Trabzon’da Gezilecek Yerler- Trabzon’da Görülecek 20 Yer
Bu içeriğimi, Karadeniz Bölgesi’ne seyahat edecek gezginler için hazırladım. Trabzon’a seyahat etmeyi düşünen gezginler için, Trabzon’da gezilecek yerler hakkında tüm bilgileri paylaştığım yazımı okumaya hazırsanız, hadi başlayalım!
Trabzon, ülkemizin turizm potansiyeli en yüksek şehirlerinden biri. Her yıl yerli yabancı on binlerce turisti kendine çeken bu şehir, gördüğü ilgiyi fazlasıyla hak ediyor açıkçası. Çünkü Trabzon’da gezilecek yerler ve görülecek doğa harikaları oldukça fazla.
Üstelik bunlar sadece şehir merkezine yakın noktalarla da sınırlı değil. Trabzon çevresinde gezilecek yerler de hatırı sayılır kadar çok. Sümela Manastırı, Uzungöl ve Hamsiköy ilk bakışta aklıma gelenler.
Hatta bu listeye, Rize il sınırları içerisinde olmasına rağmen, Ayder Yaylası, Palovit Şelalesi ve Zil Kale gibi yerleri de ekleyebilirim. Çünkü saydığım bu gezilecek yerler Trabzon’a da oldukça yakın.
Trabzon gezisi sırasında işinize yarayabilecek diğer bilgileri bulabileceğiniz içeriklerime de göz atın.
Trabzon Nerede, Trabzon’a Nasıl Gidilir?
Uzun lafın kısası, her zaman hayalini kurduğunuz şöyle enfes bir Karadeniz gezisi planlıyorsanız eğer, gezilecek yerler listenize Trabzon ve çevresinden birçok noktayı eklemeniz gerekecek.
Peki Trabzon’da gezilecek yerler nereler? İşte bu noktada devreye giriyorum ve size Trabzon ve çevresinde gezilecek, görülecek en güzel yerler listem ile karşınıza çıkıyorum. Biraz uzun bir yazı olacak, o yüzden çayınızı, kahvenizi, atıştırmalığınızı alın, okumaya öyle başlayın.
İçindekiler:
- Trabzon’da Gezilecek Yerler Haritası
- Trabzon Merkezde Gezilecek Yerler
- Trabzon Çevresinde Gezilecek Yerler
- Trabzon Yaylaları
Trabzon’da Gezilecek Yerler Haritası
Gezilecek yerlerin bolluğundan bahsettim. O yüzden iyi bir plan yapmak gerekiyor. Aşağıda Trabzon’u gezerken hazırladığım haritanın bir ekran görüntüsünü paylaşıyorum. Ayrıca resmin altındaki linke tıklayarak haritayı Google Maps’te de açabilirsiniz.
Trabzon Merkezde Gezilecek Yerler
Plan yapmanızı kolaylaştırmak için ikinci hareketim listeyi merkezde gezilecek yerler ve çevresinde gezilecek yerler olarak ikiye ayırmak oldu. İlk kısımda merkezde gezilecek yerler var. 1 tam gününüzü ayırırsanız aşağıdaki noktaların hepsini rahatlıkla görebilirsiniz. Sadece en önemli yerleri görmek isterseniz eğer, kendi favorilerimin yanına yıldız işareti ekledim.
1-Atatürk Köşkü*
Trabzon şehir merkezinde gezilecek yerler listesinin ilk sırasında Atatürk Köşkü var. Kostantin Kabayanidis tarafından 19. yüzyılın sonlarında inşa ettirilen köşk, Avrupa mimarisinin etkilerini günümüze yansıtıyor.
Burayı özel kılan şey ise Atatürk’ün Trabzon’a yaptığı ziyaretler sırasında köşkte kalması. Hatta vasiyetini bu köşkte yazmış olması. Köşkün içerisinde Atatürk’ün kullandığı bir çok eşya sergileniyor. Ayrıca üzerinde çalıştığı Türkiye haritasını da görebiliyorsunuz.
Soğuksu bölgesinde yer alan Atatürk Köşkü, ziyaretçilerine bir yandan duygusal anlar yaşatırken, bir yandan da ağaçlarla çevrili bahçesi ve estetik mimarisi ile gözlerine hitap ediyor. Ayrıca köşk, Trabzon’u tepeden gören enfes bir şehir manzarasına da sahip.
Trabzon Atatürk Köşkü Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
- Haftanın 7 günü ziyarete açık.
- 15 Ekim – 15 Nisan tarihleri arasında 08:00 – 17:00
- 15 Nisan – 15 Ekim tarihleri arasında 08:00-19:00
- Giriş ücreti sivil 10 TL, öğrenci 5 TL
- Müze kart geçerli değil
Adres: Altındere Mahallesi, Altındere Vadisi
2-Ayasofya Müzesi (Ayasofya Kilisesi)*
Trabzon’da bulunan en önemli tarihi eserlerden biri olan Ayasofya Kilisesi, Bizans İmparatorluğu döneminde inşa ettirilen kiliselerin en güzel örneklerinden biri. Trabzon sahil yolu üzerinde bulunan Ayasofya Kilisesi zaten hemen dikkatleri üzerine çekiyor.
Ayasofya Kilisesi, Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethetmesinin ardından camiye çevrilmiş. 1. Dünya Savaşı sırasında ise depo, hastane gibi farklı amaçlarla kullanılmış. Daha sonrasında tekrar cami olarak işlev görmeye başlamış.
Bu tarihi yapının müze olarak ziyarete açılması ise 1964 yılında gerçekleşmiş. 2013 yılına gelindiğinde ise tekrar cami olarak ibadete açılmış. Günümüzde bir kısmı cami, bir kısmı ise müze olarak kullanılıyor.
Bizans mimarisi ve Selçuklu taş işlemeciliğinin güzel örneklerini görebileceğiniz Ayasofya Müzesi, içerisinde bulunan freskleri ve tarihi çan kulesi ile Trabzon’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.
Trabzon Ayasofya Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
- Haftanın 7 günü ziyarete açık.
- 09:00-17:00
- Giriş ücreti 8 TL
- Müze kart geçerli değil
Adres: Fatih Mah., Zübeyde Hanım Cad.
3-Bakırcılar Çarşısı
Doğu Karadeniz Bölgesi, bakır madeninin bolca bulunduğu topraklara sahip. Hemen her şehrinde bir bakırcılar çarşısı bulunması da bu durumdan ötürü. Elbette Trabzon’da bu konuda geri kalmamış.
Trabzon şehir merkezinde bulunan bakırcılar çarşısı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde saraylara gönderdiği ürünler ile meşhurken, günümüzde turistlerin hediyelik eşya bakmak için yoğun ilgi gösterdiği noktalardan. Listenizde bulunmasını tavsiye ederim.
Trabzon Bakırcılar Çarşısı Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
- Haftanın 7 günü açık
Adres: Çarşı Mah. Alacahan Sokak
4-Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı)*
Rum banker Kostaki Teophylaktos tarafından 1900’lü yılların başlarında bugünkü Zeytinlik Caddesi mevkiine inşa ettirilen Kostaki Konağı, günümüzde Trabzon Müzesi olarak turistlerin ziyaretine açık.
Konağın İtalyan bir mimar tarafından dizayn edildiği biliniyor. Bu yüzden yapımında İtalya’dan getirilen malzemeler kullanılmış.
Kostaki Konağı’nın içerisinde arkeolojik ve etnografik eserlerle birlikte konağın orjinal halini ziyaretçilere sunan bir bölümü de var. Bu tarihi yapıyı ön plana çıkaran bir diğer özellik ise milli mücadele yıllarında karargah olarak kullanılmış olması.
Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı) Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
- Haftanın 7 günü ziyarete açık.
- 15 Ekim – 15 Nisan tarihleri arasında 08:00 – 17:00
- 15 Nisan – 15 Ekim tarihleri arasında 08:00-19:00
- Giriş ücreti 10 TL
- Müze kart geçerli
Adres: Cumhuriyet Mahallesi, Şehit Onur Fikret Dülger Caddesi, No:10
5-Trabzon Kalesi
Şehir merkezinin en yüksek noktasında bulunan Trabzon Kalesi, kentin en eski tarihi yapılarından biri. İlk yapılışı MÖ 4. yüzyıl Roma Dönemi’ne tarihlenen kale, Fatih Sultan Mehmet’in kenti fethetmesiyle genişletilmiş.
Yukarı Hisar, İç Kale, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olmak üzere dört bölümden oluşan kalenin surları, Tabakhane ve Zağnos vadileri arasında kalan yüksek kaya kitlesini çevreliyor. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde de yer bulan Trabzon Kalesi, şehir merkezinde gezilecek tarihi yapıların başında geliyor.
Trabzon Kalesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
- Haftanın 7 günü ziyarete açık.
- 09:00-17:00
Adres: Ortahisar, Burç Sk.
6-Trabzon Tarih Müzesi
Trabzon gezilecek yerler yazıma kentin tarihine ışık tutan bir müze ile devam ediyorum. Trabzon Tarih Müzesi, içerisinde bulundurduğu Osmanlı ve Cumhuriyet dönemini anlatan eserler ile ziyaretçilerini adeta bir zaman yolculuğuna çıkarıyor.
Özellikle Trabzon’un milli mücadele yıllarındaki durumunu yansıtan yazışma belgeleri ve fotoğraflar ile dikkat çeken tarih müzesi, bölgedeki en kapsamlı arşive sahip müzelerden biri olarak ön plana çıkıyor.
Trabzon Tarih Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
- Haftanın 7 günü ziyarete açık.
- 09:00-17:00
Adres: Ortahisar, Sarayatik Cami Sk., 61030
7-Trabzon Şehir Müzesi
Trabzon Şehir Müzesi, Trabzon’un tarihini anlatan bir diğer müze. Ancak burası ziyaretçilerini çok çok daha geçmişe, MÖ 2000’li yıllara kadar götürüyor. O tarihlerden günümüze kadar bölgede yaşamış uygarlıklara ait eserlerin sergilendiği müzede, sosyal yaşamdan da kesitler sunuluyor.
Yapımı tam üç yıl süren ve Trabzon’un düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıldönümünde ziyaretçilere kapılarını açan müze, şehrin en hareketli noktalarından biri olan Kahramanmaraş Caddesi üzerinde yer alıyor.
Trabzon Şehir Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
- Haftanın 7 günü ziyarete açık.
- 08:30-17:30
- Giriş ücreti sivil 7 TL, öğrenci 3 TL
- Müze kart geçerli değil
Adres: Kemerkaya Mh. Kahramanmaraş Cd. N.14
8-Ortahisar Büyük Fatih Camii
Trabzon, Bizans İmparatorluğu zamanında önemli bir konumda bulunduğu için şehirde bu dönemden kalma birçok tarihi yapı bulunuyor. Bunlardan biri de 1461 yılında Trabzon’un fethedilmesinden sonra camiye dönüştürülen Altınbaşlı Meryem Kilisesi.
Günümüzde Ortahisar Büyük Fatih Camii olarak ibadete açık olan bu tarihi eser, kilise olduğu dönemlerde kentin baş katedrali konumundaymış. Tipik bir kilise mimarisine sahip olan yapı, içerisinde bulunan Osmanlı dönemine ait ceviz ağacı minber ve taş mihrabı ile görülmeye görülmeye değer.
Ortahisar Büyük Fatih Camii Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
- Haftanın 7 günü ziyarete açık.
Adres: Ortahisar, Fatih Cami Sk. No:6
9-Ortamahalle Akçaabat*
Trabzon’un Safranbolusu olarak bilinen Ortamahalle, Akçaabat ilçesi sınırları içerisinde kalmasına rağmen merkezde gezilecek yerler listemde bulunuyor. Çünkü burası şehir merkezine araba ile sadece 10 dakika mesafede.
Safranbolu yakıştırmasından anlayacağınız üzere, Ortamahalle Osmanlı döneminden kalan konakları ile meşhur. Kentsel sit alanı olarak ilan edilen mahalle, günümüzde Trabzon’da gezilecek yerler arasında en çok turist çeken noktalarından biri.
Kafe olarak hizmet veren konaklarında bir şeyler yiyip içmek, Akçabaat manzarasının tadını çıkarmak burada yapılabilecek en güzel şeylerden.
10-Boztepe*
“Akçabat manzarasını nereden izleyebileceğimizi anlattın, Trabzon manzarasını nereden izleyeceğiz” dediğinizi duyar gibiyim. Bunun için en uygun adres Boztepe. Şehri ayaklarınızın altına seren Boztepe’ye çıkıp Karadeniz’e karşı sıcak çayınızı yudumlamak, Trabzon gezisinin olmazsa olmazlarından. Trabzon’da gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunsun.
Trabzon Merkezde Gezilecek Diğer Yerler
Merkezde gezilecek yerler yukarıda yazdıklarımla sınırlı değil. Daha geniş vaktiniz varsa aşağıdaki yerleri de görmek isteyebilirsiniz.
- Ortahisar Camii
- Kızlar Manastırı
- Yeni Cumna Camii
- Santa Maria Kilisesi
- Trabzonspor Müzesi
Trabzon Çevresinde Gezilecek Yerler
Yazımın ikinci kısmına Trabzon çevresinde gezilecek yerler ile devam ediyorum. Bu rota da bir önceki gibi dolu dolu. Aradaki tek fark şu. Çevrede görülecek destinasyonlara daha fazla zaman ayırmanız gerekiyor.
Trabzon gezinizin hakkını vermek isterseniz çevresindeki yerlere en az 2 tam gününüzü ayırmanızı ve ulaşımı özel araç ile sağlamanızı tavsiye ederim. Kendi favorilerimin yanına yıldız işareti ekledim.
1-Sümela Manastırı*
Sümela Manastırı, Türkiye tanıtım videolarının olmazsa olmazı. Denizden tam 1150 metre yükseklikte konumlanan manastır, Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı Altındere Köyü sınırları içerisinde bulunuyor.
UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Geçici Listesinde yer alan Sümela Manastırı, ilk olarak 4. yüzyılda inşa edildikten sonra her geçen yıl yeni bölümler eklenerek bugünkü halini almış. Cumhutiyet’in ilanına kadar aktif olarak kullanılan manastır, sonrasında müze olarak ziyaretçilerine kapılarını açmış.
Trabzon şehir merkezinden 49, Maçka’dan ise 19 kilometre uzaklıkta bulunan Sümela Manastırı Trabzon’da gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazlarından. Gitmeden önce manastır hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz, aşağıdaki yazıma göz atmanızı tavsiye ederim.
Sümela Manastırı Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
- Sümela Manastırı haftanın 7 günü ziyarete açık.
- 1 Ekim – 1 Nisan tarihleri arasında 08:00 – 16:00
- 1 Nisan – 1 Ekim tarihleri arasında 09:00-19:00
- Giriş ücreti 10 TL
- Müzekart geçerli
Adres: Altındere Mahallesi, Altındere Vadisi
2-Hamsiköy*
Hiç Trabzon’a gitmemiş olsanız bile çoğunuzun Hamsiköy’ün adını bir kere de olsa duyduğunuzu tahmin ediyorum. Çünkü burası Trabzon’un en ünlü köylerinden biri. Zigana Dağları’nın eteklerine yayılmış Hamsiköy bu popülaritesini sütlacına borçlu.
İsimleri, Hamsiköy, Güzelyayla, Dikkaya, Ciharlı ve Çıralı olan 5 köyün birleşiminden oluşan bu yerleşim yeri Trabzon çevresinde gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazlarından. Vaktiniz varsa mutlaka buraya gelmenizi, enfes Hamsiköy sütlacından tatmanızı tavsiye ederim.
“Peki 1300 metre rakımda bulunan bir köyün adı neden Hamsiköy?” diye soracak olursanız, bu sorunun cevabı ile birlikte köyün sütlacının neden bu kadar leziz olduğunun sırrını da anlattığım yazıma bakmanızı tavsiye ederim.
3-Vazelon Manastırı
Yapımı MS 3. yüzyıla tarihlenen Vazelon Manastırı, Anadolu’nun en eski manastırlarından biri. Aynı vadi içerisinde bulunduğu Sümela Manastırı’ndan daha köklü bir tarihi geçmişe sahip olmasına rağmen bu zamana kadar onun gölgesi altında kalmış durumda.
Bu durumun sebebi ise günümüze kadar herhangi bir restorasyon işlemi görmemiş olan Vazelon Manastırı’nın harabe halinde olması. Hamsiköy’ü listenize aldıysanız eğer, köye 45 dakika uzaklıkta olan Vazelon Manastırı’nı da görmenizi tavsiye ederim.
Adres: Coşandere, Maçka Yolu
4-Uzungöl*
Her ne kadar “o eski halinden eser yok şimdi” ithamlarına maruz kalsa da yine de Trabzon’da gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazı Uzungöl. Bu serzenişlerde haklılık payı yok mu? Var. Hem de fazlasıyla. Fakat yine de Uzungöl’e yapılacak bir geziden keyif almak mümkün.
İşin sırrı gölün çevresinde fazla takılmadan yukarılara, yaylalara doğru çıkmak. Uzungöl’ün manzarasını tepeden izlemek, muhlamanın tadına yukarıda konumlanmış kafelerden bakmak. Böylelikle hem betonlaşmayı mümkün olduğunca görmezden gelme şansınız olur hem de keyifle bir şeyler yiyip içip, dinlenirsiniz.
Üstelik daha fazlası da var. O yüzden, şöyle sağlam bir Uzungöl gezisi yapmak isterseniz aşağıdaki yazıma bakmanızı şiddetle tavsiye ederim.
5-Garaster Yaylası*
Uzungöl’ün çevresinde geçireceğiniz fazladan birkaç saatiniz varsa yakınlardaki yaylalara mutlaka bir uğramalısınız. En popüler olanı hiç şüphesiz Garaster Yaylası. Çünkü Uzungöl bu yayladan bir başka güzel izleniyor.
Garaster Yaylası Uzungöl Manzarası’nın yanında ballı sütüyle de meşhur. Böyle enfes bir manzara eşliğinde ballı süte kimse hayır demez sanırım.
6-Haldizen Yaylası
Haldizen Yaylası, Uzungöl’ün çevresinde bulunan meşhur yaylalardan bir diğeri. Demirkapı ve Karakaya Dağları’nın arasında konumlanan bu yayla çevresinde bulunan buzul krater gölleri ile de meşhur.
Demirkapı Yaylası olarak da bilinen yaylaya Uzungöl’den yaklaşık yarım saatlik bir araba yolculuğu sonrasında ulaşabiliyorsunuz.
7-Aygır Gölü*
Onca zahmete katlanıp Haldizen Yaylası’na kadar geldikten sonra gözü karartıp bir de buzul krater gölü görmek istiyor insan. Siz de benimle aynı fikirdeyseniz Aygır Gölü en güzel alternatiflerden biri.
Deniz seviyesinden tam 2740 metre yükseklikte yer alan bu göl, yerel halk tarafından Anzer Gölü olarak da biliniyor. Burada bir ufak uyarı yapmak istiyorum. Mevsim şartları nedeniyle Aygır Gölü Haziran-Ekim ayları arasında ziyarete en elverişli durumda oluyor. Trekking severlere duyurulur.
8-Hıdırnebi Yaylası
Uzungöl’e kadar gittim ama fazla vaktim yoktu. Trabzon’dan da yayla görmeden dönmek istemiyorum diyorsanız, şehir merkezine en yakın yaylalardan biri olan Hıdırnebi Yaylasını değerlendirmenizi tavsiye ederim.
Hemen yanı başında Kuruçam Yaylası da var ancak Hıdırnebi manzarası ile bir tık önde. Ayrıca Hıdırnebi, 20 Temmuz’da Hıdırnebi Şenliklerine de ev sahipliği yapıyor. Geziniz bu döneme denk gelirse kaçırmayın derim.
9-Çal Mağarası
Trabzon şehir merkezine yaklaşık 1 saat uzaklıkta bulunan Çal Mağarası, dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak bilinmesi ile meşhur. Bugüne kadar yalnızca 8 kilometrelik bir alanına erişilebilen mağaranın 1 kilometrelik kısmı ziyarete açık.
Mağaranın yanından bulunan şelale ve çevresinde bulunan restoranlarda vakit geçirmek de oldukça hoş. Geniş zamanı olanların listelerine eklemelerini tavsiye ederim.
Çal Mağarası Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
- Haftanın 7 günü ziyarete açık.
- 09:00-19:00
- Giriş ücreti sivil 10 TL, öğrenci 5 TL
- Müze kart geçerli değil
Trabzon Yaylaları
Yukarıda Trabzon çevresinde bulunan en meşhur yaylaları yazdım. Ancak elbette liste bunlarla sınırlı değil. Aşağıda detaylıca yazmadığım ama vaktiniz varsa gidip görebileceğiniz diğer yaylaları da paylaşıyorum.
- Kiraz Yaylası
- Şolma Yaylası
- Erikbeli Yaylası
- Kadırga Yaylası
- Lapazan Yaylası
- Karadağ Yaylası
- Sis Dağı Yaylası (Giresun-Trabzon sınırında)
Yukarıda Trabzon’da gezilecek yerler sorusunun cevabını mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.