Yedigöller Gezi Rehberi

Yedigöller, yılın her anında ziyaretçilerine sunduğu görsel şölen ile gezginler tarafından Türkiye’nin en çok tercih edilen seyahat destinasyonlarından biri. Bolu il sınırları içerisinde yer alan Yedigöller Milli Parkı, özellikle bahar aylarında binbir çeşit renge bürünen doğası ile tam bir cazibe merkezi.

Doğanın eşsiz renklerinin birleştiği yer olan Bolu Yedigöller, tam 1642 hektar büyüklüğünde. 1965 yılında milli park statüsüne geçirilerek koruma altına alınan bu doğa harikası, adından da anlaşılabileceği gibi toplam 7 adet gölden oluşuyor. Göllerin isimleri ise Büyükgöl, Seringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl.

Yedigöller 1

Yılın her mevsimi ayrı bir güzellikte olan Yedigöller, kamp severlerin de en çok tercih ettiği rotalardan biri. Kısacası Yedigöller, doğa ile iç içe vakit geçirmek isteyenler dört dörtlük bir yer. Zaten Instagram’da dolaşırken sürekli Yedigöller’in renk cümbüşü fotoğraflarını gördükçe insanın bir an önce kendini bu doğal ortamın içine atası geliyor.

Yedigöller Gezi Rehberi, size bu konuda yardım etmek için tarafımdan kaleme alındı. Yedigöller nerede, Yedigöller’e nasıl gidilir? Yedigöller’e ne zaman gidilir? Yedigöller’de nerede kalınır? Yedigöller’de kamp nasıl yapılır? Yedigöller’de gezilecek yerler nereler? Yedigöller giriş ücreti ne kadar?

Bu soruların hepsinin cevabını aşağıda detaylıca paylaştım. Eksiksiz bir Yedigöller Gezi Rehberi okumaya hazırsanız, buyrun başlayalım.

İçerik:

Yedigöller Nerede?

Yedigöller Milli Parkı, ülkemizin Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Bolu il sınırları içerisinde yer alıyor.

Yedigöller’e Nasıl Gidilir?

Yedigöller’e uçak, otobüs ve özel araç ile ulaşım sağlamak mümkün. Her bir alternatif için detayları anlattığım yazıya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Yedigöller Nerede, Yedigöller’e Nasıl Gidilir?

Yedigöller 2

Yedigöller Giriş Ücreti 2020

Yedigöller Milli Parkı’nın 2020 yılı için ücret tarifesini aşağıdaki gibi.

  • Araba giriş ücreti 18 TL, sabit fiyat.
  • Minibüs giriş ücreti 54 TL, sabit fiyat.
  • Otobüs giriş ücreti 150 TL, sabit fiyat.
  • Kamp kurma ücreti 34 TL. Kamp yapacaksanız araç ücreti ödemenize gerek kalmıyor.

Yedigöller’de Nerede Kalınır?

Yedigöller, özellikle İstanbul, Ankara gibi yakın şehirlerden gelenler için günübirlik tur organizasyonları ile popüler bir bölge. Ancak işten güçten, hayatın koşuşturmacasından çok daraldım biraz temiz hava alayım, ruhumu dinlendireyim diyerek, Yedigöller gezisini tüm haftasonunu kapsayacak şekilde planlayanlar, hatta yıllık izinlerinin bir kısmını Yedigöller bölgesinde geçirenler de azımsanacak gibi değil.

Yedigöller 3

Fakat, kamp yapmak size göre değilse, Yedigöller’in içinde tek bir konaklama alternatifi var. O da bungalov evler. Yedigöller’in çevresinde ise farklı alternatifler bulmak mümkün. Aşağıdaki yazıda Yedigöller otelleri arasından en iyi 10 tanesini paylaştım.

Yedigöller’de Nerede Kalınır? En İyi 10 Yedigöller Otelleri

Bu arada, parkın içindeki bungalov evlerde kalmak isteyenleri baştan uyarmakta fayda var. Yedigöller Milli Parkı sonbahar ve ilkbahar aylarında ziyaretçilerin akınına uğradığı için kalınacak yer için rezervasyonlarınız erkenden yapmanızı tavsiye ederim.

İkinci bir uyarım ise bungalov evlerde yer bulan şanslılara. Market alışverişinizi yapıp gidin. Son gittiğimde Yedigöller içerisinde market yoktu. Tekrar git gel yapmak istemezsiniz. Ayrıca kışın gidecekseniz yanınızda ekstra kalın kıyafetler olsun. Mutfak malzemeleri götürüp götürmemeniz gerektiği konusunu ise telefonda teyit etmenizi tavsiye ederim.

Yedigöller’de Kamp

Yedigöllerde kamp

Bungalov evlerde yer bulamadınız ve ille de Yedigöller’in içerisinde kalmak istiyorsunuz. Veya tam bir doğa tutkunusunuz ve kamp yapmak istiyorsunuz. Merak etmeyin, doğru yerdesiniz. Yazının başında da söylediğim gibi, Yedigöller, kamp severlerin en çok tercih ettiği destinasyonlardan.

Haliyle Yedigöller’de çadır ile konaklama buranın en çok yapılan aktivitelerden biri. Zaten siz de gittiğinizde kafanızı nereye çevirseniz çadır göreceksiniz. Yani sizin anlayacağınız Yedigöller’de her yer çadır kamp alanı.

Yedigöller 4

Şimdi gelelim en kritik konu olan Yedigöller’de kamp yapma ücreti sorusunun cevabına. Sezonuna göre ya da sizin görevlilerle olan ilişkinize göre değişme ihtimali olsa da Yedigöller’de kamp ücreti 34 TL, en azından tabelada yazan fiyat bu.

Özel araç ile geldiyseniz ve kamp yapacaksanız sizden otopark ücretini almıyorlar. Özel araçla gideceklerin bunu akıllarında tutmasında fayda var. Ayrıca Yedigöller’de çadır kiralama hizmeti yok.

Yedigöller’de kamp yapacak olanlara minik bir uyarı yapmak isterim. Yedigöller Milli Parkı, Türkiye’de yaban hayatın en yoğun olduğu yerlerden biri. Yani kamp yaparken ayı, kurt, çakal sesleri duymanız çok normal.

Fakat hemen gözünüz korkmasın. Çok fazla kamp yapan olduğu için hayvanlar bu duruma alışmış. İnsan olan ortama pek yanaşmıyorlar. Yine de ne olur, ne olmaz diyerek aşağıdaki önlemleri almanızı tavsiye ederim.

  • Yemek artıklarınızı çadırınıza yakın bir mesafede bırakmayın. Artıkları büyükçe bir poşetin içine koyarak en az 100 metre uzağınıza bırakın.
  • Çok fazla risk almak istemiyorsanız, çadırınızı diğer kampçılarla yakın olacak şekilde kurun.
Yedigöller 5

Yedigöller’e Ne Zaman Gidilir?

O kadar Yedigöller gezi rehberi hazırlamışım, size herkesin bildiği bir sırrı söyleyip bu güzel yazının hakkını vermemek olmaz. Evet, arkadaşlar doğru. Yedigöller’in en güzel zamanı ilkbahar ve sonbahar ayları.

Eğer bu dönemlerde gelirseniz yeşilin, sarının ve kahverenginin binbir tonunu görebiliyorsunuz yeryüzündeki bu cennet köşesinde. Tabi bu demek değil ki kışın ya da yazın gelmeyin buralara, hiç memnun kalmazsınız.

Tamam, ben de sonbaharada gittim ve o renk cümbüşüne şahit oldum ama Yedigöller gezisi sırasında benim anladığımız şey şu oldu: İnsan buraya yılın hangi döneminde gelirse gelsin mutlaka heybesine bolca mutluluk koyup öyle geri döner.

İlla ki Yedigöller’e ne zaman gidilmemesi gerektiğini duymak istiyorsanız, söyleyeyim. Bence Yedigöller’e haftasonu gidilmez. O da tamamen aşırı kalabalık olmasıyla alakalı. Mümkünse Yedigöller gezisi planınızı hafta içine ayarlamanızı tavsiye ederim.

Yedigöller 6

Yedigöller’i Gezmek İçin Ne Kadar Zaman Lazım?

Yedigöller’i gezmek için bir gün ayırmak fazlasıyla yeterli. Fakat ben buraların tadını çıkarmak, ruhunu iyice anlamak istiyorum derseniz eğer bir gece konaklamalı bir plan yapmanızı tavsiye ederim. Hem ertesi gün Yedigöller çevresinde gezilecek yerlere de göz atma şansınız olur.

Yedigöller Turu Nasıl Yapılır?

Yedigöller gezisi yapmak için en ideali kendinizi özgür hissedeceğiniz bir plan. Ancak Yedigöller Nerede, Nasıl Gidilir? yazısında anlattığım ulaşım şartlarından dolayı özel araç ile gelemeyecekler için paket turlar harici plan yapmak biraz masraflı.

O yüzden buralara gelmek için günübirlik veya konaklamalı turlar düzenleyen firmalar çokça tercih ediliyor. Özellikle firmaların fırsat sitelerinde paylaştıkları indirimli fiyatlarla çok uyguna getirebilirsiniz Yedigöller gezinizi.

Üstelik bu turların içeriğine yakın çevredeki Abant, Sapanca gibi güzellikler de eklenmiş oluyor. Tabi en güzeli turun getirdiği sınırlamalara maruz kalmadan kendiniz gelmeniz.

Yedigöller 7

Yedigöller’de Gezilecek Yerler

Yedigöller’de gezilecek yerler aslında 7 tane göl, 1 tane şelale ve iki adet seyir terasından ibaret. Kısa kısa bilgilerle bu listeyi de yazmak istedim.

Yedigöller

Adı üstünde, burada gezilecek 7 tane göl var. Bunlar Yedigöller Hakkında Bilgiler bölümünde de bahsettiğimiz gibi; Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl. Bolu tarafından gelirseniz ilk göreceğiniz göller; Nazlıgöl, Küçükgöl, Sazlıgöl ve Seringöl.

Mengen Tarafından gelirseniz; Seringöl, Büyükgöl ve Deringöl karşınıza çıkıyor. Bu göller arasında yaklaşık 2 kilometrelik bir yol var. Özel aracınızla geldiyseniz arabayla bu mesafeyi geçmek mantıklı. Çünkü yol oldukça eğimli. Tabi yavaş yavaş yürümek ve Yedigöller’in tadına doyasıya varmak da güzel bir seçenek.

Yedigöller 8

Bununla birlikte Nazlıgöl’ün hemen yanı başında bulunan Yedigöller Şelalesi de bölgede görülmeye değer yerler arasında. Küçük bir şelale olmasına rağmen ortamın güzelliğine güzellik katıyor.

Seyir Tepeleri

Bolu Yedigöller arasındaki eğimli ve virajlı yol üzerinde iki adet seyir terası var. Bunlardan ilki Kapankaya seyir terası, diğeri ise biraz daha aşağıda kalan Atmaca seyir terası. Eğer Yedigöller gezisi sırasında yukarıdan enfes bir manzara görmek istiyorsanız buralarda da kısa birer mola verebilirsiniz.

Yedigöller’e Kadar Gelmişken

Buralara kadar gelmişken Yedigöller çevresinde gezilecek yerlere de bir uğramadan olmaz. Zamanınızın yettiği kadar aşağıdaki yerlerden rotanıza istediğinizi ekleyebilirsiniz.

  • Gölcük Tabiat Parkı Yedigöller’e 2 saat uzaklıkta. İstanbul’a dönüş rotasına eklenebilir.
  • Abant Gölü Yedigöller’e 2 saat uzaklıkta. İstanbul’a dönüş rotasına eklenebilir.
  • Mudurnu Yedigöller’e 2 saat uzaklıkta. İstanbul’a dönüş rotasına eklenebilir.
  • Göynük Yedigöller’e 3.5 saat uzaklıkta. İstanbul’a dönüş rotasına eklenebilir.
  • Samandere Şelalesi Yedigöller’e 2 saat uzaklıkta. İstanbul’a dönüş rotasına eklenebilir.
  • Güzeldere Şelalesi Yedigöller’e 2 saat uzaklıkta. İstanbul’a dönüş rotasına eklenebilir.
  • Safranbolu Yedigöller’e 3 saat uzaklıkta.

Yedigöller ve Çevresi Gezilecek Yerler Haritası

Aşağıda Yedigöller ve çevresini gezerken hazırladığım haritanın bir ekran görüntüsünü paylaşıyorum. Ayrıca resmin altındaki linke tıklayarak haritayı Google Maps’te de açabilirsiniz.

Yedigöller gezilecek yerler haritası
Google Haritalar’da Açmak İçin Tıklayın!

Yedigöller’de Ne Yapılır?

  • Doğanın içerisinde yürüyüşün tadını çıkarın.
  • Bol bol oksijen depolayın, ne de olsa şehre döndüğünüzde lazım olacak.
  • Zamanınız varsa piknik yapın, kamp atın.
  • Fotoğraf makinanızın deklanşörünü eskitin, profil fotoğraflarınız şenlensin.
  • Haftasonu gelmiş olsanız bile mutlaka sakin köşeler bulmaya çalışın, alan geniş kalabalığın içinde kalmayın, kafa dinleyin.
Yedigöller 9

Yedigöller’de Ne Yenir?

Yedigöller’de yemek için Büyük Göl’ün yakınında bulunan Habitat Restoran’ı tercih edebilirsiniz. Ayrıca parkın içerisinde sucuk ekmek yapan bir yer de var. Fakat kendim denemediğim için lezzet konusunda bir şey diyemeyeceğim.

Yedigöller’de yemek için en güzel alternatif pinik yapmak aslında. Tabi şunu da belirtmek lazım; Yedigöller Milli Parkı’nın içerisinde ateş yakmak yasak. Sadece parktan çıkıp Mengen Yolunu takip ederseniz bir kaç yüz metre sonra piknik alanları var, orada ateş yakabiliyorsunuz.

Yani mangalcılar için adres orası. Zaten haftasonu gidecekseniz inanın oralar daha sakin ve rahat olur, varsın yemek yerken göl manzarası da olmayıversin.

Yedigöller 10

Yedigöller Hakkında Bilgiler

Yedigöller gezi rehberi, Yedigöller hakkında yazının içerisinde farklı farklı yerlerde verdiğim en önemli bilgiler ile devam ediyor. Bu bölümde eskilere ek olarak bazı yeni bilgiler de var. Kısa kısa yazacağım ki aklınızda yer edinsin. Oraya gittiğinizde bir şey hatırlamak isterseniz dönüp direk bu bölüme bakabilirsiniz.

  • Yedigöller’de birbirinden ayrı iki plato içerisinde toplam yedi adet göl bulunuyor.
  • Bu göllerin hepsi çok eski dönemlerde kayan toprak kütlelerinin vadilerin önünü kapatması sonucunda oluşmuş. Yani her biri heyelan set gölü.
  • Göllerin isimleri şu şekilde: Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Kurugöl, İncegöl ve Sazlıgöl.
  • Göllerin en büyüğü Büyükgöl, en küçüğü ise Kurugöl.
  • Yedigöller 1965 yılında milli park statüsü ile koruma altına alınmış.
  • Yedigöller deniz seviyesinden 883 metre yükseklikte yer alıyor. Toplam 1642 hektarlık alana yayılıyor.
Yedigöller 11

Yedigöller Efsanesi

Şimdi efenim, her doğa harikası oluşumda olduğu gibi Yedigöller’in de bir efsanesi var elbette. Zaten böyle huzur dolu bir ortam hikayelere konu olmasa biraz ayıp olurmuş. Neyse, olaylar şöyle gelişmiş.

Derler ki eskiden buralarda 7 tane aşık yaşarmış. Bu 7 çiftin bu güzel vadiye gelmesi de yasak aşkları nedeniyle memlektenlerinden sürülmesindenmiş. En yaşlı çift Büyükgöl kenarını, en küçük olanları Küçükgöl kenarını, saz çalan damat sevdiğiyle birlikte Sazlıgöl kenarını, en çok trip atan gelin eşiyle birlikte Nazlıgöl kenarını almış. 

Yüzme bilmeyen bir çift varmış ve onlar da Deringöl kenarında yaşamışlar, bir süre sonra da göl isminin hakkını verip yutmuş onları. Diğer kalan iki gölden İncegöl’ü yolculukta yorgun düşen damat ve sevdiği, Seringöl’ü ise yollarda en çok susuzluk çeken damat ve eşi mesken bellemişler kendilerine.

Hikaye bu ya, göllerin isimleri de bu 7 aşığın yukarıda anlattığımız özelliklerinden geliyormuş işte.


Bu yazımda kapsamlı bir araştırma yaparak, Yedigöller hakkında bilgileri yazmaya çalıştım. Yazımı faydalı bulduysanız  ve arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz ,aşağıdaki paylaşım butonlarını kullanabilir, eksik gördüğünüz veya  sormak istediğiniz bir şey olursa  da yorum olarak yazabilirsiniz.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu