Rumkale Gezi Rehberi


Rumkale, Gaziantep’te gezilecek yerler listesinin en popüler destinasyonlarından biri. Şanlıurfa’nın batık kenti Halfeti‘ye olan yakınlığıyla gezginlerin bir taşla iki kuş vurdukları bu destinasyona Gaziantep gezisi sırasında mutlaka uğrayın.


Rumkale, siyah güller diyarı Halfeti’nin yanı başında, Fırat Nehri’nin kadim bekçisi sıfatıyla duruyor dimdik ayakta. Fırat’ın derin suları ile Merzimen Çayı’nın kavuştuğu noktada, ihtişamıyla ve yarısı sular altında, diğer yarısı üstünde kalmış haliyle yıllara meydan okuyor adeta.

Yarımada şeklindeki yüksek bir kayanın tepesine inşa edilmiş olan bu tarihi yapıya baktığınızda, doğa ananın dokunuşu nerede bitiyor, insanoğlunun dokunuşu nerede başlıyor ayırt edemiyorsunuz. Iç içe geçmiş bu güzelliğe, baktıkça bakası geliyor insanın.

Türkiye’nin doğusuna yapacağınız seyahatte Gaziantep’te listenizdeyse eğer burayı listenize almanızı mutlaka tavsiye ediyorum. Çünkü bence Rumkale, Gaziantep’te gezilecek yerler listesinin en özel noktalarından biri.

Bu yazımda, Rumkale hakkında bilgileri derledim. Gaziantep şehir merkezinden yaklaşık 65 kilometre uzaklıkta bulunan Rumkale’ye nasıl gidilir, tekne turu nasıl yapılır, Rumkale’de gezilecek yerler nerelerdir hepsini ve daha fazlasını aşağıda paylaştım.

İçerik:

Rumkale Nerede?

Rumkale, her yanı cennet köşesi olan ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor. Gaziantep’in Nizip ilçesi, Kamışlı köyü sınırlarında bulunan yapı, Fırat Nehri ile Merzimen Çayı’nın birleştiği yerde yüksek bir tepede konumlanıyor.

Rumkale Haritası

Rumkale Haritası

Rumkale’ye Nasıl Gidilir?

Bu sorunun cevabını iki bölüme ayırdım. Çünkü Rumkale Gaziantep ile Şanlıurfa’nın ortasında kalıyor. O yüzden, hangi taraftan gitmek istediğinize bağlı olarak rota değişiyor.

Gaziantep’ten Rumkale’ye Nasıl Gidilir?

Bunun en kısa ve kolay yollu cevabı özel araç. Gaziantep’ten navigasyonu kuruyor ve yaklaşık 1 saat 30 dakika içinde kalenin bulunduğu alana varıyorsunuz. Yollar biraz bozuk ve yorucu. Ancak Rumkale’ye yaklaştıkça, tekne turlarının yapıldığı yere iniş sırasında gördüğünüz manzara tüm yorgunluğu vücuttan çekip alıyor.

Rumkale Gezi Rehberi

Karşınızdaki manzaranın verdiği huzur paha biçilemez. Kale’yi görür görmez ilk işiniz sağa çekip Rumkale’yi arkanıza alıp fotoğraf çekilmek olsun. Sonrasında ise ver elini tekne gezisi.

Özel aracınız yok ise Gaziantep merkezden kalkan otobüslere ya da minibüslere binmeniz gerekiyor. Otobüsün Antep’ten kalkış saatinin gün ortası olması maalesef tüm vaktinizi çalacak ve planınızı biraz bozacak. O yüzden minibüsle gitmeniz zaman açısından daha verimli olur. Ancak bu tercih de ne yazık ki biraz meşakkatli bir yolculuk geçirmenize neden olacak.

Önce Binevler minibüsüne binerek Birecik araçlarının geçtiği yerde inmeniz, oradan da Birecik minibüsüne binmeniz gerekiyor. Birecik otogarına vardıktan sonra Rumkale’ye giden bir minibüse daha binmeniz gerekiyor.

Dönüşünüzde sıkıntı yaşamamak için sizi oraya getiren araç sahibinin telefonunu mutlaka bir yere not edin.





Şanlıurfa’dan Rumkale’ye Nasıl Gidilir?

Özel araçla giderseniz eğer yaklaşık olarak 125 kilometre yani 1 saat 50 dakika kadar yolculuk yapmanız gerekiyor.

Özel aracınız yok ise, Şanlıurfa otogarının alt katında bulunan ilçelere giden araçların kalktığı yere gidip buradan 72 numaraya binebilirsiniz. Bir diğer alternatif olarak Yaylak-Halfeti minibüsünü tercih edebilirsiniz. 

Rumkale Ulaşım

Toplu taşıma ile yolculuk yaklaşık olarak 2 saat 30 dakika kadar sürüyor. Sonrasında Halfeti’den Rumkale’ye tekne ile geçebilirsiniz. Dönüş yolunda ise mutlaka sizi oraya getiren araç sahibinin telefonunu not edin siz aramazsanız müşteri yok diye düşünerek Halfeti’ye uğramıyorlar.

Dönüşünüzü saat 18:00 öncesi yapmaya çalışın. Sonrasında araç bulmanız sıkıntı oluyor.

Rumkale Halfeti Tekne Turu

Rumkale ve Halfeti’nin asıl olayı olan tekne turundan bahsetmeden olmaz. Burada tekne turu olmadan hiçbir yapıyı yakından göremezsiniz. Gezeceğiniz kısımlardan kale nehrin ortasında, Savaşan Köyü ise sular altında olduğundan tur yapmak şart. Yani oraya kadar gidip yapmadan dönülmeyecek şeyler arasında ilk sırada yer alıyor tekne turu.

Böylece hem Rumkale’yi hem de Halfeti’yi gezmiş olacak ve bir taşla ki kuş vuracaksınız. Kah Urfa müzikleri kah bölgenin sesli anlatımları eşliğinde tamamlayacaksınız turunuzu.

Rumkale Tekne Turu

Tekne turu fiyatları mevsimlere göre farklılık gösterebilir. Ben Şubat ayında gittiğimde, 6 kişi için toplamda 100 TL ödemiştik. Yaz aylarında fiyatların daha yüksek olduğunu söylediler. Pazarlık etmeyi unutmayın.

Rumkale’nin Tarihi

Rumkale tarihi çok eskilere dayanan bir şehrin yeryüzünde kalan tek yapısı. Kalenin tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmese de bölgede yaşam başlangıcının izlerine rastlanması ilk çağlara kadar uzanıyor.

Kuruluşundan bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve birçok kültüre tanıklık eden bölge ilk olarak milattan önce 855 yılında Asur kralı tarafından alınmış. O zamanlar adı Şitamrat olan kalenin günümüze gelene kadar ismi defalarca değişmiş. Son olarak bölgeyi ele geçiren Osmanlılar buraya Urumgala demişler ve bu tabir zamanla Rumkale halini almış.

Rumkale Tarihi

Rumkale’nin Hristiyanlar için ayrıca bir önemi var. Bölgenin Romalılar’ın elinde olduğu dönemde Hz. İsa’nın havarilerinden Yohannes’in şehre gelip burada yaşamaya başladığı ve İncil’in bir kopyasını kalede bulunan mağaralardan birine sakladığı, hatta Hristiyanlığı yayma faaliyetlerini Rumkale’nin çevresinde gerçekleştirdiği rivayet ediliyor.

İşin özü; Rumkale tarihi zenginliklerle dolu bir yer. Yüzlerce yıla meydan okuyarak günümüze kadar gelebilmesi ise gerçekten insanda hayranlık uyandıran başka bir özelliği.

Rumkale’de Gezilecek Yerler

Rumkale, öyle sade öyle renksiz ki başka bir yerde olsam muhtemelen tarihi hakkında falan fazla meraklanmadan ilk beş dakika içerisinde sıkılırdım. Ancak bu topraklar gerçekten de mistik havasıyla insanı kendine çeki veriyor.

Bölgeye ilk girdiğiniz anda nehrin ortasında sizi karşılayan yapıyı görür görmez ne yol yorgunluğu kalıyor akılda ne de başka bir şey. Gerçekten görülmeye ve hissedilmeye değer bir yer.

Rumkale Gezilecek Yerler

Kalenin 2 giriş kapısı bulunuyor. Bu kapılardan biri Fırat Nehri diğeri ise Merzimen Çayı tarafında bulunuyor. Yıllar öncesine ait olan ve günümüze sadece ayakları kalan bir köprüyle kara bağlantısı kuruluyormuş önceden. Şimdilerde yapının yarısı sular altında olduğundan sadece tekne ile ulaşım sağlanabiliyor, kara bağlantısı bulunmuyor.

Ben gittiğimde restorasyonda olduğu için içeri girmek yasaktı ancak yeniden açıldıysa görmek isteyenler için Rumkale’de gezilecek yerleri paylaşıyorum.

Şair Aziz Nerses Kilisesi ve Barşavma Manastırı

Kale içinde gezebileceğiniz bir kilise ve bir manastır var. Şair Aziz Nerses Kilisesi ve Barşavma Manastırı ardında sadece kalıntılarını bırakarak gelebilmiş günümüze. Yani sapasağlam bir kilise ya da manastır göreceğinizi düşünmeyin. Ancak geçen onca yıla direnerek gelebilen kalıntılar bile bence görülmeye değer.

Rumkale Gaziantep

Su Kuyusu ve Sarnıçlar

Bunlar dışında derin bir su kuyusu ve sarnıçlarına ait kalıntılar da günümüze kadar gelmeyi başarabilmiş. Su kuyusunun 8 metre genişlikte ve 75 metre derinlikte olduğu söyleniyor. Bu kısımda bulunan basamaklar Fırat Nehri seviyesine kadar inebiliyor.

Su kuyusunun asıl amacının nehirden su tedarik edebilmek olduğu düşünülse de gizli bir geçit olabileceği de söylenenler arasında.

Rumkale Gezisi

Eski Halfeti

Buraya çok yakın bir mesafede olan Halfeti’yi de oraya kadar gitmişken gezmenizi tavsiye ederim. Halfeti ile alakalı gezi önerilerime aşağıdaki yazılarımdan ulaşabilirsiniz.





Yukarıda Rumkale hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin. 

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu