Şahinkaya Kanyonu Gezi Rehberi

Benim Samsun’da gezilecek yerler listemin vazgeçilmezlerinden olan Şahinkaya Kanyonu, ülkemizin en büyük 2. kanyonu olmasına ve eşsiz bir görsel şölene ev sahipliği yapmasına rağmen, bana göre henüz hak ettiği ilgiyi tam anlamıyla görmemiş bir seyahat destinasyonuydu.

Ta ki ben buralar henüz tam anlamıyla keşfedilmemişken, Karadeniz turumda Şahinkaya Kanyonu’na gitmeye karar verene kadar. Efendim ben o sene gitmeye karar verdim ya, bakın Şahinkaya Kanyonu’nda neler oldu.

  • Şahinkaya Kanyonu’nda festival yapıldı.
  • Instagram’da Şahinkaya Kanyonu manzaralı fotoğraflar like yağmuruna tutuldu.
  • Şahinkaya Kanyonu Karadeniz Bölgesi’nde en çok ziyaret edilen yerlerden biri oldu.

Neyse efendim, sizin anlayacağınız, Şahinkaya Kanyonu bir anda popüler oldu ve bu popülerliğini de gün geçtikçe arttırıyor. Siz de zaten muhtemelen bu yüzden bu yazıya geldiniz. Merak etmeyin, doğru yerdesiniz.

Şahinkaya Kanyonu’na gitmeden önce aklınıza takılabilecek bütün konulara bu yazımda cevap verdim. Buyrun başlayalım.

Şahinkaya Kanyonu Hakkında Bilgiler

Şahinkaya Samsun
  • Samsun’un Vezirköprü ilçesinde yer alan, Altınkaya Barajı’nın en derin noktasını oluşturan ve ülkemizde Ulubey Kanyonu’ndan sonra en büyük 2. kanyon olan Şahinkaya Kanyonu, Kızılırmak üzerindeki en uzun ve en dar geçit. Bu enteresan doğal oluşumun uzunluğu ise tam 2.5 kilometre!
  • Dağ oluşumu ve akarsu aşındırması sonucu oluşan kanyonda kayalıkların en üst noktasından suya olan mesafe tam 324 metre. Suyun derinliği ise 80 metre civarında. Yani burası büyüleneceğiniz bir doğa harikası, tam bir görsel şölen!
  • Altınkaya Barajı yapıldıktan sonra Şahinkaya Kanyonu’nda tekne gezileri başlamış ancak turizme kazandırılması ve biraz biraz bilinir bir yer olmaya başlaması 2012 yılında gerçekleşmiş. 2012’de ulusal turizm bölgesi olarak ilan edilen alan, 2015 yılına gelindiğinde de Şahinkaya Kanyonu Tabiat Parkı olarak turizme kazandırılmış.
  • Son olarak, Altınkaya Barajı’nın yapılışının sebep olduğu ilginç bir bilgiyi de paylaşalım. Baraj suları sebebiyle kanyondaki bazı köyler sular altında, bazıları ise barajın diğer tarafında kalmış ve kara ile bağlantısı kesilmiş. Bu hikaye bana Halfeti’yi hatırlattı.

Şahinkaya Kanyonu’nda Ne Yapılır

Şahinkaya Kanyonu, her şeyin ve yapılacak tüm etkinliklerin öncesinde, aşırı huzur bulunası bir doğa harikası. Buraya gelse ve hiçbir şey yapmayıp sadece manzaranın tadını çıkarsa bile sıkılmaz insan. Bu yönüyle tam bir ruhu arındırma destinasyonu bence.

Tabi hareket isteyenler için de bolca aktivite var burada. Öncelikle sportif aktivitelerle çok işim olmaz diyenlerden başlayalım. Şahinkaya Kanyonu’nda:

  • piknik yapabilir,
  • kısa doğa yürüyüşleri gerçekleştirebilir,
  • ve elbette tekne turuna çıkabilirsiniz.

Bunlar Şahinkaya’da güzel zaman geçirmenize yetecek aktiviteler. Zaten önünüzde böyle bir manzara varken kötü zaman geçirmek pek de mümkün olmuyor.

Ayrıca fotoğraf tutkunları için de çölün ortasındaki bir vaha gibi Şahinkaya Kanyonu. Ne yanı fotoğraflasanız efsane kareler çıkıyor ortaya ama bu sefer de diğer yandaki güzellik hep eksik kalıyor. Yani buranın güzelliği öyle kelimelere de karelere de sığmıyor.

Şahinkaya Kanyon

Şimdi gelelim spor konusunda kendine güvenenlere. Burada fotoğraf çekmek, piknik yapmak ve tekne turuna çıkmak dışında bacaklarında derman olanlar için başka bir aktivite daha bulunuyor. Şahinkaya Kanyonu zirvesine tırmanış. Google’da gördüğünüz o harika Şahinkaya Kanyonu fotoğrafları, işte tam da o noktadan çekiliyor.

Zirveye çıkmak biraz zor ve elbette vakit isteyen bir şey. O yüzden bazı önlemler almanız gerekiyor:

  • Asla yalnız gitmeyin.
  • Yanınıza bol bol su ve hafif yiyecekler alın.
  • Sabah erken gidin, hava kararmadan dönün yoksa yabani hayvanlar ile karşılaşabilirsiniz.
  • En azından patika yola kadar bir şekilde araç ile gidin.
  • Tırmanışa uygun kıyafet ve ayakkabı seçin.

Falcon Fest Şahinkaya Kanyonu

Şahinkaya Kanyonu'na Giriş Yapan Tekne

Türkiye’nin ilk ve tek ekstrem sporları festivali olan Falcon Fest’e değinmeden geçemeyeceğim. Şahinkaya Kanyonu’nda ilki 2017 yılında düzenlenen Falcon Fest, gençlere hem birçok spor için olanak hem de misafirlerine harika bir festival havası yaşatmış.

2018 yılında 4-9 Ağustos tarihlerinde ikincisi düzenlenen festival ne yazık ki 2019 yılında iptal edilmiş. 2020 yılında da hepimizin bildiği malum sebeplerle ertelenen festival için 2021 yılı ile ilgili henüz bir açıklama gelmemiş.

Eğer 2021 yılında Falcon Fest olursa ve Şahin Kanyonu’na festival tarihlerine denk getirirseniz dünyanın dört bir yanından gelen sporculardan izleyebileceğiniz performanslardan bazıları şunlar:

Kano/Dragon, Yamaç Paraşütü, Kitesurf, Paramotor, BASE Jump, Slackline/Highline, Kaya Tırmanışı, Trekking ve Dağ Bisikleti.

Şahinkaya Kanyonu Tekne Turu

Şahinkaya Tekne Turu

Şahinkaya Kanyonu’na gelip de tekne turu yapmadan geri dönmek olmaz. Tamam sadece uzaktan bakmak bile insanın içinde muazzam hisler uyandırıyor ama kendi adıma tekne turu yapmanızı tavsiye ediyorum.

Onlarca metre yükseklikteki kayalıkların arasından etrafı seyrederek gitmek, o kayaların göğe uzanışı ve bak bak bitmeyişi. Tüm bunlar, koskoca yeryüzünde minicik birer nokta olduğunu öyle net hissettiriyor ki insana. Kendinizi doğanın gücü karşısında çaresiz hissediyorsunuz. Bizim ona yaptığımız sayısız eziyete rağmen doğa ananın çoğu zaman karşımızda sabırla durması insanlığın belki de en büyük şansı.

Kanyon içerisinde tekne turu yaklaşık olarak 1 saat sürüyor. Kanyonun bir ucundan başlayan gezi diğer ucunda bitiyor ve başladığınız yere sizi geri getiriyor. İnanılmaz bir manzara sunan Şahinkaya Kanyonu tekne turunun fiyatı ise 2020 yılı itibariyle kişi başı 20 TL.

Şahinkaya Kanyonu’nda Konaklama

Şahinkaya Canyon

Şahinkaya Kanyonu’nda konaklama için tek alternatifiniz kamp. Ancak burada kamp için özel bir alan bulunmuyor dolayısı ile wc, duş, market gibi ihtiyaçlarınızı karşılayamayacağınızı da önceden belirtmek isterim.

Tabi kampçılar buraya kadar gelmişken o muhteşem kanyon fotoğraflarının çekildiği zirvede kamp yapmak isterler ama o bölgede de uygun alan yok denecek kadar az. Ancak zirveye yakın noktalarda kamp için düz bölgeler bulunuyor. Tabi biraz araştırma yapmak lazım. Tekne gezisi yaptıranlardan yardım alabilirsiniz bu konuda.

Otelde kalmak isteyenler içinse en yakın alternatif Vezirköprü’de bulunan oteller. Daha lüks alternatifler arayanlar ise biraz mesafeyi göze alıp Samsun’da kalabilirler.



Samsun Otel Alternatifleri İçin Aşağıdaki Yazıma Göz Atın

Samsun Otelleri – Samsun’da Nerede Kalınır?



Şahinkaya Kanyonu Nerede

Şahinkaya Kanyonu, Samsun’un Vezirköprü ilçesi sınırları içerisinde bulunuyor.

Şahinkaya Kanyonu haritası

Şahinkaya Kanyonu’na Nasıl Gidilir?

Şahinkaya Kanyonu’na gelen toplu taşıma aracı bulunmuyor maalesef. Özel araç ile gelmeyenler için tek alternatif Vezirköprü’ye kadar otobüs veya minibüs ile gelip sonrasında taksi ile ulaşım sağlamak.

Özel aracı ile gelecekler ise Vezirköprü’ye geldikten sonra Adatepe, Oymaağaç ve Türkmen köylerini takip ederek kanyona ulaşabilirler. Bu köyler öyle şirin öyle güzel ki, yol boyu tütün tarlaları size eşlik edecek. İzleyerek gitmekten zevk alacaksınız.



Samsun’a Ulaşım Hakkında Detaylı Bilgiler İçin Aşağıdaki Yazıma Göz Atın

Samsun Nerede, Samsun’a Nasıl Gidilir?



2.alternatif olarak Kastamonu yolundan 10-12 km devam ettikten sonra Çeltek Mahallesi yol ayrımından dönebilir ve 4-5 km daha devam ettikten sonra kanyona ulaşabilirsiniz. Ancak bu yol biraz bozuk, haberiniz olsun.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu