Hamsiköy, Trabzon – Hamsiköy Gezilecek Yerler ve Hamsiköy Sütlacı
Hamsiköy, Trabzon gezisinin olmazsa olmazlarından. Ne yani, buralara kadar gelip Karadeniz’in sütlacı ile meşhur Hamsiköyünü görmeden geri mi dönecektiniz? Çok ayıp. Olmaz, vallahi bırakmazlar. En azından şöyle bir uğrayıp, çay kahve molası vermeniz, enfes Hamsiköy sütlacından tatmanız lazım.
Hem ulaşımı da gayet kolay, yolları falan çok düzgün. Birazcık virajlı ama o kadar kusur kadı kızında da olur. Yalnız öyle Hamsiköy’ün adına aldanıp deniz kenarında bir yere gideceğinizi falan düşünmeyin. Hamsiköy, deniz kenarından yaklaşık 50 kilometre içeride, 1300 metre rakımda bir yayla köyü.
“Peki ismi neden Hamsiköy” dediğinizi duyar gibiyim. Merak etmeyin bu sorunun cevabını yazının içerisinde verdim. Üstelik içerikte bulacağınız bilgiler sadece bununla sınırlı değil. Trabzon’da gezilecek yerler listenize Hamsiköy’ü de eklediyseniz eğer, geziniz sırasında ihtiyaç duyabileceğiniz tüm bilgileri burada bulabileceksiniz.
Hamsiköy nerede, nasıl gidilir? Hamsiköy’de ne yenir? Hamsiköy’ün efsane sütlacının tadına nerede bakılır? Hamsiköy’de nerede kalınır? Bu soruların hepsinin cevabını ayrıntılı olarak paylaştım. Buyrun başlayalım.
İçerik:
- Hamsiköy Gezilecek Yerler
- Hamsiköy Sütlacı – Hamsiköy’de Ne Yenir?
- Hamsiköy’de Konaklama
- Hamsiköy Nerede?
- Hamsiköy Yol Tarifi
- Hamsiköy Hakkında Bilgiler
- Hamsiköy’e Neden Gidilir?
- Hamsiköy’e Ne Zaman Gidilir?
- Hamsiköy’ü Gezmek İçin Ne Kadar Zaman Lazım?
Hamsiköy Gezilecek Yerler
Hamsiköy’de görebileceğiniz bir tarihi yapı veya doğal oluşum bulunmuyor. Ancak köyün içerisinde bulunan otantik evler görülmeye değer. Yani sokaklarda şöyle bir turlayabilir, Karadeniz köylerinin ruhunu hissedebilirsiniz.
Ancak altınızda araba varsa sadece köy merkezi ile sınırlı kalmamak lazım. Hamsiköy’ün çevresinde gezilecek birkaç yer var. Her biri farklı noktalarda ancak birer saat mesafede. Liste şu şekilde.
Sümela Manastırı
Fazla anlatmaya gerek yok, biliyorsunuz. Hamsiköy’e 1 saat uzaklıkta. Heralde yani gideceğim, baştan söylememen hata derseniz aşağıdaki yazıma göz atabilirsiniz.
Kadırga Yaylası
Burası Gümüşhane-Trabzon sınırında, deniz seviyesinden 1800 metre yükseklikte bulunan bir yayla. Her yıl Temmuz ayında Kadırga Otçular Yayla Şenliği yapılıyor. O döneme denk gelirseniz gidebilirsiniz. Köye 1 saat uzaklıkta.
Limni Gölü
Zigana Dağları’nın içlerinde bulunan bir doğal oluşum. Daha çok günübirlikçiler tarafından piknik yapmak için tercih ediliyor. Ancak aşırı kalabalık bir ortam değil. Doğa ile başbaşa zaman geçirmek isterseniz uğrayın. Köye 1 saat uzaklıkta.
Vazelon Manastırı
Harabe halinde bir tarihi yapı. Sümela’nın eline su dökemez elbette ancak restore edilse çok daha fazla ilgi çekeceği kesin. Ulaşımı oldukça zor. Patika bir yoldan geçmeniz gerekiyor. Ekstra zamanınız varsa çevrede gezilecek yerler listenize ekleyin. Hamsiköy’e 45 dakika uzaklıkta.
Hamsiköy Sütlacı – Hamsiköy’de Ne Yenir?
Hamsiköy sütlacı bir asrı aşkın süredir buraların en meşhur tatlısı. Hatta ünü Trabzon’un sınırlarını çoktan aştı. Doğal olarak Hamsiköy’de ne yenilir sorusunun cevabı da Hamsiköy sütlacı oluyor.
İstanbul, Ankara, İzmir gibi yerlerde Hamsiköy sütlacı bulmak mümkün. Fakat hiçbiri orjinalinin eline su dökemiyor. Bunun sebebi de sütlacın ana malzemesi olan süt. Bölgede bulunan karasığır denilen yerli ırk ineklerin sütü başka hiçbir süte benzemiyormuş.
Karadeniz’in bol aromalı otlarından beslenen karasığır ineklerinin sütleri bol yağlı oluyormuş. İşte Hamsiköy sütlacını bu kadar meşhur yapan da bu süt ve onun aroması. Oralara kadar gidip yemeden geri döneni yolda durdurup dövüyorlarmış, benden söylemesi.
Meşhur Hamsiköy Sütlacı Nerede Yenir?
Peki, meşhur Hamsiköy sütlacı nerede yenir? Köy son dönemlerde turistlerin yoğun ilgisini çekmeye başladığı için artık her köşe başında sütlaç satan, servis eden bir yer görmeniz mümkün. Ancak en meşhuru Osman Usta’nın dükkanında.
Osman Usta, Hamsiköy’ün geleneksel sütlacını en güzel yapan kişi olarak biliniyor çevrede. Bir de uyarısı var buraya gelecek olanlara. Osman Usta’ya göre Hamsiköy sütlacı fırına atılmaz, üzerine fındık serpiştirilmez. Bu şekilde sütlaç servis ediyorlarsa bilin ki ayarını tutturamadıklarından. Tat vermek için böyle bir işlem yapıyorlarmış.
Hamsiköy’de Konaklama
Hamsiköy’ün İpek Yolu için önemli bir nokta olduğunu söylemiştim. Zigana Dağları’nın eteklerinde konumlanan bu köy, geçmişte kervanlar için bir durak noktasıymış. Çoğu kervan geceyi burada geçirirmiş.
Şimdilerde durum pek öyle değil elbette. Gezginler daha çok birkaç saatlik mola veriyorlar burada. Maksat hem Hamsiköy’ü bir görmüş olalım hem de meşhur sütlacının tadına yerinde bakalım. Çok da yanlış bir yaklaşım değil.
Fakat burası ne de olsa bir Karadeniz köyü. Doğallık desen var, yeşillik desen var, sıcakkanlılık desen o da var. Yani demek istediğim, eğer uzun bir seyahate çıktıysanız burayı 1 geceliğine dinlenme tesisiniz yapmayı düşünebilirsiniz.
Yalnız öyle çok fazla alternatif yok. Hamsiköy’de nerede kalınır sorusunun cevabı toplasanız iki elin parmaklarını geçmez. Liste aşağıda.
- Seyirtepe Butik Otel
- HamsikOy Otel
- Cennet Bashcest Otel
- Konak Palas Otel
- Hamsiköy Butik Otel
- Hamsiköy Cennet Bahçesi
Ben bu alternatiflerden tatmin olmadım derseniz eğer Trabzon’dan da alternatiflere bakabilirsiniz.
Trabzon’da Nerede Kalınır? En İyi 10 Trabzon Otelleri
Hamsiköy Nerede?
Hamsiköy, Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı mahallelerden biri. Trabzon şehir merkezinden 50, Maçka ilçe merkezinden 30 kilometre uzaklıkta bulunan köy, Zigana Dağları’nın eteklerinde kurulu.
Çin, Hindistan gibi Uzak Doğu ülkelerini Avrupa’ya bağlayan İpekyolu’nun Karadeniz’deki geçit noktalarından biri olan bu köy, geçmiş dönemlerde ticaret açısından oldukça önemli bir yere sahipmiş.
Hamsiköy Haritası
Hamsiköy Yol Tarifi
Hamsiköy’e nasıl gidilir sorusunun cevabını Trabzon’u merkez olarak anlatmaya çalışacağım. Çünkü Karadeniz’in iç taraflarından planlanacak olan seyahat, daha çok özel aracı olanlar için uygun. İlk önce Trabzon şehir merkezine uçak ile ulaşımı aradan çıkaralım.
Sahil yolunu kullanarak Karadeniz gezisi yapacaksanız eğer, Trabzon şehir merkezi Hamsiköy’e gitmek için ilk durak. Şehir merkezinden Maçka ilçe merkezine ulaşım sağladıktan sonra Hamsiköy tabelalarını takip etmeniz yeterli.
Yol güzergahı şu şekilde: Trabzon-Maçka-Bağışlı
Hamsiköy’ün İpekyolu için önemli bir geçit noktası olduğunu belirtmiştim. Bu yüzden, Karadeniz’in iç taraflarından da Hamsiköy’e ulaşım mümkün. Eğer, Karadeniz gezi planınızda Amasya, Tokat gibi noktalar varsa farklı bir rota da takip edebilirsiniz.
Yol güzergahı şu şekilde: Amasya-Niksar-Suşehri-Torul-Zina
Trabzon’a Uçak ile Nasıl Gidilir?
Özellikle Türkiye’nin uzak noktalarından Trabzon’a ulaşım için en zahmetsiz ulaşım aracı elbetteki uçak. Hepimizin bildiği gibi Trabzon, Türkiye’deki en büyük havaalanlarından biri. O yüzden farklı firmaların Trabzon’a her gün tarifeli seferleri oluyor.
Havayolu firmalarının indirimli uçak bileti kampanyalarını takip ederseniz eğer, çok uygun fiyatlarla uçak bileti bulmanız mümkün.
Trabzon’a indikten sonra ise araç kiralayarak ya da toplu taşıma kullanarak Trabzon şehir merkezine ulaşabilirsiniz.
Hamsiköy’e Özel Araç ile Nasıl Gidilir?
Seyahatinize özel araç ile devam edecekseniz eğer navigasyonunuzu Hamsiköy’e kurmanız yeterli. Yollar oldukça düzgün ve tabelaların yönlendirmesi de yeterli. Yukarıda yazdığım yol güzergahını takip ederek yaklaşık 1 saatte Hamsiköy’e ulaşabilirsiniz.
Hamsiköy’e Otobüs ile Nasıl Gidilir?
Araba yerine toplu taşımayı tercih edecek olanlar için ise Hamsiköy’e nasıl gidilir sorusunun cevabı şu şekilde. Öncelikle, Trabzon’un Çömlekçi Mahallesi’nden kalkan Maçka dolmuşlarını kullanarak ilçe merkezine ulaşım sağlıyorsunuz.
Ardından ise iki seçeneğiniz var. Otostop veya taksi. Taksi ile pazarlık yaparsanız gidiş geliş 80 TL gibi bir tutara anlaşabilirsiniz. Hamsiköy’e giden dolmuşlar da oluyormuş ancak belli bir saati yok. O yüzden çevredekilere sormakta fayda var.
Destinasyon | Mesafe (KM) / Zaman |
Trabzon – Hamsiköy | 52 km / 1 s 10 dk |
Rize – Hamsiköy | 125 km / 1 s 56 dk |
Samsun – Hamsiköy | 355 km / 5 s 16 dk |
Ordu – Hamsiköy | 236 km / 3 s 30 dk |
Hamsiköy Hakkında Bilgiler
Bu bölümde, Hamsiköy hakkında yazının içerisinde farklı farklı yerlerde verdiğim en önemli bilgileri bir araya getirmek istedim. Ayrıca bazı ekstra bilgiler de var. Kısa kısa yazacağım ki aklınızda yer edinsin. Oraya gittiğinizde bir şey hatırlamak isterseniz dönüp direk bu bölüme bakabilirsiniz.
- Neden Hamsiköy? Neden yayladaki bir köyün adı Yayla Köy değil mesela? Bu durumun hamsi balığı ile uzaktan yakından alakası yok. Bu bölge 5 köyün birleşiminden oluşan bir yerleşim yeri. Hamse Arapça’da 5 demek. Hamsiköy denmesinin sebebi de bu. 5 köy yani.
- Evet, her yerde gördüğünüz meşhur Hamsiköy sütlacının orjinali burada yapılıyor. En güzeli de Osman Usta’nın lokantasında bulunuyor.
- Hamsiköy İpek Yolu üzerinde bulunuyor. Geçmiş dönemlerde kervanların en önemli durak noktalarından biriymiş.
- Deniz seviyesinden 1300 metre yükseklikte bulunan köy, Trabzon’un büyükşehir olması ile birlikte mahalle statüsüne geçmiş. Hey gidi, nerede o eski köyler.
Hamsiköy’e Neden Gidilir?
100 kişiye sordum 3 popüler cevap aldım:
- Hamsiköy’e meşhur sütlacından yemek için gidilir.
- Ne de olsa burası bir Karadeniz Yaylası. Doğa ile iç içe olmak için de gidilir.
- Karadeniz’in en meşhur köylerinden birini görmek, gezgin listenizden bir destinasyonu daha elemek için gidilir.
Hamsiköy’e Ne Zaman Gidilir?
Hamsiköy, son dönemlerin en popüler seyahat destinasyonlarından biri. Haliyle buraya yatırımlar da artmış durumda. O yüzden yolları gayet düzgün. Elbette kış şartlarında bazı zorluklar olabiliyor, fakat işler Pokut Yaylası’nda anlattığım kadar zor değil.
Yani demek istediğim Hamsiköy’e yılın 4 mevsimi gelebilirsiniz. Daha sessiz, sakin bir Karadeniz gezisi hayal ediyorsanız sonbahar aylarını tavsiye ederim.
Hamsiköy’ü Gezmek İçin Ne Kadar Zaman Lazım?
Hamsiköy sizin için sadece bir duraksa ve sütlacını yemek için uğrayacaksanız, birkaç saat fazlasıyla yeterli olacaktır. Ancak köyün çevresinde gezilecek yerleri de planınıza dahil etmek istiyorsanız en az 1 tam günüzü ayırın.
Yukarıda Hamsiköy hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.