Çamlıhemşin Gezi Rehberi – Çamlıhemşin’e Gitmeden Bilmeniz Gerekenler


Çamlıhemşin gezi rehberi, yeşil rengin en güzel tonunu misafirlerine saklayan Çamlıhemşin’e gezi hazırlıklarına başlayan gezginler içi kaleme alındı. Yazının içerisinde Çamlıhemşin gezinizi planlamanıza yardımcı olacak bir çok detayı bulabileceksiniz.


Çamlıhemşin, Rize’ye bağlı, Karadeniz’in tüm karakteristik özelliklerini içerisinde barındıran yemyeşil, şirin mi şirin bir ilçe. Burayı meşhur yapan bir diğer özelliği ise, bölgenin en popüler turizm merkezlerinden biri olan Ayder Yaylası’na çok yakın bir mesafede bulunması.

Yani, Ayder Yaylası’na gitme planları yapıyorsanız eğer, Çamlıhemşin’e de bir uğrayacaksınız demektir. Eh, hazır buraya kadar gelmişken Rize’nin en sempatik ilçelerinden birini gezmeden, çevresindeki doğal güzellikleri görmeden dönmek olmaz.

Çamlıhemşin Gezi Rehberi

Bu noktada her zamanki gibi hemen devreye girip, detaylı bir Çamlıhemşin gezi rehberi ile karşınıza çıkıyorum. Çamlıhemşin nerede, nasıl gidilir? Çamlıhemşin’de gezilecek yerler nerelerdir?

Efendime söyleyeyim Çamlıhemşin’de nerede kalınır? Bu soruların hepsinin cevabını aşağıda tek tek paylaştım. Kısacası eksiksiz bir Çamlıhemşin gezi rehberi sizi bekliyor Buyrun başlayalım.

İçerik:

Çamlıhemşin Nerede?

Çamlıhemşin, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en büyük şehirlerinden biri olan Rize’ye bağlı bir yerleşim yeri. Konum olarak sahil kesiminden biraz daha içeride yer alan Çamlıhemşin, Rize şehri merkezinin doğusunda kalıyor.

Çamlıhemşin Rize’ye 65, Trabzon’a ise 144 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Çamlıhemşin haritası

Çamlıhemşin’e Nasıl Gidilir?

Yazının başından beri sık sık belirttiğim gibi, Çamlıhemşin Ayder Yaylası’na oldukça yakın. Bu sayede ilçede her türlü imkan var. Doğal olarak ulaşım alternatifleri de boş. Özellikle yaz aylarında buraya gelen araç sayısı oldukça fazla.

Özel araç, otobüs ve uçak ile Çamlıhemşin’e ulaşım nasıl sağlanır hepsini aşağıda detaylarıyla anlattım.

Çamlıhemşin Yol Tarifi

Çamlıhemşin’e ulaşım oldukça rahat. Çamlıhemşin ilçe merkezine ulaşmak için, Rize’yi geçtikten sonra tabelaları takip etmeniz yeterli.

Bölgenin en popüler turizm merkezlerinden biri olan Ayder Yaylası’na çok yakın olduğu için yollar düzgün ve olumsuz hava koşullarında bile açık. Yol güzergahları şu şekilde.

Rize’den: Çayeli-Pazar-Ardeşen-Çamlıhemşin

Trabzon’dan: Sürmene-Rize-Çayeli-Pazar-Ardeşen-Çamlıhemşin

Çamlıhemşin'e nasıl gidilir

Çamlıhemşin’e Uçak ile Nasıl Gidilir?

Rize havalimanı henüz hizmete açılmadı. O yüzden, Çamlıhemşin’e uçak ile ulaşım sağlamak için çevre illerden birini tercih etmeniz gerekiyor. Samsun, Ordu veya Trabzon havalimanları alternatifleriniz. Tabi ki en yakını Trabzon. Fakat daha uzun bir Karadeniz gezisi planlamak isterseniz Samsun’dan da başlayabilirsiniz.

Neyse efendim, birçok havayolu firmasının üç havalimanı için de günlük tarifeli seferleri bulunuyor. Corona Virüsü salgını nedeniyle uçuşların yeni yeni normale dönmeye başladığını biliyorsunuz. Uygun fiyatlı uçak bileti bulmak için erkenden, sağlam bir araştırma yapmakta fayda var.

Uçak ile bu üç şehirden birine indikten sonra yapmanız gereken ilk şey özel araç veya otobüs ile Rize şehir merkezine gitmek. Onları da aşağıda anlattım.

Çamlıhemşin'e ulaşım

Çamlıhemşin’e Özel Araç ile Nasıl Gidilir?

Seyahatinizi özel araç ile yapacaksanız yapmanız gereken şey çok basit. Navigasyonu Çamlıhemşin’e kurup, tabelaları takip etmeniz yeterli. Karadeniz sahil yolu üzerinden yukarıda verdiğim yol güzergahlarını kullanarak Çamlıhemşin’e rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Çamlıhemşin’e Otobüs ile Nasıl Gidilir?

Çamlıhemşin’e otobüs ile seyahat etmeyi planlıyorsanız öncelikle Rize şehir merkezinden kalkan minibüslerle Pazar veya Ardeşen ilçelerine gitmeniz gerekiyor. Her iki ilçe merkezinden de Ayder Yaylası’na giden minibüsler var. Bu minibüsleri kullanarak Çamlıhemşin’e ulaşabilirsiniz.

DestinasyonMesafe (KM) / Zaman
Rize – Çamlıhemşin65 km / 53 dakika
Trabzon – Çamlıhemşin144 km / 1 s 55 dk
Pazar – Çamlıhemşin28 km / 26 dk
Ayder Yaylası – Çamlıhemşin10 km / 10 dk
Uzungöl – Çamlıhemşin135 km / 1 s 55 dk
Samsun – Çamlıhemşin467 km / 6 s 19 dk
Ordu – Çamlıhemşin320 km / 4 s 20 dk

Çamlıhemşin’de Nerede Kalınır?

Bu bölgeye seyahat edenler genellikle Ayder Yaylası’nda konaklamayı tercih eder. Fakat yaz aylarında yaylanın kalabalığından kaçıp biraz daha uzaklarda kalmak isteyenler için Çamlıhemşin iyi bir tercih olabilir.

İlçe merkezinde yayladaki kadar çok alternatif olmasa da yine de seçenekler arasından kafanıza göre bir yer bulmak mümkün. Bütçenize uygun, temiz bir otel arıyorsanız en iyi Çamlıhemşin otelleri için hazırladığım yazıma göz atmanızı tavsiye ederim.

Çamlıhemşin’de Nerede Kalınır? En İyi 10 Çamlıhemşin Otelleri

Çamlıhemşin’de Gezilecek Yerler

Her ne kadar buraların gözdesi olsa da Çamlıhemşin’de gezilecek yerler denildiğinde akla gelmesi gereken tek yer Ayder Yaylası değil. Çevrede mutlaka görülmesi gereken şelaleler, köprüler, tarihi yapılar ve yaylalar var.

O yüzden sadece yayla ile sınırlı kalmamanızı, Çamlıhemşin’in çevresine de bir göz atmanızı tavsiye ederim. Aşağıda Çamlıhemşin’de gezilecek yerler arasında benim favorilerimi paylaşıyorum.

Bu arada, Çamlıhemşin’de gezilecek yerleri anlatmaya başlamadan önce sizinle Çamlıhemşin ve çevresini gezerken hazırladığım haritanın bir ekran görüntüsünü paylaşmak istiyorum. Ayrıca resmin altındaki linke tıklayarak haritayı Google Maps’te de açabilirsiniz.

Çamlıhemşin'de gezilecek yerler haritası
Google Haritalar’da Açmak İçin Tıklayın!

Çamlıhemşin Köyleri

Gezmeye hemen merkezin yakınında olan yerlerden başlamak lazım. Biliyorsunuz Karadeniz köyleri meşhur. Çamlıhemşin’in çevresinde de tam 27 adet köy var. Her biri kendine has özellikleri ile meşhur olan bu köylerin 7 tanesinde sadece lazlar yaşıyor ve iletişim dili olarak da lazcayı kullanıyorlar.

Karadeniz insanının güler yüzlü hoş sohbetleri, yeşilliklerin arasından sizi selamlayan tahtadan evleri ve zamana meydan okuyan taş köprüleri ile Çamlıhemşin Köyleri’nden en azından bir iki tanesine gezilecek yerler listenizde bulunmayı hak ediyor.

Çamlıhemşin köyleri

Şenyuva Köprüsü (Çinçiva Köprüsü)

Çamlıhemşin’in çevresinde birçok taş köprü bulunuyor. Bunların arasından en meşhuru Şenyuva Köprüsü. 1696 yılında inşa edilen bu köprü, şöhretini tarihi geçmişinden çok Karadeniz dizilerine borçlu. Karadeniz dizilerini takip edenler köprüyü hemen hatırlayacaktır zaten.

Yerel halk tarafından Çinçiva Köprüsü olarak da bilinen bu tarihi taş köprünün hemen yakınında bulunan Çinçiva Kafe de turistlerin uğrak noktası. Burada dere ve köprü manzarası eşliğinde kahvaltı yapmak ya da bir kahve içmek olmazsa olmazlardan.

Goboş Köprüsü

Henüz Şenyuva Köprüsü kadar meşhur olmasa da benim favorim Goboş Köprüsü. Çünkü burası çok daha sessiz ve sakin bir ortam. Manzarası da 10 numara 5 yıldız desem hiç de abartmış olmam.

Ayrıca burada yaşayanların söylediğine Goboş Köprüsü çok daha eski bir yapı. Buna ek olarak hiçbir restorasyon da görmemiş. Yani ilk yapıldığındaki orjinal hali ile günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış. Mutlaka listenizde bulunsun.

Zil Kale

Çamlıhemşin Zil Kale

Zil Kale, Çamlıhemşin’e yakın gezilecek yerler arasında benim favorilerimden biri. İlçe merkezine 12 kilometre uzaklıkta yer alan bu tarihi yapı deniz seviyesinden tam 750 metre yükseklikte yer alıyor. Dik bir kayanın üzerine inşa edilmiş olan Zil Kale, uzaktan bakıldığında avını gözleyen bir şahini andırıyor.

İlk inşa edilmesi 5. ve 6. yüzyıllar arasına tarihlenen Zil Kale, günümüzdeki halini ise 13. yüzyılda yapılan tamir işleminden sonra almış. Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları tarafından bölgenin gözetleme kulesi olarak kullanılan kale, şimdilerde ziyaretçilerine eşsiz manzaralar sunmakla meşgul.

Uzun lafın kısası Zil Kale, gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunmalı. Yollar gayet düzgün, özel aracınızla rahatlıkla ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Giriş ücreti 3 TL.

Palovit Şelalesi

Çamlıhemşin Palovit

Zil Kale’ye kadar gittikten sonra Palovit Şelalesi’ni görmeden dönmek olmaz. Bölgenin debisi en yüksek şelalesi olan Palovit, Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde koruma altında olan tabiat harikalarından biri.

Kendi adıma mutlaka görmenizi tavsiye ederim. Ancak koruma altında olduğu için ulaşımı biraz zor. 4 kilometrelik dar bir köy yolundan hoplaya zıplaya ilerledikten sonra ulaşabiliyorsunuz Palovit Şelalesi’ne. Fakat sonunda gördüğünüz manzara çektiğiniz çileye değiyor.

Mikron Köprüsü

Rize tarihi taş köprüler

Çamlıhemşin ile Ayder arasındaki yol güzergahı üzerinde bulunan Mikron Köprüsü, 19. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu tarafından yaptırılmış. Yüksekliği 12 metre, uzunluğu ise 30 metre olan bu tarihi yapıyı yol üstünde olduğu için, arabanızı sağa çekip görebilirsiniz.

Ayder Yaylası

Ve tabi ki buraların olmazsa olmazı Ayder Yaylası. Fakat öyle bir iki cümle ile anlatılacak gibi değil buralar. O yüzden Ayder Yaylası için tamamen ayrı bir yazı serisi hazırladım. Aşağıdaki linkten başlayarak okuyabilirsiniz.

Ayder Yaylası Gezi Rehberi

Çamlıhemşin’de Ne Yenir?

hamsili pilav

Karadeniz’in yöresel yemeklerinin tadına doyum olmaz. Muhlaması, turşu kavurması, hamsili pilavı… Her birinin yeri ayrı. Oraların bol oksijenli havası da insanın iştahını açtıkça açıyor. Her fırsatta homini gırtlağın tuzağına düşüyor insan. Peki en çok neleri tavsiye edersin derseniz eğer, aşağıdaki yazıma bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Karadeniz’de Ne Yenir? Karadeniz Yaylalarında Tatmanız Gereken 10 Lezzet

Peki Çamlıhemşin’de ne yenir, bu listedekilerden hangisinin tadına Çamlıhemşin’de bakılır? Buraya gelen turistler akşam yemeklerini genellikle Ayder Yaylası’ndaki restoranlarda yemeyi tercih ediyor. Çamlıhemşin’de ise Karadeniz’in yöresel kahvaltısı meşhur.

Şenyuva Köprüsü’nün yanındaki Çinçiva Kafe ve Goboş Köprüsü’nün yanındaki Yolun Dibi Kafe kahvaltı için tavsiye edebileceklerimden. Karadeniz kahvaltılarının baş tacı muhlama menüde var mı yok mu bakmayı ihmal etmeyin.

Çamlıhemşin’e Ne Zaman Gidilir?

Çamlıhemşin gezisi

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en yoğun zamanları bahar ve yaz ayları. Cıvıl cıvıl bir ortam arıyorsanız, Mayıs-Eylül aralığını tercih etmenizi tavsiye ederim. Tabi kalabalığı da göze almanız gerekecek.

Daha sakin bir tatil istiyorsanız Ekim-Nisan aralığını tercih edin. Özellikle kış ayları yaklaştıkça buralar daha bir tenha oluyor. Biraz kar, biraz yağmur olsa da sessizliğin, sakinliğin tadı bir başka bana sorarsanız.

Çamlıhemşin’i Gezmek İçin Ne Kadar Zaman Lazım?

Özel aracınız varsa Çamlıhemşin ve çevresini gezmek için 1 gün fazlasıyla yeterli. İşin içerisine Ayder ve diğer yaylaları da katacaksınız en az 3 gün ayırmanızı tavsiye ederim.


Çamlıhemşin gezi rehberi yazısında Çamlıhemşin hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin. 

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu