Gri Pasaport (Hizmet Pasaportu) Nedir, Kimlere Verilir? Gri Pasaport Nasıl Alınır?

Gri pasaport (hizmet pasaportu), bir çok yönüyle yeşil pasaport ile benzerlikler taşısa da aslında daha farklı bir pasaport türü. Gri pasaport ile ilgili bilgileri derlediğim bu yazımın  içeriğinde aşağıdaki sorulara yanıt bulabileceksiniz:


Diğer Pasaport Türleri Hakkında Bilgiler İçin Aşağıdaki Yazıma Göz Atın.

Pasaport Nasıl Çıkarılır? – Pasaport Alma İşlemleri & Gerekli Evraklar & Pasaport Ücretleri – Adım Adım Rehber


ÖNEMLİ UYARI: 2 Nisan 2018 tarihi itibariyle pasaport başvuru işlemlerinin Emniyet Müdürlüğü’nden alınıp Nüfus Müdürlüğü’ne verilmesi süreci tamamlandı. İnternet üzerinden pasaport randevu işlemleri Nüfus Müdürlüğü’nün “randevu.nvi.gov.tr” sitesinden yapılıyor.


Gri Pasaport Nedir?


Gri pasaport, hizmet pasaportu olarak da biliniyor. 5682 nolu pasaport kanunua kapsamında verilen bu pasaport türüne yalnızca devlete hizmet amaçlı yurt dışına gidenlerin sahip olabiliyor. Devlet memurlarının sadece görev sürelerini kapsayan dönemlerde edindiği hizmet pasaportu, birçok ülkeye vizesiz giriş imkanı sağlıyor.

Yani bu pasaport türü, üst düzey devlet memurlarına verilen bir görev pasaportu. Bu yüzden hizmet pasaportu sahibi olanlar şahsi işleri ya da tatilleri için bu pasaport türünü kullanamıyorlar.


Gri Pasaport Kimlere Verilir?


Yukarda da bahsettiğim gibi devlet işi için yurt dışına çıkacak ancak, yeşil ya da siyah pasaporta sahip olmayan devlet çalışanlarına veriliyor. Genel olarak durum böyle. Detaylarıyla hizmet pasaportu kimlere verilir aşağıda maddeler halinde bulabilirsiniz:

  • Hükümet tarafından, hususi idarelerce veya belediyelerce, resmi vazife için yurtdışına gönderilen veya yurtdışında vazifeye alınan memur statüsündeki çalışanlara.
  • Türkiye Cumhuriyeti’nin üyesi bulunduğu milletler arası kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlara.
  • Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyeti tarafından görevlendirilenlere.

Aile Sebebiyle Gri Pasaport Alınabilir mi?


Evet, bazı aile bireylerine de bu pasaport türünden çıkarttırılabiliyor. Peki kim bu bireyler?

  • Pasaport sahibi olan kişinin eşi.
  • Henüz 18 yaşını geçmemiş yani reşit olmayan çocuklar.
  • Ebeveyn ile ikamet eden, bekar, işsiz ya da öğrenci olan 25 yaş altı çocuklar.
  • Yaş sınırı olmaksızın zihinsel, ruhsal, bedensel engelli çocuklar eğer pasaport sahibi ile ikamet ediyor ise aynı pasaport türünden çıkarttırabilir (Devlet hastanesinden engellerine dair rapor alınması şartı ile).

Gri Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?


Pasport çıkartmak için ilk iş size en yakın il nüfus müdürlüğünden pasaport başvurusu için randevu almak. Sonrasında pasaport başvuru randevu gününüze kadar pasaport çıkarmak için gerekli olan evraklarınızı tamamlamalı ve hizmet pasaportu çıkarmak için gerekli olan ücreti ödemeniz gerekiyor.

Hizmet pasaportu çıkarttıracak olanlar pasaport harç ücreti ödemek ile yükümlü değiller. Sadece pasaport defter bedelini ödenmeli ve tahsil edilmiştir kaşeli dekontu almanız yeterli. Ayrıca tahsilatı yapan memurun ıslak imzası da dekontun üzerinde bulunmalı. Bu konuya fazlasıyla dikkat ediliyor.

Son olarak bu pasaport türüne başvurmak için randevu alınırken dikkat edilmesi gereken 2 husus daha var:

  • Gideceğiniz ülke hizmet pasaportundan vize istemiyor ise gidiş tarihinizden 15 gün öncesine başvuru için randevu almanız yeterli.
  • Gideceğiniz ülke bu pasaport türünden vize istiyor ise gidiş tarihinizden 25 gün önce başvuru yapmalısınız.

Öncesinde gelen başvurular değerlendirmeye alınmıyor.


Gri Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Neler?


  • Talep edenin mensubu bulunduğu kurumdan onaylanmış pasaport talep formu (2 sayfalık formu önlü arkalı aynı kağıda basılmış olmalı).
  • Nüfus cüzdanı aslı (yanında bir de fotokopisini bulundurmakta fayda var).
  • 2 adet biometrik fotoğraf.
  • Maliye Bakanlığınca her yıl belirlenen tutarın yatırıldığına dair kaşeli ve ıslak imzalı pasaport defter bedeli dekontu.
  • Varsa eski pasaportunuz.

Pasaport çocuklar ya da engelli bireyler için çıkartılacaksa;

  • Reşit olmayan veya engelli vatandaşların kanuni temsilcilerinden muvafakatname* (noterlerde ya da İl Nüfus Müdürlükleri’ndeki pasaport bürolarında düzenletebilirsiniz).
  • Öğrenciler için öğrenim belgesinin aslı.
  • Engelli bireyler için sağlık kurulu raporu ve vasi kararı aslı.

*Not: Eşler evli ise ikisinin de muvafakatnamesi, ayrı ise velayet sahibinin muvafakatnamesi (velayet kararı da yanınızda bulundurulmalı).


Gri Pasaportun Çıkması Ne Kadar Sürer?


Bu pasaport türü diğer pasaport türlerine göre daha hızlı teslim ediliyor. Örneğin bordo pasaportun size gelmesi 15 gün sürebiliyorken, hizmet pasaportu 2 gün içerisinde elinize geçmiş oluyor.


Gri Pasaportun Kullanım Süresi Ne Kadardır?


Hizmet pasaportunun geçerililik süresi genellikle 5 yıldır. Her 5 yılda bir yenilenmesi ve görev süresinin bitişiyle beraber çalıştığınız kuruma teslim edilmesi gerekir. Kurum tarafından da ilgili il nüfus müdürlüğüne teslim edilir.


Gri Pasaport Yenileme Nasıl Yapılır?


Pasaport yenileme işlemleri artık yapılmıyor. Pasaportunuzun kullanım süresi bitti ise diğer pasaport türlerinde olduğu gibi tarihini uzatmak ve yurt dışı çıkışlarında kullanabilmek için yeni bir pasaport çıkarmanız yapmanız gerekmektedir.


Yukarıda gri pasaport hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu