Giresun Nerede, Giresun’a Nasıl Gidilir?
Türkiye’nin en yeşil kentlerinden biri olan Giresun, Karadeniz Bölgesi’nin doğusununda yer alan bir ilimiz. Şimdi hepimiz malumu. Karadeniz, Türkiye’de fındık üretiminin önemli bir kısmının karşılandığı bir bölge. Giresun’un bu konuda ayrı bir yeri var. Çünkü Giresun fındığı, Karadeniz Bölgesi’ndeki iller arasında en kaliteli fındığa sahip yer olarak biliniyor.
Tabi Giresun’u Karadeniz gezisi sırasında görmeniz gereken yerler arasına sokan şey fındığının kalitesi değil. Eşsiz doğası ile Giresun, doğa turizmine düşkün olan gezginlerin uğrak noktası. Yılın 365 günü turist çeken bu yeşil kent, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olarak da biliniyor.
Siz de Giresun’un doğal ve tarihi güzelliklerinin methini duyup yola çıkmaya karar verdiyseniz, doğru yerdesiniz. Çünkü bu yazımda Giresun nerede, Giresun’a nasıl gidilir sorularının cevaplarını detaylı bir şekilde verdim. Buyrun başlayalım.
İçerik:
- Giresun Nerede?
- Giresun Hakkında Bilgiler
- Giresun’a Nasıl Gidilir?
- Şehirler Arası Mesafeler
- Giresun’da Şehir İçi Ulaşım
- Giresun’da Gezilecek Yerler
Giresun Nerede?
Giresun, ülkemizin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer alıyor. Giresun’un sınır komşuları, Ordu, Trabzon, Sivas, Gümüşhane ve Erzincan.
Giresun Haritası
Giresun Hakkında Bilgiler
Giresun’a nasıl gidilir sorusunun detaylarına geçmeden önce Giresun hakkında kısa bilgiler vererek bu kendine has özelliklere sahip Karadeniz şehri ile sizleri daha gitmeden önce tanıştırmak istiyorum.
- Giresun, tarihi 4000 yıl öncesine kadar dayanan çok eski bir yerleşim yeri. Bu yüzden bölgede Amazonlar’dan Oğuz Türkleri’ne kadar bir çok medeniyetin izlerine rastlamak mümkün.
- Günümüzde ilçeleriyle birlikte yaklaşık 450 bin nüfusa ev sahipliği yapan Giresun’un yüz ölçümü ise 7.025 km².
- Yerli halkın çoğunluğunu Çepniler’in olşturduğu Giresun’a bağlı merkez ilçesi dahil tam 16 adet ilçe bulunuyor.
- Bölgede en büyük geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Özellikle fındık, Giresun’un köylerinde ikamet eden halk için önemli bir gelir kapısı.
- Çünkü Giresun, Ordu ile birlikte Türkiye’de fındık üretiminde pastadan en çok payı alan şehirlerden biri.
- Bölge halkının bir diğer gelir kaynağı ise yaz aylarında artan turizm faliyetleri.
- Ayrıca Giresun hakkında ilginç bir rivayette var. Şimdilerde fındığın gölgesinde kalsada kiraz bir zamanlar bu bölgede çok bolmuş ve bütün dünyaya Giresun’dan yayılmış. Hatta öyle ki Giresun’un ismi kirazın latince karşılığı olan Kerasus veya Keresea’dan geliyormuş.
Giresun’a Nasıl Gidilir?
Giresun, yılın 365 günü turizm potansiyilene sahip bir yerleşim yeri. Özellikle yaz aylarında memleketlerine tatile gelen yerli turistlerin de artmasıyla birlikte bölgede adeta bir turizm patlaması yaşanıyor.
Ancak merak etmeyin, Giresun’a ulaşım oldukça kolay. Havayolu veya karayolu ile rahatça ulaşım sağlayabilirsiniz. Aşağıda Giresun’a ulaşım seçeneklerini ayrı ayrı paylaştım.
Giresun’a Uçakla Nasıl Gidilir?
Ordu-Giresun Havalimanı, Türkiye’nin en yeni ulaşım merkezlerinden biri. İlk uçağın tekerleklerini piste 2015 yılında değdirdiği Ordu-Giresun Havalimanı, Ordu ile Giresun’un tam ortasında yer alıyor. Buraya İstanbul, Ankara ve İzmir’den direkt olarak tarifeli seferlerin yapılıyor.
Ordu-Giresun Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Havalimanına indikten sonra Giresun şehir merkezine ulaşım için seçenekleriniz; HAVAŞ servisleri, taksi veya araç kiralamak.
Havaş servisleri, uçakların iniş yapmasından yaklaşık yarım saat sonra kalkış yapıyor. Küçük bir havalimanı olduğu için muhtemelen yetişirsiniz. Tabi valiz bekleme sırasında işler uzamazsa.
Eğer servis yerine taksi ile gitmeyi tercih ederseniz kapıda bekleyenlerden herhangi birini tercih edebilirsiniz. Genelde standart ücret alıyorlar. Kalabalık seyahat edenler için güzel bir tercih olabilir.
Araç kilamayı tercih edecekler için Ordu-Giresun Havalimanı içerisinde birçok araç kiralama firmasının yeri bulunuyor.
Konaklama yapacağınız otelin transfer aracı hizmeti varsa bunların hiçbirine kafa yormanıza gerek yok elbette.
Giresun’a Otobüs ile Nasıl Gidilir?
Giresun, Karadeniz Otoyolu’nun geçiş güzergahı üzerinden bulunuyor ve Türkiye’nin hemen her bölgesinden Giresun’a günlük olarak direkt otobüs seferleri yer yapılıyor. 2020 yılı itibariyle Türkiye’nin üç büyük şehrinden Giresun’a otobüs bileti fiyatları ise şu şekilde:
- İstanbul’dan 120-150 TL.
- Ankara’dan 90-100 TL
- İzmir’den 130-180 TL
Giresun’a Özel Araç ile Nasıl Gidilir?
Giresun’a özel aracınız ile gitmeyi düşünüyorsanız -ki şöyle büyük bir Karadeniz gezisi düşünüyorsanız kesinlikle tavsiye edilir- işiniz oldukça kolay. Şöyle ki;
- İstanbul’dan yola çıkacak olanlar Sakarya, Bolu, Merzifon, Samsun, Ordu güzergahını,
- İzmir’den yola çıkacak olanlar Ankara, Merzifon, Samsun, Ordu güzergahını,
- Ankara’dan yola çıkacak olanların iseMerzifon, Samsun, Ordu güzergahını,
takip etmeleri yeterli.
Şehirler Arası Mesafeler
Destinasyon | Mesafe (KM) / Süre |
İstanbul – Giresun | 933 km / 10 s 50 dk |
Kayseri – Giresun | 483 km / 6 s 50 dk |
Ankara – Giresun | 605 km / 7 s 20 dk |
İzmir – Giresun | 1286 km / 13 s 30 dk |
Giresun’da Şehir İçi Ulaşım
Aslına bakarsanız Giresun çok büyük bir şehir değil. O yüzden şehir içinde çok fazla toplu taşıma kullanmanız gerekeceğini zannetmiyorum. Ancak çok yorulup kendinizi bir an önce otelinize atmak isterseniz belediye otobüslerini veya dolmuşları kullanabilirsiniz. Taksi de bir diğer seçenek.
Giresun’da Gezilecek Yerler
Giresun’a ulaşım sağladınız. Peki Giresun’da gezilecek yerler nereler?
Giresun ve çevresinde görülecek bir çok doğa harikası ve tarihi eser var. Bu konuda ayrı bir blog yazısı hazırlayacağım ancak, burada da kısa bir Giresun’da gezilecek yerler listesi eklemek istiyorum. Daha fazla detay için takipte kalın.
Yukarıda Giresun’a nasıl gidilir sorusunun cevabını mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.