Halfeti Gezilecek Yerler
Yazımda ülkemizin en sevilen yerlerinden biri olan ve Anadolu Bölgesi’nde bulunan Halfeti gezilecek yerleri ile meşhur. Ben de bu yazımda Halfeti’de gezilecek yerleri listeledim.
Halfeti Gezilecek Yerler yazımda yolunuz bir gün Şanlıurfa’nın en turistik yerlerinden biri olan Halfeti’ye, daha doğrusu Eski Halfeti’ye düşerse bu çevrede gezilecek yerler nerelerdir, nereyi gidip görmek gerekir, onları paylaştım.
Halfeti, toprak renginde taş evleri, esrarengiz sadeliği, sessiz sakin sokakları ve burada sayamadığım daha bir çok özelliği ile Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nin en cezbedici seyahat destinasyonlarından biri.
Halfeti, gezginlerin, Türkiye’de ölmeden önce görülmesi gereken yerler listelerinde mutlaka yer alıyor. Kent, Batık Şehir olarak da biliniyor. Bunun sebebi de ilçenin büyük bir kısmının GAP Projesi kapsamında yapılan barajın sularının altında kalması.
Halfeti’nin hikayesini getirdiği hüznü burada yaptığınız gezi sırasında ruhunuzun her zerresinde hissetmeniz belki de Halfeti’yi Halfeti yapan en önemli özellik. Eski Halfeti’nin sokaklarına adım atar atmaz gördüğünüz renksizlik, üşümüşlük ve sessizlik yüreğinizin ortasına bir hüzün topu bırakıveriyor adeta.
Halfeti gezisi için planınızı yaparken aşağıdaki içeriklerime de göz atmayı ihmal etmeyin.
Halfeti’de Nerede Kalınır? En İyi 10 Halfeti Otelleri
Halfeti Nerede, Halfeti’ye Nasıl Gidilir?
Hemen yelkenleri suya indirmeyin tabi. Burada sadece hüzün yok. Halfeti, Türkiye’nin ilk sakin şehirlerinden (cittaslow) biri. Yani buraya geldiğinizde bol bol kafa dinleme imkanı bulacaksınız. Ki bu da hissettiğiniz tüm hüznü alıp götürmeye yetiyor zaten.
Neyse efendim, daha fazla uzatmadan yazımın ana konusuna geçiyorum ve Halfeti’de gezilecek yerler nereler anlatmaya başlıyorum.
İçerik:
Halfeti Gezilecek Yerler Haritası
Halfeti gezilecek yerler listesine başlamadan önce burayı gezerken kullandığım haritayı sizlerle de paylaşmak isterim. Şehirde gezilecek yerlerin hemen hepsini haritada pinlenmiş olarak bulabilirsiniz.
Ayrıca çevrimdışı haritaya ulaşabilmek için Google Maps uygulamanıza indirmenizi de tavsiye ederim. Eğer Antep gezilecek yerler haritisana siz de bir şeyler eklemek isterseniz hiç çekinmeyin.
Halfeti Gezilecek Yerler Listesi
Asma Köprü
Halfeti gezilecek yerler yazısında sırada Eski Halfeti sokaklarını adımlarken karşınıza çıkacak olan Asma Köprü var. Burası özellikle geceleri ayrı bir güzel. Gün batımından sonra ışıklandırma sistemi ile aydınlatılan köprü, Halfeti’nin güzelliğine güzellik katıyor.
Eski Halfeti’nin Gerdanlığı olarak da bilinen Asma Köprü, buraya gelen gezginlerin uğrak noktalarından. Köprüye çıkıp fotoğraf çekinmeden geri dönün olursa seyahat sever cemiyetinden dışladıklarına dair dedikodular bile duydum.
Eski Halfeti Sokakları
Halfeti gezilecek yerler listeme elbette Eski Halfeti’nin sokakları ile başlıyorum. Çünkü bu sessiz kentin eski anılarla dolu sokaklarını adımlamak, bence Halfeti’de mutlaka yapılması gerekenler arasında başı çekiyor.
Arnavut kaldırımlı sokaklarda, toprak renginde evlerin arasında yürümek ruhunuzu dinlendirecek, kalbinize tatlı bir esinti gönderecek ve tüm bunların sonunda içinize daha önce hiçbir yerde tatmadığınız farklı bir huzur çökecek.
Halfeti’ye neden sakin şehir ünvanını daha iyi anlayacaksınız sokaklarını gezerken. Zamanın nasl yavaş yavaş ilerlediğini kendiniz tecrübe edecek, tam bir günü doya doya yaşamanın tadına burada varacaksınız.
Bonus olarak, sokakları ağır ağır adımlarken profil fotoğraflarınızı, instagram hesabınızı şenlendirecek fotoğraflardan da bol bol çekinebilirsiniz.
İşin şakası bir yana, her ne kadar Asma Köprü’de fotoğraf çekinmek hoş bir etkinlik . Fakat ufak bir sıkıntı var. Köprü adı üzerinde asma olduğu için fazla kalabalık olduğunda yıkılma tehlikesi ortaya çıkabiliyor.
Bu yüzden ben gittiğimde köprüyü kapatmışlardı mesela. Güçlendirme çalışması yapıldığını, yeniden açılacağını söylemişlerdi. Tekrar açılmış olsa bile dikkatli olmanızı, mümkün olduğunca kalabalık olmayan zamanlarda gitmenizi tavsiye ederim.
Halfeti Ulu Cami
Halfeti Ulu Cami, Eski Halfeti’de baraj sularına direnip ayakta kalan tarihi yapılardan biri. Yaklaşık 210 yıl önce inşa edilidiği belirlenen cami, Fırat Nehri’nin sularından kıl payı kurtulmuş. Yani neredeyse öyle diyebilirim. Belli bir kısmı sular altında kalsa da çok büyük bir bölümü hala karada.
Gün içerisinde toprak renginde, sade, gösterişsiz ve naif bir halde ziyaretçilerini selamlayan Ulu Cami, tıpkı Asma Köprü gibi akşam olduğunda yapılan ışıklandırma sayesinde ayrı bir görünüme kavuşuyor. Camiden suya yansıyan ışıkların oluşturduğu yakamozlar da cabası.
Halfeti geziniz sırasında mutlaka görmeniz gereken yapılardan.
Kantarma Mezrası
Kantarma Mezrası ortaçağdan kaldığı düşünülen yıkıntılar aslında. Günümüze ulaşan kemerler ortaya çıkarılmadan önce üzengi seviyesine kadar toprak altındaymış. Eserin kimin yaptırdığı ya da kimin eserin olduğu hakkında bir bilgi bulunmuyor. Yerel halk arasında Selçuklu Hanı olarak da biliniyor.
Arkeolojik kalıntılara meraklı gezginlerdenseniz gezilecek yerler listenize almanızı tavsiye ederim.
Halfeti Tekne Turu
Halfeti’de gezilecek yerler ile bunun ne alakası var demeyin hemen. Çünkü burada gezilecek, görülecek yerlerin hepsini tekne turu ile aradan çıkarabiliyorsunuz. O yüzden, Halfeti’ye geldiyseniz eğer sakın ama sakın tekne turu yapmadan dönmeyin çünkü zaten buranın asıl olayı tekne turu.
Zaman zaman Urfa müzikleri eşliğinde, zaman zaman önünden geçtiğiniz eserlerin anlatılması ile tamamlıyorsunuz Fırat Nehri üzerindeki tekne turunuzu. Yaklaşık 60-90 dakika arasında süren turda 20 dakikalık bir mola veriliyor Eski Halfeti’de.
İşte bu süre içerisinde yukarıda bahsettiğimiz Halfeti’de gezilecek yerlerin hepsine uğrayabilir, sokakları turlayabilir, harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Tekne turu fiyatı ise mevsimsel olarak farklılık gösterebiliyor.
Ben Şubat ayında gitmiştim ve 6 kişi toplamda 100 TL ödemiştik. Ancak yaz aylarında fiyatlar biraz daha artıyor.
Rumkale
Halfeti gezilecek yerler listesinde sırada Rumkale var. Merzimen Çayı ile Fırat Nehri’nin birleştiği yerde, kayalar üzerine oyulmuş bir yarım ada şeklinde olan Rumkale bu bölgede mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılardan biri.
Eğer Gaziantep tarafından Halfeti’ye geliyorsanız, yoldan aşağıya Fırat Nehri’nin kenarına inerken karşınıza çıkıyor ilk olarak Rumkale. İşte bu noktada harika bir görsel şölen ile karşılaşıyorsunuz. Bu durumda ilk yapacağınız iş arabayı kenara çekip bu güzelliği fotoğraflamak oluyor.
Kalenin önünden tekne turu yaparken geçiyorsunuz ancak Rumkale’nin de önemli bir kısmı Birecik Barajı’nın suları altında kaldığı için maalesef karadan kaleye giriş bulunmuyor. Teknelerle kalenin bulunduğu bölgeye geçiş yapılabiliyor. Ancak ben gittiğimde restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapalıydı.
Rumkale hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz aşağıdaki yazıma göz atabilirsiniz.
Aziz Nerses Kilisesi
Rumkale’nin güney kısmında kalan Aziz Nerses Kilisesi 1173 yılında Şair Aziz Nerses tarafından yaptırıldığı tahmin ediliyor.
İlk başlarda Ermeniler tarafından kullanılan kilise 17. yüzyılda bölgenin Türkler’in hakimiyetine geçmesi ile birlikte camii olarak kullanılmaya başlanmış. Günümüzde bir kısmı yıkılmış durumda olsa da genel hatları ile hala ayakta.
Barşavma Kilisesi
Rumkale içinde yer alan bir diğer kilise Yakubi Azizi Barşavma’nın kendi adına yaptırdığı Barşavma Kilisesi. Kalenin Kuzey kısmında bulunan Barşavma Kilisesi’nin yapım tarihi 13. yüzyıl olarak tahmin ediliyor. Yapının önemli bir kısmı yıkılmış olsa da hala ayakta kalan bölümleri var.
Yukarıda Halfeti’de gezilecek yerleri detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.