Pokut Yaylası – Rize


Pokut Yaylası, Doğu Karadeniz‘in en özel seyahat destinasyonlarından biri. Rize’ye bağlı Ayder Yaylası‘na da oldukça yakın konumda bolunan Pokut, bu çevreye gezmeye gelen gezginlerin mutlaka gezilecek yerler listelerinde yer alıyor. Siz de Rize ve çevresine seyahat etmeyi planlıyorsanız, Pokut Yaylası’nı Rize’de gezilecek yerler listenize almayı ihmal etmeyin!


Pokut Yaylası, son dönemlerde Doğu Karadeniz turlarının vazgeçilmez duraklarından biri olmaya başladı. Bunda Pokut Yaylası’nın 2050 metre rakımda tüm doğal güzelliklerini misafirlerine sunmasının yanında, Ayder Yaylası’nın gittikçe kalabalıklaşmaya başlamasının da payı büyük.

Bu yüzden özellikle yaz aylarında bölgeye gelen turistler kendilerini Pokut Yaylası’na atmaya başladılar. Burası öyle bir doğal güzelliğe sahip ki akın akın Pokut’a gidenlere hak vermeden edemiyor insan. Eşsiz manzaraları, bulutlara dokunma imkanı, leziz yöresel kahvaltıları burayı bir cazibe merkezi haline getiriyor.

Rize Pokut

Ancak bir yandan da gözüm korkmuyor değil. Buranın da sonu Ayder Yaylası ya da daha kötüsü Uzungöl gibi olursa diye. O yüzden gezi rehberinin detaylarına geçmeden önce sizden bir söz almak istiyorum.

Buraları gidip görmek hepimizin hakkı olduğu kadar, doğal yapısının korunmasını sağlamak da görevimiz. Pokut’a gittiğinizde lütfen üzerinize düşeni yapın ve bunu göz önünde bulundurarak hareket edin. Gelecek nesillere mirasımızı güzel bir şekilde bırakalım.

Sizden sözü aldığıma göre artık Pokut Yaylası gezi rehberi başlayabilir. Pokut Yaylası nerede, nasıl gidilir? Pokut Yaylası’nda otel var mı? Pokut Yaylası’nda kamp yapılır mı? Pokut Yaylası’nda kahvaltıyı nerede yapalım? Bu soruların hepsinin cevabını aşağıda ayrıntılı olarak paylaştım. Haydi başlayalım.

İçerik:

Pokut Yaylası Nerede?

Pokut Yaylası, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı yaylalardan biri. Rize şehir merkezinden 85, Çamlıhemşin ilçe merkezinden 19 kilometre uzaklıkta bulunan Pokut Yaylası, deniz seviyesinden 2050 metre yükseklikte bulunuyor.

Pokut Yaylası Haritası

Pokut Yaylası haritası

Pokut Yaylası’na Nasıl Gidilir?

Pokut Yaylası’na gitmek için ilk durak Rize şehir merkezi. Rize’den sonra Çamlıhemşin ve arkasından ver elini yaylalar yaylalar, demek isterdim ama asıl olay Çamlıhemşin’den sonra başlıyor. Biraz önce de bahsettiğim gibi yollar çok bozuk. Tam bir köy yolu anlayacağınız. Yine de pes etmeyin, farklı alternatifler var.

Pokut Yaylası Yol Tarifi

Rize, Pokut Yaylası’na gitmek için ilk durak. Şehir merkezinden Artvin istikametine doğru ilerlerken karşınıza çıkan Çamlıhemşin tabelasından sağa dönüp ilçe merkezine gitmeniz gerekiyor. Daha sonrasında Pokut Yaylası tabelalarını takip etmeniz yeterli.

Bu noktada önemli bir uyarı yapmak istiyorum. Doğanın dokusunu bozmamak için Pokut Yaylası’na çıkan yolu yapmıyorlar. O yüzden yol çok virajlı, bozuk ve oldukça tehlikeli. Yağmurlu ve karlı havalarda normal bir araç ile bu yolları çıkmak imkansız.

Pokut gezi rehberi

O yüzden hava şartlarına uygun lastikler ve usta şöförlük şart. Hatta mümkünse 4X4 araç ile gelmek gerekiyor buralara. Bu imkanlara sahip olsanız bile kötü hava şartlarında yarı yoldan dönme ihtimaliniz oldukça yüksek. Ulaşım alternatiflerinden aşağıda detaylıca bahsedeceğim ama konusu geçmişken burada da yazmak istedim.

Yol güzergahı şu şekilde: Rize-Çayeli-Pazar-Çamlıhemşin-Şenyuva


Rize’ye nasıl gidilir sorusunun detaylı cevabını öğrenmek için aşağıdaki yazıma göz atın!

Rize Nerede, Rize’ye Nasıl Gidilir?


Pokut Yaylası’na Özel Araç ile Nasıl Gidilir?

Pokut Yaylası yol tarifini anlatırken yaptığım uyarıyı burada bir kez daha tekrarlamak istiyorum. Araba ile Pokut Yaylası’na çıkmayı planlıyorsanız şunlar şart:

  • Mevsim şartlarına uygun lastik
  • Bozuk havalarda 4×4 araç
  • Usta şöförlük

Bunlar yoksa kendinizi hiç riske atmayın, aşağıda yazdığım farklı alternatiflere yönelin. Bunlar varsa, Çamlıhemşin’den sonra tabelaları takip etmeniz yeterli.

Pokut Yaylası

Pokut Yaylası’na Otobüs ile Nasıl Gidilir?

Toplu taşıma ile seyahat edecekseniz, Rize şehir merkezinden Pazar ilçesine minibüs ile ulaşım sağladıktan sonra, yine minibüs ile Çamlıhemşin’e kadar geliyorsunuz. Çamlıhemşin’den Pokut Yaylası’na giden dolmuşlar var. Onları tercih edebilirsiniz.

Şenyuva’ya kadar bir şekilde gidip, buradan Pokut Yaylası’na çıkacak olan araçlara otostop çekmek de bir diğer alternatif. Yollar çok bozuk olduğu için genellikle otostop çekenlere yardımcı oluyorlar.

Son alternatif ise hiçbir zahmete girmeyip günübirlik turlara katılmak. Kaldığınız otelde veya Çamlıhemşin merkezde mutlaka tur ilanlarını göreceksiniz. Size uygun olan bir tanesine katılabilirsiniz.

DestinasyonMesafe (KM) / Zaman
Rize – Pokut Yaylası85 km / 1 s 23 dk
Trabzon – Pokut Yaylası164 km / 2 s 26 dk
Uzungöl – Pokut Yaylası155 km / 2 s 25 dk

Pokut Yaylası’nda Nerede Kalınır?

Pokut Yaylası’nda konaklama alternatifleri var. Ancak Ayder Yaylası otelleri veya Çamlıhemşin otelleri gibi değil buradaki seçenekler. Daha çok pansiyon ve konuk evi tarzında işletmeler var. Hepsi de orada yaşayan yerel halk tarafından işletiliyor.

Çok konforlu, lüks seçenekler olmasa da bu ortamda en azından bir gece kalmak hiç fena bir fikir değil. Çok fazla alternatif yok, o yüzden Pokut Yaylası otelleri yazımda her birini ayrı ayrı değerlendirdim. Geceyi Pokut’ta geçirme planınız varsa göz atmanızı tavsiye ederim.

Pokut Yaylası’nda Nerede Kalınır? Pokut Otelleri

Pokut Yaylası Çevresinde Gezilecek Yerler

Pokut Yaylası’na kadar gelmeyi başardıysanız eğer çevredeki diğer yaylalara uğramadan dönerseniz ayıp olur. Pokut’un hemen yanı başında bulunan Sal Yaylası olmazsa olmazlardan. Vakit varsa Hazindak Yaylası’na da uğramak gerek.

Pokut Yaylası’nda Ne Yenir?

Turşu kavurması, muhlama, mısır ekmeği ve hamsili pilav Karadeniz yaylalarının olmazsa olmazlarından. Fakat, Pokut Yaylası’na sabah erken saatlerde gidecekseniz eğer ben size sağlam bir köy kahvaltısı yapmanızı tavsiye ederim.

Pokut Yaylası kahvaltı

Pokut Yaylası Hakkında Bilgiler

Bu bölümünde, Pokut hakkında yazının içerisinde farklı farklı yerlerde verdiğim en önemli bilgileri bir araya getirmek istedim. Ayrıca bazı ekstra bilgiler de var. Kısa kısa yazacağım ki aklınızda yer edinsin. Oraya gittiğinizde bir şey hatırlamak isterseniz dönüp direk bu bölüme bakabilirsiniz.

  • Pokut Yaylası deniz seviyesinden 2050 metre yükseklikte yer alıyor.
  • Yaylanın ismi Ermenice’den geliyor. Pokut Ermenice’de rüzgarlı vadi demek.
  • Pokut Yaylası’nın bulut denizi denilen doğa olayı meşhur. Ancak bunu her zaman göremeyebilirsiniz. Biraz şansınıza kalmış.
  • Yaylada bulunan evler sadece yerel halka aittir. Dışarıdan kimsenin gelip yaylacılık faaliyeti yapmasına izin verilmez.
Pokut Yaylası gezisi

Pokut Yaylası’na Neden Gidilir?

  • Pokut, bölgedeki en bakir yerlerden biri. Doğa ile başbaşa kalmak isteyen gezginler için birebir.
  • Bulut denizine denk gelirseniz şahit olacağınız manzaranın tarifi yok. Dediğim gibi her zaman denk gelmiyor, ancak yakalarsanız ne demek istediğimi anlayacaksınız.
  • Yaylaya ulaşım zor olduğundan çevrede gezilecek diğer yerlere oranla daha az kalabalık oluyor. Açıkçası, Doğu Karadeniz’in tadını çıkarmak istiyorsanız yüksek yaylalara çıkmak şart.

Pokut Yaylası’na Ne Zaman Gidilir?

Her ne kadar Ayder Yaylası’nda turizm 4 mevsim devam ediyor olsa bile, çevredeki daha yüksek yaylalar için aynı durum pek geçerli değil. Pokut Yaylası 2050 metre gibi oldukça yüksek bir rakımda yer aldığından sonbahar ve kış aylarında oralara gitmek oldukça zor.

O yüzden, eğer Pokut Yaylası’na mutlaka gitmek istiyorsanız seyahatinizi ilkbahar veya yaz aylarından birine planlamanızı tavsiye ederim.

Rize Pokut Yaylası

Pokut Yaylası’nı Gezmek İçin Ne Kadar Zaman Lazım?

Aslında sorulması gereken soru, ruhunuzu dinlendirmek için size ne kadar zaman lazım? Size sadece yaylayı görmek yeterse bir öğleden sonranızı ayırmanız yeterli. Yok ben buraların ruhunu hissetmek istiyorum derseniz en az 1 gece kalmalısınız.


Yukarıda Pokut Yaylası hakkında mümkün olduğunca detaylı bilgiler vermeye çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin. 

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu