Ayvalık’ta Gezilecek Yerler


Ayvalık, Ege’de yaz tatili denildiğinde akla ilk gelen seyahat destinasyonlarından biri. Ben de bu yazım da Ayvalık’a tatile gidecek olanların mutlaka görmesi gereken Ayvalık’ta gezilecek yerler hakkında detayları paylaştım.


Ayvalık, Türkiye‘nin en gözde tatil beldelerinden biri. Ege Bölgesi’nin en güzel şehirlerinden olan Balıkesir’e bağlı olan Ayvalık, etrafına saçılmış 22 adaya ev sahipliği yapıyor. Burayı özel kılan, Ayvalık’ta gezilecek yerler ve yapılacak şeylerin Ege’nin diğer tatil yerlerinden farklı olması.

Şöyle ki, Ayvalık’ta janjanlı partiler, gümbür gümbür müzikler ya da asortik beachler hemen hemen hiç yok. Yani burası stresten kaçan ve hareketten daha ziyade sakin ve huzurlu bir tatil hayal eden insanları mutlu edecek türden bir yer.

Ayrıca Ayvalık, Ege kıyılarında çok para harcamadan da keyifli bir seyahat geçirebileceğiniz yegane yerlerden biri. Yani Ayvalık’tan döndüğünüzde aklınızda ödediğiniz hesaplardan çok hissettiğiniz huzur ve eşsiz gün batımı manzaraları kalacak.

Gün batımı demişken… Güneşin daha güzel battığı bir şehir illaki vardır ama kendi adıma söylemek gerekirse, şimdiye kadar gördüklerim arasında liste başı kesinlikle Ayvalık benim için. O yüzden daha güzel gün batımının olduğu bir yer görene kadar Ayvalık’a diyorum ki; kimseyi görmedim ben senden daha güzel!

İçerik:

Ayvalık Gezilecek Yerler Haritası

Ayvalık’ta gezilecek yerler listesine başlamadan önce kenti gezerken kullandığım haritayı sizlerle de paylaşmak isterim. Şehirde gezilecek yerlerin hemen hepsini haritada pinlenmiş olarak bulabilirsiniz.

Ayrıca çevrimdışı haritaya ulaşabilmek için Google Maps uygulamanıza indirmenizi de tavsiye ederim. Eğer Ayvalık gezilecek yerler haritisana siz de bir şeyler eklemek isterseniz hiç çekinmeyin.

Ayvalık'ta Gezilecek Yerler Haritası
Google Haritalar’da Açmak İçin Tıklayın!

Ayvalık’ta Gezilecek Yerler Listesi


Yazının başında da belirttiğim gibi, bu içeriğimin konusu Ayvalık’ta gezilecek yerler. Bu konuya ayrıca bir değinmek istedim. Çünkü, şimdiye kadar genellikle yazlıkçıları ile ün salan Ayvalık’ın turistik tarafı da gün yüzüne çıkmaya başladı son senelerde.

Bunda, kentin merkezinde bulunan tarihi Rum evlerinin restore edilmesi ve güzelliklerinin meydana çıkması ile şehrin Ege’nin ruhunu daha fazla yansıtmaya başlamasının payı büyük.

Böylelikle hem yerli hem de yabancı turistlerin daha fazla ilgisini çekmeye başladı Ayvalık. Yine de şahsına münhasır sakinliğinden (yazın en yoğun ayları hariç) ödün vermedi. Yürü be Ayvalık. Kim tutar seni!

Taksiyarhis Kilisesi

Taksiyarhis Kilisesi

Taksiyarhis Kilisesi, Ayvalık’ta gezilecek yerler listesinin önemli noktalarından biri. Günümüzde anıt müze olarak ziyarete açık olan kilisenin özelliklerine geçmeden önce ilginç bir bilgi vermek istiyorum. Ayvalık’ta 2 tane Taksiyarhis kilisesi var. Bunun sebebi de şu.

Taksiyarhis baş melek anlamına geliyormuş. Dolayısı ile kilise isimleri için yaygın olarak kullanılıyormuş. Bir tane Taksiyarhis Kilisesi de Ayvalık’a bağlı adalardan biri olan Cunda Adası’nda var. Cunda’da bulunan daha çok Rahmi M. Koç Müzesi adı ile anılıyor. Yani hangisine gidelim acaba diye düşünüp durmayın, ikisini de listenize alın.



Ayvalık gezisi sırasında işinize yarayabilecek diğer bilgileri bulabileceğiniz içeriklerime aşağıdaki linklerden göz atabilirsiniz.


Ayvalık’ta Nerede Kalınır? En İyi 10 Ayvalık Otelleri

Ayvalık Nerede, Ayvalık’a Nasıl Gidilir?

Ayvalık Şeytan Sofrası Gezi Rehberi

Ayvalık Gezi Rehberi



Ayvalık’ta bulunan Taksiyarhis Kilisesi’nin yapılış zamanı 16. ve 17. yüzyıllar arası olarak belirtiliyor ancak çok fazla hasar gördüğü için yapı 1844 yılında yeniden inşa edilmiş. Kurtuluş Savaşı sonrasında tekel deposu olarak kullanılan kilise uzun bir dönem öylece boş olarak kalmış.

2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen Taksiyarhis Kilisesi, 2013 yılında Balıkesir Kuvayi Milliye Müzesi Müdürlüğü’ne bağlı birim olarak ziyarete açılmış.

Taksiyarhis Kilisesi’nin içindeki işlemeler ve bu işlemelerdeki renk uyumu gerçekten görülmeye değer. Dışarıdan bakınca hiç de gösterişli durmayan yapının tavanı oldukça yüksek ve bu sayede ihtişamı ile kendine hayran bırakıyor.

Taksiyarhis Kilisesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

  • Haftanın 7 günü 09:00-19:00 saatleri arasında ziyarete açık. 
  • Giriş ücreti 6 TL, müzekart geçerli.

Saatli Cami

Saatli Cami

Saatli Cami, Ayvalık merkezde bulunan tarihi yapılardan bir diğeri. Burası, camilerde görmeye alışmadığımız türden dış görünüşüyle Ayvalık’ta gezilecek yerler listesinin en ilginç noktalarından.

Yapılış tarihi tam olarak bilinmeyen Saatli Cami’nin 19. yüzyılda Rumlar tarafından Ayos İanni Kilisesi olarak inşa edildiği düşünülüyor. 1924’te yaşanan mübadele sonrasında bir süre ilçede yaşayanlar tarafından kendi haline terk edilmiş burası.

Kilise olarak inşa edilen bu yapı 1928’den sonra ise camiye dönüştürülmüş. Üzerinde çok fazla değişiklik yapılmamış, sadece bahçesine bir minare eklenmiş. Aslına uygun şekliyle hala ayakta duruyor.

1928’den bu yana cami olarak hizmet vermeye devam eden Saatli Camii günümüzde de ibadete açık durumda. Alışılmışın dışındaki mimarisi ile oldukça dikkat çekici olan cami aynı zamanda Ayvalık’ın en yüksek yapılarından da biri.

Çınarlı Cami

Çınarlı Cami

Çınarlı Cami, Ayvalık merkezde bulunan en estetik tarihi yapılardan biri. Asıl ismi Ali Bey cami olan bu yapı, bahçesindeki çınar ağaçları nedeniyle halk tarafından zamanda Çınarlı Cami ismi ile anılır olmuş.

İlk olarak kilise olarak inşa edilen yapı, Cumhuriyet’in ilanından sonra cami olarak hizmet vermeye başlamış. Ayvalık’ın görülmeye değer yerlerinden biri.

Tarihi Ayvalık Sokakları ve Evleri

Ayvalık Sokakları

Tarihi sokaklar ve Rum evleri Ayvalık’ta mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Hatta, Ayvalık’ın arnavut kaldırımlı ara sokaklarına kendinizi atmanın gezinin en zevkli aktivitelerinden biri olacağını şimdiden söyleyebilirim.

Yani, Ayvalık’ın sahili kenarı kadar içleri de güzel.  Bozulmamış mimarisi, rengarenk evleri, o evlerin balkonlarından sarkan sarmaşık çiçekleri… Hepsi gerçekten de görülmeye ve hissedilmeye değer.

Evlerinin önünde sandalyelerine oturmuş sohbet eden insanları gördükçe, dönem dizi setinde gibi hissediyor insan kendini. Hele bir de üzerinizdeki çekingenliği atıp siz de katılırsanız onların muhabbetine, keyfinize keyif katıyorsunuz.

Bu arada şunu da eklemeden geçemeyeceğim. Ne mutlu Ayvalık’a ki bu tarihi yapıların kıymetini bilen insanlarla dolu içi. Butik otel ya da pansiyona çevrilen yapılar bile hala mimarisini koruyor. Dokusuna el değmeden değiştiriliyor kullanım amacı. Bize de bu güzel duyguları dibine kadar yaşamak kalıyor.

Cunda Adası

Cunda Adası

Cunda Adası bana, sakin karakterli Ayvalık’ın rengarenk bir ruha sahip naif, alımlı ve güzel kızı gibi geliyor. Yani burası Ayvalık’a göre biraz daha hareketli olsa da tarzından pek de ödün vermiyor aslında.

Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü olma özelliğini taşıyan bir köprü ile Cunda 1964 yılında Ayvalık’a bağlanmış. Onlar bağlandığından beri de Ayvalık’a gelip de Cunda’ya gitmemek çok büyük bir ayıp haline gelmiş.

Tatilinizin bir gününü Cunda’nın sahillerine, tarihi sokaklarına, evlerine ve gezilecek yerlerine ayırabilirsiniz. Hatta burayı çok severseniz (ki kuvvetle muhtemel) bir akşamınızı Cunda sokaklarında kurulmuş masalarda canlı müzik eşliğinde yemek yemeye ve keyif yapmaya da ayırabilirsiniz.

Cunda Adası’na Ulaşım

Ayvalık’tan Cunda’ya saat 06:30 ile 00:30 arası belediye otobüsleri, sabah 07:00 akşam 01:00 arası taksi dolmuşlar, ticari taksiler (kolay ama pahalı bir yöntem) ya da özel aracınız ile kısa sürede ulaşabilirsiniz.

Köprü yapıldığından beri ilgi azalsa da hala teknelerle de ulaşım sağlanabiliyor. Yani Ayvalık’tan Cunda’ya giden tekneleri de ulaşım aracı olarak tercih edebilirsiniz. Son olarak buralar hakkında daha detaylı bilgiler için Cunda Adası için hazırladığım gezi rehberine göz atabilirsiniz.

Cunda Adası Gezi Rehberi

Şeytan Sofrası

Şeytan Sofrası

Ayvalık’ta gezilecek yerler listesinin en özel noktalarından biri Şeytan Sofrası. Hani yazının başında demiştim ya “Güneşin daha güzel battığı bir şehir illaki vardır ama kendi adıma söylemek gerekirse, şimdiye kadar gördüklerim arasında liste başı kesinlikle Ayvalık benim için.” diye.

Hah işte, o cümleyi kurma sebebim Şeytan Sofrası. Çünkü, Şeytan Sofrası’nda güneş bir başka batar, insan bir başka sever, deniz güneşle bir başka aşk yaşar ve sonunda onu göğsüne saklar…

“Ayvalık İlçe Merkezinin 10 km güneybatısında bulunan Küçükköy Mahallesi’nde yer alan Şeytan Sofrası’na tabelaları takip ederek çok rahat ulaşabilirsiniz. Özel aracınızla gitmek çok rahat. Özel aracınız yok ise Sarımsaklı’dan yarım saatte bir kalkan belediye otobüsleri ile ya da taksiyle kolayca ulaşabilirsiniz.”

Şeytan Sofrası’nı gezilecek yerler listenize aldıysanız eğer, bu özel yer hakkında daha fazla bilgi edinmeniz için sizi aşağıdaki yazıma davet ediyorum.

Şeytan Sofrası Gezi Rehberi

Ayvalık Sahil

Ayvalık Sahil

Ayvalık’ta gün batımının en güzel, en eşsiz ve görülesi olduğu yer şüphesiz ki Şeytan Sofrası. Ancak Ayvalık’ın sahili de bu konuda hakkı yenmemesi gereken bir yer bana göre. Çünkü, Ayvalık sahilde gün batımı, yaz akşamlarının hareketli saatleri başlamadan önce en sakin halini yansıtır buraların.

Bu özel anı yakalamak için size şöyle bir tavsiye verebilirim. Denizden çıkıp duşunuzu aldıktan sonra sahilde kısa bir yürüyüşe çıkın. Batan günün kızıllığında ve Ayvalık’ın meşhur tatlı rüzgarı eşliğinde kendinizi ‘o an’a bırakın, manzaraya odaklanın ve huzuru bulun Ege’nin en güzel köşelerinden birinde.

Tabi akşam olduktan sonra da geri dönmeyin hemen. Ayvalık sahili özellikle akşamları oldukça hareketli. Meşhur Ayvalık Tostçuları’ndan yükselen eşsiz koku, mısırcılar, dondurmacılar, cafeler ve buraları dolduran insanlar ile tatilde olduğunuzu dibine kadar hissedin.

Bonus 1: Tekne Turu

Ayvalık Tekne Turu

Ayvalık’ta her gün, Ege’ye serpilmiş 22 adaya ve çevresine tekne turları düzenliyor. Bu güzelliğin tadına varmak Ayvalık’ta yapılacaklar listesinde başı çekiyor. Birkaç farklı firmanın düzenlediği günübirlik turların fiyatları genellikle 40-50 TL civarında.

Baştan uyarmakta fayda var, özellikle Temmuz-Ağustos aylarında tekne turlarında yoğunluk yaşanıyor. Eğer o dönemlerde Ayvalık’ta olup tekne turu yapmak isterseniz önden rezervasyon yaptırmayı ihmal etmeyin.

Bonus 2: Ayvalık’ta Dalış

Ayvalık'ta Dalış

Eğer mavilikler altındaki hayata karşı bir tutkunuz varsa yaşadınız demektir. Çünkü, Ayvalık ve Cunda Adası’nın çevresi dalış turizmi için Türkiye’deki en güzel noktalardan biri. Ayvalık sahilde gezerken zaten göreceksiniz. Burada birçok dalış okulu var.

Ayvalık’taki dalış okulları turistik olarak hizmet verdiği gibi, uzun zamanlı eğitim almak isteyenler için de hizmet sağlıyor.

Sarımsaklı

Sarımsaklı

Ayvalık merkeze 8 kilometre uzaklıkta bulunan Sarımsaklı, genelde Ayvalık’ın rüzgarlı havasından dolayı denize giremeyen tatilcilerin kaçış noktası oluyor. Temiz ve sakin deniziyle nam salmış olan Sarımsaklı, yüzmek için gerçekten bu çevredeki en güzel alternatiflerden biri.

Çünkü tertemiz bir denizi var Sarımsaklı’nın. Benim de Ayvalık’ta denize girmek için ilk tercihlerimden biri burası. Sarımsaklı Plajı oldukça büyük. Burada bulunan farklı işletmelerden şemsiye ve şezlong kiralayabilirsiniz. Ancak gitmeden önce Sarımsaklı Plajı’nın oldukça kalabalık olabileceğini aklınızın bir köşesinde bulundurun.

Ayvalık-Sarımsaklı arasına sık aralıklarla ve yaz aylarında gece geç saatlere kadar minibüs seferleri konmuş. Dolayısı ile buraya ulaşım da oldukça kolay. Mesafe çok yakın olduğu için özel aracınızla da zorlanmadan kısa sürede ulaşabilirsiniz.

Yeniçarohori Köyü

Yeniçarohori Köyü

Ayvalık’ta gezilecek yerler yazısında şimdi biraz şehir merkezinin dışına doğru yol alıyoruz. Rota Yeniçarohori Köyü. 1462 yılında Midilli Adası’nın kontrolünü sağlamak için Fatih Sultan Mehmet’in isteği üzerine yeniçerilerin obalarını kurup yerleştikleri bir nokta olarak hayat bulmuş burası.

Yeniçeriler’den sonra köyde yaşamaya başlayan Rumlar, buraya yeniçeri evi veya yeniçeri köyü anlamına gelen Yeniçarohori veya Yeniçarohorion adlarını vermişler.

Birçok kültüre şahit olmuş bu topraklarda 1924 yılında yaşanan mübadele sonrasında Rumlar köyü boşaltmak durumunda kalmış. Ardından köye gelip yerleşen Boşnaklar günümüzde halen daha köyün asıl yerlileri diyebiliriz.

Yeniçarohori Köyü 2

1980 sonrasında eskiyen evler tamirata ve yenilenmeye ihtiyaç duymaya başladıkça köylüler masrafları karşılayamaz olmuş ve bir kilometre uzaklıkta bulunan Sarımsaklı’ya yerleşmişler. Son dönemlerde ise burayı yeniden canlandırmak için yapılan çalışmalar ile köylüler tekrar köye gelmeye başlamış.

Ayvalık ilçe merkezine 8 kilometre uzaklıkta bulunan ve asıl adı Küçükköy olmasına rağmen Yeniçahori olarak anılan bu şirin yer, tarihi Rum evlerinin restore edilerek sanat atölyelerine dönüştürüldüğü, dijital tanıtım evinin, kültür merkezinin, kent müzesinin kurulduğu ve festivallerin düzenlendiği bir sanat-tasarım köyü olarak ünlenmiş durumda.

Geçirilen o zor zamanlardan sonra şimdilerde kadınlar el işi ürünleri satmak için tezgâhlar açıyor, beyler ise köy kahvesine sohbete geliyorlar. Ayrıca burada zaman geçirmek için sevimli mekanlar ve alışveriş edebileceğiniz dükkanlar da bulunuyor.


Ayvalık’a Kadar Gelmişken


Ayvalık’a kadar gelmişken sadece şehir merkezi ile sınırlı kalmak olmaz. Ayvalık’ın çevresinde yarım saat bilemediniz 45 dakikada gidip görebileceğiniz birçok güzellik var. Aşağıda birkaç öneri de bunun için paylaşıyorum.  

Aşıklar Şelalesi

Aşıklar Şelalesi

Ayvalık’ta denize girmekten sıkılıp farklı maceralar peşine düşmek isterseniz eğer en yakın adreslerden biri Aşıklar Şelalesi. İzmir’in Dikili ilçesine bağlı olan Nebiler Köyü’ne çok yakın bir mesafede bulunan Aşıklar Şelalesi, bölgenin en güzel doğal ortamlarından.

Birbirine bağlı takım şelalelerin oluşturduğu bu özel alan, sunduğu eşsiz ortamla listenizde olmayı hak ediyor bence. Neden böyle söylediğimi detayları ile ayrı bir yazıda anlattım. Aşağıdaki linke tıklamanız yeterli.

Aşıklar Şelalesi Gezi Rehberi

Dikili

Dikili

İzmir’e bağlı bir yerleşim yeri olan Dikili, Ayvalık’a yaklaşık yarım saat mesafede bulunan bir tatil kasabası. Turkuaz rengi plajları ile ünlenen bu özel yer, Ayvalık plajlarına alternatif arayanların uğrak noktası.

Özellikle ilçe merkezine çok yakın bir mesafede bulunan Bademli, bu konuda adını en çok duyurmuş yerlerden biri. Buralara kadar gelmişken Bademli plajlarından birinde denize girmeden dönmemenizi tavsiye ederim.

Bergama

Bergama

Ayvalık çevresinde gezilecek yerler arasında yer alan Bergama, antik kent meraklılarının mutlaka görmesi gereken bir yer. Anadolu’nun tarihi geçmişinde önemli bir yere sahip olan bu yerleşim yeri, bugünkü şehri tepeden gören Pergamon Antik Kenti ile meşhur.

Antik kent haricinde Bergama’nın tarihi sokakları da görülmeye değer. Eski evler, sıcak kanlı esnaf ve her köşe başında karşınıza çıkan tarihi yapılar ile Bergama listenizde olmayı fazlasıyla hak ediyor.

Midilli Adası

Midilli Adası

Ayvalık’a kadar gelmişken feribota atlayıp hemen karşıda bulunan Yunan Adaları’na gitmek de seçenekleriniz arasında. Midilli Adası bu konuda en popüler seçenek. Çünkü sadece 45 dakika uzaklıkta. Üstelik kapıda vize de alabiliyorsunuz. Yani ay Schengen vizem yok benim gibi bir derdiniz de olmayacak.


Bu yazımda Ayvalık’ta gezilecek yerleri tüm detaylarıyla yazmaya çalıştım. Yazımı faydalı bulduysanız ve arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz, aşağıdaki paylaşım butonlarını kullanabilir, eksik gördüğünüz veya  sormak istediğiniz bir şey olursa da yorum olarak yazabilirsiniz.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu