Pasaport Yenileme Nasıl Yapılır? – Pasaport Yenileme İşlemleri


Pasaport yenileme işlemleri için ilk adım Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Randevu Sistemi üzerinden https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/anasayfa websitesine girerek ya da 199 numaralı çağrı merkezini arayarak randevu almak.


Peki bundan sonrasında Pasaport yenileme işlemleri için neler yapmak gerekir? Aşağıda pasaport yenileme işlemlerinde yapmanız gerekenleri adım adım anlattım. Yazının içerisinde, pasaport yenileme nasıl yapılır diye düşünürken aklınıza gelebilecek aşağıdaki gibi soruların hepsine yanıt bulabilirsiniz.

  • Randevu nasıl alınır?
  • Süreç nasıl işler?
  • Pasaportunuzu yenilerken sadece defter bedelini mi öderseniz yoksa harç ücretini de yatırmanız gerekir mi?

Biliyorsunuz ki pasaport, yurt dışına seyahat edecekseniz mutlaka edinmeniz gereken bir belge. Seyahat edeceğiniz ülke ister vizeli olsun ister vizesiz, pasaport ülkelerin hem giriş hem de çıkış kapısını açan altın bir anahtar. Yani bu devirde tatilciye kısa şort, gezgine pasaport lazım.

Peki diyelim ki pasaportunuz var ancak süresinin dolmasına çok kısa bir zaman kaldı veya o kadar çok gezdiniz ki defterde damga basacak yer kalmadı. Yakın bir zamanda da yurt dışına seyahatiniz var. Bu yüzden pasaportunuzu yenilemeniz gerekiyor. Ne yapacaksınız? Elbette bir an önce o pasaportu yenileyeceksiniz.

Pasaport Yenileme İşlemleri

Pasaport yenileme işlemlerine başlayabilmek için öncelikle şunu bilmelisiniz ki artık il/ilçe Emniyet Müdürlüğü ile bir işiniz kalmadı. 2018 yılında kanunda yapılan değişiklik ile pasaport işlemlerinin tümü il ve ilçe Nüfus Müdürlükler’ine devredildi.

Yani pasaport yenileme randevusunu bulunduğunuz ilin veya ilçenin Nüfus Müdürlüğü’nden alacak ve işlemlerinizi oradan tamamlayacaksınız. Randevu alma kısmı oldukça basit. ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi’nden veya ‘randevu.nvi.gov.tr’ internet adresinden kolayca müsait olan gün ve saate randevu alabilirsiniz.


Pasaport randevusu almak için yapmanız gerekenleri pasaport çıkarma işlemleri rehberimde adım adım anlattım.

Pasaport Nasıl Çıkarılır? – Pasaport Alma İşlemleri & Gerekli Evraklar & Pasaport Ücretleri – Adım Adım Rehber


Pasaport Yenileme İçin Gerekli Evraklar

Pasaport yenileme evraklar

Yenileme işlemlerinin en kritik noktası pasaport yenileme için evrakları toplamak. Pasaport yenilerken tüm evraklarınızı tam olarak karşınızdaki memura teslim etmeniz gerekiyor. Bir tane belge bile eksik olursa maalesef işlemleriniz sekteye uğruyor.

Bu yüzden işlemler için gerekli evrakları tamamlarken verdiğiniz dikkati, işlem yapmak için evden çıkarken evrak unutmamak için de vermelisiniz. Bu önemli uyarıyı yaptıktan sonra, pasaport yenilemek için gerekli evrakları aşağıda maddeler halinde paylaşalım.

  • Şu anda kullanmakta olduğunuz pasaportunuz.
  • Nüfus cüzdanınız
  • 2 adet biometrik fotoğraf
  • Pasaport almak istediğiniz yıla göre ödenmiş harç ve defter bedellerinin ‘’tahsil edilmiştir’’ kaşeli  dekontları. Aynı zamanda bu dekontlarda işlemi yapan banka görevlisinin ıslak imzası da bulunmalıdır. (anlaşmalı kurumları aşağıda paylaştım).
  • Daha önce parmak izi vermediyseniz eğer emniyete gidip parmak izi vermeniz gerekiyor. Ancak son bir kaç yıl içerisinde pasaport çıkarttırdıysanız mutlaka bu işlemi yaptırmışsınızdır diye düşünüyorum. Tabi emin değilseniz mutlaka gidip parmak izinizi verin.

İşte bu kadar.

Not: Henüz reşit olmayan çocuklarınız için pasaport başvurusu yapıyorsanız yukarıdaki evraklara ek olarak yanınıza muvafakatname de almanız gerekiyor.

Muvafakatname; çocuğunuzun pasaport işlemlerinden haberdar olduğunuzu ve bu işlemlerin yapılmasına izin verdiğinizi gösteren belgedir. Eğer çocuğun ebeveynleri evli ise hem annenin hem de babanın muvafakatname vermesi gerekir.

Eğer anne ve baba boşanmış ise sadece velayet sahibinin muvafaktnamesi yeterlidir. Bunun yanında velayet sahibi, çocuğun velayetinin kendisine verildiğini kanıtlayan mahkeme kararını da yanında bulundurmalıdır. Ebeveynlerden biri vefat ettiği durumlarda ise sağ olanın muvafakatnamesi yeterlidir.

Pasaport Yenileme Ücretleri (2021 Güncel Fiyatlar)

Aslına bakarsanız yenileme ve ilk kez pasaport çıkarma maliyetleri ve zamanları arasında pek bir fark yok. Sadece pasaport süresi devam ederken defteriniz tükenirse yada öğrenci pasaportu sahibiyseniz o zaman yalnızca defter bedelini ödeyerek pasaport yenileyebiliyorsunuz. Pasaport defter bedeli 2021 yılı itibariyle 174,5 TL.

Ülkemizde pasaport harç ücretleri maalesef bir hayli yüksek. Bu durum biraz can sıksa da başa gelen çekilir diyerek tek bir nefeste 10 yıllık pasaport almak en mantıklısı gibi gözüküyor.

İşte size 2021 yılı itibariyle pasaport yenileme için yatırmanız gereken harç ücretlerinin pasaport sürelerine göre tablolaştırılmış hali. Bu ücretlerin üzerine pasaport defter bedelini eklemeyi unutmayın.

SüreHarç Bedeli
6 Aylık227,27 TL
1 Yıllık332,13 TL
2 Yıllık542,27 TL
3 Yıllık770,20 TL
4-10 Yıllık1.085,42 TL

Pasaport harç bedelini yatırabileceğiniz anlaşmalı kurumlar:

  • PTT
  • Akbank
  • Citibank
  • Odeabank
  • Fibabanka
  • Şekerbank
  • Finansbank
  • Alternatifbank
  • Garanti Bankası
  • Türkiye İş Bankası
  • TC. Ziraat Bankası
  • ICBC Turkey Bank
  • Aktif Yatırım Bankası
  • Türkiye Halk Bankası
  • Ziraat Katılım Bankası
  • Yapı ve Kredi Bankası
  • Türkiye Vakıflar Bankası
  • Albaraka Türk Katılım Bankası

Not: Pasaport harç ve defter ücretini internet üzerinden Maliye Bakanlığı İnternet Vergi Dairesi’nin web sitesi üzerinden de yapabilirsiniz.

İnternet Vergi Dairesi

Pasaport Yenileme Kaç Gün Sürer?

Aslında nüfus müdürlüklerinde yapılan işlemin süresi 5 hadi bilemediniz 10 dakika. Tabi bunun bir de yeni pasaportunuzun elinize ulaşma süresi var. Uzun lafın kısası pasaport yenileme işlemi ortalama olarak 5-7 gün sürüyor diyebiliriz.

Ancak yaz dönemi gibi yoğun dönemleri göz önünde bulundurun. Seyahatinize 2 hafta kala bu işlere girişmeyin yani. Erkenden halledin. Hatta seyahatinizi planlarken pasaportunuzun geçerlilik süresini kontrol edin. Çok duydum öyle uçağa 1 hafta kala sürenin bitmesine 6 aydan az kaldığını fark eden ve yana yakıla pasaport yenileme işlemlerini halletmeye çalışan. Erken kalkan yol alır, sonra üzülen siz olmayın.

Pasaport Teslimatı

Siz işlemlerinizi tamamladıktan sonra, pasaportunuz tarafınıza kurye ile gönderiliyor. Yukarda bahsettiğim gibi pasaport teslimat süresi ortalama olarak 5-7 gün.


Yukarıda pasaport yenileme işlemleri hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu