadan) ve hatta kamp atın.
- Bol bol fotoğraf çekin. Çünkü insan böyle güzel yerlere her zaman gelmiyor.
Yukarıda Yerköprü Şelalesi hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.