Mersin Gezi Rehberi
Mersin gezi rehberi, Mersin’e gezi hazırlıklarına başlayan gezginler içi kaleme alındı. Yazının içerisinde Mersin gezinizi planlamanıza yardımcı olacak bir çok detayı bulabileceksiniz.
Mersin, Akdeniz Bölgesi’nin tarihi, kültürel ve doğal güzellikler bakımından en zengin yerleşim yerlerinden biri. Ancak buna rağmen Mersin, turizm açısından bu güne kadar hak ettiği ilgiyi görebilmiş değil. Bunda zorlu coğrafi şartların ulaşım konusunda ortaya çıkardığı engeller önemli bir etmen.
Anlaşılan buna rağmen Mersinli siyasiler ve orada yaşayan yerel halk, bu eşsiz coğrafyanın turist çekme potansiyelini herkesin gözleri önüne sermeye kararlı. Çünkü son yıllarda Mersin’de gezilecek yerlere yatırım üstüne yatırım yapılıyor.
Yerköprü Şelalesi için yapılan çevre düzenlemesi ve her ne kadar tartışmalara konu olsa da Cennet ve Cehennem Obrukları‘nda yapılan çalışmalar, Mersin’i turizmde bir adım öne çıkarma gayretlerinin en önemli göstergeleri.
Bunların yanında, Akdeniz Bölgesi’nin en büyük yat limanı olan Mersin Marina da hem yerel halkın güzel vakit geçirmesi hem de turistlerin ilgisini çekmesi için şehir merkezinde yapılan en büyük yatırımlardan.
Yani demek istediğim o ki, siz de Mersin’in methini mutlaka bir yerlerden duymuşsunuzdur. Hele ki doğal güzelliklerini gördüyseniz eğer, içinizdeki gezgin ruhu kıpırdanmaya başlamıştır ve gezi planları çoktan kafanızda dolanıyordur. Merak etmeyin, doğru yerdesiniz.
İçerik:
- Mersin’de Konaklama
- Mersin Nerede?
- Mersin’e Nasıl Gidilir?
- Mersin’de Gezilecek Yerler
- Mersin’de Denize Girilecek Yerler
- Mersin’de Ne Yenir, Ne İçilir?
- Mersin’in Tarihi
- Mersin Nasıl Bir Yer?
- Mersin’de Ne Yapılır?
- Mersin’e Ne Zaman Gidilir?
- Mersin’i Gezmek İçin Ne Kadar Zaman Lazım?
Mersin’de Konaklama
Her ne kadar Mersin turizm açısından biraz arka planda kalmış gibi gözükse de bu cevherin farkında olan önemli bir kesim var aslında. Özellikle İç ve Güneydoğu Anadolu Bölgeler’inden Mersin’e yaz aylarında insan akını oluyor desem fazla abartmış olmam sanırım. Yani sizin anlayacağınız Mersin çevre şehirlerin sayfiye yeri olarak kullanılıyor.
Bu sayede Mersin’de konaklama alternatifleri bol çeşitli. Ancak o kadar alternatif arasından doğru seçimi yapıp Mersin’de nerede kalınır sorusuna cevap vermek o kadar kolay değil. Hiç kara kara düşünmeye başlamayın. Merak etmeyin, ailenizin gezi rehberi olarak ben o konuya da bir el attım.
Oturdum bilgisayarın başına Mersin’de seyahat severlerin kalabileceği en güzel otelleri internette sıkı bir araştırma yaparak buldum. Yani sizin anlayacağınız, nerede kalacağınıza rahatça karar verebilmek için aşağıdaki linke tıklayarak kullanıcı yorumlarına göre hazırladığım en iyi 10 Mersin Otelleri yazıma gitmeniz yeterli.
Mersin Nerede?
Mersin, ülkemizin Akdeniz Bölgesi’nin doğu kesiminde bulunuyor. 321 kilometre boyunca uzanan bir kıyı şeridine sahip olan Mersin, Adana, Antalya, Konya, Karaman ve Niğde ile sınır komşusu.
Mersin’e Nasıl Gidilir?
Coğrafi şartlar nedeniyle Mersin’e ulaşım konusunun biraz sıkıntılı olduğunu söylemiştim. Buna örnek olarak Mersin’den haritada hemen yanı başında gözüken Antalya’ya gitmek için 8 saatlik kara yolculuğu yapmanız gerektiğini verebilirim sanırım. Yani anlayacağınız kara yolu ile Mersin’e ulaşım, yollar her ne kadar düzgün olsa da, sıkıntılı.
Ayrıca Mersin’de ne yazık ki havalimanı da yok. Mersin’e en yakın Havaalanı yaklaşık 1 saatlik mesafede bulunan Adana Şakirpaşa Havalimanı.
Mersin’e nasıl ulaşım sağlanır sorusunun cevabını daha detaylı bir şekilde öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki içeriğime göz atabilirsiniz.
Mersin’de Gezilecek Yerler
Mersin, hem şehir merkezinde hem de çevresinde gezilecek yerleri ile sizi şaşırtmaya aday bir seyahat destinasyonu. Tek sıkıntısı gezilecek yerler arasındaki mesafeler. Topraklar geniş olduğu için yayılmışlar da yayılmışlar. O yüzden seyahatiniz süresince araba kiralamak ya da özel araç ile buraya gelmek şart.
Ayrıca sağlam bir Mersin gezisi planı yapmanız lazım ki Mersin’de mutlaka görülmesi gereken yerlerin hepsine vakit ayırabildiğinizden emin olun.
Onu nasıl yapacağım peki diye de fazla düşünmeyin. Mersin’de gezilecek yerler yazısını tam da bu konsepte uygun olarak hazırladım. Aşağıdaki linke tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Mersin’de Denize Girilecek Yerler
Suyu çok tuzlu, havası bunaltıcı olur deyip Akdeniz sahillerine burun kıvırırız genelde. Tercihimiz Ege‘den yana olur. Antalya’ya gideceksek de 5 yıldızlı otellerden çıkmamaya özen gösteririz.
Fakat bu konuda Mersin plajlarını ayrı bir yere koymak gerek. Çünkü burada Maldivleri aratmayacak güzellikte koylar, Miami’nin ismini unutturacak kadar uzun sahil şeritleri var. Ha bir de tüm bunlar Türkiye‘nin diğer tatil bölgelerine oranla oldukça ekonomik fiyatlarla sizlere sunuluyor.
Peki o kadar övdün anladık, Mersin’e kadar gitmişken denizine de gireriz o zaman. Söyle bakalım Mersin’de denize girilecek yerler nereler, derseniz eğer gözüme kestirdiğim birkaç tanesini konumlarıyla birlikte aşağıda paylaştım.
Tisan Plajı
Tisan Plajı bana göre Mersin’de denize girilecek en güzel yerlerden biri. Tisan Yarımadası ile ana karayı birbirine bağlayan alanda bulunan bu plajın iki tarafında da turkuaz renginde denize girmenin keyfini çıkarabiliyorsunuz.
Tisan Plajı’nın iki dezavantajı var. Birincisi ulaşımın biraz sıkıntılı olması. Yollar pek düzgün değil. İkincisi ise Tisan Plajı’na özel bir sitenin içerisinde geçilerek gidiliyor olması. Bu yüzden zaman zaman günübirlikçiler ve site sakinleri arasında sıkıntılar çıkabiliyormuş.
Benim tavsiyem uslu uslu, mümkün mertebe site sakinlerine rahatsızlık vermeden kendinizi bir şekilde Tisan Koyu’na atmanız ve bu eşsiz güzellikteki denizin tadını çıkarmanız.
Boğsak Koyu
Boğsak, Mersin’in en temiz koylarından biri. Bunu mavi bayraklı plajı ve ev sahipliği yaptığı Caretta Carettalar ile kanıtlıyor. Dalgasız ve sığ denizi nedeniyle hafta sonları çevre ilçelerden günübirlikçiler akın ediyor olsa da Mersin’de denize girilecek en güzel yerlerden.
Bu arada ekstra bir not olarak Boğsak Koyu’nda şezlong olmadığını eklemek isterim. Yani özel bir plaj yok. Yiyecek, içecek ve diğer ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir kaç restoran var çevrede.
Yapraklı Koy
Yapraklı Koy Mersin’in en popüler plajlarından biri. Özellikle yerli halk tarafından hafta sonlarında sıklıkla tercih edilen bu plajın etrafı kayalarla çevrili. Doğal bir havuz görünümde olan Yapraklı Koy’un en özel yanı ise denizin içinizi açan turkuaz rengi.
Buraya gelip yeme-içme mekanlarında güzel vakit geçirmek ve ardından da şezlong kiralayıp kendinizi Akdeniz’in sularına atmak hem Mersinliler’in hem de turistlerin en yoğun ilgi gösterdiği aktivitelerden.
Kızlar Hamamı Koyu
Akdeniz’in sıcağından bunaldıysanız ve kendinizi atacak serin sular arıyorsanız Kızlar Hamamı Koyu tam olarak aradığınız yer olabilir. Mersin’in en turistik mekanlarından biri olan Narlıkuyu’ya bağlı Akyar bölgesinde yer alan bu koy, kaynak sularının deniz ile buluştuğu noktada olduğu için, Akdeniz’in diğer noktalarına oranla oldukça serin.
Ayrıca cam gibi berrak sulara da sahip olan Kızlar Hamamı Koyu adını Mitolojik efsanelerden almış. Mersinliler tarafından Narlıkuyu’da en çok tercih edilen denize girme noktalarından biri olan bu koyda ihtiyaçlarınızı görebileceğiniz küçük işletmeler de hizmet veriyor.
Soğuksu Plajı
Adından da anlaşılabileceği gibi Soğuksu Plajı da tıpkı Kızlar Hamamı Koyu gibi kendini serin sulara bırakmak isteyenler için geliyor. Yine kaynak suyunun deniz ile birleştiği bir noktada bulunan Soğuksu Plajı, Mersin şehir merkezine yaklaşık 170 kilometre uzaklıkta, Antalya yolu üzerinde bulunuyor. Yani Mersin ve yakınlarında takılacak olanlardan ziyade daha çok Antalya tarafına doğru gidecek olanlara hitap ediyor. Yolunuz düşerse mutlaka uğrayın.
Kızkalesi Halk Plajı
Mersin turizminin sembollerinden olan Kızkalesi, sadece estetik görüntüsü ile değil, etrafında bulunan plaj ve turkuaz rengi denizi ile de gönülleri fethetmeyi başarıyor. Oldukça sığ bir denize sahip olan Kızkalesi Halk Plajı, hem yerel halkın hem de turistlerin Mersin’de en çok ilgi gösterdiği denize girme noktalarından.
Yalnız buraya hafta içi gelmenizi tavsiye ederim. Hafta sonu hem çok kalabalık oluyor hem de bu kalabalığın içerisinde hoşunuza gitmeyecek profillerden bolca bulunuyor. Aklınızda bulunsun derim.
Mersin’de Ne Yenir, Ne İçilir?
Mersin, Akdeniz’in eşsiz lezzetlerinin tadına doyasıya varacağınız restoranlarıyla midelerinize hitap etmeye aday seyahat destinasyonlarından. Elbette hepimizin bildiği gibi buranın olmazsa olmazı Mersin tantuni. Ancak seçenekler sadece tantuni ile sınırı değil.
Hangi birinin tadına bakacağınıza karar vermek biraz zor olabilir. O yüzden aşağıda Mersin’de ne yenilir sorusunu cevabı olarak kısa bir liste paylaşıyorum. Yanlarına da nerede yenir onları yazdım.
Tantuni – Memoş Tantuni, Selim Tantuni, Göksel Tantuni
Cezerye – Dondurmacı Halil, Cezeryeci Ali
Kerebiç – Dondurmacı Halil, Haydar Usta
Mavi Yengeç – Cengiz’in Yeri, Kerim’in Yeri
Yörük Kahvaltısı – Narlıkuyu
Mersin Usulü Künefe – Saray Künefe, Künefeci Emin Usta, Has Künefe
Mersin’in Tarihi
Mersin’in geçmişinin tarihten önceki devirlere kadar dayandığı ve o dönemlerde bile önemli bir yerleşim yeri olduğu biliniyor. Bölgede keşfedilen en eski yerleşim yeri ise taa milattan önce 6300’lü yıllara ait. Aslında bu duruma pek de şaşırmamak gerek. Çünkü hepimizin bildiği gibi Çukurova bölgesi Akdeniz’in en verimli ve sulak topraklarına sahip.
Yumuktepe’de yapılan kazılarda Neolitik Devre ait birçok arkeolojik eser bulunan Mersin’de Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar sırasıyla Hititler, Asurlular, Persler, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Karamanoğulları ve Ramazanoğulları uygarlıkları hüküm sürmüş.
15. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyeti altına giren bölge, I. Dünya Savaşı’nda İtilaf Devletleri’nin işgaline uğradıktan sonra Milli Mücadele döneminden sonra 3 Ocak 1922’de tekrar Türk hakimiyetine girmiş. 1924 yılında il statüsü kazanan Mersin, günümüze kadar gelişimini sürdürerek Akdeniz’in en önemli şehirlerinden biri haline gelmiş.
Mersin’in tarihi ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz Kültür Bakanlığı’nın şu makalesini incelemenizi tavsiye ederim.
Mersin Nasıl Bir Yer?
Mersin, tarihi dokusu, kültürel çeşitliliği, gezilecek yerleri, masmavi denizi, zengin mutfağı ile tam bir gezgin kenti. Her ne kadar gezilecek yerlerinin arasındaki mesafeler uzun olduğu için hangi birine yetişeceğinizi şaşırsanız ve deli gibi yorulsanız bile, Mersin size öyle güzellikler sunuyor ki, bu olumsuz yönlerin hepsini unutuyorsunuz.
Mersin’den döndükten sonra aklınızda olan tek şey ilk fırsatta buraya tekrar gelmek, gördüklerinizi bir daha görmek, göremediklerinize vakit ayırmak, yiyemediklerinize de midenizde yer ayırmak oluyor.
Vallahi hiç o kadar da abartma demeyin şimdi. Çünkü gerçekten de abartmıyorum. Mersin gezisi benim beklentilerimin çok çok üstüne çıktı.
Yani bir seyahat düşünün. Hem Türkiye’nin en güzel şelalerinden birini görüyorsunuz, hem her köşe başında karşınıza bir antik kent çıkıyor, hem de istediğiniz yerde arabayı kenara çekip bi denize girip yolunuza devam edebiliyorsunuz. Bunlar yetmezmiş gibi, acıktığınızda midenize bayram ettirecek lezzetlerle sofralarınız donatıyorlar. Eh daha ne olsun!
İşte Mersin böyle bir yer. Henüz kimsenin Türkiye’de gezilecek yerler listesinde ilk 10 sıraya yerleşmemiş olsa da ben kendi adıma bunu değiştiriyorum. Ve Mersin’i Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasına ekliyorum.
Mersin’de Ne Yapılır?
- Mersin Marina’da vakit geçirmenin tadını çıkarın.
- Türkiye’nin en güzel şelalerinden biri olan Yerköprü Şelalesi’nde huzuru tadın.
- Cennet ve Cehennem Obrukları’nın büyüsüne kendinizi kaptırın.
- Antik kentlere gidip kendinizi tarih sayfalarının arasına bırakın.
- Akdeniz’in en uzun sahil şeridine sahip bölgesinde kendinizi turkuaz renkli sulara atın.
- Narlıkuyu restoranlarında mutlaka bir akşam yemeği yiyin.
- Tantuniyi ana vatanında yemeden geri dönmeyin.
Mersin’e Ne Zaman Gidilir?
Mersin’e kesinlikle yazın gidilir. Hiç öyle o sıcakta Mersin’de nasıl gezeceğim demeyin. Asıl o sıcakta dağ tepe gezip kendinizi Akdeniz’in sularına attığınız zaman Mersin gezisinin tadı çıkıyor.
Mersin’i Gezmek İçin Ne Kadar Zaman Lazım?
Mersin’de gezilecek yer çok. Aralardaki mesafeler de uzun. O yüzden en az 3 günlük bir gezi planlamanızı ve mutlaka özel araç ile gezmenizi tavsiye ederim.
Bu yazımda kapsamlı bir araştırma yaparak, Mersin hakkında bilgileri yazmaya çalıştım. Yazımı faydalı bulduysanız ve arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz ,aşağıdaki paylaşım butonlarını kullanabilir, eksik gördüğünüz veya sormak istediğiniz bir şey olursa da yorum olarak yazabilirsiniz.