Mersin Gezilecek Yerler


Mersin’de gezilecek yerler yazısında, Türkiye’nin saklı hazinelerinden biri olan Mersin ve çevresinde gezginlerin mutlaka görmesi gereken noktaları paylaştım.


Doğu Akdeniz’in en büyük şehirlerinden biri olan Mersin gezilecek yerleri ile sizi fazlasıyla şaşırtmaya aday. Çünkü, henüz bir çoğumuz bundan bir haber olsa da aslında Mersin , milattan önce 6300’lü yıllara uzanan tarihiyle birçok medeniyetin kesişim noktası.

Yani Mersin, çok sayıda tarihi ve kültürel varlığıyla önemli bir turizm merkezi aslında. Bunun yanında, ülkemizde deniz tatili yapmak için en ekonomik yerlerden biri olarak da gösterebiliriz Mersin’i.

Bizler Mersin’in bu özelliklerinden pek haberdar olmadığımız için, işin kaymağını burayı sayfiye yeri olarak kullanan İç ve Doğu Anadolulular yiyor diyebilirim. Türkiye’nin en büyük yat limanı, tertemiz bakir koyları, zengin mutfağından sadece ülkemizin belli bir kesimi faydalanıyor yani.

Mersin Gezilecek Yerler 2

Neyse efendim, bunca kültürel ve coğrafi zenginliklere sahip olmasına rağmen hala turizmde hak ettiği değeri göremeyen Mersin’in bu makus talihine bir son vermeye karar verdim. Bu yüzden Mersin gezilecek yerler yazısını kaleme aldım.

Listede hem Mersin şehir merkezinde hem de Mersin’in çevresinde gezginlerin görmesi gereken en önemli yerleri anlattım. Ancak bu şehrin ne kadar dolu dolu olduğunu tekrar hatırlatmak isterim. O yüzden yazı biraz uzun. Çayınızı kahvenizi hazırlayın ve okumaya öyle başlayın!

İçerik

1-Aziz Antuan Latin Katolik Kilisesi
2-Mersin Marina
3-Mersin Müzesi
4-Atatürk Evi Müzesi
5-Mersin Deniz Müzesi
6-Soli Pompeiopolis Antik Kenti
7-Yumuktepe
8-Yerköprü Şelalesi
9-Cennet ve Cehennem Obrukları
10-Astım Mağarası
11-Uzuncaburç Antik Kenti
12-Gülek Kalesi
13-Tarihi Tarsus Evleri
14-St. Paul Kilisesi ve St. Paul Kuyusu
15-Tarsus Şelalesi
16-Kanlıdivane Antik Kenti
17-Kızkalesi
18-Aynalıgöl Mağarası
19-Kisecik (Saklı Cennet) Kanyonu
20-Narlıkuyu
21-Tisan Koyu
22-Nusret Mayın Gemisi
23-Adam Kayalar
24-Alahan Manastırı
25-Mamure Kalesi

Mersin Gezilecek Yerler

Başlamadan Mersin merkezde gezilecek yerler ve Mersin çevresinde gezilecek yerler listelerini hızlıca buradan paylaşmak istiyorum. Dediğim gibi, liste uzun. O yüzden, yazının içerisinde mutlaka görün dediklerimin yanına yıldız ikonu ekledim.

Mersin Merkez: Mersin Marina, Mersin Müzesi, Atatürk Evi Ve Müzesi, Mersin Deniz Müzesi, Soli Pompeiopolis Antik Kenti, Yumuktepe, Aziz Antuan Latin Katolik Kilisesi.

Mersin’e en hızlı ulaşım alternatifi hava yolu. Ancak ne yazık ki Mersin’de havalimanı bulunmuyor. Buraya en yakın havalimanı ise Adana’da. Adana Şakirpaşa Havalimanı, Mersin şehir merkezine yaklaşık 65 kilometre uzaklıkta.

Mersin Çevresi: Gülek Kalesi, Kisecik Kanyonu, Nusret Mayın Gemisi, Aziz Pavlusun Evi ve St. Paul Kuyusu, Tarihi Tarsus Evleri, Tarsus Şelalesi, Silifke Kalesi, Narlıkuyu, Narlıkuyu Mozaik Müzesi, Tisan Koyu, Cennet ve Cehennem Obrukları, Astım Mağarası, Uzuncaburç Antik Kenti, Adam Kayalar, Kanlıdivane Ören Yeri, Kızkalesi, Aynalı Göl Mağarası, Yerköprü Şelalesi, Alahan Manastırı, Mamure Kalesi.

Mersin Gezilecek Yerler Haritası

Mersin’de gezilecek yerler listesine başlamadan önce kenti gezerken kullandığım haritayı sizlerle de paylaşmak isterim. Şehirde gezilecek yerlerin hemen hepsini haritada pinlenmiş olarak bulabilirsiniz.

Ayrıca çevrimdışı haritaya ulaşabilmek için Google Maps uygulamanıza indirmenizi de tavsiye ederim. Eğer Mersin gezilecek yerler haritisana siz de bir şeyler eklemek isterseniz hiç çekinmeyin.

Mersin gezilecek yerler haritası
Google Haritalar’da Açmak İçin Tıklayın!


Mersin gezisi planınızı oluştururken aşağıdaki yazılarıma göz atmayı ihmal etmeyin.

Mersin’de Nerede Kalınır? En İyi 10 Mersin Otelleri

Mersin Nerede, Mersin’e Nasıl Gidilir?

Mersin Gezi Rehberi



Aziz Antuan Latin Katolik Kilisesi *

Aziz Antuan Latin Katolik Kilisesi

Aziz Antuan Latin Katolik Kilisesi, Mersin şehir merkezinde gezilecek yerler arasında en estetik tarihi yapı bana göre. Uray Caddesi üzerinde yer alan kilise, 1898 yılında Sultan Abdülmecid’in emriyle inşa edilmiş. 

Anadolu’nun hiçbir yerinde böyle bir uygulama yokken Mersin’e özel olarak kilise inşa edilmesinin sebebi, kentte ağırlıklı olarak Hristiyan ve Rumların yaşamasıymış. Bu yüzden, bölgede yaşayan katolik halkın dini ihtiyaçlarını rahatça karşılayabilmeleri için Aziz Antuan Latin Katolik Kilisesi inşa edilmiş.

İnşası sırasında dış cephesinde kesme kireç taşı kullanılan Aziz Antuan Latin Katolik Kilisesi, avlusunda bulunan bahçesiyle de dikkat çekiyor. Uzunca bir süre Fransız konsolosluğu olarak da kullanılan yapı hala ibadete açık. Kilise günümüzde sadece telefonla özel randevu alınarak ziyaret edilebiliyor.

Telefon Numarası: +90 (324) 231 32 27

Mersin Marina*

Mersin Marina

Yazının başında da söylediğim gibi, Mersin, Doğu Akdeniz’deki en büyük marinalardan birine sahip. 500’ü karada, 500’ü denizde olmak üzere toplam 1000 adet yat bağlama kapasitesine sahip olan Mersin Marina, oluşturduğu görsel şölen nedeniyle zamanla kentte yaşayanların sıklıkla tercih ettiği buluşma mekanlarından biri haline gelmiş.

Tabi ki işletmeciler de bu durumdan faydalanıp marinanın çevresini restoran, SPA, bar, spor kulübü gibi bir çok sosyal alternatif ile doldurmuş. Ayrıca marinanın içerisinde bir de alışveriş merkezi bulunuyor.

Mersin Marina’yı mutlaka Mersin’de gezilecek yerler listenize eklemenizi, yemek yiyerek veya bir şeyler içerek burada vakit geçirmenizi tavsiye ederim.

Mersin Müzesi

Mersin Müzesi

Mersin Müzesi, şehir merkezinde bulunan birçok müzeden biri. Mersin’in zengin tarihi geçmişini Neolitik dönemden başlayarak Cumhuriyet dönemine kadar birçok arkeolojik eser ile anlatan müze, 1978 yılında kurulmuş.

Yapılan son yenilemelerin ardından 2001 yılında tekrar hizmete açılan müzede, arkeolojik buluntuların yanı sıra etnografik eserler de yer alıyor. Mersin Müzesi’nde ön plana çıkan eserler ise milattan önce 7 bin yılına tarihlenen Yumuktepe ve Sol Antik Kenti buluntuları.

Mersin Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

  • Müze haftanın 7 günü 09:00 ve 19:00 saatleri arasında ziyarete açık.
  • Giriş ücreti 10 TL.
  • Müzekart geçerli.

Atatürk Evi Müzesi

Mersin Atatürk Evi Müzesi

Mersin’in en önemli müzelerinden biri olan Atatürk Evi Müzesi, 1897 yılında Almanya konsolosluğu için inşa ettirilen binada yer alıyor. Cumhuriyet’in ilanından sonra kente gelen Atatürk ve eşi Latife Hanım’ın 11 gün boyunca bu tarihi binada konaklamaları nedeniyle bina 1922 yılında gerekli çalışmalar yapılarak müzeye çevrilmiş.

Atatürk Caddesi üzerinde yer alan Atatürk Evi Müzesi’nin içerisinde Anıtkabir’den getirilen bazı eşyalar ve etnografik objeler sergileniyor. Şehir merkezinde geçireceğiniz fazladan bir yarım saatiniz varsa görmenizi tavsiye ederim.

Atatürk Evi Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

  • Müze haftanın 7 günü 09:00 ve 19:00 saatleri arasında ziyarete açık.
  • Giriş ücretsiz.

Mersin Deniz Müzesi

Mersin Deniz Müzesi

Deniz ve denizde yaşanan savaşlara ilgiliyseniz, şehir merkezinde bulunan Deniz Müzesi’ni Mersin’de gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. Burada Türk deniz savaş tarihini günümüze taşıyan eserler ve 800 kitaplık bir kütüphane bulunuyor.

Ayrıca Mersin Deniz Müzesi’nin içerisinde 450 metrekarelik ana sergi salonu da bulunuyor. Bu salonda deniz savaşlarının tarihi konusunda kronolojik bilgiler veriliyor. Müzenin bana göre en dikkat çekici objeleri ise farklı dönemlere ait gemi modelleri.

Mersin Deniz Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

  • Müze Pazartesi günleri hariç haftanın diğer günlerinde ziyarete açık.
  • Ziyaret saatleri hafta içi 09:00-17:00, hafta sonları 10:00-18:00
  • Giriş ücretsiz.

Soli Pompeiopolis Antik Kenti

Soli Pompeiopolis Antik Kenti

Mersin’in ne kadar zengin bir tarihi geçmişi olduğundan yazının içerisinde birkaç kez bahsettim. Şehir bunu kanıtlamak istercesine neredeyse her köşe başında karşınıza bir antik kent çıkarıyor. Bunlardan biri de şehir merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan Soli Pompeiopolis Antik Kenti.

Milattan önce 7. Yüzyılda Rodoslu koloniciler tarafından kurulduğu tahmin edilen bu antik kent, günümüzde ayakta kalan sütunları ve kazılardan çıkarılan yüzlerce tarihi eser ile biliniyor. Halk arasında Viranşehir olarak da anılan bu arkeolojik alanda bulunan objeler Mersin Müzesi’nde sergileniyor.

Kazı çalışmaları devam ettiği için ziyarete kapalı ancak dışarıdan görme şansınız var. 

Yumuktepe

Yumuktepe

Dünyada tarımın yapıldığı ilk yerlerden biri olarak tarih sayfalarına adını yazdırmış olan Yumuktepe, milattan önce 7 binli yıllara uzanan geçmişi ile Mersin’in en eski yerleşim yeri. Neolitik dönemde çiftçilerin kurduğu kent, o dönemlerde tarımsal üretimin nasıl olduğuna dair ipuçları verdiği için arkeoloji alanında oldukça önemli bir konumda.

Buradan çıkarılan eserler de tıpkı Soli Antik Kenti’nde olduğu gibi Mersin Müzesi’nde sergileniyor. Arkeoloji konusuna ilgiliyseniz görmenizi tavsiye ederim.

Yumuktepe Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

  • Müze haftanın 7 günü 09:00 ve 19:00 saatleri arasında ziyarete açık.
  • Giriş ücretsiz.

Yerköprü Şelalesi*

Yerköprü Şelalesi Mersin

Yerköprü Şelalesi, Mersin gezisi sırasında beni en çok etkileyen yer oldu desem fazla abartmış olmam sanırım. Mersin’in Mut ilçesine 35 kilometre uzaklıkta yer alan bu enfes doğa harikasının güzelliğini anlatmaya yetecek kelimeleri nasıl bulacağımı bilemiyorum.

Yeşilliklerin arasından yaklaşık 30 metre yükseklikten aşağıdaki 15 metre derinliğindeki turkuaz renkli havuza dökülen sularıyla ziyaretçilerine tam bir görsel şölen sunan Yerköprü Şelalesi, Mersin’de gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunmalı.

Yakın zamanda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından tabiat anıtı olarak tescillenen ve koruma altına alınan Yerköprü Şelalesi, Ermenek Çayı’nın toprakta yarattığı aşındırma sonucu oluşmuş.

Yerköprü Şelalesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

  • Şelale haftanın 7 günü 09:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açık.
  • Giriş ücreti yetişkinler için 12 TL, öğrenciler için 6 TL.

Yerköpürü Şelalesi hakkında daha detaylı bilgiler ve ulaşım alternatiflerini öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki yazıma göz atmanızı tavsiye ederim.

Yerköprü Şelalesi Gezi Rehberi

Cennet ve Cehennem Obrukları*

Cennet ve Cehennem Obrukları

Mersin çevresinde mutlaka görülmesi gereken doğa harikalarından bir diğeri Cennet ve Cehennem Obrukları. Yer altı sularının neden olduğu çöküntü sonucu ortaya çıkan bu iki obruk, bölgenin en önemli turizm merkezlerinden biri.

Silifke’nin Narlıkuyu Mahallesi’nde bulunan Cennet ve Cehennem Obrukları’ndan günümüzde sadece Cennet Obruğu ziyarete açık. Cehennem Obruğuna ise özel izin ve ekipman olmadan iniş yapılmasına kesinlikle izin verilmiyor. O yüzden Cehennem Obruğunu seyir terasından izleyebiliyorsunuz.

Cennet Obruğuna ise 450 basamaklık tarihi Roma merdivenleri veya asansör ile iniş yapabiliyorsunuz. Mersin’de gezilecek yerler listenizde mutlaka olsun.

Cennet ve Cehennem Obrukları Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

  • Obruklar haftanın 7 günü 08:00-19:00 saatleri arasında ziyarete açık.
  • Giriş ücreti 35 TL.
  • Müzekart geçerli.

Cennet ve Cehennem Obrukları hakkında daha detaylı bilgiler ve ulaşım alternatiflerini öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki yazıma göz atmanızı tavsiye ederim.

Cennet ve Cehennem Obrukları Gezi Rehberi

Astım Mağarası*

Astım Mağarası

Astım Mağarası, Cennet ve Cehennem Obruklarına arabayla yaklaşık 5 dakika mesafede bulunuyor. Obruklara giriş yaptığınız bileti göstererek Astım Mağarası’na ücret ödemeden giriş yapabiliyorsunuz (aynı durum tam tersi için de geçerli).

İçerisine spiral bir merdiven yardamıyla diklemesine inilen mağarada üçüncü jeolojik dönemden günümüze kadar gelen sarkıtları ve dikitleri ile meşhur. Aynı zamanda yaz-kış 15 derece sıcaklığın korunduğu mağaranın astım hastalarına iyi geldiği de söyleniyor.

Cennet ve Cehennem Obruklarına kadar gelmişken burayı da görmenizi tavsiye ederim. Bu arada kalp ve tansiyon hastalarının mağarayı ziyaret etmesi tavsiye edilmiyor.

Astım Mağarası Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

  • Mağara haftanın 7 günü 08:00-19:00 saatleri arasında ziyarete açık.
  • Giriş ücreti 35 TL.
  • Müzekart geçerli.

Uzuncaburç Antik Kenti*

Uzuncaburç Antik Kenti

Uzuncaburç Antik Kenti, Mersin gezisi boyunca gördüğüm tüm antik kentler arasında beni en çok etkileyen ören yerlerinden biri oldu. Bunda bölgede bulunan tarihi kalıntıların günümüze kadar oldukça iyi bir şekilde korunarak gelmesinin etkisi büyük.

Silifke ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Uzuncaburç Mahallesi’nde yer alan antik kent, Zeus Tapınağı, anıt mezarlar, tiyatro ve sütunlu cadde gibi birçok tarihi kalıntıya ev sahipliği yapıyor.

Antik kentleri gezerken tarihin havasını solumayı seven gezginlerdenseniz, Uzuncaburç Antik Kenti Mersin’de gezilecek yerler listenizde bulunsun.

Uzuncaburç Antik Kenti Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

  • Antik kent haftanın 7 günü 08:00-19:00 saatleri arasında ziyarete açık.
  • Giriş ücreti 10 TL.
  • Müzekart geçerli.

Gülek Kalesi

Gülek Kalesi

Şu yukarıdaki fotoğrafı sosyal medyada görmeyen kalmamıştır sanırım. Ufak bir fotoğraf hilesi ile uçurumun kenarında oturuyormuşsunuz gibi çıkmanızı sağlayan Gülek Kalesi, bu karelere ev sahipliği yapan yer.

Son dönemlerde sosyal medyada popülerleşmesi ile turistlerin uğrak yeri haline gelen kale, Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı Gülek Mahallesi’nde yer alıyor. Deniz seviyesinden 1650 metre yükseklikte bulunan Gürlek Kalesi’nin tarihi geçmişi ise milattan önce 2 binli yıllara kadar uzanıyor.

Sosyal medya profil fotoğraflarınızı şenlendirmek isterseniz, Gülek Kalesi’ni listenize eklemenizi tavsiye ederim. 

Tarihi Tarsus Evleri

Tarihi Tarsus Evleri

Tarsus, bölgede Cumhuriyet döneminin nasıl geçtiğini en iyi yansıtan yerlerden biri. Özellikle, Cumhuriyet Dönemi mimarisini yansıtan Tarihi Tarsus Evleri, ilçede vakit geçireceksiniz görülmesi gereken yerlerden biri.

Kerpiç taş ve ahşap malzemeler kullanılarak yapılan ve yakın zamanda tescil edilen 300’e yakın tarihi evin bulunduğu bu sokaklarda adımlamayı ve estetik fotoğraflar çekmeyi unutmayın.

St. Paul Kilisesi ve St. Paul Kuyusu

St. Paul Kuyusu

Mersin’in Tarsus ilçesi bölgede inanç turizmi ile ön plana çıkan yerlerden biri. Bunun sebebi de Hristiyanlığın en önemli figürlerinden biri olan St. Paul’un Tarsuslu olduğunun İncil’de net bir şekilde belirtilmesi.

Hristiyanlığın yayılmasında etkili olan Aziz Paul’un anısına 18. Yüzyılın sonlarında inşa ettirilen kilise ve bahçesinde bulunan St. Paul Kuyusu, Hristiyanlık aleminin hac merkezlerinden biri. Günümüzde müze olarak hizmet veren kilise, gri renkli granit sütunları ve freskleriyle dikkat çekiyor.

St. Paul Kilisesi ve St. Paul Kuyusu Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

  • Kilise haftanın 7 günü 09:00-19:00 saatleri arasında ziyarete açık.
  • Giriş ücreti 10 TL.
  • Müzekart geçerli.

Tarsus Şelalesi

Tarsus Şelalesi

İlçe merkezine oldukça yakın bir mesafede bulunan Tarsus Şelalesi, bölge halkının tatil günlerinde akın ettiği mesire alanlarından biri. Çevresinde kafe ve restoranların da hizmet verdiği şelale, Berdan Çayı’nın zaman içerisinde aşındırdığı topraklar sonucunda oluşmuş.

Tarsus’ta fazladan geçirebileceğini 1 saatiniz varsa, şelale manzarasına karşı soluklanmanızı, bir şeyler yiyip içmenizi tavsiye ederim.

Kanlıdivane Antik Kenti*

Kanlıdivane Antik Kenti

Kanlıdivane Antik Kenti, Mersin’de gezilecek yerler listesinin bana göre en özel noktalarından. Özellikle antik kentlerde zaman geçirmeyi sevenlerin mutlaka görmesi gereken bir yer. Mersin şehir merkezine 50 kilometre uzaklıkta bulunan Kanlıdivane, Erdemli ilçesinde yer alıyor.

Tam ortasında Cennet ve Cehennem Obruklarına benzer bir çöküğe ev sahipliği yapan Kanlıdivane Ören Yeri, adını da buradan almış. Çünkü geçmiş dönemlerde krala itaatsizlik edenlerin bu obruğun içerisinde beslenen vahşi hayvanlara yem olarak atıldığına dair söylentiler var.

Milattan önce 2 binli yıllarda bölgede hüküm süren Olba Krallığı’nın dini merkezi olarak bilinen Kanlıdivane Antik Kenti, sadece ortasında bulunan çökük ile değil, Helenistik Kule, Obruk ve Armaronxas Aile Kabartmaları, Çanakçı Nekropolü gibi tarihin tozlu sayfalarına ışık tutan eserleriyle de dikkat çekiyor.

Kanlıdivane Antik Kenti Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

  • Antik kent haftanın 7 günü 09:00-19:00 saatleri arasında ziyarete açık.
  • Giriş ücreti 10 TL.
  • Müzekart geçerli.

Kızkalesi

Kızkalesi

Kızkalesi, Mersin turizminin simgelerinden biri. Erdemli ilçesinde yer alan ve Mersin şehir merkezine 60 kilometre uzaklıkta bulunan bu tarihi yapı, kıyıya yaklaşık 600 metre uzaklıkta yer alıyor.

Günümüzde turistik tekneler ile ziyaret edilebilen Kızkalesi, tarihi surları ile dikkat çekiyor. Zamanında bir kahinin krala kızını yılan sokacağını söylemesi sonucunda inşa ettirildiği rivayet edilen Kızkalesi’ne kendinize güveniyorsanız yüzerek de gidebilirsiniz.

Kızkalesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

  • Kızkalesi haftanın 7 günü 09:00-19:00 saatleri arasında ziyarete açık.
  • Giriş ücreti 10 TL.
  • Müzekart geçerli.

Aynalıgöl Mağarası*

Aynalıgöl Mağarası

Aynalıgöl Mağarası, adından da anlaşılabileceği üzere, içerisinde bulunan göl ile meşhur. Son dönemlerde Türkiye’de keşfedilen en özel doğa harikalarından biri olan bu mağara, Mersin’in Aydıncık ilçesinde yer alıyor.

1999 yılında tesadüfen keşfedilen Aynalıgöl Mağarası, halk arasında Gilindire Mağarası olarak da biliniyor. İçerisinde bulunan sarkıt ve dikitlerle de dikkat çeken mağara, 18 metre tavan yüksekliği ve 555 metrelik yürüyüş parkuruna sahip.

Dünyanın sekizinci harikası olarak da lanse edilen Aynalıgöl Mağarası, Mersin’de gezilecek yerler listesine girmeyi hak eden doğal oluşumlardan biri.

Aynalıgöl Mağarası Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

  • Mağara haftanın 7 günü 09:00-19:00 saatleri arasında ziyarete açık.
  • Giriş ücreti 7 TL.
  • Müzekart geçerli.

Kisecik (Saklı Cennet) Kanyonu*

Kisecik Saklı Cennet Kanyonu

Mersin çevresinde bulunan en çarpıcı doğal oluşumlardan biri olan Kisecik Kanyonu, Mersin’in Çamlıyayla ilçesine bağlı Kisecik Köyü sınırları içerisinde yer alıyor. Bölge halkı tarafından Saklı Cennet olarak da adlandırılan kanyon, dik yamaçları ile dikkat çekiyor.

Mersin şehir merkezine 51 kilometre uzaklıkta bulunan Kisecik Kanyonu’na ulaşım biraz zahmetli. Yollar oldukça virajlı ve bu yüzden yolculuk yaklaşık 1.5 saat kadar sürüyor. Buna rağmen zamanınız varsa bence görmeye değer.

Kisecik Kanyonu’nun sularında yüzmek veya sal gezisi yapmak buraya gelenlerin en çok tercih ettiği aktivitelerden.

Narlıkuyu*

Narlıkuyu

Narlıkuyu, Mersin’in en büyük ilçelerinden biri olan Silifke’ye bağlı küçük bir yerleşim yeri. Burayı özel kılan ve Mersin’de gezilecek yerler listesinde favorilerim arasına sokan şey ise bu küçük yerleşim yerinin insana verdiği huzur.

Turkuaz rengi suya sahip bir koyun etrafında sıra sıra dizilmiş balık restoranlarına ev sahipliği yapan Narlıkuyu, ortaya çıkardığı bu estetik ortamla bölgenin en güzel kafa dinleme noktalarından biri.

Narlıkuyu’ya kadar gelmişken orada bulunan balıkçılarda meşhur kaya koruğu mezesinin ve taze balıkların tadına bakmak şart. Ayrıca Narlıkuyu Koyu’nun sakin sularında deniz sefası yapmak da olmazsa olmazlarda.

Yine Narlıkuyu’da bulunan Narlıkuyu Mozaik Müzesi’ne de bir göz atmak isteyebilirsiniz. Müzenin içerisindeki Üç Güzeller Mozaiği görülmeye değer.

Tisan Koyu

Tisan Koyu

Tisan Koyu, yine Silifke’ye bağlı olan bölgenin en özel koylarından biri. Böylesine eşsiz bir ortamda denize girmek bir ayrıcalık. Ancak burada şöyle bir durum var. Yöre sakinleri daha çok yazlıkçılardan oluşuyor ve bu yüzden dışarıdan gelenleri pek kabul etmek istemiyorlar.

Fakat yukarıdaki fotoğrafı gördükten sonra siz de benim gibi oraya gitmeden olmaz dediyseniz, sessiz sakin bir şekilde Tisan Koyu’na doğru yol olarak şansınızı denemenizi tavsiye ederim. En kötü manzarayı izleyip geri dönersiniz. 

Nusret Mayın Gemisi

Nusret Mayın Gemisi

Çanakkale açıklarına dizdiği mayınlarla Çanakkale Savaşı’nın seyrini değiştiren Nusret Mayın Gemisi’nin orjinalini görmek isterseniz adres Tarsus ilçe merkezinde bulunan Nusret Mayın Gemisi Kültür Parkı.

Görevini tamamladıktan sonra Mersin Limanı’na gönderilen Nusret Mayın Gemisi daha sonra 3 parçaya ayrılarak tırlarla Tarsus’a getirilmiş. Burada aslına sadık kalınarak tekrar birleştirilen gemi, günümüzde ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

Adam Kayalar

Adamkayalar

Mersin’in en ilginç tarihi kalıntılarından biri olan Adam Kayalar, Kızkalesi’ne yaklaşık 7 kilometre mesafede bulunan Şeytan Dere Vadisi içerisinde yer alıyor. Milattan önce 1. Yüzyılda yaptırıldığı tahmin edilen bu figürler, kayalıklara oyularak yapılmış.

Buraya ulaşım biraz zor olduğu için favorilerim arasına eklemedim ancak arkeoloji meraklılarının mutlaka görmesini tavsiye ederim.

Alahan Manastırı

Alahan Manastırı

Mersin’in Mut ilçesinde yer alan Alahan Manastırı, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan önemli bir tarihi yapı. Ayasofya’ya benzerliği nedeniyle Mersin’in Ayasofyası olarak da anılan Alahan Manastırı, Hristiyanlık aleminin hac yolu üzerinde yer alıyor.

Milattan sonra 440-442 yılları arasında inşa edildiği tahmin edilen manastırın günümüze kalan kısımları kilise, keşiş odaları ve vaftizhaneden oluşuyor. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde de adı geçen Alahan Manastırı, Mersin turizminin simgelerinden.

Alahan Manastırı Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

  • Manastır haftanın 7 günü 09:00-19:00 saatleri arasında ziyarete açık.
  • Giriş ücretsiz.

Mamure Kalesi*

Mamure Kalesi

Mersin’de gezilecek yerler listesinin en estetik yapılarından biri olan Mamure Kalesi, Anamur ilçesinde yer alıyor. Anadolu’nun en iyi korunan kalelerinden biri olarak günümüzde ziyaretçilerini ağırlayan kale, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor.

Mamure Kalesi, 1500 yıllık geçmişi boyunca Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı İmparatorluğu gibi birçok farklı devlete ev sahipliği yapmış. Kale, bu durumun getirdiği estetik mimari zenginliklere sahip.

Aynı zamanda enfes Akdeniz Manzarasını’da gözler önüne seren Mamure Kalesi, 39 kulesi, su sarnıçları, içerisinde bulunan cami ve kiliseleriyle bölgenin en ihtişamlı yapılarından.

Mamure Kalesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

  • Kale haftanın 7 günü 09:00-19:00 saatleri arasında ziyarete açık.
  • Giriş ücreti 10 TL.
  • Müzekart geçerli.

Bu yazımda Mersin’de gezilecek yerleri tüm detaylarıyla yazmaya çalıştım. Yazımı faydalı bulduysanız ve arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz, aşağıdaki paylaşım butonlarını kullanabilir, eksik gördüğünüz veya sormak istediğiniz bir şey olursa da yorum olarak yazabilirsiniz

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu