Ayder Yaylası Gezilecek Yerler – Buraları Görmeden Ayder’den Dönme

İçindekiler:

Ayder Yaylası Gezilecek Yerler yazımda, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde gezilecek yerler denildiğinde akla gelen ilk seyahat destinasyonlarından biri olan Ayder Yaylası ve çevresinde gezilecek, görülecek yerleri anlattım.

Bununla da yetinmedim, üstüne bir de tatilinize heyecan katabilecek aktiviteleri listeledim. Fakat başlamadan önce size Ayder Yaylası’na yapacağınız seyahatin nasıl geçeceği hakkında birkaç tüyo vermek istiyorum.

Nice fırtınalı aşkın tanığı Fırtına Deresi’nin sizi yol boyunca takip ettiği, Çamlıhemşin’in çam ağaçlarının, taş köprülerinin arasında ilerlediğiniz masalsı bir yolculuğun sonunda çıkıyor karşınıza Ayder Yaylası. Sonrasında ise daha neye uğradığınızı tam anlayamadan başınıza şunlar geliyor:

  • Ayder Yaylası’nın bol oksijenli havasına alışkın olmadığınızdan hafiften sarhoş oluyorsunuz.
  • Sarhoşluğun getirdiği anlamsız mutluluk her yanınızı kaplıyor ve yüzünüzdeki gülümsemeyi bir türlü durduramıyorsunuz.
  • Ve bu mutluluğun getirdiği iştahla Karadeniz’in enfes yöresel yemeklerini tatmak için oturduğunuz sofranın başından kalkamıyorsunuz.
Ayder Yaylası gezilecek yerler

Ah o enfes Karadeniz yemekleri. Hala o eski, güzel günleri yad ediyorum ara ara. Kahvaltıda muhlama yiyesi, akşam yemeğinde turşu kavurması hüpletesi geliyor insanın, özlüyorum. Bazen İstanbul’da gidiyorum restoranlara ama aynı tadı vermiyor.

Ayder Yaylası Gezilecek Yerler Haritası

Aşağıda Ayder Yaylası ve çevresini gezerken hazırladığım  haritanın bir ekran görüntüsünü paylaşıyorum. Ayrıca resmin altındaki linke tıklayarak haritayı Google Maps’te de açabilirsiniz.

Ayder Yaylası gezilecek yerler haritası
Google Haritalar’da Açmak İçin Tıklayın!

Ayder Gezilecek Yerler Listesi


Neyse, konu nasıl gezi rehberi konseptinden gurme yazısı kıvamına kadar geldi anlamadım, halbuki çok iyi başlamıştım anlatmaya. Ayder’de gezilecek yerleri anlatacaktım bu yazıda değil mi?

Diyeceğim o ki; Ayder Yaylası’nın yanında yamacında görülecek bir çok yer var. Vaktinizin bol olduğu bir zamanda giderseniz eğer, listenin hepsine uğrayın derim. Merak etmeyin, fazla vakti olmayanları da düşündüm. Ayder Yaylası’nda gezilecek listesinde favorim olanların yanında bir adet yıldız göreceksiniz.

Not: Unutmadan bu liste yüksek yüksek yaylaları içermez. Listede ulaşımın nispeten kolay sağlanabileceği, yolların mümkün olduğunca az bozuk olduğu noktalar var.

Ayder Yaylası

Ayder Yaylası gezilecek yerler listesinin ilk sırasında yaylanın merkezi bulunuyor. Evet, son yıllarda turistler tarafından bölgeye gösterilen yoğun ilginin getirdiği daha fazla para kazanma hırsı burayı merkez diye tabir edebileceğimiz bir yer haline getirmiş durumda ne yazık ki. Burada baya bildiğiniz meydan, sokaklar, restoranlar, marketler falan var.

Hemen negatif düşüncelere kapılmayın tabi. En azından ben o kadar karamsar değilim bu konuda. Hiç yoktan burası Uzungöl’den hallice. Ayrıca dikkatinizi doğanın bizlere sunduğu cömert güzelliklere verirseniz Ayder Yaylası bir sanat eseri gibi sizi kendine çekiyor zaten. Başka bir şey düşünmeye fırsat bulamıyorsunuz.

Ayder Yaylası eski evler

O yüzden, oralar çok kötü olmuş abi ya, kalabalıktan geçilmiyor, gidilmez artık, diyenlere çok da aldırış etmemenizi tavsiye ederim. İkna olmak için hiç yoktan bir iki sebep arıyorsanız  ben size hemen vereyim.

  • Fırtına Deresi’ne doğru kendini bırakan Gelin Tülü Şelalesi’nin görüntüsünün ve sesinin verdiği huzur.
  • Havada oluşan sisin çam ağaçlarını ve kırmızı çatılı evleri örterek manzaraya kattığı esrarengiz güzellik.
  • Ayder Kaplıcaları’nda kendinizi pamuk gibi yapma fırsatı.
  • Ciğerlerinize çekeceğiniz tertemiz hava.

Gelin Tülü Şelalesi

Gelin Tülü Şelalesi

Ayder Yaylası’nda gezilecek yerler listesinin ikinci sırasında Gelin Tülü Şelalesi var. Yaylanın hemen karşı tarafından, Kaçkar Dağları’nı süsleyen yemyeşil ağaçların arasından usulca kendini bırakan Gelin Tülü Şelalesi, bölgede mutlaka görülmesi gereken doğal güzelliklerden biri.

Oldukça dik bir yamaçtan uzunca bir yol kat ettikten sonra Fırtına Deresi’nin bir bağlantısı olan Kavrun Deresi’ne kavuşan Gelin Tülü Şelalesi, karşıdan bakıldığında gelinin arkasından süzülen duvağa benzetildiği için yöre halkı tarafından zamanla bu isimle anılmaya başlanmış.


Ayder gezisi için planınızı yaparken aşağıdaki içeriklerime de göz atmayı ihmal etmeyin.


Ayder Yaylası’nda Nerede Kalınır? En İyi 10 Ayder Otelleri

Ayder Yaylası Nerede, Ayder Yaylası’na Nasıl Gidilir?

Ayder Yaylası Gezi Rehberi


Suyun dere ile buluştuğu yere gitmek yasak. Çünkü oldukça dik bir yamaçtan aşağı inilmesi gerekiyor. Zaten oraya gitmek pek de zaruri değil. Çünkü buranın olayı şelaleyi karşıdan gören bir noktadan izleyebilmek. Bunu yapmak için de yaylanın meydanına çıkmanız yeterli.

Çamlıhemşin

Çamlıhemşin Ayder Rize

Rize’nin en az nüfusa sahip ilçelerinden biri olan Çamlıhemşin, Karadeniz’in bütün karakteristik özelliklerini içerisinde barındıran oldukça sevimli bir yerleşim yeri. Tabi bunu söylerken yaz aylarında Ayder Yaylası’na akın eden turistlerin ilçede oluşturduğu kalabalığı görmezden geliyorum.

Buranın olayı, yeşillikler içerisinde kendine yer edinmiş 27 adet Karadeniz Köyü’nden vaktiniz yettiği kadarını gezmek. Her birinin ayrı bir özelliği var. Mesela bu köylerden 7 tanesi sadece lazların yaşadığı yerleşim yerleri. İletişim dili olarak da sadece Lazca kullanıyorlar. Bu köylerden birine denk gelirseniz eğer, önce neye uğradığınızı şaşırmanız, ardından da bol keyifli vakit geçirmeniz kuvvetle muhtemel.

Diyeceğim o ki, vaktinizin bir kısmını Çamlıhemşin’in köylerinden bir iki tanesini gezmek için ayırın. Çam gürgen kestane üçlüsünden oluşan o meşhur Karadeniz Evlerini yakından görmekle kalmaz, yöre halkının günlük hayatlarını nasıl geçirdiğine de tanıklık etmiş olursunuz.

Şenyuva Köprüsü (Çinçiva Köprüsü)

Şenyuva Köprüsü

Karadeniz köylerinde bulunan kemerli taş köprüleri bilirsiniz. Elbette Ayder Yaylası ve çevresinde de o köprülerden bol bol var. Ben bu listenin içerisinde en meşhur üç tanesine yer vereceğim. Bunlardan ilki, Çamlıhemşin’e çok yakın bir mesafede bulunan Şenyuva Köprüsü.

Şenyuva Köprüsü‘nü muhtemelen televizyonlardan hatırlayacaksınız. Çünkü birçok Karadeniz dizisinde gördük kendisini. Çevredeki en popüler taş köprülerden biri olmasını da buna borçlu.

1696 yılında, Fırtına Deresi’nden yaklaşık 20 metre yüksekliğe inşa edilen Şenyuva Köprüsü, yöre halkı tarafından Çinçiva Köprüsü olarak da biliniyor.

Goboş Köprüsü*

Goboş Köprüsü

Bölgede mutlaka görmeniz gereken taş köprülerden ikincisi Goboş Köprüsü. Burayı özel kılan ise televizyon dizilerinin getirdiği şöhret değil. Yöre halkının söylediğine göre Goboş Köprüsü, Şenyuva Köprüsüne nazaran çok daha eski bir yapı. Ayrıca bu zamana kadar hiç restorasyon görmemiş. Yani tamamen orjinal.

Ayrıca şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Şenyuva Köprüsü ve çevresi, meşhur olmanın getirdiği kalabalığın kurbanı oluyor malesef. Goboş Köprüsü ise oraya nazaran çok daha sakin oluyor genelde.

Uzun lafın kısası, gezinizin en huzur veren noktalarından biri olmaya aday bu köprüyü Ayder Yaylası’nda gezilecek yerler listenize eklemenizi tavsiye ederim.

Zil Kale*

Ayder Zil Kale

Zil Kale, listenin en özel noktalarından biri. Çamlıhemşin’in yaklaşık 12 kilometre güneyinde yer alan bu tarihi yapı, 750 metre rakımda, Fırtına Deresi’nden 100 metre yükseklikte bulunan bir kayanın üzerinde enfes bir konuma sahip. Hani masallarda tepenin en uç noktasında bir kale olur ya. Hah işte, Zil Kale onlardan biri.

Uzaktan bakıldığında adeta dağın tepesine konmuş şahini andıran Zil Kale, ihtişamlı duruşuyla ziyaretçilerini etkilediği kadar, bölgenin tarihi geçmişinde de oldukça önemli bir yere sahip.

5. veya 6. yüzyılda inşa edildiği düşünülen yapının bugünkü haline gelmesinin 13. yüzyılda gerçekleştiği tahmin ediliyor. Bizans ve Osmanlı dönemlerinde tehlikelere karşı gözetleme kulesi olarak kullanılan yapının ilk adı Zir Kale olarak kayıtlara geçmiş. Zamanla evrilerek günümüzdeki ismini alan Zil Kale, bölgenin en popüler turistik noktalarından.

Açıkçası bu popülariteyi de sonuna kadar hak ediyor. Tahmin edebileceğiniz üzere kalenin içerisinden gördüğünüz manzara eşsiz bir güzelliğe sahip. Yani sırf manzarası için bile gelinir. Yolu gayet güzel, özel aracınızla ile kalenin dibine kadar ulaşabilirsiniz. Giriş ücreti 3 TL.

Palovit Şelalesi*

Palovit Şelalesi

Palovit Şelalesi, Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan bir diğer doğal güzellik. Rize’nin debisi en yüksek şelalelerinden biri olma özelliğine sahip olan Palovit, Ayder Yaylası’na gelen turistlerin uğrak noktalarından biri. Eh siz de eksik kalmak istemeyeceğinize göre, listenize burayı da mutlaka ekleyin.

Palovit Şelalesi’ne ulaşmak için Çamlıhemşin-Çat yolunu takip etmeniz gerekiyor. Bu yol üstünde ilerlerken yaklaşık 19 kilometre sonra şelalenin tabelasını göreceksiniz. Tabelanın gösterdiği yola girdikten yaklaşık 4 kilometre sonra ise Palovit’e ulaşıyorsunuz. Yalnız şimdiden uyarayım. Şelaleye giden yok oldukça dar ve bozuk olduğundan, o 4 kilometre pek kolay bitmiyor.

Fakat sonunda gördüğünüz manzaraya değiyor. Birbirine çok yakın ağaçların arasından tüm kuvvetiyle aşağıdaki gölete dökülen suya yaklaştıkça biraz ıslanıyorsunuz ama bir kartpostalın içinde duruyormuş hissi bütün olumsuzlukları unutmanıza yetiyor da artıyor bile.

Mikron Köprüsü

Mikron Köprüsü

19. yüzyılda Osmanlı Devleti tarafından Fırtına Deresi üzerine yaptırılan Mikron Köprüsü, tip olarak Şenyuva ve Goboş ile hemen hemen aynı. Yüksekliği 12 metre ve uzunluğu 30 metre olan bu yapı, Çamlıhemşin ile Ayder Yaylası arasındaki yolun üzerinde bulunuyor. Bu yüzden Mikron Köprüsü, Ayder Yaylası gezilecek yerler listesine de otomatikman girmiş oluyor.

Pokut Yaylası*

Pokut Yaylası

Ayder Yaylası’nın çevresinde gezilebilecek birçok yayla var. Ancak bunların arasında en meşhur olanı Pokut Yaylası. Deniz seviyesinden 2.170 metre yükseklikte yer alan Pokut Yaylası, bölgeye gelen turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri. Yeşilin her tonuna, bulutların en yakınına, çiçeklerin en güzeline ev sahipliği yapan yayla, bu ilgiyi fazlasıyla hak ediyor bence.

Sizin de şimdiden Pokut Yaylası’nı Ayder’de gezilecek yerler listenize eklediğinizi görür gibiyim. O yüzden ufak bir uyarı yapmak istiyorum. Biliyorsunuz Karadeniz yaylaları kış aylarında bembeyaz karlarla kaplı olur. Ulaşımı da pek bir zordur.

Şahsen şubat ayında gittiğim için başınıza neler gelebileceğini az çok tahmin edebiliyorum. O yüzden mümkünse Mayıs-Ekim ayları arasında gelin buralara. Yok mecbur kışın gideceğiz diyorsanız, yaylaya çıkma hayallerine kapılmadan önce yol durumunu mutlaka öğrenin.

Ayder Kaplıcaları

Ayder Kaplıcaları

Yazının başında da bahsettiğim Ayder Kaplıcaları, bölgenin keyfinize keyif katma merkezi. Yaylanın merkezinde, 2.450 metre kare alana kurulu bu tesis işletme izni alındıktan sonra sağlık merkezi olarak 4 mevsim hizmet vermeye başlamış. 55 derecelik sıcak, berrak ve kokusuz suyun birçok eklem hastalığı ve romatizmal rahatsızlıklara iyi geldiği söyleniyor. Buraya sırf kaplıca suları için günübirlik ziyaretler yapanlar bile var.

Bonus: Ayder’de Yapılacak Aktiviteler

Ayder Yaylası doğanın tüm güzelliklerini ziyaretçilerine cömertçe sunarken, yapılacak aktiviteleri de beraberinde getiriyor aslında. Bölgede yapabileceğiniz aktiviteleri aşağıda sıraladım, ilginize göre seçmek size kalmış.

  • Yaylalar, göller ve şelalelerden oluşan günübirlik doğa turları
  • Doğa turunun atv ile safari turu şeklinde yapılması
  • Heliski (Kayakçıların helikopterlerle Kaçkar Dağı’nın tepelerine bırakılması ve buradan dağın eteklerine serbest şekilde iniş)
  • Ayder Kaplıcaları’nda keyif
  • Rafting
  • Trekking
  • Zipline

Yukarıda Ayder Yaylası’nda gezilecek yerler sorusunun cevabını mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin. 

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu