Samsun’da Gezilecek Yerler
Samsun’un taşı toprağı gezilecek yerler ile dolu. Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkemizin kaderini değiştirmek için ilk adımı attığı bu şehirde her köşe başından gezilecek bir nokta çıkmaması şaşırtıcı olurdu zaten.
Tabi tarihi değerler açısından çok zengin olan Samsun’un görülecek yerleri sadece geçmişe dokunan alanları ile sınırlı değil. Bu değerlerinin yanı sıra Karadeniz Bölgesi’nde olmanın getirdiği doğal güzellikleri de oldukça fazla ve ilgi çekici bu şehrin.
Aşağıda sizlere Samsun’da gezilecek yerler ile alakalı dolu dolu bir liste hazırladım. Samsun’da nereye gidilir, ne yapılır diye hiç aramayın başka yerlerde çünkü hepsi bu yazıda.
Samsun Nasıl Bir Yer
Samsun, Karadeniz Bölgesi’nin orta kesiminde konumlanmış, sosyal ve ekonomik yönden bölgede bulunan şehirler arasında kendini en çok geliştirmiş şehirlerimizden. Tabii tüm bunların yanında Mustafa Kemal Atatürk’ün şehre ayak basarak Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı şehir olması Samsun’u ön plana çıkaran belki de en önemli özelliği.
Anlayacağınız Karadeniz Bölgesi’ndeki her şehirde görebileceğimiz doğal güzelliklerin yanında şehir tarihle adeta bütünleşmiş.
Blog’da Samsun gezisi yapmaya karar verenlere yardımcı olacağını düşündüğüm bir çok içerik bulunuyor. Aşağıdaki linklerden diğer yazılarıma da göz atmayı ihmal etmeyin!
Samsun Otelleri – Samsun’da Nerede Kalınır? En İyi 10 Alternatif
Samsun Yemekleri – Samsun’da Ne Yenir, Nerede Yenir?
Samsun Nerede, Samsun’a Nasıl Gidilir?
Samsun Gezi Rehberi
Bununla birlikte Samsun’a ayak bastıysanız çok eğleneceğinize , yeni yerler keşfdeceğinize ve yeni deneyimler kazanacağınıza eminim. Bu yüzden de tatilinizi kaç günle sınırlı tutacağınız konusunda gayet özgürsünüz.
Ancak bana sorarsanız Samsun’u doya doya gezmek için 3 gün gayet yeterli. Sizler için hazırladığım Samsun’da gezilecek yerler listemi kullanarak planlarınızı çok daha kolay yapabilirsiniz.
Samsun’da Gezilecek Yerler Haritası
Aşağıda Samsun’da gezilecek yerler haritasının ekran görüntüsünü paylaştım. Ayrıca resmin altındaki linke tıklayarak haritayı Google Maps’te de açabilirsiniz.
Samsun’da Gezilecek Yerler Listesi
Şahinkaya Kanyonu
Şahinkaya Kanyonu, Samsun’da gezilecek yerler listesine son yıllarda eklenmiş olsa da popülaritesini gün geçtikçe arttırdığı için ilk sıradan giriş yapmayı başardı. İşin şakası bir yana, ülkemizin en büyük 2. kanyonu olan Şahinkaya Kanyonu henüz tam anlamıyla hak ettiği değeri görememiş bir doğa harikası bana göre.
Sunduğu görsel hazzın yanı sıra, tekne gezisi sırasında metrelerce yükseklikte kayalıkların arasından 2.5 kilometre boyunca ilerlediğinizde size hissettirdikleriyle de efsane bir destinasyon Şahinkaya Kanyonu.
Şehir merkezine biraz uzak (yaklaşık 1.5 saat) olmasına rağmen özellikle doğa severlerin burayı mutlaka ama mutlaka Samsun gezilecek yerler listelerine eklemelerini tavsiye ediyorum.
Amisos Tepesi
Amisos Tepesi’ni hem arkeoloji ve tarih meraklısı gezginlerin hem de gittiği yerlerde doğadır, manzaradır bu tarz yerleri kovalayan seyahat severlerin Samsun’da gezilecek yerler listelerine eklemesi gerektiğini düşünüyorum.
Çünkü burada her iki gezgin tipine yetecek kadar zenginlik var. Kral mezarlarının ve hazinelerinin burada bulunmasının yanı sıra Samsun’u tepeden izleyebileceğiniz harika bir nokta Amisos Tepesi.
Samsun ve çevresinde ilk yaşamın izlerine ışık tutan bölgenin keşfedilme ve turizme kazandırılma hikayesi zamanında bir define avcısı tarafından mezarlara gömülü değerli eşyaların bulunmasıyla başlamış. Sonrasında tarihi öneminin fark edilmesiyle devlet tarafından el konulmuş Amisos Tepesi’nde bulunanlara. Daha sonra da olaylar gelişmiş elbette.
Samsun Kent Müzesi
Samsun Kent Müzesi, Samsun’un geçmişten günümüze gelene kadar geçirdiği tüm süreçleri adım adım ziyaretçilerine sunan bir müze. Şehrin coğrafi ve ekonomik ile sosyal ve kültürel özelliklerini bilgi-belge, fotoğraflar ve balmumu heykeller ile anlatan ve ziyaretçilerine interaktif bir gezi imkanı sunan Samsun Kent Müzesi şimdiye kadar gezdiğim onlarca şehir müzesi arasında en beğendiklerimden biri oldu.
O yüzden, özellikle seyahat ettiği destinasyonlarda sadece tarihi ve doğal güzellikleri değil, bölgenin geçmişten günümüze nasıl değişimler geçirdiğini de merak eden seyahat severlerin Samsun’da gezilecek yerler listelerine kent müzesini de eklemelerini tavsiye ederim.
Tekkeköy Mağaraları
Samsun ve çevresinde bulunan tarihi zenginlikler oldukça fazla demiştim değil mi? Gerçekten de Karadeniz Bölgesi’ne gelen ilk insanlar hep bu çevreyi kendilerine mesken edilmiş sanki.
Tekkeköy Mağaraları ve Arkeoloji Vadisi de bu tezi kanıtlar cinsten bir yer. Tıpkı Amisos Tepesi gibi burası da arkeoloji meraklılarının mutlaka Samsun’da gezilecek yerler listelerine eklemeleri gereken bir yer.
Karadeniz Bölgesi’nin en eski yerleşim yeri Tekkeköy Mağaraları. Burada bulunan ve binlerce yıl öncesinde içinde insanların yaşadığı düşünülen küçük oyukların geçmişi milattan önce 15. yüzyıla kadar dayanıyor. Bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucunda Hitit ve Eski Tunç Dönemi’ne ait birçok eser bulunmuş.
Amazon Köyü ve Amazon Adası
Amazon Köyü ve Amazon Adası, Samsun’da gezilecek yerler listesinin tarihe ışık tutan noktalarından bir diğeri.
Günümüzde Samsun’a bağlı olan Terme ilçesinin bulunduğu bölgede yaşadıkları düşünülen Amazon Kadınları’nın anısına oluşturulan bu yapay adada, yaşamlarını anaerkil bir düzen içerisinde sürdüren savaşçı kadınların hayatlarını nasıl sürdürdüklerine dair izler bulunuyor.
Oldukça ilginç ve görülesi olan Amazon Köyü, Batıpark’ın içerisinde devasa bir Amazon Kadını heykeli ve iki yanında bulunan aslanlarla birlikte karşılıyor ziyaretçilerini.
Amazon Köyü’nün içerisinde balmumu heykellerle birlikte savaşçı Amazon Kadınları’nın günlük yaşamlarından kesitlerin anlatıldığı çadır ve mağaralar bulunuyor.
Gazi Müzesi
Gazi Müzesi, Kent Müzesi ile birlikte Samsun’da gezilecek yerler listesinde mutlaka bulunması gereken müzelerden biri. 1902 yılında Mıntıka Palas isimli bir otel olarak inşa edilen bu bina Atatürk’ün Samsun’a ilk adımı attığı o günden kurtuluş yolculuğuna çıktığı güne kadar O’nu misafir etmiş.
Mustafa Kemal Atatürk’ün şehre 2. gelişinde ise 19 Mayıs 1919’da Samsun’a geldiğinde 6 gün boyunca kaldığı bu otel halk tarafından O’na hediye edilmiş. Daha sonra buraya 3. ve 4. gelişlerinde de burada konaklamış Mustafa Kemal Atatürk.
Atatürk’ün vefatından sonra uzun süre boş kalan bina 1998 yılına gelindiğinde müze olarak hizmete açılmış. Müzenin her iki katında da Mustafa Kemal Atatürk’e ait kişisel eşyalar sergileniyor. Şehir merkezinde, ulaşımı oldukça kolay bir noktada bulunan bu müzeyi ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Bandırma Vapuru Müzesi
Mustafa Kemal Atatürk’ü kurmayları ile birlikte Samsun’a getiren Bandırma Vapuru, gerçek geminin günümüze kalamayışı nedeniyle, aslına ve boyutlarına uygun olarak yeniden inşa edilmiş ve müze haline getirilmiş.
Bandırma Vapuru, açık hava müzesi şeklinde tasarlanan Milli Mücadele Parkı içinde bulunuyor. Vapurun içinde Atatürk’ün resimleri, kıyafetleri, silahı, el yazısının bulunduğu belgeler ve yatak odası sergileniyor. Müzenin içerisinde en çok dikkat çeken detay ise Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykelleri.
Şehir merkezinde bulunan müzeyi Samsun’da gezilecek yerler listenize eklemenizi tavsiye ederim.
Kurtuluş Yolu ve Tütün İskelesi
Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun’a gelerek cumhuriyetimizin kuruluşuna ilk adımı attığı Tütün İskelesi’nden günümüzde Gazi Müzesi olarak hizmet veren Mıntıka Palas’ın önüne kadar uzanan yol, Samsun Belediye Başkanlığı tarafından Protokol Yolu haline getirilerek 19 Mayıs 2009 tarihinde halkın kullanımına açılmış.
Protokol yolu 45 metre genişliğinde ve 400 metre uzunluğunda. Tütün İskelesi’ne Atatürk ve 18 arkadaşının karaya çıkışını gösteren heykeller yerleştirilerek bir çeşit açık hava müzesi haline getirilmiş. Tütün İskelesi de Milli Mücadele Parkı içinde bulunuyor.
Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti
Samsun’da gezilecek yerler listesinin doğal oluşumlar kısmının en önemli noktalarından biri Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti. Türkiye’nin en büyük akarsuyu olan Kızılırmak, Bafra Ovası üzerinde geçerek Kızılırmak Deltası’nı oluşturuyor.
Oldukça geniş bir biyolojik çeşitliliği içinde barındıran Kızılırmak Deltası’nda 321 kuş türünün doğal yaşamları gözlemlenebiliyor. Kuş türleri dışında bölgede yaban hayvanı çeşitleri de bulunuyor. Bunlardan en önemlileri ve en güzelleri Yılkı Atları. Kızılırmak Deltası içerisinde 450 adet yılkı atı bulunuyor.
Samsun merkeze 30 kilometre uzaklıkta bulunan deltaya eğer vaktiniz var ve uykunuz hafif ise sabah saatlerinde gitmenizi öneririm. Böylelikle hem daha fazla kuş çeşidi görebilir hem de enfes anlar fotoğraflayabilirsiniz.
Detaylar için linkten faydalanabilirsiniz.
Samsun İstkilal (Çiftlik) Caddesi
Samsun İstiklal Caddesi, İstanbul’un en meşhur yerlerinden biri olan İstiklal Caddesi’nin biraz küçültülmüş hali. Buranın Samsun’a kattığı değer ise İstiklal Caddesi’nin İstanbul’a kattığı değer ile aynı.
Çeşit çeşit mağazaların ve birbirinden güzel kafelerin bulunduğu caddenin trafiğe kapalı olması nedeniyle burada gezmesi de insana ayrı bir zevk veriyor. İstiklal Caddesi’nin asıl ismi ise aslında Çiftlik Caddesi ancak kısa bir zaman önce adı değiştirilmiş. Burada yaşayan halk hala Çiftlik Caddesi ismini kullanıyor.
Gittiği destinasyonların günlük yaşamda nasıl olduğunu hissetmek isteyen gezginlerin Samsun gezisi sırasında uğramaları gereken noktalardan.
Ladik Gölü
Çevresi dağ ve ormanlar ile kaplı olan Ladik Gölü’nün manzarası paha biçilemez bir güzelliğe sahip. Berrak sular üstünde yüzen küçük adacıklar burada en çok dikkat çeken detaylardan.
Huzur veren Ladik Gölü’nde yelken yarışı ve sörf de yapılabilen etkinlikler arasında. Aynı zamanda gölde yaşayan tatlı su balıkları sayesinde balıkçılık da gelişmiş durumda. Burayı gezerken birçok farklı kuş türüne de rastlayabilirsiniz.
Adını aldığı Ladik ilçesinde bulunan Ladik Gölü, Samsun şehir merkezine 65 kilometre uzaklıkta. Zamanı olan ve doğal güzellikler keşfetmeyi kovalayan gezginlerin Samsun’da gezilecek yerler listelerine burayı mutlaka eklemeleri gerekiyor.
Mecidiye Caddesi ve Yabancılar Çarşısı
Mecidiye Çarşısı, Samsun’un en büyük, en kalabalık ve en ünlü çarşısı. Tıpkı İstiklal (Çiftlik) Caddesi gibi Samsun’un günlük yaşamından kesitler görmek istiyorsanız burası da mutlaka listenizde olmalı. Çarşıda aklınıza gelebilecek her şey satılıyor. Cadde ve sokaklar küçük dükkanlar ile dolu ve her keseye uygun ürün bulunuyor.
Yabancılar Çarşısı ise uygun fiyatları ve otogar tarzı konseptiyle sizi bir hayli şaşırtabilir. Eskiden Rus Pazarı denilen çarşının günümüzdeki adı Yabancılar Çarşısı. İlkadım Anıtı’na giderken geniş fuar alanında sağ tarafta bulunuyor.
Saat Kulesi ve Saathane Meydanı
Saathane Meydanı, kentin en eski ve dikkat çeken merkezlerinden biri. Samsun’un en büyük meydanlarından biri olan Saathane Meydanı geçmişten gelen kültürel özelliklerini günümüze kadar korumuş.
Peki Saathane Meydanı’nın ismi nereden geliyor diyecek olursanız da meydanda bulunan ve tarihi çok eskilere dayanan Saat Kulesi’nden geldiğini söyleyebilirim.
Saat Kulesi ve Saathane meydanı balıkçıları, manavları, baharatçıları insanı geçmişe götüren kültürü ile kesinlikle görülmesi gereken mekanlardan biri. Esnafın sıcak ve konuşkan tavrı da meydanı güzelleştiren ayrı bir özelliği.
Çakırlar Korusu
Atakum’un merkezine yaklaşık 19 kilometre mesafede bulunan Çakırlar Korusu yürüyüş yapmayı sevenlerin uğraması gereken ilk adreslerden biri. Sadece yürüyüş de değil tenis ve basketbol kortları ve içinde bulunan kafeleri ile aktivitesi bol bir mekan burası.
Tüm bunların yanında korunun içerisinde doğa severler ve kalabalık şehir hayatından uzaklaşmak isteyenlerin kaçamak yapabilecekleri kamp alanları da bulunuyor.
Cumhuriyet Meydanı
Samsun’un en işlek caddesi ve merkezi olan İlkadım ilçesinde bulunan Cumhuriyet Meydanı şehrin en gözde mekanlarından biri. Meydanın çevresinde aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Meydanın en dikkat çeken yerlerinden biri de Bulvar AVM.
Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Arkeoloji müzeleri bence bir şehri en eski tarihinden görüp anlayabileceğimiz en etkili mekanlardan biri. Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’de Samsun’un kültürünü, tarihini en canlı haliyle görebileceğiniz bir müze. Çünkü müzede Samsun yöresine ait bindal, peşkir, el yazmaları gibi birçok eşya sergileniyor.
Peki müze de başka neler sergileniyor dediğinizi duyar gibiyim. Müze’de Bizans ve Selçuklu dönemine ait sikkelerden tutun da Cumhuriyet döneminde basılan paralara, hatta Eski Tunç çağında ameliyat edilmiş kafataslarına kadar birçok eser sergileniyor.
Alaçam Mübadele Müzesi
Alaçam Mübadele Müzesi, mübadele yıllarını en çıplak haliyle görüp anlayabileceğiniz bir müze. Giriş katında bulunan idari bölümde bu yıllara ait birçok fotoğrafa yer verilmiş. Müzenin bir üst katında ise geçmişten bugünümüze kadar korunmuş eserler gözler önüne serilmiş.
Müzenin içinde mübadele yıllarında kadınların kullanmış olduğu giysiler ve eşyalar da sergileniyor. Tüm bunların yanında mübadele yıllarının kültürünün hissedilmesi ve anlaşılması için müzede kıl, keten, sandık gibi birçok eser sergileniyor.
Hamamayağı Kaplıcası
Samsun’un Ladik ilçesine yaklaşık 13 kilometrelik uzaklıkta bulunan Hamamayağı Kaplıcası, Samsun’a gelen gezginlerin en uğrak noktalarından biri. Kaplıca’nın suyu yaklaşık 37 derecelik bir ısıda bu sayede de romatizma gibi birçok hastalığa iyi geldiği düşünülüyor.
Ayrıca kaplıcanın suyu mineral açısından o kadar iyi ki Hamamayağı kaplıcası bu sayede dünyanın en ülkü kaplıcaları arasında. Bu nedenle Hamamayağı Kaplıcası’nda bulunan otel yaz kış turistlerin akımına uğruyor.
Havza Kaplıcaları
Havza Kaplıcaları hem Samsun’u ziyarete gelen gezginlerin hem de çevre illerde oturanların en uğrak noktalarından biri. Doğrusu bu kadar ilgi görmesi de oldukça normal . Çünkü Havza Kaplıcaları neredeyse 2 bin yıldır şifa kaynağı olarak kullanılıyor.
Geçmişin izlerini gözler önüne seren Aslanağzı ve Maarif Hamamları buraya gelenlerin en gözde mekanları arasında. Yaklaşık olarak 53 derece sıcaklıkta olan kaplıca sularının sodyum, arseniz, çelik gibi birçok mineral açısından zengin olduğu biliniyor. Ayrıca ortopedik, nörolojik hastalıklara da şifa olduğu düşünülüyor.
Doğu Park
Doğu Park’ı ön plana çıkaran içinde bulunan Bandırma Vapuru ve hayvanat bahçesi. Burası Samsun’a gelenlerin belkide adımının attıkları ilk yer.
Çünkü parkın içinde güzel günlerin tadını çıkarabileceğiniz piknik alanları, su sporlarının sevenler için merkezler, bisiklet sürmek için parkurlar gibi birçok imkan bulunuyor. Anlayacağınız daha da keyifli bir tatil için kesinlikle gidilmesi gereken bir yer.
Batı Park
Doğu Park’ın diğer kanadında, Sinop tarafında bulunan Batı Park, bana göre Samsun’da gezilecek yerler listesinde bulunmayı hak eden yerlerden biri.
Çünkü sadece denize sıfır konumu ile bile ziyaretçilerini manzarasıyla büyülüyor. Yeşilliklerin içinde huzurlu bir gün geçirmek isteyenlerin mutlaka gitmesi gereken mekanlardan biri olan Batı Park’ın içinde bulunan Amazon Kafe’de bir şeyler yiyip içmek de mümkün.
Ayrıca parkın içinde Amazon heykelini ve aslanlarını canlı bir şekilde görebileceğiniz bir de Amazon Köyü bulunuyor.
Kabaceviz Şelaleleri
Samsun doğal güzellikleri ile hafızalara adını kazımış bir şehrimiz. Kabaceviz Şelaleleri de bu doğal güzelliklerden sadece biri. Kabaceviz Şelaleleri oldukça güzel ve nadide bir yer. Burası ulaşım açısından da oldukça kolay.
Adeta görsel şölen sunan şelalelerin suyu 15,35 ve 65 olmak üzere farklı yüksekliklerden akıyor.Hem yerli halkın hem de yabancıların en çok ilgi gösterdiği yerlerden biri olan Kabaceviz Şelalelerinde foto safari, dağcılık, trekking gibi birçok aktivite yapılabilir.
Gölalan Şelaleleri
Gölalan Şelaleleri, Gölalan Köyü’nün yakınında buluyor ve dere yatağının üzerinde yer alıyor. Şelalelere ulaşım biraz zorlayıcı çünkü dere içinden geçmek zorunda kalabileceğiniz alanlar bulunuyor. Bu yüzden kıyafetlerinizi bunu dikkate alarak seçmenizi öneririm. Yolculuk biraz zorlayıcı olsa da tüm berraklığı ile sizi bekleyen akarsulara girince gittiğinize pişman olmayacağınıza eminim.
Akalan Şelaleleri
Samsun’un Bafra ilçesine yaklaşık 43 kilometre uzaklıkta bulunan ve Akalan Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Akalan Şelaleleri ilginç bir yapıya sahip.
18 adet irili ufaklı şelalelerden oluşan Akalan Şelaleleri, çevresinde bulunan piknik alanları ve doğa sporları yapabilme imkanları ile de seyahat severlerin ilgisini çekiyor.
Samsun Hayvanat Bahçesi
Samsun’un en işlek ilçelerinden biri olan İlkadım’da bulunan Samsun Hayvanat Bahçesi, Karadeniz Bölgesi’nde bulunan en büyük hayvanat bahçesi olması ile dikkatleri üzerine çekiyor. 45 farklı tür ve 200 çeşit hayvanın içinde bulunduğu hayvanat bahçesinde irili ufaklı birçok ilgi çekici hayvan bulunuyor.
Akyol Lunapark
Samsun’un İlkadım ilçesinde bulunan Akyol Lunapark yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte cıvıl cıvıl ışıklarını açıyor. Özellikle haftasonları tüm hareketliliği ile gelenleri sevindiren lunapark eğlenceyi dibine kadar yaşayacağınız bir atmosfere sahip.
Ladik Akdağ Kayak Merkezi
Akdağ Kayak Merkezi, Ladik’de bulunuyor. Akdağ’ın isminin nereden geldiği ise aslında apaçık belli. Kış aylarının gelmesiyle beyaza boyanan dağlardan adını almış burası. Yerli, yabancı birçok turistin uğrak noktası olan kayak merkezi, 1800 metre yükseklikte bulunuyor.
Ama emin olun burası sadece kışın değil yazın da uğrayabileceğiniz bir destinasyon. Burada her yıl yerli halk tarafından şenlikler düzenleniyor. Bunun yanında Çim kayağı yapmayı sevenlerin de ilk adresi burası
Bonus: Samsun’da Denize Girilecek Yerler
Karadeniz’in denizi adından da anlaşılabileceği gibi öyle berrak, güllük gülistanlık değil. Ancak Samsun’a yaz aylarında uğrayıp da denize girmeden şehirden ayrılmam diyenlerdenseniz sizin için Samsun ve çevresinde denize girilecek yerleri aşağıda sıralıyorum.
- 19 Mayıs Yörükler Sahili
- Atakum Çakırlar Sahili
- Atakum Merkez Sahili
- Terme (Miliç) Sahili
- Tekkeköy Sahili
Yukarıda Samsun’da gezilecek yerler sorusunun cevabını mümkün olduğunca detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin.