Kastamonu Yemekleri – Kastamonu’da Ne Yenir, Nerede Yenir?


Kastamonu yemekleri yazımda Batı Karadeniz‘in en yeşil kentlerinden biri olan Kastamonu’nun yöresel lezzetlerini ve bu tadına doyum olmaz lezzetleri nerede tadabileceğinizi anlattım.


Yerleşim tarihi çok eskilere dayanan Kasamonu şehri Gökırmak’ın bir kolu olan Karaçomak Deresi vadisinde kurulmuş. Batı Karadeniz Bölgesi’nde bulunan, Anadolu’nun en eski kentlerinden biri olan Kastamonu Evliyalar şehri olarak da biliniyor. Bu kentin topraklarında antik çağ ve Türk-İslam dönemine ait birçok tarihi eser bulunuyor. 

Kastamonu, doğal güzellikleri ve tarihiyle olduğu kadar yemek kültürüyle de seyahat severleri kendine çekmeyi başarıyor. Kastamonu sofraları için, geleneksel Karadeniz sofralarının Anadolu kültürüyle tekrar yorumlanması diyebilirim. Gastronomi alanında en önemli kentlerin başında gelen bu zengin ve otantik mutfak kültürü Kastamonu’nda keşfedilmeyi bekliyor.

Yöresel Kastamonu Yemekleri


Kastamonu il sınırlarındaki coğrafi çeşitlilik ve binlerce yıllık tarihinin elbette yemek kültürü üzerindeki doğrudan etkisi oldukça fazla. Öyle ki Hitit mutfağında yapılmış yemeklerin esintileri hala Kastamonu sofralarında mevcut.

Yapılan çalışmalar sonucunda Kastamonu kentinde 812 çeşit yemek saptanmış ve bu yemeklerden 500 tanesinin de Anadolu’da bilinmeyen yemek çeşitleri olduğu belirlenmiş.



Kastamonu Gezi Planınızı Diğer Kastamonu Yazılarıma Bakmadan Hazırlamayın!


Kastamonu Otelleri – Kastamonu’da Nerede Kalınır? En İyi 10 Alternatif

Kastamonu Nerede? Kastamonu’ya Nasıl Gidilir?

Kastamonu’da Gezilecek Yerler

Kastamonu Gezi Rehberi



Kendisine has birçok lezzeti de sofralarında barındıran Kastamonu; elması, Tosya üzümü, kirazı, Üryan eriği, İnegöl kestanesi ve hepimizin bildiği Taşköprü sarımsağıyla oldukça geniş bir skala sunuyor.

Batı Karadeniz’de şehrin zengin kültürüyle harmanlanmış Kastamonu yemekleri, bölgeyi ziyaret eden gezginler tarafından tecrübe edilmeyi bekliyor.


Sebze Yemekleri


Patates Paçası

Patates Paçası

Patates paçası, patates püresinin yoğurt ve yumurta eklenerek hazırlanan Kastamonu sofralarına özgü bir patates yemeği. Yöreden yöreye de yorumu değişen patates paçanın içerisine kıyma ve pirinç gibi ek malzemeler de eklenilerek servis edilirse şaşırmayın. 

Ekşili Pilav

Kastamonu mutfağına özgü bu eşsiz pilavın en değerli yönü Kastamonu’da yetişen siyez buğdayı kulllanılarak yapılması. Sulu kıvamıyla diğer pilavlardan ayrılan ekşili pilav, siyez buğdayından elde edilen bulgura ebegümeci ve yoğurt eklenmesiyle elde ediliyor. Son dokunuş olarak da kızgın tereyağında kavrulan salça eklenerek lezzeti tamamlanıyor.

Siyez Bulgur Pilavı

Siyez bulguru, buğdayın atası olarak da biliniyor. Günümüze kadar genetik özellikleri değişmeden gelen bu bulgur türü, ülkemizde Kastamonu civarinda bolca yetişiyor.

Sayamayacağımız kadar çok faydası bulunan bu buğday çeşidi tabi ki de yöresel sofralarda yerini alıyor. Bu özel tahıl pilavı, siyez buğdayının kaynatıldıktan sonra kurutulması ve kırılmasıyla elde ediliyor. 

Mıklama

Mıklama Kastamonu yemekleri

Bizim kıymalı yumurta olarak da bildiğimiz bu yemek tam bir Kastamonu klasiği… Soğanla kavrulan kıymanın üzerine yumurta kırılmasıyla elde edilen mıklama, üzerine eklenen pul biber ve kızdırılan tereyağı ile tamamlanıyor. Kastamonu’ya gelip de bu yöresel yemeği tatmadan olmaz.

Ecevit Çorbası

Aslında hepimizin farklı varyasyonlarını evlerimizde birçok kez yaptığımız bu çorba da Kastamonu mutfağına ait bir yoğurt çorbası. Özellikle kış mevsiminde sıkça sofralarda yer alan ecevit çorbası yoğurt, pirinç, yumurta ve kuru nane ile yapılan lezzetli bir yöresel çorba. 


Hamur İşi ve Et Yemekleri


Etli Ekmek

Etli ekmek dendiği zaman ilk önce Konya’nın nefis pideleri gelir akıllara ama Kastamonu’nun kendine özgü etli ekmeği mutfak kültürüne ayrı bir tat kazandırmış. Lahmacuna benzer bir şekilde yapılır ve kapalı bir şekilde sac üstünde pişer. Kastamonu’ya yolu düşen seyahat severlerin mutlaka deneyimlemesi gereken bir yemek…

Banduma

Banduma Kastamonu yemekleri

İsmini küçük küçük kesilen hamur parçalarının hindi suyuna batırılmasıyla hazırlanmasından alan banduma Kastamonu yemekleri arasında en çok sevilen hamur işi. Hamurun sac ya da tavada pişmesinin ardından hindi suyuna batırılmasıyla hazırlanan banduma, üzeri hindi eti ve cevizle tamamlanıyor. Kastamonu’ya gelip de yemeden dönemek olmaz.

Püryan Kuyu Kebabı

Püryan Kebabı Kastamonu

Kuyu kebabı olarak da adlandırılan biryan kebabı birçok mutfakta karşımıza çıksa da Kastamonu mutfağındaki bir başka. 1-1.5m derinliğe kazılmış kuyunun içerisinde pişen kuzudan yapılan bu kebap ağızda adeta bir şölen yaratıyor. 

Simit Tiridi

Kastamonu sofralarının en tanınmış yöresel yemeklerinden olan simit triti, Kastmonu yöresine özel kel simit ile yapılan kıymalı veya kuşbaşı kesilmiş etlerle hazırlanan bir hamur işi yemeği.

Sarımsaklı yoğurtla karıştırılan, kemik suyuna batırılmış simitler üzerine kuşbaşı et veya kıymayla servis ediliyor. Son dokunuş olarak da üzerinde kızgın tereyağı gezdirilen simit tiridi, tadını çıkarmaya hazır hale geliyor.

İnebolu Simidi

İnebolu simidi

Orta Asya’dan Kastamonu’ya gelen ve Osmanlı padişahlarının da sofralarında yer alan, 400 yıllık bir tarihe sahip olan Kastamonu simidi diğer yörelerden farklı olarak böreklik un ile mayalanıp yoğrulduktan sonra simit halkası haline getiriliyor.  Elma pekmezi şurubuna batırıldıktan sonra fırınlanarak hazırlanan Kastamonu simidi susamsız olarak servis ediliyor. Ayrıca Kastamonu simidinin coğrafi işaret belgesi de bulunuyor.

Kastamonu Pastırması

Kastamonu Pastırması

Pastırma denilince akla ilk gelen şehrimiz tabi ki Kayseri oluyor ancak Vedat Milor başta olmak üzere gastronomi uzmanlarının övgüyle bahsettiği Kastamonu Pastırması da Kayseri ile yarışabilecek lezzette…

Kastamonu Döneri

Kastamonu yemekleri Kastamonu döneri

Birçok coğrafyanın da birçok yörenin de mutfağında bulunan dönerin tesfiri Kastamonu’nda bir başka. Özenle hazırlanıp pişirilen eti, döner sevmeyen birini bile kendine hayran bırakacak bir lezzette. Bir sırrı da üzerine serpilen kararında kimyon olarak biliniyor.  


Tatlılar


Çekme Helva

Çekme Helva

Osmanlı döneminden beri Türk mutfağında önemli bir yer edinen helvaların Türkiye’nin dört bir yanında çeşitleri bulunuyor. Kastamonu yöresinde saray tatlısı olarak da adlandırılan çekme helva birçok aşamadan geçerek sofralarda yerini alıyor. Pişmaniye’den farklı olarak küp küp kesilerek servis ediliyor. 

Cırık Tatlısı

Kastamonu sofralarında genellikle banduma yemeğinden sonra servis edilen cırık tatlısı da coğrafi işaretli ürün olarak tescillenmiş. Lokma tatlısına da benzeyen cırık tatlısı, mayalandırılmış hamurun kızartılıp pancar şekerinin eritilmiş hali kullanılarak tatlandırılmasıyla servis ediliyor. 

Kaşık Helvası

Un, tereyağı, şeker ve fındık kullanılarak yapılan, yapımı kolay olduğu kadar lezzeti de en üst notada olan bu kaşık helvası da yine yöreyle anılan bir tür tatlı.   

İncir Dolması

Osmanlı saray mutfağının aranan tatlılarından biri olan incir dolması Kastamonu’nda sıkça sofralarda yer alıyor. İçi cevizle doldurulan incir, şekerli suyla pişirilmesinin ardından üzerine kaymakla servis ediliyor ve damak tadınızda unutamayacağınız bir lezzet bırakıyor.


Kastamonu’da Ne, Nerede Yenir?


Bir gün Kastamonu’ya yolunuz düşerse denemeniz gereken hamur işi, et yemekleri, sebze yemekleri ve tatlılardan bahsettim. Şimdi de bu yöresel yemekleri nerelerde deneyimlemeniz gerektiğinden bahsedeceğim.


Kastamonu Kahvaltı Mekanları


Tekeli Simit Fırını

Fırından yeni çıkmış sıcacık bir simitle kahvaltı yapmak istiyorsanız doğru adrestesiniz. Kastamonu’nun meşhur kel simidini Tekeli Simit fırınından alıp bu isteğinizi en lezzetli ve kaliteli şekilde gerçekleştirebilirsiniz. 1967 yılından beri hizmette olan Tekeli Simit fırını Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunuyor. Yerli halk ve turistler tarafından oldukça rağbet gören bu fırının simitlerinden mutlaka denemelisiniz.

İzbeli Çiftliği

Izbeli çiftliği manzarası, bahçesi ve tarihi konağın kahvaltı mekanına çevrilmesiyle güne otantik bir kahvaltıyla başlamak isteyenlere kapılarını açıyor.

Doğanın içinde bir köy ortamında organik ve doğal yiyeceklerle 400 yıllık bir konakta yapılacak sabah kahvaltısıyla, tüm odalarında kurtuluş savaşının izlerini taşıyan bu köy evi aynı zamanda sizi Kastamonu’nun kurtuluş savaşında verdiği mücadele yıllarına doğru bir yolculuğa da çıkarıyor. 


Kastamonu Restoranları


Daday Etli Ekmek Pide Salonu

Etli ekmek Kastamonu yemekleri arasında mutlaka tatmanız gereken bir lezzettir ve Daday ilçesinde de bu işin ehli bir yer bulabilirsiniz. Memiş Etli Ekmek Pide Salonu geleneksel olarak sunduğu etli ekmeği ile lezzetiyle akıllarda kalmayı başarmış bir müessese.

Tarihi Nasrullah Çorbacısı

Nasrullah Camii yakınlarında bulunan, içeri girdiğiniz andan itibaren Ecevit çorbası da dahil birçok yöresel çorbayı tecrübe edebileceğiniz gibi birçok yöresel lezzeti de mutfaklarında bulabilirsiniz. Özellikle banduma, döner ve triti de önerilen bu mekana mutlaka bir uğrayıp yemeklerinden tatmalısınız.

Naila Döner

Tarihi Kastamonu Dönercisi Naila Döner Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunuyor. Kuzu etinden yapılan döneriyle nam salmış, birçok ünlü gurme tarafından da önerilen bu dönercinin lezzetli mi lezzetli dönerlerini denemek için mutlaka yemek destinasyonunuza bu mekanı eklemenizi tavsiye ederim.

Tarihi Kastamonu Tiritçisi

1953 yılından beri faaliyetine devam eden ve Vedat Milor tarafından da 5 yıldızla onurlandırılan Tarihi Kastamonu Tritçisi Kastamonu’ya yolu düşen herkesin ziyaret ettiği ilk adres oluyor. Yerli ve turistlerin popüler mekanı olan bu tritçi, simit tritiyle ün salmış. Kastamonu’na gidip de buraya uğramadan sakın dönmeyin…

Münire Sultan Sofrası

Yöresel Kastamonu yemekleri ağırlıklı menüsüyle dikkat çeken bu mekanda yazının içerisinde bahsettiğim hemen her yemeği bulmak mümkün. Bandumasından trite, ecevit çorbasından etli ekmeğe geniş bir yelpaze de ürün sunan Münire Sultan Sofrası harika bir akşam yemeği için değerlendirilebilir. 

Penbe Han

Tarihi bir hanın içinde, canlı müzik eşliğinde ve şömine başında oldukça geleneksel bir yemek yemek için tercih edebileceğiniz fazlasıyla otantik bir mekan. Yöresel bir akşam yemeği için tercih edebileceğiniz bu mekanın sabah kahvaltısı da oldukça meşhur. Hem göze hem de mideye hitap eden bu mekan gezginler tarafından oldukça tercih edilen bir restaurant.

Kırcalar Kuyu Kebabı

Kastamonu’nda kuyu kebabı diyince akla gelen ilk mekan Kırcalar Kuyu Kebabı oluyor. Tabelaya gerek olmayan mekan olarak da tanımlanan bu restaurant kuyu kebabıyla oldukça ünlü. Kastamonu merkezde bulunan bu mekanın kuzudan yapılan, iç yağdan yapılan bulgur pilavı ve soğanla servis edilen kuyu kebabını mutlaka denemelisiniz benden söylemesi… 

Kaya Pide & Kebap

Etli ekmeğiyle olduğu kadar pastırmalı pidesiyle de ön plana çıkan Kaya Etli Ekmek ve Pide Salonu Kastamonu merkeze konumlanmış. Yiyenin bir kez daha yemek isteyeceği türden yemekleri bulunan bu mekanın incecik ve lezzetli pastırmalı ekmeğinin ağızda bıraktığı tat ise unutulmaz. 

Tabakoğlu Pastırma

Akıllarda kalan pastırma=Kayseri tabusunu yıkan pastırmacı olarak da bilinen Tabakoğlu Pastırma ve Sucuk el emeği ile gerçekleştirilen kurutma işlemleri ile diğer pastırma ve sucuklara karşı kalitesini ortaya koyuyor. Pastırma ve sucuğun yanı sıra çemen, sarımsak ve çekme helva gibi ürünlerin de satıldığı bu mekanda siz de bol bol yöresel lezzetlerden yiyebilirsiniz.

Eflanili Konağı

Kastamonu merkezde bulunan Tarihi Eflani Konağı, yöresel lezzetlerin tabiri caizse adeta sergilendiği bir restaurant. Sabah kahvaltısından akşam yemeğine, tarihi dokusunu ve iç dekorasyonunu korumuş bu konakta her türlü Kastamonu mutfağı ürünlerini bulmak mümkün. Restaurantın özellikle çorba çeşitleri, simit triti, ekşili pilavı ve sarmaları öneriliyor.

Âlâ Restaurant 

Kastamonu’nun en önemli lezzet duraklarından biri olan Ala Restaurant Kastamonu yöresel ezzetlerini başarılı bi şekilde gezginlerle buluşturuyor. Cumhuriyet ve Nasrullah meydanlarına yakın konumuyla da ulaşımı oldukça kolay olan restaurant Kastamonu yöresel yemeklerinin vazgeçilmezi olan simit tiridi, banduma, ekşili pilav, kebap çeşitleriyle kaliteli ve lezzetli sofralar sunuyor.


Kastamonu’da Tatlı Nerede Yenir?


Bülbüloğlu Çekme Helva

Kastamonu merkezde bulunan ve Kastamonu’nun meşhur çekme helvasını hem satın alabileceğiniz hem de oturup yiyebileceğiniz kaliteli bir mekan. Geleneksel çekme helvanın yanı sıra birçok yöresel ürünün de satışta olduğu bu mekana özellikle uğramanızı tavsiye ederim.

Tarihi çok eskilere dayanan ve saray tatlısı olarak da adlandırılan bu tanınmış lezzeti yolu Kastamonu’ya düşen tüm seyahat severler mutlaka Bülbüloğlu Çekme Helva’da denemeli.


Kastamonu yemekleri yazısında Kastamonu’da ne yenir, nerede yenir mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu