Cennet ve Cehennem Obrukları Gezi Rehberi


Cennet ve Cehennem Obrukları, Mersinde gezilecek yerler listesinin doğa harikaları ayağında bulunan önemli bir turizm merkezi. Bu yüzden burası bir Mersin gezisi sırasında mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri.


Cennet ve Cehennem Çökükleri, Türkiye’nin henüz değeri tam olarak anlaşılamamış, turizm açısından popülerleşmemiş saklı cennetlerinden biri. Akdeniz Bölgesi’nin karakteristik toprak yapısı nedeniyle doğal yollarla oluşan bu iki çöküntü, Mersin’de gezilecek yerler listesinin vazgeçilmezlerinden.

Günümüzde sadece Cennet Obruğu ziyarete açık. Cehennem Obruğuna ise yukarıdan bakmakla yetiniyorsunuz. Cennet Obruğunun içerisinde şahit olduklarınız ise gerçekten buraya gelmek için katlanacağınız zahmete değecek cinsten.



Mersin gezisi planınızı oluştururken aşağıdaki yazılarıma göz atmayı ihmal etmeyin.

Mersin Nerede, Mersin’e Nasıl Gidilir?

Mersin’de Nerede Kalınır? En İyi 10 Mersin Otelleri

Mersin’de Gezilecek Yerler

Mersin Gezi Rehberi



Cennet Obruğunun içerisinde Zeus Tapınağı, Meryem Ana Kilisesi ve Cennet Mağarası bulunuyor. Mağaranın belli bir kısmını ziyarete açmak için çalışmalar sürüyor ancak şimdilik sadece 50 metrelik bir kısmını görüp, mağaranın içerisinde akan derenin sesini duymakla yetiniyorsunuz.

İçerik:

Cennet ve Cehennem Obrukları Nerede?

Obruklar, Mersin’in en büyük ilçelerinden biri olan Silifke’ye bağlı olan Narlıkuyu Mahallesi’nde bulunuyor. Obrukların Silifke ilçe merkezine uzaklığı 22 kilometre.

Cennet ve Cehennem Obrukları haritası

Cennet ve Cehennem Obruklarına Nasıl Gidilir?

Yazının başında da belirttiğim gibi, Cennet ve Cehennem Mersin’de gezilecek yerler denildiğinde akla gelen ilk yerlerden. En çok ilgiyi yaz aylarında gören bu eşsiz doğal oluşuma ulaşım en kolay özel araç ile sağlanıyor. Toplu taşıma ile gitmek ise biraz daha zahmetli. Detayları aşağıda paylaştım.

Özel Araç ile Nasıl Gidilir?

Obruklara özel araç ile ulaşım oldukça rahat. Navigasyonunuzu kurup Mersin ile Silifke arasındaki karayolunu 20 kilometre kadar takip etmeniz yeterli. Sonrasında obruklara giden tabelayı göreceksiniz.

2 kilometre kadar da bu yolu takip ettikten sonra Cennet ve Cehennem Obruklarına giriş kapısına ulaşmış olacaksınız. Dışarıda aracınızı bırakabileceğiniz bir otopark bulunuyor.

Cennet ve Cehennem Obrukları 2

Otobüs ile Nasıl Gidilir?

Obruklara toplu taşıma ile ulaşım biraz meşakkatli. Öncelikle Mersin merkezden Silifke’ye giden minibüsleri kullanmanız gerekiyor. Ardından Silifke’den Narlıkuyu Mahallesi’ne giden köy dolmuşlarını bulmayı deneyebilirsiniz. Veya daha hızlı bir çözüm olarak taksi tutabilirsiniz.

DestinasyonMesafe (KM) / Zaman
Mersin – Cennet ve Cehennem Obrukları73 km / 1 s 20 dk
Antalya – Cennet ve Cehennem Obrukları400 km / 6 s 20 dk
Adana – Cennet ve Cehennem Obrukları206 km / 2 s 55 dk

Cennet ve Cehennem Obrukları Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

  • Haftanın 7 günü 08:00-19:00 saatleri arasında açık.
  • Giriş ücreti 35 TL.
  • Müzekart geçerli.
Cennet ve Cehennem Obrukları 3

Cennet ve Cehennem Obrukları Hakkında Bilgiler

Bu bölümde, Obruklar hakkında yazının farklı yerlerinde verdiğim en önemli bilgileri bir araya getirmek istedim. Ayrıca bazı ekstra bilgiler de var. Kısa kısa yazacağım ki aklınızda yer edinsin. Oraya gittiğinizde bir şey hatırlamak isterseniz dönüp direk bu bölüme bakabilirsiniz.

  • Obruklar, bir yeraltı deresinin neden olduğu kimyasal erozyon sonucu tavanın çökmesi nedeniyle oluşmuş.
  • Cennet Obruğunun derinliği 70 metre, Cehennem Obruğunun derinliği ise 128 metredir.
  • Cennet Obruğuna Roma döneminden kalma 452 basamaklı bir merdivenle veya asansörle iniş mümkün. Cehennem Obruğuna ise sadece seyir terasından bakmakla yetiniyorsunuz.
  • Cehennem Obruğuna zaman zaman profesyonel dağcıların iniş denemelerine izin veriliyor.
  • Cennet Obruğunun içerisinde 5. yüzyılda Paulus adında bir rahip tarafından Meryem Ana’ya ithaf edilerek yapılan bir kilise bulunuyor.
  • Meryem Ana Kilisesi’nin devamında ise en derin noktası 135 metre olan büyük bir mağaranın girişi var. Mağaranın içlerine doğru ilerledikçe çöküntüye neden olan yeraltı deresinin sesini daha net duyabiliyorsunuz.
Cennet ve Cehennem Obrukları 4
  • Cennet Çöküğünün güney ucunda yer alan Zeus Tapınağı’nın yapım tarihi ise Helenistik döneme tarihleniyor. Tapınağın duvarlarında burada görev yapan 1300 din adamının isimleri yazılı.
  • Her iki obruk da mitolojide birçok efsaneye konu olmuş. Bunlardan en ünlüsü Zeus’un yüz başlı ejderha Typhon’u yendikten sonra bir süre Cehennem Çukuru’nda hapsetmesi.
  • Buraya kadar gelmişken, obruklara çok yakın olan ve bölgenin karakteristik yapısını en iyi yansıtan doğal oluşumlardan biri olan Astım Mağarası’nı da görmek mutlaka yapılması gerekenler arasında.
  • Obruklara 600 metre mesafede olan Astım Mağarası, 15 metre derinliğe sahip. İçerisinde enfes bir görsel şölen oluşturan bir çok sarkıt ve dikit bulunuyor.
  • Yerel halk tarafından Dilek Mağarası olarak da bilinen Astım Mağarası, yılın 365 günü 15 derece sıcaklık ve %95 nem oranına sahip. Astım rahatsızlığına iyi geldiği bilinen mağaraya kalp ve tansiyon hastalarının girmesi ise tavsiye edilmiyor.
  • Astım Mağarası’na, buradan aldığınız bilet ile giriş yapabiliyorsunuz. Aynı durum tam tersi için de geçerli.
Cennet ve Cehennem Obrukları 5

Cennet ve Cehennem Obrukları’nda Ne Yapılır?

  • Cennet Çöküntüsüne mutlaka merdivenleri kullanarak inin ve doğadan gelen seslerin tadını çıkarın.
  • Mitolojik dönemlerden itibaren burada nasıl bir hayat sürüldüğünü hayal edip kendinizi tarihin akışına bırakın.
  • Obruğun sonundaki mağaranın üzerindeki kayalardan birine oturup akan derenin sesini dinleyin.
  • Bol bol fotoğraf çekin.

Yukarıda Cennet ve Cehennem Obrukları hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin. 

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu