Cunda Adası Gezi Rehberi


Balıkesir‘in Ayvalık’ında bulunan Cunda Adası, gelenleri adeta mest eden bir yer. Bende bu yüzden yazımda Cunda Adası gezi rehberini oluşturdun. Hazırsanız başlayalım!


Cunda Adası’na gidip enfes doğanın tadını çıkarmak, adanın sokaklarında tarihin izlerini sürmek ve Cunda plajlarında deniz keyfi yapmak ülkemizde yaz aylarının en popüler aktivitelerinden.  Üstelik sadece yerli turistler değil, yabancı turistlerin de uğrak noktası burası.

O yüzden Cunda gezisi herkesin en az bir kere tecrübe etmesi gereken bir deneyim. Özellikle de gezilecek yerler ile deniz tatili konseptinin birleştiği yerlere seyahat etmeyi sevenler için. Çünkü Cunda Türkiye’de bu iki konsepti bir arada bulabileceğiniz en özel yerlerden.

Cunda Adası Gün Batımı

Siz de bu yaz Cunda’ya gitmeye karar verenlerdenseniz, doğru yerdesiniz. Çünkü, Cunda Adası Gezi Rehberi , Ayvalık‘ın ev sahipliği yaptığı 22 adanın en gözdesi olan Cunda Adası hakkında aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını bulabileceğiniz bir bilgi hap yazısı.

Bu demek oluyor ki, Cunda gezisi planınızı yaparken ihtiyacınız olan her şeyi bu içerikte bulabilirsiniz. Buyrun başlayalım.

İçerik:

Cunda Adası’nda Neler Yapılır?

  • Cunda Adası’nın renkli sokaklarında yürüyüşün tadını çıkarın.
  • Cilveli Bar’ın önünde fotoğraf çektirin.
  • Kendinizi Cunda Adası’nın meşhur plajlarına atıp bol bol yüzün.
  • Cunda Taş Kahvede damla sakızlı Türk Kahvesi için.
  • Cunda Adası’nda rakı-balık yapın. Alkol kullamıyorsanız ya da balık sevmiyorsanız bile oranın havasını mutlaka soluyun.
  • Lokma İmparatoru’na gidip lokma tatlısını mideye indirin.
Cunda Kafeleri

Cunda Adası’nda Konaklama

Yazımın başında da belirttiğim gibi Cunda Adası yaz aylarında tatilcilerin gözde mekanlarından. Hal böyle olunca Cunda Adası’nda Nerede Kalınır sorusu da Cunda Adası hakkında en sık sorulan sorulardan oluyor.

Ben de Cunda Adası Gezi Rehberi’nin ilk bölümünü, bu konuya ayırdım. Ancak burada otel önerisi vermekten çok Cunda Adası’nda otel rezervasyonu yaparken nelere dikkat etmelisiniz onu anlatmaya çalıştım.

Cunda otelleri için önerilerimi aşağıdaki yazıdan inceleyebilirsiniz.


Cunda’da Nerede Kalınır? En İyi 10 Cunda Otelleri


Cunda Sokakları 2

Cunda Adası’nda Otel Rezervasyonu Yaparken Bunlara Dikkat

Cunda Adası’nda her köşe başında, eski evlerden restore edilerek özel işletmelere çevrilmiş bir butik otel bulmanız işten bile değil. Adada 80’e yakın butik otel tarzında konaklama yeri bulunuyor ve bunların bir çoğu eski taş konaklar.

Fiyat konusunda da her keseye uydurulabilecek seçenekler mevcut. Ancak otel rezervasyonunuzu yaparken sadece fiyat konusuna takılmamanızı tavsiye ederim. Bunun için de bir kaç geçerli sebebim var.

Uyarı 1

Bunlardan birincisi eğer özel aracınızla seyahat edecekseniz Cunda Adası’nda karşılaşabileceğiniz park sorunu. Özellikle resmi tatil dönemleri ve hafta sonlarında Cunda Adası hınca hınç dolu oluyor ve aracınızı park edebileceğiniz bir yer bulmak bazen sizi canınızdan bezdirebiliyor.

Bu yüzden biraz daha fazla ödeyip otopark konusunda sorun yaşamayacağınız bir butik otel tercih etmeniz cebiniz için değil belki ama akıl sağlığınız için çok doğru bir seçim olabilir.

Cunda Adası Sokakları 2

Uyarı 2

İkinci uyarım çocuklarınız konusunda olacak. Ne alakası var şimdi demeyin. Cunda Adası’nda butik otellerin bazıları çocuk misafirleri kabul etmiyor ne yazık ki. Bunun da geçerli bir sebebi var.

Tamam Cunda Adası geceleri belli bir saate kadar cıvıl cıvıl ve gürültülü olabiliyor belki ama buranın asıl olayı, sessizlik ve sakinlik. Herkes sokaklardan elini eteğini çekince Cunda Adası tam bir kafa dinleme yeri oluyor.

İşte bu konseptin bozulmaması için Cunda Adası’nda bulunan butik otellerden bazıları 14 yaşından küçük çocuklarınızı kabul etmiyor. Rezervasyonunuzu yaparken bu hususa dikkat etmenizi tavsiye ederim. Ne olur ne olmaz, tatsız bir sürprizle karşılaşmayın.

Cunda Adası Gezisi

Uyarı 3

Son olarak erken rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederim. Özellikle uzun bayram tatillerinden önce. Televizyonlardan sık sık duyarsınız tatil bölgelerinde otellerde doluluk oranı %100’e ulaştı diye. İşte bu tatil bölgelerinden biri de Cunda Adası.

Hatta ben birkaç bayram önce Ayvalık ve Cunda Adası’nın aşırı dolu olmasından dolayı araç giriş çıkışlarına kapatıldığına bizzat şahit oldum. O yüzden erken rezervasyon yapıp, akıldaki soru işaretlerinden birini temizlemekte fayda var.

Yani basıp gidelim kalacak bir yer buluruz elbet kafası Ayvalık ve Cunda Adası için pek geçerli bir konsept değil.

Cunda Adası Nerede?

Cunda Adası, Ege Bölgesi’ni kuzeyinde yer alıyor. Cunda Adası’nın ana kara ile bağlantısı Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü ile sağlanıyor.

Cunda Adası Haritası

Cunda Adası Haritası

Cunda Adası’na Nasıl Gidilir?

Cunda Adası’na gidebilmek için öncelikle Ayvalık’a ulaşmanız gerekiyor. Ayvalık’tan Cunda Adası’na ise hem kara yolu ile hem de deniz yolu ile kısa bir sürede ulaşım sağlamanız mümkün.

Cunda Adası’na nasıl ulaşım nasıl sağlanır sorusunun cevabını daha detaylı bir şekilde öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki içeriğime göz atmanızı tavsiye ederim.


Cunda Adası Nerede, Cunda Adası’na Nasıl Gidilir? 


Cunda Ayvalıktan Görünüm

Cunda Adası’nda Gezilecek Yerler

Oralara kadar gitmişken Cunda’da gezilecek yerleri görmeden dönmek olmaz elbette. Ancak baştan söylemek istiyorum. Cunda’da gezilecek yerler yerine oraların ruhunu hissetmeye daha fazla vakit ayırmanızı tavsiye ederim. O yüzden, sadece en çok görmek istediklerinize vakit ayırın.

Onu nasıl yapacağım peki diye de fazla düşünmeyin. Cunda’da gezilecek yerler yazısını tam da bu konsepte uygun olarak hazırladım. Aşağıdaki linke tıklayarak inceleyebilirsiniz.


Cunda Adası’nda Gezilecek Yerler


Cunda Denize Girilecek Yerler

Cunda Adası’nda Denize Girilecek Yerler

Cunda Adası’nın denizi biraz soğuk olur. Fakat bu durumun geçerli olmadığı plajlar da mevcut aslında. Özellikle Patriça Koyu gibi suyun sığ olduğu yerlerde denize girerseniz, kısmen daha sıcak bir su sizi bekliyor olacak.

Aşağıda Cunda Adası’nda denize girebileceğiniz plajlardan gözümüze kestirdiğim birkaç tanesini konumlarıyla birlikte paylaştım.

Patriça Koyu

Cunda Adası plajları arasında en gözde mekanlardan birisi Patriça Koyu. Biraz önce de bahsettiğim gibi buranın denizi oldukça sığ ve su sıcaklığı çevrede denize girilecek diğer yerlere göre biraz daha kabul edilebilir bir seviyede.

Patriça Koyu’nun girişinde özel işletmeler sizi karşılıyor olacak. Giriş araç başına 50 TL. Bu ücretin içerisine şezlong ve şemsiyeler de dahil. Ancak ben daha sakin ve el değmemiş yerler isterim derseniz ve aracınıza da güveniyorsanız, bu plajları es geçip yolun devamında kendinize denize girecek uygun bir yer de bulabilirsiniz.

Konum

Cunda Sahili

Çataltepe Plajı

Adını hemen yanında bulunan tepenin üzerindeki çatala benzeyen kayalardan alan Cunda Adası Çataltepe Plajı buranın en popüler plajlarından biri. Burası temiz ve berrak suyuyla ünlü. Denemenizi tavsiye ederim.

Konum

Ortunç Plajı

Cunda Adası’nda denize girilebilecek en güzel noktalardan birisi olarak her yerde Ortunç Plajı’nın ismini duyabilir, okuyabilirsiniz. Ancak insanların buradan uzak durmasının nedeni diğer plajlara göre birazcık daha pahalı olması.

Özel bir işletme olan Ortunç Otel’e ait olan Ortunç Plajı’na giriş 100 TL. Bir de otel müşterisi olmayanların plaja girmesine pek sıcak bakmıyorlarmış, o yüzden eğer gitmeye karar verirseniz arayıp sormakta fayda var.

Konum

Cunda Sahili 3

Cunda Adası’nın Tarihi

Adını bir denizcilik terimi olan yunt veya yuntadan (yelkenlerin rüzgarla şişmesi) alan Cunda Adası’nın tarihte bilinen bir diğer adı Moshonisia yani Kokuluada. Piri Reis’in Kitab-ı Bayriyesi’nde de adı geçen bu yerleşim yerinin gelişimi 1770’li yıllara denk geliyormuş. 

Çeşme’de Ruslarla yapılan savaştan yenilgiyle ayrılan Hasan Paşa Ayvalık’a sığındıktan sonra Ayvalık papazının ve bölge halkının bu süreçte onlara çok iyi davranması sonucu buraya belli imtiyazlar verilmiş. Alınan bu imtiyazlarla birlikte bölgenin gelişimi hızlanmış.

Cunda Adası Sokakları

Alibey Adası İsmi Nereden Geliyor?

Cunda’nın tarihini anlatmıyor muydun Alibey Adası da nereden çıktı şimdi diyor olabilirsiniz. Buranın asıl adı Alibey Adası olsa da bu ismi pek bilen yok. Sahne adı ise Cunda Adası ve günümüzde bu isimle nam salmış durumda.

Resmi olarak adı farklı olsa da geçmişten kalan bir alışkanlıkla hala Cunda olarak anılan adanın resmi ismini alma hikayesi de aslında oldukça özel.

Kurtuluş Savaşı yıllarında Osmanlı padişahı burada yaşayan halka, Yunanlılara teslim olun, talimatını vermiş. Bu emre uymayan birlik kumandanı Ali Çetinkaya, düşman askerine ilk kurşunu sıkmış ve bölgedeki silahlı mücadeleyi başlatmış. Bunun üzerine de adaya bu cesur kumandanın adı yani Alibey Adası ismi verilmiş.

Cunda Sahili 2

Cunda Adası Nasıl Bir Yer?

Ayvalık koyunda bulunan ve Ayvalık Adaları olarak bilinen 22 adadan biri olan Cunda, bu adalar içerisinde yerleşime açık olan tek yer. 

İçerisinde barındırdığı sessiz sakin koyları, tarih kokan sokakları, canlı gece hayatı, insanlar sokaklardan elini eteğini çektiğinde huzur dolan havası ve daha birçok unsuru ile gözde mekan olmayı fazlasıyla hak eden yerlerden birisi burası.

Cunda’nın gezmesine doyum olmaz sokakları da bir çok tarihi yapıya ev sahipliği yapıyor. Özellikle geçmiş dönemlerde burada yaşayan halkın çoğunluğunu oluşturan Rumların bizlere miras bıraktığı kiliseler Cunda Adası’nı gezerken gözlerimizin pasını siliyor.

Cunda Adası Nasıl Bir Yer diye soranlar için yazdıklarımı kısaca toparlamak gerekirse: Cunda Adası, insana nefes aldıran doğası ve kafaları tertemiz yapma imkanı sunan sakin yapısı ile anlatanlara övdüğünüz kadar varmış diyeceğiniz harika bir seyahat rotası.

Cunda Adası Balıkçı Teknesi

Cunda Adası’nda Ne Yenir, Ne İçilir?

Cunda Adası, Ege’nin eşsiz lezzetlerinin tadına doyasıya varacağınız restoranlarıyla göze olduğu kadar mideye de hitap eden bir seyahat destinasyonu. Onlarca yöresel lezzet arasından hangisini deneyeceğinize karar vermek biraz zor olabilir diye ben sizinle mutlaka denenmesi gerekenleri paylaşıyorum. 

  • Balık
  • Zeytinyağlı mezeler
  • Lokma Tatlısı
  • Damla Sakızlı Türk Kahvesi
Cunda Gece Hayatı

Cunda Adası’nda Balık Nerede Yenir?

Ege bölgesinin kıyı kesiminde bulunan yerlerde mutfaklarında deniz ürünleri önemli bir yer tutar ve elbette Cunda Adası için de bu durum geçerli. Özellikle rakı balık severlerin tercihi Cunda Adası’nda bulunan mekanlar.

Adada bulunan Bay Nihat, Günay Restoran ve Nesos Restoran Ayvalık’ta balık nerede yenir denildiğinde akla ilk gelen adreslerden.

Cunda Adası’nda Damla Sakızlı Türk Kahvesi Nerede İçilir?

Aslında bu konuda fazla söze gerek yok. Cunda Adası’na gelipte Taş Kahve’ye gitmemek, burada en köpüklüsünden damla sakızlı Türk kahvesi içmeden dönmek olmaz. Yani Taş Kahve’de damla sakızlı Türk kahvesi içmek Cunda gezisinin 5 şartından biri.

Son zamanlarda, özellikle yaz aylarında aşırı kalabalık olması nedeniyle biraz bozuldu evet ama ne kadar kalabalık olursa olsun o kahvenin içinde sadece oturmak ve koşuşturmacayı izlemek bile insana güzel duygular yaşatmaya yetiyor.

Konum

Cunda Adası Gece Hayatı

Cunda Adası’nda Lokma Tatlısı Nerede Yenir?

Cunda Adası’nda lokma tatlısı yemek denilince akla ilk gelen yer Lokma İmparatoru olarak ün yapan Saki & Mustafa’nın yeri. Cunda’da gezerken önünde uzunca bir kuyruk olan dükkan görürseniz eğer bilin ki orası Lokma İmparatoru’nun yeri. E bi tadına bakarsınız artık.

Konum

Cunda Adası’nda Alışveriş

Cunda Adası’nda alışveriş yapmak denilince akla ilk gelen şey rengarenk hediye eşya dükkanları oluyor. Ortam öyle cıvıl cıvıl ki ufacıkta olsa bir şey almadan dönerseniz bir şeyler eksik kalacakmış gibi hissediyorsunuz. Ayrıca sadece hediyelik eşya değil, kadın gezginler için de envai çeşit takı ve aksesuar mevcut. Hadi yine iyisiniz!

Bunun yanında Ayvalık’ta olduğu gibi Cunda Adası’nda da zeytin ve zeytinden elde edilmiş ürünleri almanız mümkün. Kısacası, pamuk eller cebe.

Cunda Adası’na Ne Zaman Gidilir?

Cunda Adası yaz aylarının en gözde mekanlarından birisi olduğu için Cunda Adası’na ne zaman gidilir sorusunun cevabı tahmin edilmesi zor olmayacak bir şekilde yaz mevsimi oluyor.

Yazın en sıcak aylarında oralarda pişeriz biz diye de düşünmeyin hiç. Ben bir keresinde Ağustos ayının başında, yani yazın en sıcak olduğu günlerde gittim. Merak etmeyin bu bölgede her daim esen ve insanı serinleten rüzgar bu konuda imdadınıza yetişiyor.

Cunda Cilveli Bar

Cunda Adası’nı Gezmek İçin Ne Kadar Zaman Lazım?

Cunda Adası’nı gezmek için 1 gün fazlasıyla yeterli. Ancak o plajdan bu plaja atlamayı, Cunda gecelerinin tadını çıkarmayı ve yakın yerleri de gezmeyi Cunda gezisi planlarınıza eklemek istiyorsanız en az 4-5 günlük bir süreye ihtiyacınız olacaktır.


Bu yazımda kapsamlı bir araştırma yaparak, Cunda Adası hakkında bilgileri yazmaya çalıştım. Yazımı faydalı bulduysanız  ve arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz ,aşağıdaki paylaşım butonlarını kullanabilir, eksik gördüğünüz veya  sormak istediğiniz bir şey olursa  da yorum olarak yazabilirsiniz.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu