Kapadokya’da Gezilecek Yerler
Yazımda Türkiye’nin doğal güzellikleri denilince akla gelen ilk yerlerden biri olan Kapadokya’da Gezilecek Yerler hakkında tüm bilgileri bulabileceksiniz.
Hem Türkiye hem de dünya için ayrı önemi olan Kapadokya’nın atmosferi bambaşka. Üstelik bu değerli yerin oluşumu hakkında olan hikayeler insanın yüreğini ağzına getiren cinsten. Öyle ki aslında bu oluşum çok uzun yıllar önce iç deniz olarak varlığını göstermiş. Çevrede bulunan yanardağların patlaması ve çevreye yayılan ısı dalgası ise denizi kurutmuş. Bu sebeple de denizin yerini lavların şekillerini konuşturduğu dokusu yumuşak, kayalıkları sert derin bir vadi almış.
İşte bunca olayın ardından da eşine benzerine başka yerde rastlayamayacağınız bir coğrafya olan Kapadokya oluşmuş. Burada bulunan Peri Bacaları ise insana sadece adıyla bile adeta harikalar diyarına adım adım yaklaştığını hissettiriyor. Ayrıca bence böylesine özel bir yerin ülkemizde olması tam bir ayrıcalık. Anlayacağınız oldukça şanslıyız bu konuda.
Turistlerin de sıklıkla ziyaret ettikleri Kapadokya’yı ölmeden önce gezilecek yerler listenizin başında tutmanızı mutlaka tavsiye ederim. İşte ben de Kapadokya gezininizin daha da keyifli hale gelmesi için Kapadokya’da gezilecek yerleri tüm ayrıntılarıyla size aktarmaya karar verdim.
İçerik
Kapadokya Neden Ölmeden Önce Görülecek Yerler Listesinde Olmalı?
Kapadokya Neden Ölmeden Önce Görülecek Yerler Listesinde Olmalı? Bu soruyu şimdiden sormakta çok haklısınız. çünkü yazımda Kapadokya’yı öve öve bitiremeyeceğim. Burası adeta harikalar diyarı gibi.
Özellikle de gökyüzünün her tona bürünen pembe ve turuncusu, balonların bu manzaraya eşlik edişi ve peri bacalarının doğal güzelliği görmeden ölme dedirtiyor insana.Ayrıca taş ovma evler, kiliseler, yer altı şehirleri gibi yine şaşkına döneceğiniz birçok yer var burada.
Kapadokya’nın en büyük özelliği ise Peri Bacaları. Aslında burada keşfedilmeyi bekleyen daha birçok şey var. İşte ben de bu yüzden karışıklık da olmaması adına gezilecek yerleri bağlı oldukları ilçelere bölüp o şekilde ayrıntılandırdım. Yani yazımda Ürgüp, Göreme, Uçhisar, Ortahisar ve Avanos ilçeleri için gezilecek yerleri ayrı başlıklar altında göreceksiniz.
Kapadokya’da Gezilecek Yerler
Kapadokya ülkemizin en gözde açık hava müzelerinden biri. Haliyle insanın dört bir yanı peri bacarıyla dolup taşınca ne tarafa hayran hayran bakacağını da şaşırıyor. Kaldı ki burada bulunan ve toprağın altında oyulmuş olan yeraltı şehirleri de Kapadokya’yı ilgi çekici hale getiren detaylardan.
Anlayacağınız burası hem yerin üstünde, hem yerin altında keşfedilecek güzelliklerle dolu. E tabi bir de gökyüzünde yaşayacağınız ayrı bir deneyim var. O da balona bindiğiniz an yaşayacağınız güzellikleri kapsıyor. Gelelim Kapadokya’da gezilecek yerler listesine.
Alan geniş, gezilecek yer de çok olunca liste de kabarık oluyor elbette. En iyisi iyi bir plan hazırlamak. Ben de hazırlayacağınız bu plana yardımcı olabilmek için buradayım. O yüzden listeyi Kapadokya’nın bölgelerine göre ayırdım ki neyi nerde bulabileceğinizi daha iyi anlayın.
Göreme
Burası Kapadokya’nın kalbi olarak nitelendiriliyor. Çünkü Peri Bacaları’nın en yoğun olduğu yer burası. Şehir mistik bir havaya sahip. Yani buraya geldiğinizde gizemi hala çözülememiş şeylerle karşı karşıya olduğunuzu en derininize kadar hissediyorusunuz. Ayrıca konum olarak da oldukça el verişli bir yerde. İşte Göreme’de gezilecek yerler.
Göreme Açık Hava Müzesi
Göreme Kapadokya’nın kalbi denilecek destinasyonlardan biri. Göreme Açık Hava Müzesi ise kentin en gözde yerlerinden. Anlayacağınız buranın Kapadokya için önemi büyük. Hatta müze 6 Aralık 1985 yılından beri Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.
Burada tarihin izleriyle karışmış bir atmosferle karşı karşıya kalıyorsunuz. Kayaların oyularak yapıldığı evler, mutfaklar, kiliseler ile harmanlanmış güzelliklere kucak açıyorsunuz. Yani siz de tarihin izlerini kucaklamak isteyenlerdenseniz Göreme Açık Hava Müzesi tam da size göre.
Güllüdere Vadisi
Güllüdere Vadisi de Göreme’de bulunan gezilecek yerlerden biri. Buranın atmosferi ise bambaşka. Çünkü vadide bulunan peri bacaları gün ışığından etkileniyor ve renk değiştirmeye başlıyor. Bence sadece bu ilginç özelliği ile bile oldukça özel bir yer. Ayrıca Kapadokya’nın trekking adreslerinden de biri. Burası tam 4 kilometrelik bir uzunluğa sahip.
Kapadokya İçin Hazırladığım Diğer Yazılarıma da Göz Atın!
Kapadokya’da Yapılacak 17 Aktivite ve Deneyim
Zemi Vadisi
Zemi Vadisi’de Kapadokya’da gezilecek yerler yazımın içinde bulunan en verimli yerlerden biri. Öyle ki burada meyve ağaçlarından bol bir şey yok. Erik ağacından tutun da kayısı ağacına kadar her şeyi Zemi Vadisi’nde bulunan sulak alanda yürürken görebiliyorsunuz. Anlayacağınız burada hem gözünüz hem de mideniz şenlenecek.
Aşıklar Tepesi
Geldik Kapadokya denilince akla gelen balon manzarasının en güzel nereden izleneceğine. Evet evet doğru adres Aşıklar Tepesi. Burası aynı zamanda fotoğraf çekimi yapabileceğiniz de en özel noktalardan. Anlayacağınız arka planda balonlarla fotoğrafınız olsun istiyorsanız doğru yer burası.
Uçhisar
Bölgenin en turistik bölgelerinden biri olan Uçhisar, en lüks otellerin bulunduğu yerlerden biri. Yani burada konaklamanızı da sağlayabilirsiniz. E Uçhisar da gezilecek yerleri paylaşması da bizden tabi.
Uçhisar Kalesi
Kapadokya önceden iç deniz olduğu için yokuşun pek de fazla olmadığı bir yer. Ancak Uçhisar Kalesi bölgenin istisnalarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Sayamayacak kadar basamağı çıkıp zirveye tırmanmanız gerekiyor. Ama yukarıda öyle bir manzara var ki tüm yorgunluğu bir anda unutuyorsunuz.
Zirve de rüzgar da eksik olmuyor tabi. Gezinize eşlik etmekten hiç vazgeçmiyor. Ancak burda manzarayı izlerken insanın ruhunu adeta özgürlük hissi sarıp sarmalıyor. Kapadokya’nın harika manzarasına kendinizi kaptırın, gözlerinizi kapatın ve huzurun içinize işlediğini hissedin.
Güvercinlik Vadisi
Kapadokya’da bulunan trekking alanlarından biri de Güvercinlik Vadi’si. Ulaşımı da kolay olduğu için sıklıkla tercih edilen yerlerden biri. Buraya Güvercinlik Vadisi isminin verilme sebebi ise insanların kendi elleriylr kayaların üzerini oyup güvercinlere yuva yapmış olmaları. Çünkü eski zamanlarda insanlar güvercin yetiştiriciliğini burada yapıyorlarmış. Şimdilerde de bu yuvalar vadi fotoğraflarının en estetik objelerinden.
O Ağacın Altı
O Ağacın Altı, balonlardan, peri bacalarından sonra Kapadokya’ ya gidenlerin en merak ettikleri yerlerden biri. Anlayacağınız fotoğraf karelerinizi süsleyecek bir diğer yer de O Ağacın Altı. Aslınnda Kapadokya’da nazar boncuklarıyla süslenmiş birçok ağaç zaten var. Ancak buradan şehir manzarası da ayrı güzel.
Cevizli
Peri bacaları zaten oldukça merak ediliyor. Bir de ev tipi peri bacaları var ki bence daha da ilginç olanı bu. Cevizli’de de bu evlerden çokça var. Evlerin içi çok çok eski zamanlarda sığınak olarak kullanılıyormuş. şimdilerse ise güvercinlik olarak kullanılıyor. Ayrıca bu kayadan ovma evler pansiyon, hediyelik eşya dükkanı ve kafe olarak da kullanılıyor.
Kocabağ Şarapçılık
Kapadokya’da deneyimlenecek en güzel şeylerden biri de şarap tadımı yapmak. Çünkü bölgede üzüm bağcılığı oldukça gelişmiş. Yeşilyurt Köyü’nde bulunan Kocabağ şarapçılık da kentin en ünlü şaraphanesinden. Siz de şarap tadımı yapmak ve bu mesleğe daha yakından tanık olmak isterseniz Kapadokya’da gezilecek yerler listesine burayı da ekleyebilirsiniz.
Avanos
Avanos, çömlek yapımı ve halıcılık ile ülkemizde el emeğiyle sanat eserlerinin ortaya çıktığı yerlerden. Eşsiz güzellikteki peri bacaları, geniş vadileri ve ilgi çekici yeraltı şehirleriyle buraların en önemli turistik yerlerinden biri olarak misafirlerini ağırlıyor.
Paşabağ Vadisi
Paşabağ Vadisi, Avanos’ta bulunuyor. Meşhur şapkalı peri bacalarını yakından görmek istiyorsanız burası en güzel duraklardan. Bu karakteristik özelliğinin dışında vadinin tarihteki yeri de oldukça önemli. Çünkü Hristiyanlık durumunda din adamları burada inzivaya çekiliyorlarmış. Ayrıca burada develerle gezebilme fırsatı da yakalıyorsunuz.
Devrent Vadisi
Devrent Vadisi hayal gücünüzü zorlayacak yerlerden biri. Burada kendinizi yaratıcılığınızın sınırlarını zorlarken bulacaksınız. Anlayacağınız Devrent Vadisi diğer vadilerden biraz daha farklı. Burada özellikle de gün batımı ayrı güzel. Çünkü peri bacalarının insanı hayran bırakan, pembeleşen, herkesin hayal dünyasına göre farklı karakterlere bürnen peri bacaları var.
Buranın en çok da deveye benzeyen peri bacası ünlü. Zaten vadinin adı da buradan geliyor.
Güray Museum
Avanos’da çömlekçilik oldukça ünlü. Burada insanlar yaratıcılıklarını ve el becerilerini konuşturarak toprağı şekillendirme sanatını geçinmek için kullanıyorlar. Kayaların oyularak oluşturulduğu Güray Museum’da da çömlekçinin sanatının tarihini simgeleyen bir müze oluşturulmuş.
Müzenin ilginç bir yanı da yerden 20 metre aşağıda bulunuyor olması. Bu da müzenin dünyanın ilk ve tek yer altı seramik müzesi olmasını sağlamış.
Saç Müzesi
Saç Müzesi bırakın Kapadokya’nın en ilginç müzelerinden biri olmasını, dünyada da en ilginç 15 müze arasında 6. sırayı almış yerlerden biri. Buranın hikayesi gerçekten de oldukça değişik. Olay 1979 yılında çanak ustalığı yapan Galip Kökçü’nün atolyesine gelen Fransız bir kadının saçından bir tutam kesip duvara asmasıyla başlıyor. Bu saç bırakma geleneği yıllar boyu sürmüş, müze de böyle oluşmuş.
Benim size tavsiyem sizin de bir tutam saç bırakmanız. Çünkü saçın üstüne yazılan isim ve numaralardan her yıl çekiliş yapılıyormuş ve 10 kadına bir haftalık Kapadokya tatili hediye ediliyormuş.
Çömlek Yapım Atölyeleri
Avanos’un Çömlek yapımında ne kadar iyi olduğunu anlamışsınızdır. İşte burada sizin de bu aktiviteyi deneyimlemeniz için atölyeler bulunuyor. Oldukça da eğlenceli. Bence mutlaka denemelisiniz. Ayrıca çömlek yapmayı öğreten öğretmenlerin ne kadar tatlı olduğuna değinmeden de yapamayacağım.
Zelve Açık Hava Müzesi
Kapadokya’da bulunan vadiler arasında yerleşim yeri olarak en uzun süreli Zelve Açık Hava Müzesi’nde yaşanmış. Hatta neredeyse 1950’li yıllara kadar köy olarak kullanılmış. İnsanların yaşam alanları hayran hayran baktığımız kaya evlermiş. 1950’lerden sonra ise halk buraya 2 kilometre uzaklıkta bulunan Zelve Köyü’ne taşınmış.
Tüm bu bilgileri Zelve Vadisi’nin aslında yakın tarihte yerleşim yeri olarak canlı bir dinamiği olduğunu belirtmek için anlattım. Anlayacağınız burada yapacağınız yürüyüşler, gözlemler ayrı bir keyif ve deneyim.
Çavuşin Köyü
Çavuşin Köyü, Kliseleri gezmeyi sevenler için en uygun noktalardan biri. Çünkü burada önceden çok fazla Hristiyan yaşamış.Aslında Roma döneminde çok baskı görmüşler ancak burada yaşayan dervişler askerlerden saklanmak adına bu bölgedeki kayaları oymuşlar ve kendilerine sığınacak alan ve ibadet alanı yapmışlar.
Bunlardan, yapımı 5. yüzyıla tarihlenen ve Kapadokya’nın en eski kilisesi olarak bilinen Vaftizci Yahya Kilisesi ile birlikte Çavuşin Kilisesi, Üç Haçlı Kilise ve Aziz Jean Kilisesi adını bir çırpıda sayabildiklerimizden.
Ürgüp
Bölgenin en kalabalık yeri olan Ürgüp diğer ilçelerden biraz daha farklı. Çünkü burada peri bacaları bulunmuyor. Burayı ön plana çıkaran özelliği kayaların içi oyula oyula yapılan taş konakları. Ayrıca Ürgüp’te gece hayatının oldukça renkli olduğunu belirtmekte de fayda var.
Üç Güzeller
Kapadokya’da her alanda listeye giren birçok yer bulunuyor. Üç Güzeller de Unesco Dünya Listesine girmiş yerlerden biri. Eşsiz güzelliği ile yerli yabancı tüm turistlerin dikkatini çeken Üç Güzeller, 3 adet özel peri bacası ile dikkatleri üzerine çekiyor.
Burada özellikle de gün batımında yapılan çekimler oldukça beğeniliyor. Kapadokya’ya kadar gitmişken, fotoğraf çekmeye özel olarak ilginiz de varsa buraya da uğramanızı tavsiye ederim.
Asmalı Konak
Asmalı Konak Türk dizi tarihinin reyting rekorları kıran dizilerinden biri. İşte dizinin çekildiği konk da Ürgüp’Te bulunuyor. Eğer ki dizinin sevenlerindenseniz burada ayrı b,r nostalji yaşayacağınıza eminim.
Eğer diziyle hiçbir alakanız yoksa da Ürgüp’e özel olan taş oyma konaklardan en görkemlisini görmüş olacaksınız. Ayrıca bu taş evlerde nasıl bir yaşam tarzı olduğuna yakından şahitlik etmek de oldukça keyifli.
Temenni Tepesi
Temenni Tepesi adını türbeye çaput bağlanıp dilek dileyen insanların olmasından almış. Ayrıca burada Ürgüp manzarasına panoramik olarak bakmak oldukça keyifli. Burada bulunan bir seyir terası var. Oraya çıkmak için de kayaların oyularak açılmış olduğu yaklaşık 100 metrelik uzunluktaki bir tünelden geçip enfes manzara ile karşılaşıyorsunuz.
Turasan Şarapçılık
Kapadokya’da şarapçılığın ne kadar gelişmiş olduğundan bahsetmiştim. Turasan Şarapçılık da şarap severlerin sıklıkla tadım yaptığı noktalardan biri. Erciyes eteklerinde bulunan bağlarında üzümlerini yetiştiren Turasan Şarapçılık, şarabın nasıl üretildiğini merak edenler için ldukça güzel bir yer. Çünkü urada izleyebiliyorsunuz. Ancak bu etkinlik için hafta içi gitmeniz gerektiğini unutmayın.
Nevşehir’in kasabası olan Ortahisar, Kapadokya’da bulunan ilk turizm bölgesi olmasıyla da önem taşıyor. Ayrıca kasabanın Kapadokya’ya has yöresel yaşantısını görmek için de en uygun noktalardan biri olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.
Turizme açılan bölgenin maalesef bazı değişikliklere uğraması kaçınılmaz olmuş ancak taş evlerin dokusu buranın ruhunu canlı kılmayı başarmış diyebilirim. Daha da güzeli taş evlerin bazıları butik otel olarak hizmet verdiği için konaklamanızı bu otellerden birinde de yapabilirsiniz.
Ortahisar
Burası Nevşehir’e bağlı şirin mi şirin bir kasaba. Aynı zamanda Kapadokya’nın turizme adım attığı şehirlerin başını çekiyor. Ayrıca burada Kapadokya’nın yöresel anlamdaki tüm detaylarına da hakim olabiliyorsunuz.
Ortahisar Kalesi
Ostahisar Kalesi, yani Kapadokya’nın en büyük peribacası. Geçmişte Bizanslılar, Romalılar, Osmanlılar gibi birçok uygarlığın da sığınma ve savunma noktası olarak kullanıldığı yerlerden. Kalenin içinde labirentte gibi hissedeceğiniz tüneller, ambiyansına şaşkın kalacağınız odalar ve koridorlar bulunuyor. Ayrıca günümüzde kale içinde oturabileceğiniz kafeler de bulunuyor.
Ihlara Vadisi
Ihlara Vadisi, Hasan Dağı’ndan püsküren lavlar ile oluşmuş. Bölgenin en sevilen yerlerinden biri olan vadi 120 metre derinliğe ve 14 kilometre uzunluğa sahip. Bu özellikleri sayesinde de dünyanın en büyük kanyonları arasında adından sıkça söz ettiriyor. Ayrıca Kapadokya’da görebileceğiniz en yeşillik alanlardan biri.
Burası 397 basamağı keyifle inip, yıllar öncesinden kalan kliselere selam verebileceğiniz ve eşsiz doğasına hayran kalacağınız yerlerden.
Yer Altı Şehirleri
Bence Kapadokya’yı ilginç kılan en önemli özelliklerinden biri de yer altı şehirlerine sahip olması. İlk olarak yer altı şehirlerinin gizeminin hala çözülemediğini belirterek bu ilginç hikayeye başlamak istiyorum. Aslında bölgede yaklaşık 200 tane yer altı şehri bulunduğu düşünülüyor, ancak şu anda bunlardan sadece 40 tanesi ziyarete açılabilmiş.
Anlayacağınız yerin altına doğru oyulup yapılmış bu şehirlerin içine girip şaşkın şaşkın etrafa bakmamak elde değil. İşte ben de bu yüzden yer altı şehirlerinden en azından ikş tanesini yazmaya karar verdim. Çünkü bence bu özel deneyimi herkes yaşamalı.
Kaymaklı Yer Altı Şehri
Kaymaklı Yer Altı Şehri, kentin en büyük yeraltı şehirlerinden biri. Kaymaklı kasabasında bulunan şehir 1984’den beri Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Yerden 8 kat derine inen şehir oturma odası, yatak odası, hatta kiler gibi günümüzde de kullandığımız birçok yaşam alanını içeriyor. Anlayacağınız gerçek anlamda yerin altında bir şehre misafirliğe gitmiş gibi hissediyorsunuz ve bu bence inanılmaz bir deneyim.
Derinkuyu Yer Altı Şehri
Derinkuyu Yer Altı Şehri Kapadokya’da merak uyandıran yerlerin başını çekiyor. Çünkü en geniş ve büyük ve ilginç şehirlerin başını çekiyor. Ayrıca bu yer altı şehrinin 8 katının hepsi ziyarete açık. Hatta neredeyse 13 kata kadar iniyor olabileceği düşünülüyor.
Yukarıda Kapadokya’da Gezilecek Yerler hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.