Kastamonu Kalesi Gezi Rehberi


Kastamonu Kalesi, yeşili ve mavisi ile nam salmış Kastamonu‘nun tarihi yerlerinden biri. Şehir merkezinde vakit geçirecek gezginlerin Kastamonu’da gezilecek yerler listelerine mutlaka eklemelerini tavsiye ederim.


Kastamonu Kalesi, Kastamonu’ya gelen gezginlere Karadeniz Bölgesi’nin meşhur yeşilliğini izleme ve tarihle iç içe vakit geçirme fırsat sunuyor. Ayrıca şehre hakim bir tepede yer alması sayesinde bütün şehri ayaklar altında hissettiriyor.

Farklı kültürlere ev sahipliği yapmış bu yapı, kente gelen seyahat sevenlerin de uğrak noktası.

İçerik:

Kastamonu Kalesi’nin Tarihi

Kastamonu Kalesi gezi rehberi

Tarihi çok köklü bir yapı olan Kastamonu Kalesi, M.S. 12. Yüzyılda Komnenoslar tarafından şehri Türklerden korumak amacıyla yapılmış. Kalenin eski halinden bugüne sadece iç kale kısmı kalmış.

Kastamonu’nun batısında bir kaya parçasının üzerinde bulunan kalenin dış surları orta çağda yapılmış. Zaman içerisinde çok fazla zarar gören bu dış surlar, günümüze kadar ulaşamadan yıkılmış.

Bugün kale içerisinde sarnıçlar, zindanlar, kaçış tünelleri gibi sizi bir tarih filminin içerisinde hissettirecek yapılar görülebiliyor. Ayrıca kalenin içerisinde Bayraklı Sultan olarak adlandırılan bir türbe de bulunuyor.



Kastamonu Otel Alternatifleri İçin Aşağıdaki Yazıma Göz Atın

Kastamonu Otelleri – Kastamonu’da Nerede Kalınır?



Kale, Bizans mimarisiyle yapıldığı söylense de Osmanlı zamanında restore edildiği için Türk mimari esintilerini de ev sahipliği yapıyor.Tarihinde birçok imparatorluktan izler taşıyan kaleyi kullananlar arasında Romalılar, Bizanslar, daha sonrasında da Türk beylikleri bulunuyor.

Türk beylikleri arasında da çeşitli mücadelelere şahitlik etmiş buram buram tarih kokan bir nokta burası.

Kalenin geçmişi Kastamonu’nun adı hakkında bir efsaneye de konu olmuş. Hikaye, Kastamonu Kalesi Türkler eliyle fetih edilmeye çalışılması sırasında Bizans tekfurunun kızı Moni’nin Türk kumandana âşık olmasıyla başlıyor.

Uzun süren fetih sürecinde Moni’nin kalenin anahtarını Türk kumandana vermesi kalenin fethedilmesini kolaylaştırmış. Bizans tekfuru durumu anlayarak kızı Moni’yi kale burcundan atması üzerine “Kastın ne idi Moni’ye” denilmiş.

Zamanla askerler ve halk arasında yayılarak “Kastamoni” haline gelmiş. Buradan da Kastamonu’ya dönüşmüş. Moni’nin atıldığı yer de “Kırk Kız Türbesi” olarak anılıyor.

Kastamonu Kalesi’nin Özellikleri

Kale Kastamonu
  • Kalenin hayranlık uyandıracak özelliklerinden ilki tamamen doğanın eliyle oluşmuş bir kayanın üzerine inşa edilmiş olması.
  • Şehrin merkezinden 120 metre yükseklikte olmasıyla farklı bölgeleri panoramik bir şekilde görme fırsatı sunuyor.
  • Manzarasının şahane olduğunu söylemeden geçmeyelim. Konumu sebebiyle de ulaşımı gayet rahat. Bu konumdan dolayı da tarihinde birçok farklı medeniyeti barındırıyor.
  • 2005 yılında da Kastamonu belediyesi tarafından restore edilmiş. Kale iç ve dış olmak üzere iki bölümden oluşuyor. İç bölümü orijinalliğini koruyarak günümüze ulaşmış olsa da dış bölümü maalesef zamanla büyük hasarlar görmüş ve yıkılmış.

Kastamonu Kalesi Nerede?

Kale şehrin merkezinde yer alıyor. Tam konumu Atabeygazi Mahallesi olarak geçiyor. 

Kastamonu Kalesi haritası

Kastamonu Kalesi’ne Nasıl Gidilir?

Kale şehrin merkezinde bulunduğu için ulaşımı kolaylık sağlıyor. Merkeze giden toplu taşıma araçlarını ya da taksi kullanarak geri kalan yolu da yürüyerek kaleye ulaşmak mümkün. Merkezden yürüyerek kaleye ulaşım sağlanıyor. Aynı zamanda Atabeygazi mahallesine giden otobüslerle de kaleye gidilebilir. 



Kastamonu’ya Ulaşım Hakkında Detaylı Bilgiler İçin Aşağıdaki Yazıma Göz Atın

Kastamonu Nerede, Kastamonu’ya Nasıl Gidilir?



Kastamonu Kalesi Giriş Ücreti

Herhangi bir giriş ücreti şu anda alınmıyor. İleri de ziyaretçilerin artmasıyla belki ücretli hale getirilebilir.


Yukarıda Loç Vadisi hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu