Siyah Pasaport (Diplomatik Pasaport) Nedir, Kimlere Verilir?
Siyah pasaport (diplomatik pasaport) ile ilgili bilgileri derlediğim bu yazımda, devlet diplomatlarının dünyanın birçok ülkesine rahatça vizesiz seyahat edebilmesini sağlayan bu pasaport türü hakkında bilgilere yer verdim. İçerikte aşağıdaki detayları bulabileceksiniz:
- Siyah Pasaport Nedir?
- Siyah Pasaport Kimlere Verilir?
- Siyah Pasaport Nasıl Alınır?
- Siyah Pasaport İçin Gerekli Evraklar Neler?
- Aile Sebebiyle Siyah Pasaport Alınır mı?
ÖNEMLİ UYARI: 2 Nisan 2018 tarihi itibariyle pasaport başvuru işlemlerinin Emniyet Müdürlüğü’nden alınıp Nüfus Müdürlüğü’ne verilmesi süreci tamamlandı. İnternet üzerinden pasaport randevu işlemleri Nüfus Müdürlüğü’nün “randevu.nvi.gov.tr” sitesinden yapılıyor.
Siyah Pasaport Nedir?
Siyah pasaport, diğer adı ile diplomatik pasaport, devletin üst düzey kademelerinde görev yapan kişilere tahsis edilen özel bir pasaport türü. Tahmin edebileceğiniz üzere, bu pasaport türü diğer pasaportlara göre çok daha sınırlı sayıda kişiye veriliyor.
Tabi bunun da belli başlı sebepleri var. Çünkü diplomatik pasaport, diğer pasaport türlerine oranla daha farklı ayrıcalıklara sahip. Bunlardan en önemlileri ise:
- Birçok ülkeye vizesiz seyahat etme olanağı.
- Herhangi bir harç bedeli ödemesine tabi olmaması.
Diğer Pasaport Türleri Hakkında Bilgiler İçin Aşağıdaki Yazıma Göz Atın.
Siyah Pasaport Kimlere Verilir?
Siyah pasaport, devletin belirli kademelerinde çalışan kişilere veriliyor. Hükümet adına milletlerarası resmi müzakereler yapılması gibi görevleri olup diplomatik pasaport alma hakkına sahip olanların listesi şu şekilde:
- Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik ve konsolosluklarında görev yapan diplomatlar.
- TBMM üyeleri ve bakanlar.
- Anayasa Mahkemesi başkanı ve üyleri.
- Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi, Sayıştay üyeleri ve Genelkurmak birinci ve ikinci başkanları, Orgeneraller, Oramiraller.
- Cumhuriyet başsavcısı.
- Eski cumhurbaşkanları, yasama meclisleri eski başkanları, eski başbakanlar ve dışişleri bakanları, cumhurbaşkanlığı genel sekreteri, TBMM Başkanlığı genel sekreteri, bakanlık müstşarları, Diyanet İşleri Başkanı.
- Valiler, büyükşehir belediye başkanları.
- Siyasi kuryeler ve buna benzer diğer üst düzey devlet kadrolarında çalışanlar.
Siyah Pasaport Nasıl Alınır?
Biraz önce de belirttiğim gibi bu pasaport türü devletin üst kademelerinde çalışan insanlara tahsis edildiği için avantajları oldukça fazla. Eh bunca ekstra özelliğe sahip önem derecesi yüksek bir diplomatik pasaportun da başvuru süreci normal pasaport türlerine göre biraz daha farklı.
Öyle her önüne gelen diplomatik pasaport almak için şansını deneyemiyor. Pasaport, sadece Dış İşleri Bakanlığı tarafından ilgili kişilere tahsis ediliyor. Başvuru için gerekli talimatlar şu adresten takip edebilirsiniz.
Siyah Pasaport İçin Gerekli Evraklar Neler?
Bütün kriterleri karşılıyorsunuz ve siyah pasaport almak için başvuru yapacaksınız. Toplamanız gereken evraklar şunlar:
- Üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan kimlik belgesi.
- Diplomatik e-pasaport cüzdan bedelinin Türkiye İş Bankası’nın Dışişleri Bakanlığı Şubesi nezdindeki “Dışişleri Bakanlığı / PDGY / Diplomatik e-Pasaport Hesabı”na yatırıldığına dair kaşeli ıslıak imzalı dekont.
- İki adet biyometrik fotoğraf (son 6 aya ait).
- Sürekli dış göreve gideceklerden atama kararının örneği/ Cumhurbaşkanlığı kararnamesi örneği.
- Mevcut eski pasaportların güvenlik nedeniyle iptali gerektiğinden, önceki diplomatik pasaportlar.
- 18 yaşından küçük çocuklar için hak sahibinin eşinin muvafakat ettiğini gösteren noter onaylı belge veya Dışişleri Bakanlığına bizzat gelerek muvafakatname imzalanması gerekmektedir.
- Diplomatik pasaport alan kimselerin sıfat ve vazifeleri devam ettiği müddetçe, ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar, yine ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da hak sahibi kişinin pasaportu ile aynı süre geçerli diplomatik pasaport verilir.
- 18-25 yaş arasındaki çocukların; öğrenimlerinin devam ettiğini, gelir getiren bir işte çalışmadıklarını, evli olmadıklarını ve diplomatik pasaport sahibi ebeveynlerinin yanlarında yaşadıklarını beyan ettikleri taahhütnameyi imzalamaları gerekmektedir.
- Boşanma halinde çocukların velayetinin kime verildiğine dair mahkeme kararının aslı veya noter/mahkeme onaylı sureti.
E-pasaport Başvuru Formu ve gerekli belgeler tamamlandıktan sonra Dışişleri Bakanlığı C blok Zemin kat 15 nolu odaya teslim edilmelidir. e-Pasaport ile ilgili Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Pasaport bölümünün 292 24 97 veya 292 23 19 numaralı telefonlardan mesai saatleri içerisinde detaylı bilgi almak mümkündür.
Kaynak: Diplomatik E-Pasaport Başvurusu
Aile Sebebiyle Siyah Pasaport Alınır mı?
Siyah Pasaport sahipleri, bazı aile bireylerine de kendisi sayesinde ve kendi pasaportunun geçerli olduğu süre ile sınırlı olmak üzere diplomatik pasaport çıkarttırabiliyor. Bu kişiler pasaport sahibinin:
- Eşi.
- Reşit olmamış çocukları.
- Ebeveyn ile ikamet eden, bekar, işsiz ya da öğrenci 25 yaş altı çocuklar.
- Yaş sınırı olmaksızın zihinsel, ruhsal, bedensel engelli çocuklar eğer pasaport sahibi ile ikamet ediyor ise Diplomatik Pasaport çıkartabilir. (Devlet hastanesinden engellerine dair rapor alınması şartı ile).
Yukarıda siyah pasaport (diplomatik pasaport) hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.