Bartın’da Gezilecek Yerler
Bartın, Türkiye‘nin en sakin şehirlerinden biri. Gezginlerin doğal güzellikleri için tercih ettiği Bartın’da gezilecek yerler hakkında bilgileri bu yazıda paylaştım.
Batı Karadeniz’in tüm güzelliklerini gözler önüne seren yerlerinden biri olan Bartın’da mavinin ve yeşilin muhteşem uyumu kesinlikle görülesi. Zaten Bir Karadeniz şehri olduğu her halinden belli olan Bartın’ın özellikle şelalelerinin yeri apayrı.
Öyle ki, şehrin akarsuları Yunan mitolojisinde bile ayrı bir öneme sahip. Hatta o dönemlerde şehre Yunan mitolojisinde sular tanrısı anlamına gelen Parthenion ismi konulmuş. Şu anda da Bartın Çayı hem yerli halkın hem de gezginlerin göz bebeği gibi.
İçerik:
Bartın’da Gezilecek Yerler Haritası
Aşağıda Bartın’da gezilecek yerler haritasının ekran görüntüsünü paylaştım. Ayrıca resmin altındaki linke tıklayarak haritayı Google Maps’te de açabilirsiniz.
Bartın’da Gezilecek Yerler Listesi
Bartın’da gezilecek yerler oldukça keyifli. Çünkü Bartın ve çevresinde görülmesi gereken yerler listesinin neredeyse tamamı doğal güzelliklerden, parklardan, bahçelerden oluşuyor. Anlayacağınız burası adeta huzurun adresi gibi.
Ayrıca Bartın gezgin dostu bir şehir. Şehir merkezinde her yer yürüme mesafesinde. Benim listemde bulunan yerler ise araçla en fazla 30 dakikalık mesafede. Bu yüzden yorucu olmayan oldukça dinlendirici bir kaçamak sizleri bekliyor.
Ayrıca şehir merkezine yakın konumda bulunan köylerden birine de olsa gitmenizi mutlaka tavsiye ederim. Emin olun bu şehrin kültürünü anlamanız için en güzel seçeneklerden biri bu. Zaten köylüler o kadar tatlı dilliler ki içinizin ısındığını hissedeceğinize eminim…
E artık siz de hazırsanız Bartın’da gezilecek yerler listemize başlayabiliriz!
Amasra
Batın’ın tatlı mı tatlı küçük kasabası Amasra, ölmeden önce mutlaka görülmesi gereken sahili ili gelenleri büyülüyor. Bu sahil kasabası yeşilin ve mavinin ahengiyle öyle güzel bütünleşmiş ki Fatih Sultan Mehmet bile av amacıyla kenti ziyaret ediyormuş.
Hatta Fatih Sultan Mehmet Amasra’yı öyle çok seviyormuş ki şehre Dünyanın göz bebeği diyormuş. Bu sebeple de Cenevizlilere ait bu şehri hiç savaşmadan kale komutanına haber gönderip almış. Böylelikle de kent bizim sınırlarımıza girmiş.
Balamba Tabiat Parkı
Balamba Tabiat Parkı Bartın’ın şehir merkezinde konumlandırılmış ve yürüyerek bile ulaşımı oldukça kolay bir park. Yani park şehrin içinde yeşilin her tonunu öne çıkaran doğa manzaraları ile ön plana çıkıyor.
Parkın içinde ise çocuk oyun alanlarından tutun da voleybol sahalarına, yeme içme alanlarına kadar her şey ince ince düşünülmüş. Hatta parkın içinde çeşitli organizasyonlar için bile alanlar bulunuyor.
Burada çocuk seslerinin birbirine karıştığı o capcanlı melodi eşliğinde yürüyüşler yapıp güzel bir gün geçirmek Balamba Tabiat Parkında mümkün.
Blog’da Bartın gezisi yapmaya karar verenlere yardımcı olacağını düşündüğüm bir çok içerik bulunuyor. Aşağıdaki linklerden diğer yazılarıma da göz atmayı ihmal etmeyin!
Bartın Otelleri – Bartın’da Nerede Kalınır? En İyi 10 Alternatif
Bartın Yemekleri – Bartın’da Ne Yenir, Nerede Yenir?
Bartın Nerede, Bartın’a Nasıl Gidilir?
Ahatlar Tabiat Parkı
Ahatlar Tabiat Parkı, Ahatlar Köyü’nde bulunuyor. Zaten parkın ismi de buradan geliyor. Sınırları belli olmayan bu parkın içinde mis gibi havayı istediğiniz kadar içinize çekip doğa yürüyüşlerine çıkabilirsiniz. Hatta parktan daha da aşağıya inerseniz deniz kenarına da çıkabilirsiniz.
Küre Dağları Milli Parkı
Plato özelliği bulunan Küre Dağları Milli Parkı’nın sınırları Bartın Çayı’ndan Kızılırmak’a kadar uzanıyor.
Diğer ismi olarak İsfendiyar Dağları olarak bilinen Küre Dağları’nın içinde akarsulardan tutun da makii kayalık, çayır, akarsu gibi birçok doğa harikası bulunuyor. Bunun yanında bir çok hayvana da ev sahipliği yapan Milli parkta yaban hayatı da oldukça dikkat çekici.
Küredağları içinde bulunan Yaralıgöz Dağı ise bu sınıf içindeki en yüksek olan dağ. Daha bir çok özelliği ile de Dünya Doğayı Koruma Vakfı tarafından korunan parkta görmeden ölmeyin diyebileceğim birçok doğal güzellik bulunuyor. Özellikle de burada kamp yapabileceğinizi de hatırlatmakta fayda var.
Göldere Şelalesi
Göndere Şelalesi Kurucaşile ilçesinin Karaman Köyü’nde bulunuyor. Yerli halk tarafından Çambu Şelalesi olarak bilinen şelale trekking, motokros, bisiklet turu gibi birçok aktiviteye ev sahipliği yapıyor.
Anlayacağınız burası hem tatil yapıp güzel yerler keşfetmek hem de spor yapmak isteyenler için bulunmaz hint kumaşı gibi.
Ayrıca burada taptaze balıkların tadına bakmak, doğa harikası koyların keyfini çıkarmak da şelalenin en güzel yanlarından biri. Tüm bunların yanında fotoğraf safarisine katılabilir, şelalenin hemen yanında bulunan plajlarda denize de girebilirsiniz.
Ulukaya Şelalesi
Yaklaşık 20 metre yükseklikten çağlayarak akan Ulukaya Şelalesi, Ulus çayı ile birleşiyor. Döküldüğü noktada gölet oluşturan şelale oluşturduğu doğa harikası görüntüsü ile insanı adeta mest ediyor.
Burada herhangi bir işletme alanı bulunmuyor ancak yürüyüşler yapmak oturup sadece buz gibi akan şelaleyi izlemek ve suyundan içmek bile huzur niteliğinde. Hatta ve hatta bir rivayete göre bu şelalenin suyunu içen kişinin aşk acısını unutacağı söyleniyormuş.
Tüm bunların yanında burada piknik yapabileceğinizi hatta trekking bile yapabileceğinizi unutmamanızı da tavsiye ederim.
Gergece Şelalesi
Bartın denilince akla ilk gelen doğal güzelliklerin şelaleler olduğundan defalarca bahsettim zaten siz de artık anlamışsınızdır. Gergece Şelalesi de bu doğa harikalarından sadece biri. Amasra’ya oldukça yakın bir konumda bulunan şelale Yeşilkaya Köyünde bulunuyor.
Doğa ile iç içe olmayı sevenler için kaçınılmaz adreslerden biri olan Gergece Şelalesi’nde doğa yürüyüşlerinin tadının bambaşka olduğunu söyleyebilirim…
Bartın Irmağı
Bartın Irmağı deniz taşımacılığına olan katkıları ile şehrin en önemli ırmaklarından biri. Ancak bence ırmağı en ilgi çekici kılan yanı oldukça ikonik bir yapı olması. Öyle ki ırmak şehri adeta çevreleyerek yayılmış. Anlayacağınız kesinlikle görüp insana o iyi hissettiren hissine kapınılası bir yer.
Irmağın kenarında kendinizle başbaşa kalıp kafa dinleyebileceğiniz yürüyüşlere çıkabilir ya da sevdiklerinizle uzun sohbetler eşliğinde piknik yapıp bu atmosferin keyfini çıkarabilirsiniz. Ayrıca burada balık tutmanın da ayrı bir zevki olduğunu söyleyebilirim.
Uluyayla
Uluyayla, Bartın’ın Ulus ilçesine yaklaşık 27 kilometre uzaklıkta konumlanmış. Eğimli bir arazide yerini almış olan yayla adeta yeşilliklere kucak açmış gibi.
Öyle ki sayısına ulaşamayacağınız kadar çeşit ve türde ağaçlar bulunuyor bu yaylada. Hatta öyle güzel görüntülere ev sahipliği yapıyor ki anın tadını mı çıkarsanız küçük ve tatlı anılar bırakmak için fotoğraf kareleri mi çekseniz bilemiyorsanız…
Ayrıca yaylanın hemen yamacında bulunan Eldeş Vadisi’nde profesyonel trekking yapma imkanı olduğunu da unutmamanızı tavsiye ederim.
Gürcüoluk Mağarası
Bartı’nın güzel mi güzel ilçesi Amasra’ya yaklaşık 32 kilometre uzaklıkta bulunan Gürcüoluk Mağarası, Makaracı Köyü’nde bulunuyor. Bu mağaranın içinde bulunan sarkıtlar sütunlar insanı adeta bambaşka bir atmosfere sürüklüyor.
Mimari anlamda üçgenimsi bir yapıya sahip olan mağarada grili kremli 15 oda bulunuyor. Bence bu doğal yapı hissettirdiği muhteşem atmosferi ile Bartın’da gezilecek yerler listenizde mutlaka yerini almalı.
Bu yazımda Bartın’da gezilecek yerler hakkında tüm detayları vermeye çalıştım. Yazımı faydalı bulduysanız ve arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz, aşağıdaki paylaşım butonlarını kullanabilir, eksik gördüğünüz veya sormak istediğiniz bir şey olursa da yorum olarak yazabilirsiniz.