Amasra’da Gezilecek Yerler


Amasra Gezilecek Yerler yazısında, Batı Karadeniz bölgesinde en çok tercih edilen seyahat rotalarından biri olan Amasra’da gezginlerin mutlaka görmeleri gereken noktaları paylaştım. 


Amasra tam anlamıyla; “git kafa dinle, bütün karmaşayı geride bırakıp bu güzel ilçeye yerleşme planları yap, sonra rüya bitsin ve paşa paşa geri dön” konspetli şirin bir kasaba. Tarihi geçmişi de oldukça zengin olan bu kentin etinden sütünden hazır o kadar yol tepmişken faydalanmak gerek.

O zaman gelin hep beraber, sokaklarında gezerken minik bir orta çağ şehrinde geziyormuş gibi hissettiğiniz, eşsiz manzaralarıyla bol bol kafa dinleme imkanı bulduğunuz, tertemiz havasıyla ciğerlerinize bayram ettireceğiniz Amasra’da gezilecek görülecek yerlere bir göz atalım.

Amasra’da Gezilecek Yerler Haritası

Aşağıda Amasra’da gezilecek yerler haritasının ekran görüntüsünü paylaştım. Ayrıca resmin altındaki linke tıklayarak haritayı Google Maps’te de açabilirsiniz.

Amasra'da gezilecek yerler haritası
Google Haritalar’da Açmak İçin Tıklayın!

Amasra’da Gezilecek Yerler Listesi


Amasra’da gezilecek yerler oldukça keyifli. Tarih ile doğal güzelliklerin bir arada harmanlandığı bu kasabada Kuşkayası Yol Anıtı ve Bakacak Mevkii hariç her yeri yürüyerek gezebilirsiniz. Yani sizin anlayacağınız tam olarak gezginlerin aradığı bir destinasyon burası.

Hazırsanız Amasra’da gezilecek yerler listemize başlayabiliriz!

İçerik:

  1. Kuşkayası Yol Anıtı
  2. Çekiciler Çarşısı
  3. Kemere Köprüsü
  4. Amasra Müzesi
  5. Ağlayan Ağaç ve Tavşan Adası
  6. Amasra Kalesi
  7. Fatih Camii
  8. Küçük Kilise – Şapel
  9. Barış Akarsu Parkı ve Küçük Liman
  10. Mendirek (Büyük Liman)
  11. Direkli Kaya
  12. Galla Pazarı
  13. Bakacak Mevkii

1-Kuşkayası Yol Anıtı

Kuşkayası Yol Anıtı

Amasra’da gezilecek yerler listesinin ilk sırasında, Amasra’ya giderken eski (antik) yol üzerinde bulunan Kuşkayası Yol Anıtı var. Roma döneminde Gaius Julius Aquilla tarafından yaptırılan Kuşkayası Yol Anıtı, Roma askerlerinin dinlenme ve su ihtiyaçlarını giderme yeri olarak kullanılıyormuş.

Anıtın bulunduğu alandaki kayaların oyulmaya uygun olması sayesinde yapılan Kuşkayası Yol Anıtı’nın en önemli özelliği ise dünyada bir benzerinin daha bulunmaması. Ancak ne yazık ki burası bir dönem definecilerin hedefi olmuş ve bu eşsiz heykelin başı ve ayakları tahrip edilmiş.


Blog’da Amasra gezisi yapmaya karar verenlere yardımcı olacağını düşündüğüm bir çok içerik bulunuyor. Aşağıdaki linklerden diğer yazılarıma da göz atmayı ihmal etmeyin!


Amasra Otelleri – Amasra’da Nerede Kalınır? En İyi 10 Alternatif

Amasra Yemekleri – Amasra’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Amasra Nerede, Amasra’ya Nasıl Gidilir?

Amasra Gezi Rehberi



2-Çekiciler Çarşısı

Amasra’nın mavisine ve yeşiline farklı renkler ekleyen tarihi Çekiciler Çarşısı, Amasra’da gezilecek yerler listesinin en eğlenceli ve canlı noktalarından.

Ağaç oymacılığı, geçmişte Amasra halkının başlıca geçim kaynaklarından biriymiş. Çekiciler Sokağı da bu geleneğin günümüze taşınmasını sağlayan yer. Burası, rengarek dükkanlarında çevre köylerden gelen ürünleri satarak geçimini sürdüren esnaflara ev sahipliği yapıyor.

Zaten ilçe biraz küçük ve gezilecek yerler de hep birbirine yakın. Sizin anlayacağınız bir süre sonra kısır bir döngüye dönebiliyor olay. O yüzden Amasra’da yapılacak şeyler arasında en popüler olanlarından biri Çekiciler Çarşısı’nı bol bol turlamak ve alışveriş yapmak.

Zaten Amasra’ya kadar gelip de Çekiciler Çarşısı’ndan bir şeyler almadan dönmek pek mümkün değil. O kadar fazla çeşit ve renk var ki insan ne alacağını şaşırıyor.

3-Kemere Köprüsü

Kemere Köprüsü

Boztepe Mahallesi’ni Amasra’ya bağlayan Kemere Köprüsü’nün geçmişi Roma dönemine kadar uzanıyor. Yakın geçmişte yapılan çalışmalarla tekrar turizme kazandırılan köprü, günümüzde Amasra’nın en ikonik noktalarından.

Ayrıca Amasra gezilecek yerler listesinde en güzel fotoğrafı çekineceğiniz yer de şüphesiz Kemere Köprüsü. Hal böyle olunca Amasra’da yapılacak şeylerin en başında Kemere Köprüsü’nde sosyal medya hesaplarınızın profillerini süsleyecek resimler çekinmek geliyor. 

4-Amasra Müzesi

Geçmiş dönem ve tarihi eser meraklılarının gittiği her şehirde olmazsa olmazıdır müzeler. Tarihi geçmişi oldukça eskilere dayanan Amasra’da da müze gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazlarından elbette. 

İlçenin geçmişine ışık tutan Amasra Müzesi’nin temelleri, 1884 yılında deniz lisesi yapılmak üzere inşasına başlanan binanın daha sonradan müze yapılmasına karar verilmesi ile atılmış. 1982 yılında hizmete açılan Amasra Müzesi içerisinde bölgede yapılan kazılarda gün yüzüne çıkarılan tarihi eserleri sergileniyor.

Amasra Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Ziyaret Saatleri: 10.00-17.00

Giriş Ücreti: 10 TL

5-Ağlayan Ağaç ve Tavşan Adası

Tavşan Adası

Amasra gezilecek yerler listesinin Tavşan Adası manzaralı bir diğer noktası Ağlayan Ağaç. Şimdi önce anlaşalım; aslında bu ağaç her daim ağlamıyor. Yaklaşık 350 yaşında olduğu tahmin edilen ağaç, denizden ve rutubetten aldığı nemi bünyesinde toplayarak yılda 3 veya 5 defa İlkbaharda Nisan ve Mayıs aylarında ağlıyormuş.

Yani demem o ki buraya kadar geldik, hani ağlamıyor bu ağaç demeyin. Mesela b (Biz gittiğimizde de ağlamıyordu). Her ne kadar ağaç her daim ağlamasa da burada bulunan çay bahçesinde oturup enfes manzaraya karşı bir şeyler içmek, hatta açsanız bir şeyler atıştırmak Amasra gezisinde yapılacak şeylerin başında geliyor.

6-Amasra Kalesi

Amasra’nın taşı toprağı, köşesi bucağı kısacası her noktası manzara, orası kesin. Peki “yok mu Amasra gezilecek yerler listesinde ilçeyi ve manzarayı arkamıza alıp en güzel profil fotoğrafını çekebileceğimiz bir yer” derseniz eğer size Amasra Kalesi’ni gösteririm.

İlçeye hakim bir tepede bulunan Amasra Kalesi’nin yapılış tarihi Roma dönemine kadar gidiyor. Kalenin yapımı Roma, Bizans, Cenova ve Osmanlı dönemlerinde sürekli üzerine konularak tamamlanmış. Biri Boztepe tarafındaki Sormagir Kalesi diğeri ise Zindan Kalesi olarak iki bölümden oluşan Amasra Kalesi 2013 yılında Unesco Dünya Mirasi Geçici Listesi’ne eklenmiş.

7-Fatih Camii

Amasra Kale İçi Fatih Cami

Amasra Kalesi’nin içerisinde bulunan eserler aslında Amasra gezilecek yerler listesinin bir kaç maddesini birden kapsıyor. Fatih Camii’de bunlardan biri. 9. yüzyılda Bizans Kilisesi olarak inşa edilen yapı, Fatih Sultan Mehmet’in Amasra’yı ele geçirmesinden sonra camiye çevrilmiş ve Fatih Camii ismini almış.

O dönemlerin tüm mimari özelliklerini taşıyan Fatih Camii, 1887 yılında yıkılma tehlikesi göstermesiyle birlikte büyük bir onarımdan geçirilmiş. Günümüzde Fatih Camii’nde geçmişten gelen bir gelenek olan Cuma hutbesinin kılıç çekilerek okunması, dünyada eşi benzeri olmayan bir şekilde devam ettirilmekteymiş.

8-Küçük Kilise – Şapel

Amasra gezilecek yerler listesinin bir sonraki durağı yine Amasra Kalesi içerisinde bulunan bir diğer yapı olan Küçük Kilise (Şapel). Kilisenin yapım tarihi 9. yüzyıla tarihleniyor.

15. yüzyılda mescide dönüştürülen yapı 1930 yılında ibadete kapatılmış. 2002 yılında Amasra Müzesi tarafından restore edilen Şapel günümüzde Amasra Kültür ve Sanat evi olarak hizmet vermeye devam ediyor.

9-Barış Akarsu Parkı ve Küçük Liman

Amasra’nın güzelliğini kulaklarımızın pasını silen bir şarkıyla anlatmış olan Barış Akarsu’nun vefat etmesi üzerine onun anısına yapılan parkta oturup ilçenin güzelliğini seyretmek ve bir yandan da o güzel şarkıyı dinlemek Amasra’da yapılacak şeyler arasında en iç ferahlatıcı olanlardan.

Ayrıca yazın giderseniz Amasra Küçük Liman Plajı’nda bol bol yüzüp denizin tadını da çıkarabilirsiniz.

10-Mendirek (Büyük Liman)

Amasra

Amasra Mendirek* yani Büyük Liman, Amasra gezilecek yerler listesinin kısa zamanlı yürüyüş rotalarından. Dalgakıran üzerinde yürüyüp limanın ucundaki fenere ulaşmak, Barış Akarsu Parkı ve Küçük Liman’dan sonra Amasra’da yapılacak şeyler arasında en iç açıcı olan aktivitelerden.

Bir de Amasra’nın o meşhur rüzgarı varsa, işin içine biraz da heyecan karışıyor çünkü hemen yanınızda denize bırakılmış koca koca taşların arasına düşmeden ilerlemeye çalışıyorsunuz. Ayrıca yazın giderseniz kendinizi Amasra Büyük Liman Plajı’nda Karadeniz’in sularına bırakabilirsiniz.

*Mendirek: Dalgakıranı da bulunan liman.

11-Direkli Kaya

Direkli Kaya

Amasra gezilecek yerler listesinin en fotojenik noktalarından bir diğeri Direkli Kaya. Cenevizliler tarafından Denizin aydınlatılması ve gözetlenmesi amacıyla yapıldığı düşünülen Direkli Kaya 7 metre uzunluğunda.

Burada oluşan havuzda vakti zamanında ilçeye ismini de veren Kraliçe Amastrist’in bol bol yüzdüğüne inanılıyormuş.

12-Galla Pazarı

Gezilecek yerler listesine pazar eklenir mi demeyin. 200 yıllık geleneği sürdüren ve tamamen organik ürünlerin satıldığı bir pazarsa bu eklenir elbette. Galla, “kadın” demektir ve pazarın özelliği de adından anlaşılacağı üzere kadınların kendi ürettikleri ürünleri burada satması.

Galla Pazarı Amasra’da her hafta Salı ve Cuma günleri kuruluyor. Pazarda organiz sebze ve meyvelerin yanı sıra, süt reçelinden tutun, karpuz kabuğu reçeline kadar envai çeşit reçeli de bulabiliyorsunuz.

13-Bakacak Mevkii

Bakacak Mevkii eski Amasra Yolu üzerinde bulunan ve enfes Amasra manzarası ile meşhur olan bir yer. Ayrıca burası Fatih Sultan Mehmet’in Amasra için o meşhur sözünü söylediği yer olarak da biliniyormuş: “Lala, Çeşm-i Cihan bu mu ola?”

Gerçektende ilçeye o tepeden bakınca insan sokaklarını gezmek için sabırsızlanıyor. Şehrin güzelliği, renklerin canlılığı karşısında insan hayrete düşüyor. Yani demem o ki; insan Amasra’ya gelmişse Bakacak’tan şöyle bir aşağıya bakacak. Sonra da şehre inip mavinin, yeşilin, huzurun dibine dibine vuracak.


Bonus: Amasra’da Denize Girilecek Yerler


Amasra konumu itibariyle Karadeniz Bölgesi’nde bulunuyor. E hal böyle olunca da her an her dakika yağış alma ihtimali oldukça kuvvetli. Ancak burada yine de denize girilecek birçok plaj bulunuyor. 

Çünkü özellikle de yaz aylarında şehri ziyarete gelen gezginler buranın sularına kendilerini bırakmadan gitmek istemiyorlar. Sizde güzel havaları yakalar ve kendinizi sulara bırakmak isterseniz diye hemen aşağıya Amasra’da denize girilecek yerleri listeliyorum.

  • Küçük Liman Plajı
  • Büyük Liman Plajı
  • Çakraz Plajı
  • Bozköy Plajı
  • Akkonak Köyü Plajı
  • İnkumu Plajı

Amasra’ya Kadar Gelmişken


Güzelcehisar Lav Sütunları

Güzelcehisar Lav Sütunları insanı adeta şaşkına çeviriyor. Çünkü bu lav sütunlarının beklenenden çok daha büyük bir anlamı var. Aslında bakacak olursanız lav sütunlarının dünyada sadece Türkiye ve ABD’de bulunduğunu öğrenince bile şahsen ben çok şaşırdım.

Ancak tüm bunların yanında bu görmeden ölme diyebileceğim muhteşem oluşum hala daha bakirliğini koruyor. İşte tam da bu yüzden Amasra’ya kadar gelmiş bir gezgin olarak lav kayalarının görsel şölen sunduğu ve insanı adeta Akdeniz’in bir köşesinde gibi hissettiren Güzelcehisar Lav Sütunlarını listenize eklemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Safranbolu

En kötü hava şartlarında bile seyahat severlerin ilgisinden mahrum kalmayan Safranbolu, Türkiye’nin kültürel özelliklerinin her yerinde hissedebileceğiniz bir destinasyon. Şehir tarihi evlerinin sıra sıra dizildiği sokaklarında kaybolup gideceğiniz küçük ama kesinlikle görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Burası öyle bir yer ki hem sokaklarında resmen tarih kokuyor hem de doğal güzellikleri mutlaka görülesi. Bende o yüzden Amasra da gezilecek yerler listesini oluştururken bu tatlı mı tatlı ilçenin de Amasra’ya oldukça yakın olduğunu unutmayın istedim. Öyle ki Amasra Safranbolu arası yaklaşık 1 saat 30 dakika kadar sürüyor. 

Yani bana sorarsanız bu şehri görmek için bu kadarcık yolu göze almak kaçınılmaz. Eğer sizin de aklınıza yatarsa ve rotanızı Safranboluya çevirirseniz diye Safranbolu gezi rehberini de hemen aşağıya bırakıyorum.

Safranbolu gezi rehberi

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu