Yurt Dışı Seyahati Öncesi ve Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu yazımda, hem yurt dışına ilk defa çıkacak olanlar hem de daha önce yurt dışı seyahati tecrübesi edinmiş olsalar bile ecnebi ülkelerin kendine has günlük rutinlerine ayak uyduramamış olanlara fayda sağlayacağını düşündüğüm bir konuyla, yurt dışı seyahatlerinde dikkat edilmesi gerekenler ile karşınıza çıkıyorum.

İçerik şu şekilde:

  1. Yurt Dışı Seyahati Öncesi Dikkat Etmeniz Gerekenler
    1. Pandemi Önlemleri ve Aşı
    2. Gitmek İçin Doğru Zamanı Araştırın
    3. Pasaport
    4. Rezervasyonlar ve Nakit
    5. Telefonu Yurt Dışına Açtırmak
    6. Priz Tiplerini Kontrol Etmek
    7. Döviz Almak
    8. Banka Kartınızı Yurt Dışı Kullanımına Açtırmak
    9. Seyahat Uygulamalarını Telefonunuza Yüklemek
    10. Valiz Hakkınızı Kontrol Etmek
    11. Online Check-In Yapmak
    12. Havalimanında Dikkat Edilmesi Gerekenler
  1. Yurt Dışı Seyahati Sırasında Dikkat Etmeniz Gerekenler
    1. Pasaportsuz Dışarı Çıkmayın
    2. Şehir Merkezine Ulaşım
    3. Her Gördüğünüz Sakallıyı Dedeniz Sanmayın
    4. Bahşiş Konusuna Özen Gösterin
    5. Açılış ve Kapanış Saatlerine Dikkat Edin
    6. Su Yerine Soda İçmeyin
    7. Tren Seyahatlerine Dikkat
    8. Taharet Musluğu
    9. Toplu Taşımayı Para Vermeden Kullanmayın

Eğer siz de pandemi şartlarına rağmen rahat durmuyor, yurt dışında keşfedecek yeni yerler arıyorsanız veya “pandemi sonrası ilk iş yurt dışına çıkacağım ama yurt dışı seyahatlerinin öncesinde ve gezi sırasında nelere dikkat etmem gerekiyor bilmiyorum” diyorsanız, doğru adrestesiniz.


Yurt Dışı Seyahati Öncesi Dikkat Etmeniz Gerekenler


Yurt dışı seyahati öncesi dikkat etmeniz gerekenler

1.Pandemi Önemleri ve Aşı

Siz de takdir edersiniz ki bulunduğumuz şu dönem içerisinde yurt dışına çıkmadan önce kontrol etmeniz gereken ilk şey, seyahat etmeyi düşündüğünüz ülkenin yurt dışından gelen misafirlerine uyguladığı kurallar veya kısıtlamalar.

Skyscanner’ın şu aracından gideceğiniz ülkenin son durumunu kontrol edebilirsiniz. Planınızı yapmadan önce mutlaka inceleyin.

Ayrıca, birçok ülkenin yurt dışından gelen ziyaretçiler için corona aşısı zorunluluğunu çok yakın bir zamanda  getireceğine dair dedikodular yayılmaya başladı bile. O yüzden, gideceğiniz ülkenin aşı ve sağlık gereksinimleri hakkında mutlaka bilgi sahibi olun.

Bu konuda yardım almak için Seyahat Sağlığı Merkezi’nin web sitesine göz atabilirsiniz. Aynı zamanda gideceğiniz ülkenin yerel kaynaklarını incelemenizi de tavsiye ederim.

2.Gitmek İçin Doğru Zamanı Araştırın

Gitmek istediğiniz ülkeye ucuz uçak bileti buldunuz diye hemen havalara girip kredi kartına bilmem kaç taksitle bilet almadan önce o ülkenin havasını suyunu bir kontrol edin. Özellikle de Uzakdoğu ülkelerine gitmeyi planlıyorsanız.

Tamam biliyorum, sizde gezgin ruhu var, her yeri her mevsim gezersiniz. Evet, Avrupa ülkelerini kış aylarında gezmek de güzel. Ancak gelin bunu bir de Temmuz ayının ortasında Uzak Doğu ülkelerinde sizi bekleyen muson yağmurlarına anlatın.

O yüzden ne yapıyoruz, gideceğimiz ülkenin mevsimine göre seyahat planlarımızı ayarlıyoruz.

3.Pasaport

Hepimizin bildiği üzere pasaport, yurt dışına seyahat etmek isteyen gezginlerin edinmeleri gereken bir tür uluslar arası kimlik kartı. Türkiye’den KKTC, Ukrayna, Gürcistan ve Moldova hariç tüm ülkelere pasaport ile seyahat etmek zorundasınız.

Bu yüzden yurt dışı seyahatiniz öncesinde pasaport ile ilgili şunlara dikkat edin:

  • Pasaportunuzun geçerlilik tarihi: Yabancı ülkelere girişlerde herhangi bir sıkıntı yaşamamak için pasaportunuzun geçerlilik tarihinin bitimine en az 6 ay kalmış olması lazım. Hatta siz işi hiç riske atmayın, 1 yıl yapın o süreyi.
  • Pasaportunuzdaki resim: Yıllar geçiyor, insanlar değişiyor. Eğer pasaportunuzdaki resim ile şu anki haliniz arasında fark varsa, pasaportunuzu yenilemenizi ya da saç, sakal artık ne varsa eski halinize benzemenizi tavsiye ederim.

4.Rezervasyonlar ve Nakit

Çoğu ülke (buna kimlik ile seyahat etme imkanınız olanlar da dahil), seyahat süresince herhangi bir problem çıkarmayacağınızdan ve seyahatiniz bittikten sonra kendi ülkenize geri döneceğinizden emin olmak için pasaport kontrolü sırasında bazı kontroller yapar. Özellikle söz konusu ülkeye ilk defa giriş yapacaksanız.

O yüzden şunları yanınıza mutlaka alın:

  • Otel rezervasyonunuzu ispatlayan ekran görüntüsü veya döküman.
  • Kalacağınız süre boyunca size yetecek kadar nakit para.
  • Dönüş biletinizi ispatlayan ekran görüntüsü veya döküman.

5.Telefonu Yurt Dışına Açtırmak

Gitmeden önce kullandığınız GSM hattını yurt dışı iletişimine açtırın. Bunun için müşteri hizmetlerini arayabilir, şubeye gidebilir veya SMS gönderebilirsiniz.

Ayrıca, faturalarınıza ekstra yük binmemesi için mutlaka yurt dışı paketlerinden satın alın. Kullandığınız hattın web sitesinden avantajlı yurt dışı tarifelerini kontrol edebilirsiniz.

Bir taşla iki kuş vurup hem hattınızı yurt dışına açtırmak hem de yurt dışı paketi tanımlatmak için müşteri hizmetlerini aramanızı tavsiye ederim. Gayet detaylı ve doyurucu bilgi verip işlemlerinizi hallediyorlar.

6.Priz Tiplerini Kontrol Etmek

Avrupa’nın büyük çoğunluğunda kullanılan prizler ile Türkiye’de kullanılan priz giriş tipleri (C ve F) aynı. Ancak bu durum iş Amerika ülkelerine geldiğinde değişiklik gösteriyor. Hatta İngiltere’de de priz giriş tipi farklı. Bunlar benim bildiklerim.

Tabi benim bütün ülkelerin priz tiplerini ezbere bilmem mümkün değil. O yüzden en iyisi mi siz gitmeden önce şu listeyi bir kontrol edin.

Ayrıca yanınızda her ihtimale karşı bir de powerbank bulundurun derim. Sonuçta yaban ellerde olacaksınız. Yolun ortasında şarjınız biterse ne yaparım diye düşünme derdiniz olmadan rahat rahat gezersiniz.

7.Döviz Almak

Yurt dışına TL ile çıkıp orada bozdurmaya çalışmak gibi bir maceranın içine hiç dalmamanızı tavsiye ederim. Çünkü, bize en yakın ülkelerde bile TL bozduracağınız döviz bürosu bulmanız çok zor. Bulsanız bile kur farkı ve komisyondan kaybedeceğiniz para sizi bayağı bir üzer.

O yüzden cebinizde mutlaka uluslararası geçerliliği olan bir para birimi bulundurun. Eh tahmin edersiniz ki bu da Dolar. Avrupa ülkelerinde gezecekseniz Euro da olur.

8.Banka Kartınızı Yurt Dışı Kullanımına Açtırmak

Yurt dışında yanınızda nakit para taşımanız bence bir gereklilik. Ancak tonla parayı cebinizde taşıma riskini de almaya gerek yok. Bence nakit olarak seyahatiniz süresince size yetecek minumum miktar cebinizde olsun. Örneğin günlük 50$ minimum ise 4 gün için 200$ gibi.

Bu hesabı yapabilmek için kabaca hangi ülkede ne kadar para harcarsınız bilmeniz lazım. Bu hesaplamayı yapabilmek için şu siteyi kullanabilirsiniz.

Ekstra ihtiyaçlar için ise kullandığınız bankanın gideceğiniz ülkede anlaşması olan banka var mı, varsa gideceğiniz şehirde ATM’leri ne yoğunlukta mutlaka kontrol edin ve mümkünse ihtiyacınız oldukça para çekin.

Örneğin ben Ukrayna seyahatim boyunca TEB Bankası’nın kartını kullandım. Çünkü bankanın ortağı olan BNP Paribas aynı zamanda Ukrayna’da da var. Gideceğim şehir olan Lviv’de de rahatça erişebileceğim konumlarda ATM vardı. Çok az bir miktar kur farkıyla para çekme işlemleri halletmiştim.

9.Seyahat Uygulamalarını Telefonunuza Yükleme

Gideceğiniz ülkede kullanabileceğiniz seyahat uygulamalarını telefonunuza mutlaka yükleyin. Özellikle harita ve ulaşım uygulamaları gerçekten çok işe yarıyor. Kimseye bir şey sormadan gideceğiniz yeri kendiniz bulmak isterseniz Maps2Go, taksi için ise Uber benim favorilerimden.

Tabi Maps2Go ve Uber her ülkede işinize yaramayabilir. O yüzden kullanmayı düşündüğünüz uygulamanın işe yarayıp yaramayacağını kontrol etmeyi de unutmayın.

10.Valiz Hakkınızı Kontrol Etmek

Her ne kadar kendi adıma yurt dışı seyahatlerine minumum eşya ile gitmeye ve dönmeye özen göstersem de, biliyorum ki aranızda valizini tıka basa doldurmadan rahat edemeyecek olanlar var. Heh, işte lafım onlara.

Valizinizi hazırlamadan önce seyahat edeceğiniz uçak firmasının biletinize tanımladığı ağırlık limitini mutlaka kontrol edin. Bir de şunu aklınızdan çıkarmayın. Seyahatiniz sırasında illa ki bir şeyler alacaksınız. Yani dönüşte valiziniz daha ağır olacak. O yüzden gidişte mümkün mertebe valizinizi boş tutmaya özen gösterin.

11.Online Check-In Yapma

Uçak biletinizi aldınız diye uçağa laps diye binemiyorsunuz. Uçuşunuzdan önce check-in işlemi yapmanız gerekiyor. Bir nevi firmaya uçağa bineceğinizi teyit eden bir bilgi göndermiş oluyorsunuz. Bu işlemi online yapmak hem zaman kaybı yaşamamak hem de oturacağınız koltuğu garanti altına almak bakımından oldukça avantajlı.

O yüzden uçuşunuzdan 24 saat önce açılan ve uçuşunuza 2 saat kalana kadar devam eden online check-in işlemini havalimanına gitmeden önce yapmayı unutmayın. Bilet aldığınız firmanın uygulamalarından rahatlıkla bu işlemi yapabilirsiniz.

12.Havalimanında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aslında yurt içi veya yurt dışı seyahati fark etmeksizin havalimanında dikkat etmeniz gereken bazı şeyler var:

  • Uçuş saatinizden en az 2 saat önce havalimanında olmanız lazım. Hatta COVID-19 önlemlerini düşünerek bu süreyi 3 saate de çıkarabilirsiniz.
  • Check-in işlemler için biletinizi aldığınız havayolunun kontuarına gitmelisiniz. Eğer online check-in yaptıysanız ve valiziniz yoksa bu adımı atlayabilirsiniz. Valiziniz varsa, online check-in yapmış olsanız bile o kontuara gitmeniz lazım.
  • Sonrasında ise yapmanız gereken şey havalimanının her köşesinde olan ekranlardan biniş kartının üzerindeki saat ve kapı bilgilerini takip edip ve en az yarım saat, kırk beş dakika önce uçağının kapısının önünde olmak. Gözünüzden kaçan herhangi bir değişiklik olma ihtimaline karşı bir kulağınız da yapılan anonslarda olsun.

Yurt dışı uçuşları için havalimanında dikkat etmeniz gereken bazı ekstra şeyler var. Bunlar da şöyle:

  • Harç pulu gişelerinden veya otomatik harç pulu veren cihazlardan, yurt dışı harç pulu almalısınız (yurt dışında oturma izni bulunanlardan ve 7 yaşın altında olanlardan alınmıyor).
  • Check-in işlemlerinizi yapıp valizinizi de verdikten sonra pasaport kontorlünden geçmelisiniz. Bu noktada, havalimanının çok yoğun olduğu günlerde, aceleniz de varsa parası neyse verip fast-track hizmetini kullanmanızı tavsiye ederim. Bazı bankaların müşterilerine ücretsiz fast-track hakkı verdiğini de eklemek isterim.
  • Pasaport kontrolünden sonra gümrüksüz bölgeye giriş yapıyorsunuz. Bu da duty-free demek. Yani vergisiz, daha ucuza alışveriş yapabileceğiniz mağazalar ile başbaşasınız. Tabi bu durum yurt dışından dönerken yapılacak alışverişlerde daha çok mutlu ediyor bizleri. Çünkü buradaki duty-free’ler neredeyse normal mağazalardan daha pahalı.
  • Yurt dışından dönerken de genelde alkol alışverişine abanırız. Ancak burada da dikkat etmeniz gereken limitler var. Şuradan kontrol edebilirsiniz.

Yurt Dışı Seyahati Sırasında Dikkat Etmeniz Gerekenler


Yurt dışı seyahati sırasında dikkat etmeniz gerekenler

1.Pasaportsuz Dışarı Çıkmayın

Yabancı bir ülkede olduğunuzu unutmayın. Kendi ülkenizde polis sizi çevirdiğinde yanınızda kimliğiniz olmasa dahi sadece kimlik numaranızı söyleyerek kontrolden geçme ihtimaliniz oldukça yüksek. Ancak yurt dışında elbette işler böyle yürümüyor.

Pasaportunuz sizin kimlik kartınız ve her zaman yanınızda bulundurmalısınız. Ayrıca pasaportunuzun kaybolma ihtimaline karşı, fotoğrafınızın ve bilgilerinizin bulunduğu sayfa ile bulunduğunuz ülkenin vizesini içeren sayfanın birer kopyasını da yanınızda bulundurun ve hatta bu ikisini dijital ortamda da saklayın.

2.Şehir Merkezine Ulaşım

Malum havalimanları şehir merkezlerinden uzakta olur. Bu durum yurt dışında da farklı değil. O yüzden gideceğiniz ülkenin havalimanından şehir merkezine ulaşım konusu dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta. İlk defa ayak bastığınız bir ülke olduğundan kazıklanma ihtimaliniz yüksek.

Bu yüzden araştırmanızı önden yapmanızı tavsiye ederim. Toplu taşıma imkanlarına mutlaka bakın. İnternetten yeterli bilgi bulamazsanız, havalimanındaki turist danışma bürolarından şehir merkezine en kolay ve en uygun fiyatlı ulaşım için bilgi alın.

Taksi son seçeneğiniz olsun ve taksimetre açmayacaklarsa (ki turist olduğunuz için bu durum büyük ihtimalle karşınıza çıkacak) mutlaka pazarlık yapın. Ayrıca tek başınıza seyahat ediyorsanız, ücreti paylaşabileceğiniz birilerini bulmayı da deneyebilirsiniz.

3.Her Gördüğünüz Sakallıyı Dedeniz Sanmayın

Turist olduğunuzu aklınızdan çıkarmadan gezmek konusunda dikkatli olun. Türkiye’de turistlere bakış açısı neyse, diğer ülkelerde de durum üç aşağı beş yukarı aynı. Özellikle turistik tarihi mekanlarda sizi gezdirmek için yardım teklif edenler olursa, yardıma ihtiyacınız olmadığını belirtin. Eğer yardımı kabul ederseniz de gezinin sonunda sizden para istemelerine hazırlıklı olun.

Eğer gittiğiniz yerler hakkında bilgiler almak istiyorsanız bu konularda araştırmanızı gitmenden önce yapmanızı tavsiye ederim. Yerel rehberler eşliğinde yapılan turlardan bulmak için Airbnb’ye göz atabilirsiniz.

4.Bahşiş Konusuna Özen Gösterin

Ülkemizde bahşiş konusunda bir alışkanlığın olmadığı bir gerçek. O yüzden Türkiye’de bahşiş bırakıp bırakmamak tamamen hizmet alanının insiyatifinde. Fakat her ülkede bu durum geçerli değil. Bazı ülkelerde bahşiş bırakmamanız büyük bir ayıp olarak görülürken, bazı ülkelerde ise tam tersine bahşiş bırakmanız bir hakaret olarak algılanabilir.

O yüzden seyahat edeceğiniz ülkenin bahşiş konusundaki durumunu bir kontrol edin. Zaten insanın üzerinde turist olmanın getirdiği bir baskı oluyor. Bir de üstüne bahşiş konusunda stres yaşamak istemezsiniz.

5.Açılış ve Kapanış Saatlerine Dikkat Edin

İnce eleyip sık dokuyarak hazırladığınız planlar sırf gideceğiniz yerlerin açılış ve kapanış saatlerine dikkat etmediğiniz için suya düşebilir.

Özellikle gezmek istediğiniz müzeler ve güzel bir akşam yemeği yemek istediğiniz restoranlar konusunda bu duruma ekstra özen göstermenizi tavsiye ederim. Mesela çoğu ülkede müzeler Pazartesi günü kapalı olur. Bazı ülkelerde akşam yemeği için gideceğiniz restoranlar belli bir saatten önce açılmaz. Bazı ülkelerde de öğle araları beklediğinizden çok daha uzun olabilir.

Uzun lafın kısası gideceğiniz yere doğru yola çıkmadan önce mutlaka son bir kontrol yapın.

6.Su Yerine Soda İçmeyin

Gezdiniz dolaştınız, gittiğiniz şehrin altını üstüne getirdiniz, mutlusunuz. Şöyle diyorsunuz doya doya bir su içeyim de yorgunluğumu alsın. Pet şişeyi kafaya bir dikiyorsunuz ki o su bizim bildiğimiz su değil. Böyle gazlı, asitli bir şey. Ne içtim ben şimdi diyorsunuz, bütün keyfiniz kaçıyor.

Siz benim bu yaşadıklarımı yaşamak istemiyorsanız, aldığınız suyun doğal su mu yoksa gazlı su mu olduğuna dikkat edin. İçeceğiniz suyun üzerinde “natural water” yazıyorsa tamam, o gazsız su. Gönül rahatlığıyla içebilirsiniz.

Eğer durumdan tam olarak emin olamıyorsanız, marketlerde reyon görevlilerinden, restoranlarda garsonlardan yardım isteyebilirsiniz. Su isterken “no gas” demeniz yeterli.

7.Tren Seyahatlerine Dikkat

Özellikle Avrupa gibi demiryolu ağı gelişmiş ülkelerde sıkça karşılaşılan sorunlardan biri, trenin kalkış yapacağı perona zamanında gitmemek. Olur mu canım ne alakası var, iki dakikada gideriz diye düşünmeyin. Demiryolu ağı gelişmiş olduğu için peron sayısı da oldukça fazla olabiliyor.

Siz en iyisi mi Avrupa’da tren yolculuğu yapacaksanız havalimanına giderken izlediğiniz yöntemlere benzer yöntemler izleyin. Yani treninizin kalkacağı perona gitmeyi son dakikaya bırakmayın ve peron değişikliği olma ihtimaline karşı gözünüzü yolculuk panosundan ayırmayın.

8.Taharet Musluğu

Bunu muhtemelen daha önce de duymuşsunuzdur ancak ben buradan da bir kere daha ilan edeyim. Arkadaşlar, yurt dışında gideceğiniz çoğu ülkede tuvaletlerde taharet musluğu göremeyeceksiniz. Haberiniz olsun diyerek bu konuyu hızlıca kapatıyorum.

9.Toplu Taşımayı Para Vermeden Kullanmayın

Gideceğiniz ülkede toplu taşımalarda bizdeki gibi bir akbil sistemi görmemeniz toplu taşımayı para vermeden kullanabileceğiniz anlamına gelmiyor.

Evet, çoğu yerde çoğu zaman turistlerin metroda bilet almamasına, otobüse para vermemesine göz yumabiliyorlar. Ancak yapılan kontrole denk gelirseniz yandınız. Yüklü miktarda ceza ödemek zorunda kalabilirsiniz. Siz siz olun toplu taşımaya para vermeyi ihmal etmeyin. Yağmurdan kaçarken doluya tutulmayın.


Yukarıda yurt dışı seyahati öncesi ve sırasında dikkat edilmesi gerekenler hakkında mümkün olduğunca detaylı bilgiler vermeye çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu