Amasya Gezi Rehberi


İçeriğim, Yeşilırmak’ın kenarına kurulmuş ve Karadeniz Bölgesi’nin en sevilen şehirlerinden biri olan Amasya hakkında. Kent ile ilgili tüm bilgilere ulaşabileceğiniz Amasya gezi rehberi yazımı hazırsanız okumaya başlayabilirsiniz!


Gözlerinizi kapatın ve ırmağın kenarına kurulmuş bir şehir hayal edin. Kuş seslerinin hiç eksik olmadığı, doğallığın boy gösterdiği bir yer. Evet, burası Amasya. Karadeniz’İn maviliğini ve yeşilliğini izleyip, şehir hayatının içinde temiz havayı içinize çekebileceğiniz kent.

Her ne kadar büyük şehirlerde yaşayanlar için tüm bunlar hayal gibi olsa da, en azından bir iki günlük tatillerle tüm bunlara şahit olabiliyoruz. Amasya’da böyle bir tatil için en doğru adreslerden biri. Özellikle de Yeşilırmağın hemen kenarına sıra sıra dizilmiş yalıboyu evleriyle dikkatleri üzerine çekiyor.

Amasya gezi rehberi

Amasya, doğal güzelliklerinin yanında tarihine ve kültürüne de sımsıkı sarılmış. Ve bu özellikler şehirle o kadar harmanlanmış ki her köşesinde şahit olacağınız farklı bir güzellik karşınıza çıkıyor.

İşte bende bu küçük ama tam bir kafa dinleme yeri olan Amasya için Amasya gezi rehberini hazırladım. Böylelikle kapsamlı bir plan yapabilir ve tatilinizi en verimli şekliyle değerlendirebilirsiniz.

İçerik:

Amasya’ya Gitmeden Bunları Not Edin

Amasya'ya gitmeden bunları not edin

Ülke: Türkiye

Bölge: Karadeniz Bölgesi

Telefon Kodu: 0358

Ortalama Sıcaklık: 13ºC

Ortalama İnternet Hızı: 24.15 Mbps

Ortalama Yemek Fiyatı: 20 TL

Gecelik Ortalama Otel Fiyatı: 300 TL

Seyahat İçin Ayrılması Gereken Zaman: 1 gün

Seyahat İçin En Uygun Aylar: Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos

Amasya Nerede?

Amasya, Karadeniz Bölgesi’nde bulunan illerimizden biri. Amasya’ya komşu olan iller arasında, Çorum, Samsun, Tokat bulunuyor.

Amasya nerede

Amasya’ya Nasıl Gidilir?

Amasya’ya hem karayolu ile hem de havayolu ile ulaşımınızı kolaylıkla sağlayabilirsiniz.

Havayolu: Amasya’ya Amasya-Merzifon Havalimanını kullanarak ulaşabilirsiniz.

Karayolu: Türkiye’nin hemen hemen her il ve ilçesinden kalkan otobüs seferleriyle ulaşımızını sağlayabilirsiniz.

Özel Araç: Amasya’ya özel araç ile ulaşım sağlamak için Navigasyonlarınızı ayarlamanız yeterli.

Amasya’ya ulaşım hakkında daha detaylı bilgiler için aşağıdaki yazımı inceleyebilirsiniz.

Amasya Nerede, Amasya’ya Nasıl Gidilir?

Amasya’nın Tarihi

Amasya tarihi özellikleriyle ön plana çıkan şehirlerimizden biri. Bende bu yüzden Amasya gezi rehberi yazımın içinde kısa da olsa Amasya’nın tarihine değinmek istedim.

  • Amasya’nın bilinen tarihi milattan önce 4000 senesine dayanmaktadır.
  • İlk olarak Hititlerin varlıklarını sürdürdükleri kenti Hititlerden sonra Asurlular işgal etmişler.
  • Pers, Makedonya Kralı Büyük İskender de şehirde hakimiyet sürmüş.
  • Pontus Krallığının başkenti belli bir süre Amasya olmuştur.
  • 1071’den sonra Melik Danişmend Ahmed Gazi Amasya’yı fethetmiştir.
  • Ayrıca Amasya’Da birçok şehzade de sancağa çıkıp tecrübe kazanmıştır.

Amasya’da Gezilecek Yerler

Amasya'da gezilecek yerler kısa liste

Amasya öyle uzun uzun gezeceğiniz kadar büyük bir şehir değil. Bu sebeple de Amasya’da gezilecek yerler de upuzun bir liste halinde karşınıza çıkmıyor. Ancak emin olun az ama öz bir gezi gerçekleştirmiş olduğunuzu hissediyorsunuz.

Amasya çoğu yere baktığınızda Şehzedeler şehri diye geçen bir kent. Anlayacağınız Osmanlı’nın kültürünü hissedeceğiniz bir atmosfere sahip. Ayrıca şehirde gezilip görülecek bir çok tarihi mekan var. 

Amasya Karadeniz Bölgesi’nde bulunduğu için doğal güzellikler açısından da oldukça zengin olduğu kaçınılmaz bir gerçek. Zaten şehrin ortasından bir ırmak geçtiğini de hesaba katarsak sizin de şaşırmayacağınızı düşünüyorum.

Tabii Amasya’nın güzellikleri böyle kısacık anlatıp bitecek gibi değil. Bende bu yüzden Amasya’da gezilecek yerler ile ilgili bir yazı yazdım. Hemen aşağıya da Amasya’da gezilecek yerler yazımın linkini bıraktım.

Amasya’da Gezilecek Yerler

Ama uzun uzun okumak istemezseniz aşağıda söylediğim yerleri mutlaka gitmenizi tavsiye ederim.

  • Harşena Dağı ve Pontus Kralları Kaya Mezarları
  • Amasya Arkeoloji Müzesi
  • Şehzadeler Müzesi
  • Hazeranlar Konağı
  • Amasya Kalesi
  • Yalıboyu Evleri
  • Aynalı Mağara
  • Borabay Gölü

Amasya’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Amasya'da bunları yemeden dönme

Amasya küçük, tatlı mı tatlı ve tarih kokan bir şehir. E haliyle kentin mutfağı da bu zenginliklerden payını almış. Özellikle de Osmanlı’nın izleri, Amasya mutfağında da izlerini başarılı bir şekilde bırakmış.

Ayrıca komşu il ve ilçelerden de etkilenen Amasya, bu sayede insanı meraklandıran ve nefis tatlar ortaya sunan bir lezzet yuvası haline dönüşmüş. Ama en çok hangi yemek meşhur, bu yemekler en güzel nerede yenir gibi soruların da insanın aklına geldiğini biliyorum. Bu yüzden de bu konuyla ilgili ayrı bir yazı yazdım ve linkini bıraktım.

Amasya’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

 Ancak yazıyı uzun uzun okumak istemezsiniz diye de hemen aşağıya mutlaka tatmanız gereken lezzetleri listeliyorum:

  • Patlıcan Çullama
  • Mumbar İşkembe
  • Amasya Çöreği
  • Bakla Dolması
  • Çatal Çorba
  • Helle Çorbası
  • Ayva Gallesi
  • Hengel
  • Keşkek

Amasya Festivalleri

Amasya gezi rehberi yazımın içinde festivallere değinmeden de olmaz diye düşündüm. Çünkü Amasya etkinlikler ve festivaller açısından oldukça zengin bir şehir. Ve bu etkinlikler gerçekten özenilerek yapılıyor. Bu yüzden de özellikle de yerli halk tarafından ilgiyle karşılanıyor.

Bu etkinliklerden bazıları Yöresel Çömevliya Pilav Şenlikleri, Cafer Dede Kültürel Etkinliği, Ali Pircivan Kültür Etkinliği. Zaten Amasya belediyesi bu etkinlikleri tüm ayrıntılarıyla kendi web sitesinde  paylaşıyor.

Bende Amasya’da en sevilen festivalleri hemen aşağıya sıralıyorum.

  • Amasya Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali (12 – 22 Haziran)
  • Uluslararası Geleneksel Okçuluk Festivali (Haziran-Temmuz)
  • Merzifon Kültür ve Sanat Etkinlikleri Haftası (Ağustos)

Amasya’da Nerede Kalınır?

Sıra geldi Amasya gezi rehberi yazımın belki de en önemli konularından birine. Öyle illa lüks, her türlü hizmeti içinde bulunduran bir konaklama alternatifini tercih etmek zorunda değiliz. Ancak tatilinizi huzurlu hale getirecek yerde konaklamak önemli bence.

Bende bu yüzden temiz, güvenilir ve her türlü bütçeye uygun otelleri bir arada toplamaya çalışarak Amasya’da bulunan en iyi 10 oteli sıkıca araştırıp yazdım.

Amasya’da Nerede Kalınır? En İyi 10 Amasya Otelleri

Amasya’ya Ne Zaman Gidilir?

Amasya Karadeniz iklimiyle Karasal iklimin etkisi altında kalan bir şehrimiz. Kış ve ilkbahar aylarında sıklıkla yağmur alan şehirde yaz ayları ise sıcak geçiyor.

Amasya’ya ne zaman gidilir sorusunun cevabı ise bence oldukça kişisel. Ancak güneşli günleri sevenler için mayıs ayı ile eylül ayları arası tercih edilebilir.

Amasya’yı Gezmek İçin Ne Kadar Zaman Lazım

Amasya’yı gezmek için sadece bir gününüzü ayırmak bile yeterli olacaktır. Ama her yeri sindire sindire, keyfine vara vara gezmek isterseniz de iki gün ayırmanız tam yerinde bir tercih olur. Ayrıca tatilinizi çevre illere doğru genişletmek isterseniz de tatilinizi 3 güne çıkarabilirsiniz.

Amasya’ya Kadar Gelmişken

Samsun

Samsun Karadeniz Bölgesi’nde bulunan büyük şehirler arasında adından sıkça söz ettiren illerimizden biri. Doğal güzellikleriyle ön plana çıkan şehir, Kurtuluş Savaşı için ilk adımın atıldığı şehir de olduğu için tarihi açıdan büyük öneme  sahip. 

Amasya ile Samsun arası da yaklaşık 1 saat 40 dakika sürüyor. Bence bu yüzden Amasya’ya kadar gelmişken tatilinizi daha da renkli hale getirmek için Samsun’u da Amasya Gezi rehberi listenize ekleyebilirsiniz.

Çorum

Tarihin izlerini taşıyan, sokaklarında gezerken yılların yaşanmışlıklarını gözler önüne seren şehirleri sevenlerdenseniz Amasya’ya kadar gelmişken Çorum’u da görmenizi mutlaka tavsiye ederim. Çünkü kent adeta sokaklarında dolaşabildiğiniz bir müze gibi.

Çorum Kalesi, Murad-i Rabi Ulu Camii gibi türk kültürünü yansıtan mimarilere sahip olan şehir Amasya’ya yaklaşık olarak 1 saat 20 dakika uzaklıkta bulunuyor.

Tokat

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Tokat, köklü tarihiyle adından sıkça söz ettiren  şehirlerimizden biri. Tokat Kalesi, Turhal, Niksar gibi kaleleri ile dikkat çeken şehir Amasya’ya yaklaşık olarak 1 saat 30 dakikalık mesafede bulunuyor. 


Yukarıda Amasya gezisi hakkında bilgileri mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu