E-Pasaport (Çipli Pasaport) Nedir? – E-Pasaport Nasıl Alınır?
E-pasaport, 2015 yılında tamamen kullanımdan kaldırılan eski tip pasaportların yerine kullanılmaya başlanan yeni nesil pasaportlara verilen isim. 2011 yılından itibaren kullanıma sunulan e-pasaport, çipli pasaport veya elektronik pasaport olarak da biliniyor.
İsminden dolayı sıklıkla kafa karışıklıklığına sebep olan e-pasaport ile ilgili bütün detayları bu yazımda paylaştım.
İçerik:
- E-Pasaport Nedir?
- Neden E-Pasaport?
- E-Pasaportun Özellikleri Neler?
- E-Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?
- E-Pasaport Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları
E-Pasaport Nedir?
Aslında e-pasaport, eski pasaportların daha teknolojik versiyonu. Yani aslında pasaport bildiğimiz pasaport. Defterler bile aynı. E-pasaportun farkı ise içinde parmak izi, fotoğraf ve imza gibi biometrik* verileri barındıran bir çip (yonga) bulundurması. Evet, üzgünüm ama başvuru ve ödemeniz gereken harçlar konusunda herhangi bir değişiklik yok.
Hani sizden pasaport başvurusu sırasında 2 adet biometrik fotoğraf istiyorlar, parmak iziniz yoksa onu alıyorlar ve imza attırıyorlar ya, hah işte onları hep pasaportunuza yüklüyorlar. Böylelikle emniyet mensupları pasaport kontrolü sırasında bilgilerinize o çipi okutarak rahatça erişebiliyorlar.
Yani uzun lafın kısası, e-pasaportta da eski tip pasaportlarda olan kimlik numarası, doğum yeri, doğum tarihi gibi bilgilerin hepsi var. İşin ekstrası çipli olması.
*Biometrik: Kişinin ölçülebilir biyolojik izlerini, kimlik saptamayı kolaylaştırmak için kaydeden sistem.
Neden E-Pasaport?
E-pasaporta geçiş yapılmasının sebebi sadece daha teknolojik olması değil. İçerisinde kişinin birçok bilgisini barındıran bu pasaport türünün kontrolü kolaylaştırmaya yarayan birçok özelliği var. Bu sebeplere bağlantılı olarak ortaya çıkan geçiş nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:
- E-pasaportun Sahteciliğe ve insan kaçakçılığına engel olmasının hedeflenmesi.
- İşlemlerin daha hızlı yapılmasını sağlaması ve bu sayede pasaport kontrol kuyruğunda bekleme sürelerini düşürmesi.
- İnsan gücü ile çalışan kontrol sistemimin gelecekte otonom bir sisteme dönüşmesinin hedeflenmesi.
E-Pasaport’un Özellikleri Neler?
E-pasaportun sahtecilik ve kaçakçılığı önlemek adına önemli bir adım olduğunu söylemiştim. Peki nedir böyle önemli bir konuda insan tacirlerinin ve sahtecilerin bir adım önüne geçilmesini sağlayan özellikler?
Şöyle ki, çipli pasaportların hiçbir teknolojik yöntem ile kopyalanması mümkün değil. Hadi diyelim kopyalandı. Günümüz teknoloji dünyasında her şey mümkün ne de olsa. O zaman da sahtecilerin foyası pasaport kontrolü sırasında çıkıyor. Çünkü şifreleme teknolojisi sayesinde, pasaport kontrolü sırasında kolayca veri doğrulama yapılabiliyor.
E-Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?
Hayır, e-pasaport internet üzerinden başvuru yaparak sahip olabileceğiniz bir pasaport türü değil. Çünkü e-pasaport dediğimiz şey aslında bildiğimiz pasaportun çipli hali. Yani pasaport başvurunuz il nüfus müdürlüklerine giderek bizzat yapmanız gerekiyor. Ayrıca ödemeniz gereken harç ücretleri de aynı.
Pasaport başvurusu yapmak için almanız gereken randevuyu ise internet üzerinden, nüfus işleri müdürlüğünün sitesine girerek alabiliyorsunuz. Pasaport başvurusu nasıl yapılır adım adım, ekran görüntüleri ile birlikte incelemek için aşağıdaki yazıma bir göz atın.
Pasaport Çıkarma – Pasaport Nasıl Alınır?
E-Pasaport Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları
Soru: Yeni çipli pasaport almak için ücret ödeyecek miyim?
Cevap: Evet, pasaport defter ve harç bedellerini ödemeniz gerekiyor. Eğer kullanım süresi devam eden mevcut pasaportunuzu çipli pasaport ile değiştirmek isterseniz, sadece defter bedeli ödemeniz yeterli.
Soru: Pasaportların görünümünde bir değişiklik olacak mı?
Cevap: Hayır, pasaportlar yine defter şeklinde olacak. Umuma mahsus pasaportlar bordo, hususi pasaportlar yeşil, hizmet pasaportları gri, diplomatik pasaportlar siyah renkte olmaya devam edecek.
Soru: Mevcut pasaportumun kullanım süresi yenilediğim çipli pasaporta dahil edilecek mi?
Cevap: Evet, çipli pasaportunuzu ekstra bir harç ücreti ödemeden geçerlilik süresinin bitimine kadar kullanabileceksiniz.
Soru: Pasaportumu yeni tip pasaport ile değiştirmek zorunda mıyım?
Cevap: Hem evet, hem hayır. Şöyle ki; mevcut pasaportunuzu kullanım süresi bitimine kadar kullanabilirsiniz. Ancak AB’ye tam uyumlu bir pasaportunuzun olması ve böylelikle Schengen Vizesi alırken ekstra bir avantajınızın olması için yenilemeniz şart.
Yukarıda e-pasaport ile ilgili aklınıza takılabilecek tüm soruların cevaplarını vermeye çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.