Öğrenci Pasaportu Nedir? Harçsız Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır?
Öğrenci pasaportu bir seyahat severin başına gelebilecek en güzel şeylerden birisi belki de. İstanbul’da yaşayanlar bilir; işe giderken öğrenci akbili basanlara her zaman çaktırmadan özenilerek bakılır. İşte bu konuda da aynı durum geçerli. Gezginler olarak, pasaport çıkarma veya yenileme işlemleri geldiğinde öğrenci pasaportu için başvuru yapanlara içten içe özenerek bakıyoruz.
Bu yetmezmiş gibi bazı öğrenci arkadaşlarımızın hala daha harçsız pasaport almanın getirdiği nimetlerden faydalanmadığını görüyor, onların adına da üzülüyor, hatta kahroluyoruz.
İşin şakası bir tarafa 25 yaşınız dolmadan, ister tatil, ister eğitim hangi amaçla olursa olsun öğrenci pasaportu almanın artılarından faydalanın istiyorum. Bu yüzden sizin için detaylı bir yazı hazırladım. İçerikte şunları bulabileceksiniz:
Diğer Pasaport Türleri Hakkında Bilgiler İçin Aşağıdaki Yazıma Göz Atın.
ÖNEMLİ UYARI: 2 Nisan 2018 tarihi itibariyle pasaport başvuru işlemlerinin Emniyet Müdürlüğü’nden alınıp Nüfus Müdürlüğü’ne verilmesi süreci tamamlandı. İnternet üzerinden pasaport randevu işlemleri Nüfus Müdürlüğü’nün “randevu.nvi.gov.tr” sitesinden yapılıyor.
Öğrenci Pasaportu Nedir?
Öğrenci pasaportu özetle, albenisi çok olan, akarı kokarı olmayan, ‘’ahh be keşke öğrenci olsam’’ dedirten, kesinlikle alıp dünyayı keşfe çıkmalık bir pasaport türüdür.
Ayrıca bu nimetten faydalanmak için öyle çok fazla para ödemenize de gerek yoktur. Öğrencilik nedir iyi biliriz. Devletimiz de biliyor olacak ki 25 yaşın altındaki tüm öğrencilerin bordo pasaport başvurularından harç ücretini talep etmiyor. Yani sadece defter bedelini ödeyerek harçsız pasaport alabilirsiniz.
Son olarak, siz 25 yaşın altında ve öğrenci iseniz, değişen kanun sayesinde “canım pizza çekti” bahanesini öne sürerek bile İtalya’ya gitmek üzere harçsız pasaportunuzu çıkartabilirsiniz. Yani okul ile ilgili herhangi bir sebep gösterme şartı artık yok! Keyfini çıkarın.
Öğrenci Pasaport Ücretleri Ne Kadar?
Yukarıda da belirttiğim gibi 25 yaş altında ve öğrenci olanlar, ister tatil ister eğitimli amaçlı olsun harç ödemesi yapmadan bordo pasaport çıkartabiliyor. Yani, sadece pasaport defter bedelini ödeyerek pasaport sahibi olabiliyorsunuz.
Evet gençler, bu haberle birlikte tatil planlarınızı yapmaya başlayabilirsiniz. Vizesiz gidilebilen ülkeler bana göre tam öğrenci işi patatesli yumurta tadında. Tabi siz şimdiden hangi ülkelere gidebiliriz acaba diye düşünmeye başladınız bile.
Hiç dert etmeyin, Avrupa ülkelerinin bir çoğu hala Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istese bile, vizesiz gezebileceğiniz harika destinasyonlar da var. Tam listeye pek yakında yazacağım bordo pasaport ile vizesiz seyahat edilebilecek ülkeler yazısında bulabileceksiniz. Linkini buradan da paylaşacağım.
Açık Öğretimde Okuyanlar Öğrenci Pasaportu Alabilir mi?
Öğrenci pasaportu konusunda en çok sorulan sorulardan birisi de açık öğretim öğrencilerinin bu avantajlı pasaport türünden yararlanıp yararlanamadığı. Sevinerek belirtiyorum ki açık öğretim okuyan 25 yaş altı öğrenciler de bu güzel hizmetten faydalanabiliyorlar. Yani aynı şartlar onlar için de geçerli. Öğrenci belgenizi aldığınız an pasaportunuzu alabilmeniz için önünüzde hiçbir engel kalmıyor.
18 Yaşından Küçük Olanlar Öğrenci Pasaportu Alabilir mi?
Evet, 18 yaşından küçük olan öğrenciler için de bu hak tanınmış. Ancak henüz reşit olmadıkları için bazı şartları var. Onlar da şöyle:
- Öncelikle 18 yaşını doldurmamış olanların pasaport çıkarmak için başvuru yaparken yanlarında ebeveynlerinin bulunması gerekiyor. Evet, her ikisinin de.
- İkinci olarak, 18 yaşından küçükler için de pasaport en fazla 5 yıllık süreyle çıkartılabiliyor. Daha fazla olmamasının sebebi hem 25 yaş sınırının bulunması hem de bu yaşlarda insan görünümündeki değişimin çok hızlı olması.
- Üçüncü ve son olarak, başvuru yapacak olanların yanlarında mutlaka okullarından aldıkları veya e-devletten çıkarttıkları öğrenci belgesinin bulunması gerekiyor.
18 Yaşından Büyük Olanlar Nasıl Öğrenci Pasaportu Alır?
18 yaşından büyük öğrenciler için pasaport çıkarma işlemleri biraz daha kolay. En azından kendi başlarına gidip başvurularını yapabiliyorlar. Bu konuda esas olay 25 yaş sınırı. Yaşınızı doldurmanıza kaç sene kaldıysa öğrenci pasaportunuzu o zaman dilimi için çıkartabiliyorsunuz. Yani, 19 yaşındaysanız 6 yıllık, 24 yaşında iseniz 1 senelik pasaporta başvurabiliyorsunuz.
Öğrenci Pasaportu İçin Gerekli Belgeler Neler?
Biliyorum evrak işleri hep sıkıcı, hele öğrenciyken bunları toparlamak çok çok daha sıkıcı bir hal alıyor ama güzel şeylere ulaşmak için hep bir emek sarf etmek gerekiyor. Neyse ki pasaport çıkarma işlemleri ülkemizde sorunsuz bir şekilde ilerliyor. Yani, başvuru için gerekli belgeler ile birlikte tam zamanında başvuru yerinde olmanız yeterli. Peki nelerdir bu evraklar:
- Nüfus cüzdanı aslı: Üstünde TC Kimlik numaranız ve eğer 15 yaşından büyükseniz fotoğrafınız mutlaka bulunmalı.
- 2 adet biometrik fotoğraf: Gülümsemeden çekilmesi gereken, yüzünüzün daha net görülebildiği yani aslında vesikalık fotoğrafın somurtuk kardeşi biometrik fotoğraf.
- Varsa eğer eski pasaportunuz: Onu sizden alıp bir güzel delgeçle kullanılmaz hale getirdikten sonra tekrar size geri veriyorlar.
- Defter bedeli dekontu: Hadi yine iyisiniz harç bedelinden muafsınız ya, sadece defter bedelini ödediğinize dair dekontu götürmeniz yeterli. Dekontun kaşeli ve ıslak imzalı olması gerektiğini unutmayın.
- Öğrenci Belgesi: Öğrenci belgesini okuldan aldıysanız mutlaka ıslak imzalı olmalı. Eğer e-devletten üzerinden aldıysanız son 60 gün içinde alınmış olmalı.
Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır?
Evraklar tamamsa artık pasaport için randevu alma işlemine geçebilirsiniz. İnternet üzerinden randevu almak için bu adrese giriş yapmanız yeterli.
Randevu alırken bordo pasaportu seçeceksiniz. Randevunuz sırasında öğrenci pasaportu için başvuru yapacağınızı belirterek işlemlerinize devam edebilirsiniz. Sonrasında artık sizin yapacaklarınız bitiyor ve verdiğiniz adrese pasaportunuzun gelmesini bekliyorsunuz. Ortalama olarak pasaport teslim süresi 3-4 gün. şimdiden hayırlı olsun.
Yukarıda öğrenci pasaportu hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.