Karadeniz’de Görmeniz Gereken 10 Doğa Harikası

Karadeniz’de görülecek doğa harikaları saymakla bitmez aslında. Yemyeşil ormanların arasından ilerlerken döndüğünüz her bir virajın ardından ayrı bir güzellik çıkıyor desem fazla abartmış olmam sanırım. İnsan istiyor ki hepsini gidip göreyim, Karadeniz’in doğal güzelliklerinin tadına dibine kadar varayım.

Fakat, işi gücü bırakıp kendinizi seyahat etmeye adamazsanız eğer insanın ömrü hepsini görmeye yetmez. Niyetiniz hayatınızı bir gezgin olarak idame ettirmek olmasa bile elbette Karadeniz’in doğal güzelliklerini görmeye hakkınız var. Yapmanız gereken tek şey en görülesi olanları seçip, nokta atışı tercihler yapmanız.

İşte bu noktada, Karadeniz’de mutlaka görmeniz gereken 10 doğa harikası blog yazımla birlikte olaya dahil oluyorum. Kendini dünyayı keşfetmeye adamış bir gezgin olarak Karadeniz Bölgesi’ndeki bir çok doğal oluşumu gittim, gezdim, gördüm.

İçlerinden en çok etkilendiğim 10 tanesini de bu yazımda paylaştım. Listede hepimizin bildiği meşhur destinasyonlar da henüz keşfedilmemiş bakir destinasyonlar da var. Eğer siz de nokta atışı tercihler yapmak isteyenlerdenseniz bu liste işinize çok yarayacak. Haydi başlayalım.

İçerik:

  1. Ayder Yaylası-Rize
  2. Uzungöl-Trabzon
  3. Yedigöller-Bolu
  4. Erfelek Şelaleleri-Sinop
  5. Gideros Koyu-Kastamonu
  6. Şahinkaya Kanyonu-Samsun
  7. Perşembe Yaylası-Ordu
  8. Güzelcehisar Lav Sütunları-Bartın
  9. Borçka Karagöl-Artvin
  10. Valla Kanyonu-Kastamonu

1.Ayder Yaylası-Rize

Ayder Yaylası ve çevresi

Aslında Ayder Yaylası’nı bu listeye almamın sebebi çevresindeki diğer doğal güzellikler. Tamam Ayder de Rize‘de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri fakat tıpkı Uzungöl gibi burada da tek bir noktada takılıp kalmamak gerekiyor.

Ayder Yaylası’nı merkeziniz olarak belirledikten sonra kendinizi dağlara, yaylalara, şelalelere doğru atmanız gerekiyor. Öyle yapmazsanız, buralar çok kalabalıkmış ya neden geldik ki biz, diye hayıflana hayıflana geri dönersiniz.

Ayder Yaylası ve çevresi için güzel bir seyahat planı yapmanıza yardımcı olacak rehberi ise uzaklarda aramanıza gerek yok. Aşağıdaki yazıma göz atmanız yeterli.

Ayder Yaylası Gezi Rehberi

2.Uzungöl-Trabzon

Uzungöl Trabzon Karadeniz

Uzungöl’ün gidilecek hali mi kaldı, dediğinizi duyar gibiyim. Açıkçası ben de bu listeye alırken fazlasıyla tereddütte kaldım. Fakat Uzungöl hem Trabzon’da gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazı, hem de gölün çevresi ile olmasa da yaylalarıyla hala daha albenisi olan bir yer.

O yüzden Uzungöl, bu listede bulunmayı hak ediyor bence. Tek yapmanız gereken gittiğinizde göl çevresinde fazla takılıp kalmamanız. Atın kendinizi dağlara, tepelere doğru. Karadeniz’in eşsiz doğal güzelliklerini keşfedin. Uzungöl’ü görmek istiyorsanız kuş bakışı görün. Yükseklerde bulunan kafelerde kahvaltı yapın, muhlama yiyin.

Uzun lafın kısası Uzungöl’e gidin. Fakat farklı bir deneyim yaşayın. Plan yaparken yardımcı olacak bir şeyler arıyorsanız eğer, aşağıdaki yazıma bir göz atın.

Uzungöl Gezi Rehberi

3.Yedigöller-Bolu

Yedigöller Bolu Karadeniz

Yazıma Karadeniz’in kıyılarından kopup, iç kısımlarından bir doğa harikası ile devam ediyorum. Türkiye’nin en meşhur gezilecek yerlerinden biri olan Bolu Yedigöller, elbette Karadeniz’de görülmesi gereken doğa harikaları listesinin olmazsa olmazlarından.

Aslında Yedigöller’i anlatmak biraz zor. Çünkü bu eşsiz doğal güzelliği anlatırken ne söylesem eksik kalacakmış gibi geliyor. Buraları anlatacak kelimelerin henüz icat edilmediğini düşünüyorum.

Bahar aylarında yaprakların büründüğü renklerden mi bahsetsem, yoksa kartpostaldan fırlamış manzaralardan mı? Kamp yaparken içinize dolan huzuru mu anlatsam yoksa yürüyüş sırasında karşınıza çıkan sincaplardan mı? Gerçekten bilemiyorum.

Siz en iyisi mi Karadeniz’de gezilecek yerler listenize Yedigöller’i sorgusuz sualsiz alın. Hatta en azından bir gece kalmalı bir plan yapın. Merak etmeyin, bu konularda daha detaylı bilgileri verdiğim bir yazı yazdım. Planınızı aşağıdaki içeriğe bakarak oluşturabilirsiniz.

Yedigöller Gezi Rehberi

4.Erfelek Şelaleleri-Sinop

Erfelek Şelaleleri Karadeniz

Yazıma Batı Karadeniz’den bir başka doğa harikası ile devam ediyorum. Erfelek Tatlıca Şelaleleri, ülkemiz sınırları içerisinde “cennetten bir köşe” tanımına en çok uyan seyahat destinasyonlarından biri.

Eşsiz doğası, egzotik havası, her bir köşesinde karşınıza çıkan kartpostaldan fırlamış manzaraları, yürüyüş parkuru ve ardı arkası kesilmeyen şelaleleriyle Erfelek, Sinop ve çevresine seyahat edecek olanların gezilecek yerler listelerine mutlaka eklemeleri gereken bir yer.

Sinop’un Erfelek ilçesinde yer alan Erfelek Tatlıca Şelaleleri, tamamen bir tesadüf üzerine keşfedilmiş. 1997 yılında bölgede çalışma yapan Devlet Su İşleri çalışanları tarafından ortaya çıkarılan bu doğa harikası, tam 28 adet irili ufaklı şelaleden oluşuyor.

Buranın en önemli olayı yürüyüş parkuru. Şelaleleri takip ederek ilerlediğiniz parkuru bitirdikten sonra da gözleme ayran keyfi yapabilirisiniz. Ancak, doğrusunu söylemek gerekirse, burası birkaç satır ile anlatılabilecek bir yer değil. O yüzden sizleri Erfelek Şelaleleri için hazırladığım gezi rehberine davet ediyorum.

Erfelek Şelaleleri Gezi Rehberi

5.Gideros Koyu-Kastamonu

Gideros Koyu

Karadeniz’de görmeniz gereken doğa harikaları listeme henüz çok fazla keşfedilmemiş, bakir bir koy olan Gideros Koyu ile devam etmek istiyorum. Burası, Karadeniz’in hırçın dalgalarının uğramadığı, yeşil ile mavinin her tonunun eşsiz bir ahenkle bir araya geldiği, sessiz, sakin bir doğa harikası.

Özellikle kampçıların Karadeniz Bölgesi’ndeki kaçamak noktalarından biri olan Gideros Koyu, bu sakinliğini biraz Karadeniz sahil yolunun artık eskisi kadar kullanılmamasına, biraz da orada yaşayan insanların bilinçli tutumuna borçlu. Burada yaşayan herkes, Gideros Koyu’nun doğal yapısı bozulmasın diye elinden geleni yapmış bugüne kadar.

Resimlerinden ve anlattıklarımdan etkilenip gitmeye karar verdiyseniz eğer, biraz da Gideros Koyu hakkında bilgiler vereyim size ki gidince nasıl bir ortamla karşılacağınızı bilin. Sonradan sürpriz olmasın.

Kastamonu’ya bağlı Cide ilçesinde yer alan Gideros Koyu’na ulaşmanız için sahil yolunu takip etmeniz yeterli. Koyun bir ucunda kamp alanı var. Burası bir aile işletmesi ancak öyle çok bakımlı, imkanı bol olan bir yer değil.

Koyun diğer ucunda ise bir restoran ve pansiyon olarak da işletilen evler var. Yani bir gece burada kalmak isterseniz ya kamp yapacaksınız, ya da pansiyonda kalacaksınız. Kalmanızı tavsiye eder miyim? Kesinlikle evet.

6.Şahinkaya Kanyonu-Samsun

Şahinkaya Kanyonu

Şahinkaya Kanyonu’nun adını son dönemlerde sıkça duyar olduk. Hem Instagram’da gezginlerin paylaşımları, hem de burada yapılan festivaller Şahinkaya Kanyonu’nun popülerleşmesine ön ayak oldu.

Açıkçası ilgi görmeyi de fazlasıyla hak ediyor burası. Çünkü eşsiz bir güzelliğe sahip. O yüzden herkes gelsin, görsün. Fakat biliyorsunuz bizde güzel bir yer görünce doğal yapısını bozmak adettendir. O yüzden insan düşünmeden edemiyor ya burası da öyle olur mu diye. 

Neyse, bu başka bir yazının konusu. Şahinkaya Kanyonu’na geldiniz diyelim, peki ne yapacaksınız? Buranın olayı tekne turu. Yüksekliği yer yer 320 metreye ulaşan sarp kayalıkların arasından, 2.5 kilometre uzunluğundaki nehrin üzerinde yapıyorsunuz tekne turunu. Yaklaşık yarım saat kadar sürüyor.

Çevrede yapılabilecek farklı aktiviteler de var elbette. Ancak hepsi buraya sığacak gibi değil. O yüzden Şahinkaya Kanyonu için de ayrı bir blog yazısı gelecek.

7.Perşembe Yaylası-Ordu

Perşembe Yaylası Ordu Karadeniz

Karadeniz Bölgesi’nde son yıllarda ilgi çekmeye başlayan bir diğer doğal güzellik Perşembe Yaylası. Ordu’nun Aybastı ilçesinde yer alan Perşembe Yaylası, deniz seviyesinden 1500 metre yükseklikte yer alıyor. 

Perşembe Yaylası’nı bu kadar ön plana çıkarmaya başlayan şey ise yaylada bulunan menderesler. Yemyeşil vadilerin arasında kıvrımlı bir labirenti andıran menderesler ortaya eşsiz bir manzara çıkarıyor. Yayla havasının insanın içine doldurduğu huzur da cabası.

Her yıl çeşitli sosyal ve kültürel etkinliklere, yarışmalara ve şenliklere ev sahipliği yapan yayla, Ordu ve çevresinde gezilecek yerlerin olmazsa olmazlarından. Bu muhteşem tabiat harikası sizin de listenizde mutlaka bulunmalı.

Perşembe Yaylası Gezi Rehberi

8.Güzelcehisar Lav Sütunları-Bartın

Güzelcehisar Lav Sütunları

Karadeniz’de görmeniz gereken 10 doğa harikası yazıma Karadeniz’in batısından devam ediyorum. Güzelcehisar, adı sanı pek duyulmamış, daha çok çevre illerde yaşayanların yaz aylarında denize girmek için tercih ettiği bir yer.

Fakat burası, bilinenden çok daha fazlasına sahip. Nadir rastlanan bir doğal oluşuma ev sahipliği yapıyor; lav sütunları. Dünyada sadece Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’de bulunan lav sütunları, tarih öncesi dönemlerden günümüze gelen bir tabiat harikası. 

Güzelcehisar Lav Sütunları’nın oluşumu günümüzden tam 80 milyon yıl öncesine dayanıyor. O dönemlerde Karadeniz, volkanik dağların yer aldığı bir bölgeymiş. Yaşanan patlamalar sonucunda denize doğru akan lavlar soğuyarak kristalleşmiş ve zamanla bugünkü halini almış.

Denizin kıyısında dimdik bir duvar gibi yükselen lav sütunları gerçekten görülmeye değer bir güzellik. Üstelik, yaz aylarında giderseniz yapacağınız deniz keyfi de cabası. Listenize almanızı tavsiye ederim.

9.Borçka Karagöl-Artvin

Borçka Karagöl

Artvin’in son yıllarda ön plana çıkmayan doğal oluşumlarından biri olan Borçka Karagöl, özellikle kamp tutkunlarının gözdesi olan bir seyahat destinasyonu. Yemyeşil Karadeniz ormanlarının arasında kalan Karagöl, eşsiz doğasıyla bu ilgiyi fazlasıyla hak ediyor açıkçası.

Bu kadar yoğun ilgiye rağmen hala daha Türkiye’nin en bakir doğal güzelliklerinden biri olarak kalmayı başarması, Karagöl’ü görülmeye değer kılan bir diğer özelliği. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı çalışmaların da payı büyük.

Karagöl’ün yemyeşil dokusu ve zengin yaban hayatının koruma altına alınması için zaman kaybetmeden önlemler alınmış. Bölgeye tabiat parkı statüsü verilerek koruma altına alınan bu eşsiz doğa harikasını koruyan etkenlerden bir diğeri de kısıtlı ulaşım imkanları.

Eh ne demişler, en güzel aşk zor olanmış. O yüzden Borçka Karagöl, gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunması gereken doğal güzelliklerden.

10.Valla Kanyonu-Kastamonu

Valla Kanyonu Karadeniz Kastamonu

Dünyanın en derin 2. kanyonu olma özelliğini taşıyan Valla Kanyonu, Karadeniz’de görülmesi gereken doğal güzellikler listemin son durağı. Yüksekliği yer yer 1200 metreyi bulan kayalıkların oluşturduğu bu kanyon ürkütücü bir güzelliğe sahip.

Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesine bağlı Muratbaşı Köyü’nde bulunan seyir terasına çıkarak eşsiz manzarasına şahit olabildiğiniz Valla Kanyonu, 12 kilometre uzunluğu ile maceraperest doğa tutkunları için de ayrı bir öneme sahip. Çünkü kanyonun içerisinden öyle her isteyen geçemiyor.

Bunun sebebi de Valla Kanyonu’nun içerisinde cadı kazanı olarak adlandırılan doğal tuzaklardan bolca bulunması. Bu yüzden, ancak özel izin alınarak, bir rehber eşliğinde geçiş yapılabiliyor.

O kadar maceraperest değilseniz bile, sırf manzarası için Valla Kanyonu görülmeye değer. Listenizde almanızı tavsiye ederim.

Bonus: Karadeniz’in Doğal Güzellikleri Saymakla Biter Mi?

Aslına bakarsanız Karadeniz’de görülmesi gereken doğal güzellikleri 10 madde ile sınırlamak mümkün değil. Aklıma gelen, ilk 10 içerisine alıp almamakta kararsız kaldığım birçok yer var. Hatta bazıları için ayrı yazılar bile yazdım. Fakat benim ilk en iyi 10 listem bu şekildeydi. Ekstraları ise şöyle aşağıda paylaşayım.


Yukarıda Karadeniz’de görmeniz gereken 10 doğa harikasını anlattım. Yazımı beğendiyseniz, aklınıza herhangi bir şey takıldıysa veya geri bildirim yapmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki yorum kutusuna yazın ve bana gönderin. 

Furkan Patan

Seyahat etmek, yeni yerler görmek, farklı kültürler ile etkileşimde bulunmak en büyük tutkum. Bu yüzden, havalimanlarını, otobüs terminallerini ve tren garlarını mesken edinmeyi seviyorum. Gördüğüm her yeni şehir ve kültür, benim için ufkumu açan yeni bir arkadaş demek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu