Gaziantep’ten Ne Alınır, Nereden Alınır?
Yazımda Türkiye’nin belki de en gözde seyahat destinasyonlarından biri olan Gaziantep’ten ne alınır, nereden alınır sorularına cevap verdim. Hazırsanız başlayalım!
Gaziantep’in her daim Türkiye’de gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında kendisine yer bulmasının sebebi belli. Beyran çorbasıyla, kebabıyla, lahmacunuyla, baklavasıyla midelere bayram ettiren Gaziantep mutfağı.
İkinci sebebi ise homini gırtlak yapmaktan vakit kalırsa da Gaziantep’te yapılacak birçok şey olması. Mesela Gaziantep’te gezilecek yerleri görmeyi, kentin tarihi dokusunu hissetmeyi sayabiliriz. Ayrıca Kurtuluş Savaşı yıllarında verilen mücadeleyi daha iyi anlamak için müzeleri dolaşmayı da unutmayın derim.
Şimdi bu iki konuda hemfikirsek eğer, ortaya ben üçüncü bir sebep daha atmak istiyorum. Bu da tabiki Gaziantep’te alışveriş yapmak.
İçerik:
- Çarık(Yemeni)
- Bakır İşleme Eşyalar
- Sedef Kakma Ürünler
- Antep Fıstığı
- Kahke
- Baklava
- Kurutulmuş Sebzeler
- Zahter
- Pul Biber ve Sumak
- Kahve
Gaziantep’ten Ne Alınır?
Bilenler bilir, Gaziantep Bakırcılar Çarşısı ve Elmacı Pazarı’na giderseniz oradan eli boş dönmek mümkün değil. Çünkü Gaziantep’in bu iki meşhur pazarında yok yok.
Renk renk deri çarıklar, bakıra işlenmiş hediyelik eşyalar… Bu da yetmezmiş gibi yemeklerinize tat katacak baharatlar ve daha neler neler. Saymakla bitmez.
En iyisi mi ben sizi yazının girişinde daha fazla yormadan Gaziantep’ten ne alınır, nereden alınır onu anlatmaya başlayayım. Haydi bakalım, pamuk eller cebe.
Çarık (Yemeni)
Gaziantep’ten ne alınır diye araştırma yaparken karşınıza ilk olarak Çarık, yani Yemeni çıkar. Bakırcılar Çarşısı’nın içerisinde bulunan dükkanların camlarında bütün albenisiyle asılı duran bu el emeği ayakkabıları görünce insan almadan geçemiyor.
Ayrıca sadece kendiniz için değil, sevdikleriniz için de Gaziantep’ten alabileceğiniz en güzel hediyelerden biri Çarık. Tamamen el yapımı olan bu deri çarıkların minicik ayaklara göre olanları bile var. Bakırcılar Çarşısı’nın içinde birçok dükkandan temin edebilirsiniz.
Fiyatları 100 TL’den başlıyor. Her ne kadar pazarlık yapma konusunda çok ketum gözükselerde ciddi alıcıysanız şansınızı deneyebilirsiniz.
Ayrıca birden fazla çarık almayı düşünüyorsanız yumuşama ihtimalleri oldukça yüksek. O yüzden pazarlık yok derlerse hemen yelkenleri indirmeyin.
Gaziantep gezisi planınızı oluştururken aşağıdaki yazılarıma göz atmayı ihmal etmeyin.
Gaziantep Nerede, Gaziantep’e Nasıl Gidilir?
Bu arada, bu çarıkların el emeği göz nuru olduğunu ve binbir zahmetle yapıldığını göz önünde bulundurarak pazarlıkta çok aşırıya kaçmamanızı da tavsiye ederim. Zaten çok ucuza çarık satan bir yer görürseniz bilin ki o fabrikasyon ürün satıyor.
“Çarık alacak olanlara minik bir uyarı. Çarıklarınızı yağmurlu havalarda giymemeye özen gösterin. Deri olduğu için çok çabuk bozuluyorlar.”
Bakır İşleme Eşyalar
Gaziantep’te 400 yıldır süregelen bir gelenek Bakır işlemeciliği. Bakırcılar Çarşısı’na girdiğiniz anda demire vurulan çekicin sesleri ve ustaların maharetini hayranlıkla izleyen insanların şaşkın bakışları arasında derinlerde bir yerde hep özlemini duyduğunuz bir şeye kavuşmuş gibi hissediyorsunuz kendinizi.
Bakırdan ve demirden yapılmış olan cezveler, kahve fincanları, objeler, hediyelik eşyalar ve daha birçok farklı ürün, burada el emeği ile para kazanan esnafların sanat eseri olarak evinizde veya sevdiklerinizin evinde yer almayı bekliyor.
Sedef Kakma Ürünler
Bakır işçiliğinin yanı sıra, daha az göz önünde olsa da, zanaatkarlarının elinden inanılmaz estetik işler çıkan sedef kakma ürünler var Gaziantep Bakırcılar Çarşısı’nda. Aklınıza gelebilecek hemen her şeye sedef kakma sanatıyla hayat veriyor bu ustalar.
Mutfak eşyalarından bastona, mücevher kutularından tavlaya kadar birçok obje sedef ile işlenmiş, sedef ile güzelleştirilmiş bir şekilde alıcılarını bekliyor.
Kendinize ya da sevdiklerinize hediyelik eşya olarak alabileceğiniz bu ürünlerin, çarşıda bulunan diğer ürünlere oranla biraz daha pahalı olduklarını belirtmekte fayda var. Ancak ayırabileceğiniz bütçeniz varsa ikinci kez düşünmeyin derim.
Antep Fıstığı
Gaziantep’ten ne alınır sorusunun olağan cevaplarından biri elbette Antep Fıstığı. Şehirde hemen her köşe başında fıstık satılan bir dükkan, ne bileyim seyyar bir tezgah görebilirsiniz. Ancak Gaziantep’te fıstık işinin kalbinin attığı yer Elmacı Pazarı.
Gaziantep’ten fıstık nereden alınır sorusunun tek adresi Elmacı Pazarı’nda Gaziantep Fıstığı kalitelerine göre fiyat kademelerine ayrılmış bir şekilde alıcılarını bekliyor. Kilosu 100 liraya olan da var 200 liraya olan da.
Olayın bir başka güzelliği ise Elmacı Pazarı’na girdiğiniz anda herkesin size fıstık ikram etmesi. Hele ki bir dükkanın önünde muhabbete başlarsanız, ikramın ardı arkası kesilmiyor. Alışveriş yapmasanız bile bu misafirperverliklerinden asla vazgeçmiyorlar.
Tabi bir şeyler almanız için de baya bir dil döküyorlar size ancak inanın öyle rahatsız eden türden değil. Çünkü öyle hoş sohbetleri var ki, alacağınız yoksa bile “oradan 2 kilo fıstık tartıver bana senin güzel hatrın için” deyivermiş buluyorsunuz kendinizi.
“Bu haliyle pazar bana biraz Eminönü’nü anımsattı. Ancak Eminönü’nün çok daha sıcak kanlı versiyonu. Hani nasıl desem, o eski İstanbullular’ın anlattığı hali.”
Bir de şu kritik soru var, hangi dükkandan, hangi kalitede fıstık alalım. Valla işin açıkçası hepsi fıstık gibi fıstık bana göre. Bir kere en ucuz olanının bile İstanbul’dan aldığım fıstıklardan kat be kat güzel olduğu kesin.
İlla ki benim tercihimi merak ediyorsanız, alışverişimin çoğunu Efendioğlu’nda yaptığımı söyleyebilirim. Hem ürünlerinden hem de hoş sohbetlerinden oldukça memnun kaldığımı da ekleyeyim.
Bu arada çarık için pazarlık konusunda ne dediysem Gaziantep Fıstığı için de aynısı geçerli. Yani mutlaka pazarlık yapın, indirim isteyin. Hele ki yüklü miktarda alışveriş yapacaksanız sakın pazarlıksız bırakmayın.
Kahke
Gaziantep’in en ünlü atıştırmalıklarından biri olan Kahke de bu şehirden dönmeden önce heybenize ekleyebileceğiniz lezzetlerden biri. Sakın gittiğim başka yerlerde de bulurum diye düşünmeyin, çünkü gizli bir tarifi olan Kahke, sadece Gaziantep’e özgü. Öyle her yerde bulamazsınız yani.
E ben çok sevdim, fazla alırsam bozulmasın sonra diye düşünmenize de gerek yok. Çünkü Kahke, buzdolabına koyarsanız 6 ay gibi uzun bir dayanma süresine sahip. Buzdolabında saklamazsanız bu süre 3 aya düşüyor. Yani kafana esince çıkar buzdolabından, koy çayın yanına, aç televizyonunu, bilgisayarını, keyfine bak.
Başka şehirlerde nasıl her köşe başında simitçi varsa, Gaziantep’te de her köşe başında kahke satan bir yer var. O yüzden rahatça bulabilirsiniz. En meşhuru ise akşam simitçisi. Fakat lezzeti hemen hemen her yerde aynı.
Baklava
Gaziantep’ten ne alınır sorusunun olağan cevaplarından bir diğeri elbette Gaziantep Baklavası. Ünü ülke sınırlarını çoktan aşmış, Brad Pitt ile Angelina Jolie’nin barışması için bile aracı olarak kullanılan Gaziantep Baklavası’ndan almadan dönmeyi düşünmüyordunuz heralde değil mi?
Yani öyle bir düşünceniz vardıysa bile, bence hemen vazgeçin. Çünkü Gaziantep ile baklava arasında, et ile tırnak gibi bir ilişki var. Ayrıca bu kadar meşhur olmasının hakkını da lezzeti ile sonuna kadar veriyor.
Lafı burada daha fazla uzatmadan Gaziantep Baklavası için blogda ayrı bir sayfa açıyorum ve sizi de daha detaylı bir araştırma yapabilmeniz için biraz daha fazla ciddiyete davet ediyorum.
Gaziantep’te Baklava Nerede Yenir?
Kurutulmuş Sebzeler
Elmacı Pazarı’nın rengarenk bir görüntü almasında önemli bir katkısı bulunan kurutulmuş sebzeler, asıl görevlerini Gaziantep sofralarının baş köşelerinde kendilerine yer bularak gerçekleştiriyorlar.
Şöyle ki, Gaziantep’in meşhur ekşili dolması, işte bu kurutulmuş sebzelerden yapılıyor. İpe dizilip kurutulan patlıcan, kabak, kırmızı ve yeşil biberleri Elmacı Pazarı’nın içinde bulunan hemen hemen her dükkanda bulabilir, siz de sofralarınıza eklemek için satın alabilirsiniz.
Zahter
Elmacı Pazarı’nda ikramın ardı arkası kesilmiyor demiştim değil mi? Peki fıstıktan sonra en çok ne ikram ediliyor ondan bahsetmiş miydim? Alışverişinizi yaparken sohbet sırasında mutlaka elinize tutuşturulan Zahter Çayı bu sorunun cevabı.
Bir çeşit dağ kekiği olan Zahter, çay olarak demlenmesinin yanında Gaziantep yemeklerine lezzet katan baharatlardan da biri. Kivi suyu gibi yeşil bir renge sahip olan Zahter Çayı’nın ilginç bir özelliği de var. O da çaya şeker atarsanız eğer renginin beyazlaşması.
Saç dökülmesinden tansiyona, karın ağrısından bağışıklık sistemine kadar birçok konuda insan vücuduna faydalı olduğu söylenen Zahter, Gaziantep’ten ne alınır sorusunun sürpriz cevaplarından biri.
Pul Biber ve Sumak
Pul biber ve sumak, yemeklerini acı ve ekşi lezzetler ile tatlandırmayı sevenlerin sofralarının vazgeçilmezi. Bu iki baharat Gaziantep yemeklerinin de olmazsa olmazlarından. O yüzden yerel halk tarafından bolca tüketiliyor.
Doğal olarak her köşe başında pul biber ve sumak satan bir yerler görmek mümkün. Ancak asıl adres yine Elmacı Pazarı. Pazarın içerisinde “Antep’in en acı biberi bizde” diye göğsünü gere gere bağıran esnaflar ve biberin tadına bakıp ağzı yanan müşterileri görünce nasıl bir cümbüşün içerisine düştüğünüzü anlıyorsunuz zaten.
Bu arada ben de Antep’in en acı biberinin tadına biraz baktım. Hakkaten dedikleri kadar var. Hiç gaza gelip denemeye falan çalışmayın bence. Çünkü benim satın aldığım 250 gramlık pul biberi tek öğünlük yemekte kullandıklarını söyleyen Antepliler’den başka kimsenin o acıyla başa çıkabileceğini sanmıyorum.
Pul biberin yanında sumak almadan da olmaz elbette. Sumağın yemeklere kattığı ekşi tat gerçekten çok özel. Özellikle salatalara çok yakışıyor bence. Antep’in sumağı da bir ayrı güzel. O yüzden listenizde bulunsun derim.
Kahve
Gaziantep’te lezzetiyle nam salmış Tahmis Kahve’den bahsetmeden Gaziantep’ten ne alınır yazısını bitirmek olmazdı elbette. Birçok farklı kahve çeşidinin satıldığı bu dükkanda günün yorgunluğunu bir kahve eşliğinde atmanız da mümkün.
Çilekli kahveden Menengiç kahvesine, Osmanlı kahvesinden Türk kahvesine birçok çeşidi olan Tahmis Kahvesi’nin tadına bakmadan, biraz da ev için stoklamadan dönmeyin sakın.
Yukarıda Gaziantep’ten ne alınır, nereden alınır mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.