Bolu Gezi Rehberi


Yazım gelenlerin tekrar tekrar görmek için can attıkları Bolu hakkında. Bolu gezinizi daha keyifli hale getirmek için Bolu gezi rehberi yazısını tüm ayrıntılarıyla hazırladım. Hazırsanız başlayalım!


Bolu, Batı Karadeniz’in belki de en çok ilgi gören yerlerinden biri. Aslında bu oldukça normal. Çünkü şehirde sadece doğal güzellikler bile insanı mest ediyor. Aslında bakacak olursanız burası özellikle kış turizminde oldukça ön planda. Özellikle de Kartalkaya Kayak Merkezi Bolu’ya ziyaretin en temel sebepleri arasında.

Bolu’ya gitmek için sebepler aslında çok fazla. Çünkü şehir zaten bir tablo gibi. Alabildiğine uzanan ormanlık alanları da bunun ilk şahidi.  Bolu aslında çok büyük bir şehir de değil ama küçük ama içinden neler çıkacağı belli olmayan bir kutu gibi. Bu sebeple de insanı fazlasıyla heyecanlandırıyor.

Bolu gei rehberi

Özellikle de göletleriyle oldukça meşhur olan Bolu sakin ve bir o kadar da huzurlu bir tatil geçirmek isteyenlerin yurt içinde gezilecek destinasyonlar listesine eklemesi gereken ilk yerlerden biri.

İşte ben de bu yüzden oldukça kapsamlı bir Bolu gezi rehberi hazırladım. Böylelikle tatilinizi dört dörtlük hale getirebilirsiniz.

İçerik:

Bolu’ya Gitmeden Bunları Not Edin

Bolu'ya gitmeden bunları not edin

Ülke: Türkiye

Bölge: Karadeniz Bölgesi

Telefon Kodu: 0374

Ortalama Sıcaklık: 10.5ºC

Ortalama İnternet Hızı: 24.15 Mbps

Ortalama Yemek Fiyatı: 30 TL

Gecelik Ortalama Otel Fiyatı: 200 TL

Seyahat İçin Ayrılması Gereken Zaman: 2 gün

Seyahat İçin En Uygun Aylar: Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos

Bolu Nerede?

Bolu nerede

Bolu Batı Karadeniz Bölgesi’nde bulunuyor. Bolu’nun sınır komşusu olan iller arasında Sakarya, Çankırı, Düzce bulunuyor.

Bolu’ya Nasıl Gidilir?

Bolu’ya karayolu ile ulaşım oldukça kolay. Havayolu ile ulaşım ise Bolu’da havalimanı bulunmadığı için  çevre illerden sağlanıyor.

Havayolu: Bolu’nun merkezinde havaalanı bulunmadığı için Ankara, İstanbul gibi çevre illerden Bolu’ya ulaşım sağlanıyor.

Karayolu: Bolu’ya Türkiye’nin hemen hemen her il ve ilçesinden düzenli olarak otobüs seferleri düzenleniyor.

Özel Araç: Bolu’ya özel araç ile ulaşım oldukça kolay. Sadece navigasyonunu ayarlamanız yeterli. 

Bolu’ya ulaşım hakkında daha detaylı bilgiler için aşağıdaki yazımı inceleyebilirsiniz.

Bolu Nerede, Bolu’ya Nasıl Gidilir?

Bolu’nun Tarihi

Bir geziye başlamadan önce gideceğiniz yer hakkında kısa da olsa o yerin geçmişi, tarihi hakkında bilgi almak isteyenlerdenseniz yazımın bu bölümünün ilginizi çekeceğini düşünüyorum.

  • Bolu’nun tarihinin milattan önce 1200’lü yıllara kadar dayandığı biliniyor.
  • Şehre ilk yerleşenlerin Frigler olduğu biliniyor.
  • Friglerden sonra da bölgeye sırasıyla Persler, İskender ve Britanya Krallığı gelmiş.
  • Şehirde üç tepe bulunuyor. Zaten Bolu bu üç tepenin üstüne kurulmuş. Kentin iç kısmı ve dış kısmında surlar bulunuyormuş. Hatta şu anda da bu surların kalıntıları Bolu’da görülüyor.
  • Osmanlılar ise Bolu’da ilk olarak Osman Gazi döneminde görülmüşler.
  • Kanuni Sultan Süleyman da şehzadeliği sırasında Bolu’ya görevlendirilen padişahlardan biri.
  • Bolu’nun şehir olarak ortaya çıkması ise 1923 yılında gerçekleşmiş.

Bolu’da Gezilecek Yerler

Bolu'da gezilecek yerler

Bolu’da gezilecek yerler denilince listenin oldukça uzun olduğuna emin olabilirsiniz. Evet Bolu küçük bir şehir ancak emin olun gezilecek yerleri hiç de azımsanacak gibi değil. Hatta turizm açısından başı çeken çoğu yerde  burada bulunuyor.

Özellikle Abant ile ünlenmiş şehir yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan yerler arasında. Hem toplu planlar için hem de kendi başına tatil yapmak isteyenler için en ideal destinasyonlardan biri olan Abant, ölmeden önce mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.  Çünkü burası insanın hem çok huzurlu hissetmesini sağlıyor hem de adeta görsel bir şölen sunuyor.

Tabii liste sadece Abantla sınırlı değil. Bende bu yüzden Bolu’da gezilecek yerler ile ilgili uzun ve ayrıntılı bir yazı yazdım. Hemen aşağıya bu içeriğimin linkini bırakıyorum.

Bolu’da Gezilecek Yerler

Ama uzun uzun okumak istemezseniz aşağıda söylediğim yerleri mutlaka gitmenizi tavsiye ederim.

  • Abant Gölü
  • Yedigöller Milli Parkı
  • Gölcük Tabiat Parkı
  • Sülüklü Göl
  • Çubuk Gölü
  • Sünnet Gölü
  • Seben Gölü
  • Göksu Tabiat Parkı ve Aladağ Göleti
  • Akkaya Travertenleri
  • Kartalkaya Kayak Merkezi

Bolu’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Bolu'da bunları yemeden dönme

Bolu’da yemekler değil de aşçılar ünlü desem şaşırır mısınız? Ama gerçekten de durum böyle. Anlayacağınız burada ön plana çıkan yemeklerden ziyade aşçılar. Ancak Bolu’nun yemeklerini tatmadan da dönmeden olmaz.

Neden mi? E çünkü Bolu’da Dünyaya namını salmış birçok aşçı bulunuyor. Ve yaptıkları yemeklerde saray mutfağına dayanan ve oldukça özel yemekler. İlk olarak aşçılarımızın elleriyle yaptıkları, Bolu’ya özgü çorbaları içmenizi mutlaka tavsiye ederim. Bu çorbalar arasında kızılcık tarhanası, patates çorbası gibi özel birçok çeşit bulunuyor.

Mutfak sadece çorbayla sınırlı mı derseniz de, tabi ki de değil. Bolu’nun ünlü lezzetleri arasında Haluşka, Bolu Beyi Tatlısı, Saray Helvası gibi birçok çeşit bulunuyor.

Bolu’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Bolu Festivalleri

Bolu da yapılacak çok fazla şey olduğunu anlamışsınızdır diye düşünüyorum. İşte bir alternatif de festivalleri sevenlere! Ki bence mutlaka değerlendirilmesi gereken etkinliklerden biri. Neden mi dersiniz? Çünkü emin olun bir yerin kültürünü, eğlence anlayışını aslında o yere dair her şeyi anlayabileceğiniz etkinlikler festivaller oluyor.

İşte bence o yüzden gezinizi planlarken festivallerin olduğu tarihlere göz atmayı da unutmayın. Ben de hemen aşağıya festivalleri ve festivallerin oldukları tarihleri yazıyorum.

  • Uluslararası köroğlu Festivali(Ağustos )
  • Uluslararası Mengen Aşçılık Ve Turizm Festivali ( Haziran Sonu- Temmuz Başı)
  • Karagöl Kültür Ve Sanat Festivali

Bolu’da Nerede Kalınır?

Konaklama bir tatilin en önemli konularından biri bence. Bolu da bu konuda zengin alternatifler sunan bir şehrimiz. Çünkü burada butik otellerden tutun da dağ evlerine kadar konaklayabileceğiniz birçok yer bulunuyor.

Bence Bolu’ya kadar gelmişken da evlerinde kalma deneyimini yaşayabilirsiniz. Ama çok daha rahat edeceğinizi düşünürseniz, Bolu’da her bütçeye uygun ve her tarzda otel de bulunuyor.

Ayrıca Bolu’daki çoğu otelin ya da butik otelin konumu da oldukça güzel. Çünkü genellikle doğa ile içiçe oteller var. Anlayacağınız tam bir kafa dinleme tatili sizi bekliyor.

Bolu’ya Ne Zaman Gidilir?

Bolu Karadeniz Bölgesi’nde bulunması sebebiyle sıklıkla yağış alan şehirlerimizden biri. Yani soğuk ve yağışlı havaları sevmeyenlerdenseniz bölgeye yaz aylarında gelmenizi tavsiye ederim. Tabii Karadeniz’in sağı solu belli olmaz en günlük güneşlik havada bile yaz yağmurları gözünü kırpabilir ama yimede haziran, temmuz, ağustos ayları daha risksiz diyebiliriz.

Ancak bunun yanında kafanızda bir Bolu gezi rehberi tasarlarken sonbahar ve kış aylarında kentin kartpostal gibi görüntülere ev sahipliği yaptığınızı da unutmamanızı tavsiye ederim.

Bolu’yu Gezmek İçin Ne Kadar Zaman Lazım

Bolu’yu gezmek için ne kadar zaman lazım derseniz de. Bu sorunun cevabı tabiki de kişiden kişiye  değişir. Ancak bence eğer vaktiniz kısıtlıysa ve bir kaçamak yapmak istiyorsanız, hafta sonunu Bolu’ya ayırmak yeterli olacaktır.

Ancak tatilinizi daha da uzatmak ve geniş geniş gezmek isterseniz, tatil sürenizi 3 4 güne de çıkarabilirsiniz. Böylelikle aşağıda da bahsedeceğim gibi çevre illere de zaman ayırabilirsiniz.

Bolu’ya Kadar Gelmişken

Sakarya

Sakarya konumu itibariyle bir yanı Marmara’da Bir yanı da Karadeniz’de bulunan şehirlerimizden biri. E durum böyle olunca da kent birçok kültürden etkilenmiş.En önemlisi de Karadeniz’in insanı kendine hayran bırakan doğal güzelliklerinden ciddi anlamda payını almış.

Gezginlerin genellikle rotalarını Akdeniz ve Ege kıyılarına çevirmesiyle Sakarya’ya ilgi çok da fazla olmuyor. Ancak bence kesinlikle ülkemizde görülmesi gereken destinasyonlardan biri. Bende bu yüzden Sakarya da Bolu gezi rehberine mutlaka eklenmeli diye düşündüm. Çünkü Bolu ile Sakarya arası yaklaşık 1 saat 20 dakika kadar sürüyor.

Kocaeli

Kocaeli denilince belki de çoğumuzun aklına sanayileşmiş bir şehir geliyor. Evet bu da doğru. Ancak şehrin doğal güzellikleri de azımsanmayacak kadar fazla. Ve emin olun Kocaeli’de yürüyüş yapmak, piknik yapmak, tarihi mekanları gezmek oldukça keyifli.

İşte bence tam da bu yüzden Bolu gezi rehberinize mutlaka Kocaeli’yi de eklemelisiniz. Çünkü zaten Bolu ile Kocaeli arası yaklaşık 2 saat kadar sürüyor.

Düzce

Düzce doğal güzellik denilince ülkemizde bulunan iller arasında başı çeken destinasyonlardan biri. Özellikle de yeşilin her tonuna kucak açan ormanlarıyla, bu doğal ortamları sevenlerin göz bebeği gibi.

Çoğu gezginin rotasını çok da çevirmediği bir yer olsa da bence kesinlikle görülesi bir şehir. Yani Bolu’ya kadar gelmişken yaklaşık 40 dakikalık bir mesafede bulunan Düzce’yi de planlarınız arasına eklemeyi unutmayın.


Yukarıda Bolu gezisi hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu